Чарлз Дикенс за благородния дух на Коледа

По Коледа може да се случи всичко. Включително да се срещнат хората от този свят с привиденията от онзи свят. Тези срещи са наложителни, когато по земята бродят разни човеци със заключени сърца. Един такъв е Скрудж. Пребогат, но богатството не служи за..

публикувано на 25.12.16 в 09:15

Великанът-закрилник

На осмоъгълната каменна плоча над входа на замъка Глиминахюс в Швеция е издълбано изображението на мъж в рицарски доспехи, който държи два герба в ръцете си – рицарят Йенс Холгерсен. Легендите разказват, че когато той решил да си построи замък в Сконе,..

публикувано на 23.12.16 в 08:40
Илюстрация: Ханс Ерик Расмусен

Най-коледната приказка на Андерсен пред и на Коледа в Семейно радио

От декември 1845 година, когато е била публикувана за първи път, до декември 2016 г. и до още много и много месеци декември, бъдни вечери и коледи напред във времето „Малката кибритопродавачка“ ще звучи като любимата песен, съчетаваща прекрасна и тъжна..

публикувано на 22.12.16 в 08:50
У нас подобни са вярванията и обичаите, свързани със змейовете

Скярáцуле-марáцуле

В покрайнините на италианския град Удине няколко мъже и жени изпълняват странен ритуал: жените се движат сякаш безразборно, мъжете са застанали отстрани; двете най-възрастни жени обикалят между тях и пръскат всички присъстващи с намокрени малки метлички,..

публикувано на 16.12.16 в 09:05

„Малката русалка” тръгва в четири серии по „Семейно радио”

Радиодраматизацията на приказката на Ханс Кристиян Андерсен „Малката русалка”, дело на режисьора Златко Гулеков, тръгва в четири серии по „Семейното радио” на програма „Христо Ботев”. Малките слушатели ще се срещнат в събота и неделя със самоотвержеността и..

публикувано на 09.12.16 в 11:05

Тайните на тюбетейката

Шапчицата, наречена тюбетейка, е част от костюма на всички тюркски народи в Централна Азия. Смята се, че произлиза от малката плъстена подложка, която воините носели на темето си под металния шлем, за да не им убива на главата. Името тюбетейка идва от..

публикувано на 09.12.16 в 09:05

Приключения в страната „Ягоди със сметана”

Тази неделя в „Детското.БНР” ще бъде вкусно. Студиото ни ще се превърне в сладкарница, а витрината й ще отрупаме с различни лакомства: торти, баклави, петифури, еклери и какво ли още не. След това ще се пренесем в страната „Ягоди със сметана”, в която..

публикувано на 03.12.16 в 09:30
Лодка по река Сенегал

Африканските джали

В земите на днешните Сенегал и Гамбия разказвачът, наричан джали или гриó, е бил нещо като информационна агенция -  разказвал е на хората за важните събития в държавата. Смята се, че тези разказвачи са се появили през първата половина на XIII век. Джали..

публикувано на 02.12.16 в 16:30

Деца правят маски в ателиета на Етнографския музей

Ателие за кукерски маски и семинар за традиционните ноемврийски празници очакват утре всички посетители на Етнографския музей. Децата ще научат за традиционните кукерски обичаи и празника Сурва в Пернишко, ще могат да изработят оригинални кукерски..

обновено на 25.11.16 в 17:37

Какво е кавакиньо

В типичния бразилски оркестър, освен няколкото вида барабани - сурдо, пандейра и дайре, най-важното място се пада на кавакиньо. Той прилича на чудновата умалена китара. Има много вариации и видове, но бразилското кавакиньо е може би най-известно...

публикувано на 25.11.16 в 10:00

Младият Микеланджело

В края на 80-те година на XV век младият Микеланджело Буонароти е поканен от владетеля на Флоренция и покровител на изкуствата Лоренцо Медичи да изучава антично изкуство при Бертолдо ди Джовани в Палацо Медичи. Лоренцо е забелязал таланта на младия..

публикувано на 21.11.16 в 10:00
Илюстрация: Петра Браун

Дългият полет до Страната на елфите

От приказката на вълшебника Ханс Кристиан Андерсен Палечка попада в приказката на Рада Москова. И повярвайте, става много интересно! Ето така започва... В шушулката няма буболечка, а едно съвсем мъничко момиченце. То се събужда, за да се зарадва на небето,..

публикувано на 18.11.16 в 11:10

Деца от първи до четвърти клас от средното училище “Васил Левски“ в Ардино се включиха в конкурс, посветен на международния ден на толерантността

С рисунки, апликации и презентации малките ученици отправиха призив към всички да бъдат толерантни, да ценят малките жестове и да не забравят, че добрата дума е безценна. Конкурсът е организиран от комисията за борба с противообществените прояви..

публикувано на 17.11.16 в 11:00
Изображение на Гаруда в храма Ратчабурана.

Ратчабурана

1424 година. Кралство Аютия (днес област в Тайланд) остава без наследник на трона: починалият крал не е посочил кой от тримата му синове трябва да управлява страната. Двамата по-големи братя решават да определят новия крал чрез двубой, но и двамата намират..

публикувано на 14.11.16 в 10:30

Приключенията на житеното зрънце

Една приказна история ще ни отведе на житното поле. По това време на годината житото тъкмо е засято и лекичко надига главица. На цвят е тъмно зелено, а когато навън завали сняг, то сякаш облича бяла премяна. На главата си носи шапка и тихичко си говори нещо..

публикувано на 12.11.16 в 09:30
В ирландската митология се смята, че гарванът е пратеник от другия свят.

Страховитите банши

Старите ирландски легенди разказват за ужасната призрачна банша, която предсказвала смъртта на този, който я срещне или чуе. Тя се явявала само пред потомците на пет ирландски рода: О’Нийл, О’Брайънс, О’Конърс, О’Грейдис и Кавана, както и на техните..

публикувано на 07.11.16 в 10:15

Как се появили картите за игра

Няколко листа хартия, залепени един върху друг, за да станат достатъчно твърди, като най-долният е по-голям от останалите и краищата му са леко загънати навътре – така се предпазват изображенията... Така са изглеждали първите карти за игра. А..

публикувано на 31.10.16 в 09:00

Приказка за кестена

На гости тази неделя ще ни бъде един невероятен фокусник, на име Чарли. Той идва от далечна Шотландия и ни е приготвил всякакви фокуси с монети, шарени кърпички, малки топчета, разни плодове и разбира се, кестени. Ето го, започна да жонглира с тях и те се..

публикувано на 29.10.16 в 08:55

От тук нататък няколко африкански приказки

Попадаме в царството на животните. В ритъм. В ритъма на африканските напеви. Гъсеничка, пухкаво зайче, катеричка-дружка внезапно и разтреперано се срещат със Страшния звяр, незнайно чудовище, което танцува салса върху гърба на слона и се е настанило в..

публикувано на 26.10.16 в 10:05
Виолета Димитрова (в средата) заедно с деца от театрална школа „Ведна“ и ръководителката им Красимира Методиева.

Приятелите от театър „Ведна“ ни гостуват

• Тази неделя в студиото на „Хлапета.BNR“ ще бъдат малките актьори от театрална школа „Ведна“. Те ще ни зарадват с премиера на своята нова постановка „Магарешката кожа“ по Шарл Перо. С талантливите деца ще си говорим за „Нощта на театрите“, любимите..

публикувано на 22.10.16 в 09:15