Келпи

Истории от старинните замъци

Когато крал Малкълм ІІІ Шотландски дарява на рицаря Конакар замъка Аркоут, в знак на благодарност за храбростта му, рицарят не подозира, че заедно с един от най-големите и най-красивите замъци в Шотландия е получил и езеро, пълно с магични същества...

публикувано на 01.04.14 в 10:45
Децата от театрално студио

За магията на театъра, архитектурна работилничка за изобретатели и пътешествия с йога

●  В неделя в „Хлапета БНР“ ще ви срещнем с театрално студио  „Амадеус”. Децата-актьори ще ни потопят в  магията на театъра и ще представят новия си спектакъл „Автобус номер 75“ по Джани Родари. ● Ще отидем на един необичаен карнавал. Изберете си..

публикувано на 29.03.14 в 09:05

Бебешки празник на класическата музика организира плевенската библиотека

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен организира за най-малките си посетители Бебешки празник на класическата музика. Такава инициатива се прави за първи път в града. В специалната и уютна обстановка на детската игротека бебетата и техните..

публикувано на 26.03.14 в 08:57
Омаядската джамия в Дамаск

Невероятната история на една джамия

В Дамаск се намира една от най-старите и най-големи джамии в света – Омаядската джамия. Историята й е много дълга и много интересна. Мястото, на което е построена се смята за свещено от най-дълбока древност. Някога тук се издигал храмът на арамейския бог..

публикувано на 25.03.14 в 10:35

Радиолексикон: Вчера беше първа пролет, а днес е втора

В поредното издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” говорят за: Пролетта Чуйте в кой ден от седмицата идва тя, по..

публикувано на 23.03.14 в 09:15

Камъните от Йелинг, крал Харалд Блутууд и блутууда

В датското селище Йелинг, пред старата църква, строена още през 965 г., се пазят невероятните йелингски камъни, съхранили част от историята на Датското кралство. Когато крал Харалд Блутууд присъединява нови територии към Дания и обединява под своя..

публикувано на 18.03.14 в 10:25

Цигуларят Хари Ешкенази - гост в рубриката "За буквите на българите"

Този уикенд серията „Фортисимо фамилия“ продължи с „Приказки за китара“, които се проведоха в зала „България“. В срещата с децата актрисите Стефания Колева и Ангелина Гаврилова съюзиха силите си със солиста Цветан Недялков под диригентството на..

публикувано на 17.03.14 в 13:55

Радиолексикон: Зомбитата не са страшни, но с тях стават страшни филми

Две сестри си говорят: - По-добре беше да сме на километри… Причината е, че едната се меси в живота на другата… Това не е сценарий, а преразказ на част от сюжета на филм, който едно от децата в 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в..

публикувано на 16.03.14 в 09:05

Победител от първата седмична класация за месец март на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Мая Стойчева

Победител от първата седмична класация за месец март на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е 11-годишната Мая Стойчева от Казанлък. В неделя, 16 март, от 10 часа по програма „Христо Ботев” можете да слушате изпълненията на следващите..

публикувано на 14.03.14 в 12:27

Парижката „Света Богородица”

Парижката „Света Богородица” е една от най-красивите готически катедрали в света. Строежът й започва в средата на 12 век и продължава цели два века. Построена е върху основите на древен римски храм и от времето на пълния си блясък до коронацията на..

публикувано на 11.03.14 в 10:00

Защо морето е солено

Когато достига земята, дъждовната вода е леко киселинна – при смесването си с въздуха, дъждът разтваря съдържащия се в него въглероден диоксид и се получава въглеродна киселина. Дъждовната вода ерозира скалите и киселината прониква в земята. Този процес..

публикувано на 08.03.14 в 09:15

Победителят в радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за месец февруари е ДВГ „Смехоранчета”

Детската вокална група „Смехоранчета” от София с ръководител Галина Коджаманова е петият лауреат от  радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за сезон 2013-2014. През месец март конкурсът продължава за солисти на възраст до 12 години. Група..

публикувано на 07.03.14 в 12:15

Тайната на мбирата

Мбирата е един от националните музикални инструменти на Зимбабве. С нея повече от 1000 години местните хора се свързват с умрелите си предци, наричани мапира. Изпълнявали любимите им мелодии - по този начин музиката се съхранявала столетия наред, предавана..

публикувано на 04.03.14 в 10:30

Радиолексикон: Пижо и Пенда са внучки на Баба Марта и са закачени на таблото

В това издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев”, разбира се ни обясняват Какво представляват мартениците, къде се..

публикувано на 03.03.14 в 11:44

Радиотеатърът за деца представя: „Цветето Армонда и Дъждовното графство” от Петър Ванчев

На 1 и 8 март, събота, от 7.15 часа, Радиотеатърът ще излъчи първа и втора част на приказката „Цветето Армонда”. Преди четири години тя спечели Първа награда на конкурса за детска драматургия в БНР. Авторът Петър Ванчев с детско и чисто въображение се..

публикувано на 28.02.14 в 15:30

Скалният град Вардзия

Едно малко момиченце играе на криеница с чичо си в лабиринт от пещери, издълбани в отвесните скали над брега на река Мтквари в Грузия. - Тамар, къде си? – вика чичото. - Тук съм чичо! – отговаря Тамар. Тамар е бъдещата велика царица на Грузия. Изразът..

публикувано на 25.02.14 в 10:00

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Пет приказки от Южна Америка

„Някога, много отдавна, имало само ден. Нощта спяла в дълбоките води и въобще не се показвала” - така започва тази приказка от далечна Бразилия, в която се срещаме с дъщерята на Великия змей и с непослушните слуги, пуснали от ореха нощта. От тъжната съдба..

публикувано на 23.02.14 в 10:30

Радиолексикон: Едни спортуват карате и английски, други пък - коремни преси, подскоци и загрявка...

В поредното издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват Защо хората спортуват? Е, защо? Много..

публикувано на 23.02.14 в 09:05

Победител от третата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е ДВГ „Искрици”

Победител от третата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Детската вокална група “Искрица”, Казанлък, с ръководител Стефка Денева. Очаквайте финалния кръг на  класацията за вокални групи в предаването „Щуротека в..

публикувано на 21.02.14 в 13:04

Легендата за белия рицар

Прeз XI век норвежкият крал Олаф изпраща младия благородник Аскар да покръсти норвежките и датските викинги, които са се заселили в Исландия. За свое учудване Аскар получава от краля бели мисионерски дрехи и меч във формата на разпятие. „Покажи на тъмните..

публикувано на 18.02.14 в 10:30