Илюстрация на Габриела Йорданова, детайл

Първа седмица на детския приказен маратон

Ваканционната програма през август започва в понеделник в 8.00 часа с вълшебно-музикалната история на кльошавичкия граф Комер, който тежал колкото 3 средни тикви и колекционирал чадъри в самотното си графство, където дъждът определено не е рядкост, и затова..

обновено на 01.08.16 в 17:39
Илюстрация на В. Шафер от 1890 г.

Билката Нисмитлуст

„Джуджето с големия нос“  – драматизация по приказката „Джуджето Дългоноско“ от Вилфелм Хауф Господарю! Съвсем не са прави онези, които смятат, че само по времето на Харун ал Рашид, владетеля на Багдад, е имало феи и вълшебници или които твърдят дори, че..

публикувано на 29.07.16 в 08:55

Художествената академия кани деца да творят в ателиетата

За седма поредна година Художествената академия ще събере деца и ученици в своята Лятна академия, която стартира на 1 август и ще продължи до края на месеца. И този път ще има разнообразни ателиета, в които бъдещите "академици", както ги наричат..

публикувано на 28.07.16 в 15:59

Лятно училище в музея – вълнуващо изживяване за малки изследователи

В търсене на съкровища сред експонатите, това е Лятното училище на Националния природонаучен музей в столицата. Децата могат да станат част от това вълнуващо пътешествие като едни истински малки изследователи и да се впуснат във всякакви..

публикувано на 26.07.16 в 10:44

1200 деца са ученици по желание и през ваканцията в 2 училища в "Младост" и "Люлин"

За шеста поредна година фондация "Заедно в час" организира безплатна Лятна академия за ученици от 1 до 12 клас. Тя стартира днес и ще продължи три седмици - до 11 август, като заниманията са всеки делничен ден от 8.30 до 12.30 ч. По думите на..

публикувано на 25.07.16 в 15:59

Малкият Мук или Лошото добро старо момче

Вилхел Хауф (29.11.1802 - 18.11.1827), немският автор на приказки, си отива млад от този свят, но името му е останало в златната съкровищница на творчеството за деца редом с имената на автори като Шарл Перо, братя Грим, Е.Т.А.Хофман, Луис Карол, Вилхелм..

публикувано на 22.07.16 в 10:20
Сипан, който намира се в северната част на Перу е бил административен и религиозен център на културата Моче. Известен е с гробницата на Властелинът на Сипан (на снимката), открита от перуанския археолог Валтер Алва през 1987 г.

Съкровищата на индианците-мочика

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130216_Peru.mp3 Хълмовете Сипан в Перу пазят цяло съкровище - това е едно от най-значимите открития на съвременната археология. Заграден от четири ковчега, изплетени от бамбук, в които са погребани двама мъже и две жени,..

публикувано на 18.07.16 в 09:10

Парцалени кукли ще бъдат изработвани при откриването на изложба в Кюстендил

Децата от Кюстендил ще могат да изработват парцалени кукли при откриването на изложба в къщата-музей „Димитър Пешев“ в града. Изложбата ще представи играчки, които датират от началото на миналия век. Те са и близки до съвременните, но това е..

публикувано на 13.07.16 в 14:01
Скалният храм на персийския бог Митра (III-IV в.) се намира край Златоград. От него са останали релефът и аязмото.

Бог Митра и митреумите

Бог Митра е древно божество на народите от източноиранската група. Той е синът на Великата Богиня Майка Земята, ражда се от камъка в свещената пещера, повелител е на времето и е защитник на хората, господар е на живота и смъртта. Едновременно с това той е..

публикувано на 11.07.16 в 09:55
Момент от спектакъла „Крушата рагаца“

Летен театрален маратон в „Хлапета.BNR“

През лятото някои се потапят в морето, а други - в света на книгите… Ние от „Хлапета.BNR“ се впускаме в магическо преживяване. И понеже светът на театъра е особено магичен, тази неделя стартираме летен театрален маратон. Ще ви представим най-интересното от..

публикувано на 09.07.16 в 09:05

Деца от 143-то училище подредиха благотворителна изложба в БНР

Благотворителна изложба с картини и инсталации от ученици от 143-то столично училище "Георги Бенковски" беше открита във фоайето пред Първо студио на Българското национално радио. Творци са децата под ръководството на Виолин Неделчев - учител по..

публикувано на 08.07.16 в 11:25

Американски инженери разработиха "играчката на играчките" Козмо - малко приятелче в тяло на робот

Ако сте мечтали да имате приятел, наподобяващ симпатичните R2-D2 или C-3PO (Си-Трипио) от "Междузвездни войни", или Уол-и от едноименната анимация, то мечтата ви скоро може да се сбъдне с Козмо - миниатюрен интерактивен робот с "почти човешки"..

публикувано на 07.07.16 в 14:23
Илюстрация от 1850 г.

Приказките на Вилхелм Хауф през юли

През последните три години от краткия си общо 24-годишен живот Вилхелм Хауф създава толкова много и толкова прекрасни приказки за деца, романи, поеми и сатирични произведения, като следва принципите на литературното течение Романтизъм, че безусловно е..

публикувано на 07.07.16 в 09:28

Българчета мечтаят за Куба – далечна и близка

Без кубински ром и пури, но с много позитивен заряд в София приключи ежегодният конкурс „Куба – далечна и близка”, организиран от Асоциацията за приятелство „Куба – България”, Синдиката на българските учители и др. В него се включиха ученици от всички..

публикувано на 27.06.16 в 11:48

Легенда за храма Ват Пном Даун Пен

Един от най-красивите храмове в столицата на Камбоджа – храмът Ват Пном Даун – носи името на една монахиня. Легендата разказва, че докато наливала вода от близката река Меконг, монахинята Даун видяла дърво, плаващо надолу по течението. Тя решила да  го..

публикувано на 27.06.16 в 09:25

Резултати от ХХХІІІ Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2016

Завърши ХХХІІІ Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри 2016“. Наградените деца и техните творби бяха представени във Второ студио на БНР от актьора Мариан Бачев и пианиста Мартин Марков на 19 юни. Премиерата на наградените творби бе..

обновено на 20.06.16 в 15:40

Легенда за Черноглавия музикант

През 11 век келтите нарекли с думата „круит” първия си инструмент от рода арфите. Той представлявал правоъгълна дъска с три, а по-късно с шест струни и два отвора в единия си край. На него се свирело с лък, много подобен на лъка на гъдулката. Инструментът..

публикувано на 20.06.16 в 09:45

Флуар и Бланшфлор преодоляват препятствия

Флуар и Бланшфлор са главните герои на приказката „Жестокият цар“ , която започва още преди те самите да са били родени и следи с любов и грижа какво ще се случи с тях и между тях. Приказката е френска, но действието се развива в Испания, а след това..

публикувано на 17.06.16 в 09:05

Татковци и деца четат едни и същи книги в Деня на бащата в Столичната библиотека

„ Когато пораснете и имате собствени деца, моля ви не забравяйте: общуването със скучни родители не доставя радост на детето. Децата обичат да мечтаят и заслужават да имат въодушевени и изобретателни родители “, споделя Роалд Дал в „ Дани – шампион на света..

публикувано на 15.06.16 в 15:45
„Корабът на глупците“, гравюра на Албрехт Дюрер на заглавната страница на поемата на Брант

Корабът на глупците

Странна лодка, претоварена с пътници и бурета с вино, се носи по водата. Мачтата й е зелено дърво, в клоните на което има череп, а малко под него се е свил един шут. Рулят го няма, а пътниците използват лъжица, вместо гребло. Монах и монахиня, която свири..

публикувано на 13.06.16 в 10:05