ЗА ДЕЦАТА

Невероятният Чанан

публикувано на 19.07.17 в 09:15

Пагодата на Белия кон

публикувано на 12.07.17 в 09:15

Деца правят маски в ателиета на Етнографския музей

Ателие за кукерски маски и семинар за традиционните ноемврийски празници очакват утре всички посетители на Етнографския музей. Децата ще научат за традиционните кукерски обичаи и празника Сурва в Пернишко, ще могат да изработят оригинални кукерски..

обновено на 25.11.16 в 17:37

Какво е кавакиньо

В типичния бразилски оркестър, освен няколкото вида барабани - сурдо, пандейра и дайре, най-важното място се пада на кавакиньо. Той прилича на чудновата умалена китара. Има много вариации и видове, но бразилското кавакиньо е може би най-известно...

публикувано на 25.11.16 в 10:00

Младият Микеланджело

В края на 80-те година на XV век младият Микеланджело Буонароти е поканен от владетеля на Флоренция и покровител на изкуствата Лоренцо Медичи да изучава антично изкуство при Бертолдо ди Джовани в Палацо Медичи. Лоренцо е забелязал таланта на младия..

публикувано на 21.11.16 в 10:00
Илюстрация: Петра Браун

Дългият полет до Страната на елфите

От приказката на вълшебника Ханс Кристиан Андерсен Палечка попада в приказката на Рада Москова. И повярвайте, става много интересно! Ето така започва... В шушулката няма буболечка, а едно съвсем мъничко момиченце. То се събужда, за да се зарадва на небето,..

публикувано на 18.11.16 в 11:10

Деца от първи до четвърти клас от средното училище “Васил Левски“ в Ардино се включиха в конкурс, посветен на международния ден на толерантността

С рисунки, апликации и презентации малките ученици отправиха призив към всички да бъдат толерантни, да ценят малките жестове и да не забравят, че добрата дума е безценна. Конкурсът е организиран от комисията за борба с противообществените прояви..

публикувано на 17.11.16 в 11:00
Изображение на Гаруда в храма Ратчабурана.

Ратчабурана

1424 година. Кралство Аютия (днес област в Тайланд) остава без наследник на трона: починалият крал не е посочил кой от тримата му синове трябва да управлява страната. Двамата по-големи братя решават да определят новия крал чрез двубой, но и двамата намират..

публикувано на 14.11.16 в 10:30

Приключенията на житеното зрънце

Една приказна история ще ни отведе на житното поле. По това време на годината житото тъкмо е засято и лекичко надига главица. На цвят е тъмно зелено, а когато навън завали сняг, то сякаш облича бяла премяна. На главата си носи шапка и тихичко си говори нещо..

публикувано на 12.11.16 в 09:30
В ирландската митология се смята, че гарванът е пратеник от другия свят.

Страховитите банши

Старите ирландски легенди разказват за ужасната призрачна банша, която предсказвала смъртта на този, който я срещне или чуе. Тя се явявала само пред потомците на пет ирландски рода: О’Нийл, О’Брайънс, О’Конърс, О’Грейдис и Кавана, както и на техните..

публикувано на 07.11.16 в 10:15

Как се появили картите за игра

Няколко листа хартия, залепени един върху друг, за да станат достатъчно твърди, като най-долният е по-голям от останалите и краищата му са леко загънати навътре – така се предпазват изображенията... Така са изглеждали първите карти за игра. А..

публикувано на 31.10.16 в 09:00

Приказка за кестена

На гости тази неделя ще ни бъде един невероятен фокусник, на име Чарли. Той идва от далечна Шотландия и ни е приготвил всякакви фокуси с монети, шарени кърпички, малки топчета, разни плодове и разбира се, кестени. Ето го, започна да жонглира с тях и те се..

публикувано на 29.10.16 в 08:55

От тук нататък няколко африкански приказки

Попадаме в царството на животните. В ритъм. В ритъма на африканските напеви. Гъсеничка, пухкаво зайче, катеричка-дружка внезапно и разтреперано се срещат със Страшния звяр, незнайно чудовище, което танцува салса върху гърба на слона и се е настанило в..

публикувано на 26.10.16 в 10:05
Виолета Димитрова (в средата) заедно с деца от театрална школа „Ведна“ и ръководителката им Красимира Методиева.

Приятелите от театър „Ведна“ ни гостуват

• Тази неделя в студиото на „Хлапета.BNR“ ще бъдат малките актьори от театрална школа „Ведна“. Те ще ни зарадват с премиера на своята нова постановка „Магарешката кожа“ по Шарл Перо. С талантливите деца ще си говорим за „Нощта на театрите“, любимите..

публикувано на 22.10.16 в 09:15

"47 усмивки" за децата със Синдром на Даун

Октомври е обявен за официален месец в световен мащаб за повишаване информираността за Синдрома на Даун. Това е поводът "Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун" да се включат с една красива и полезна инициатива в сърцето на нашата..

публикувано на 19.10.16 в 16:41

Куково цвете, елбетица, канатица…

Основните символи, избродирани по пазвите и ръкавите на българските женски и мъжки ризи и втъкани в престилките и килимите, са на хиляди години и представляват заклинания. Ябълките, наречени още елбетица (от старите български думи елем и бехт – едно и осем,..

публикувано на 17.10.16 в 13:05
 Сибирска шейна, теглена от северни елени

Премиера в „Събуди ме с приказка“ – от Индия до далечния Север

От 17 до 28 октомври ще си направим дълго приказно пътешествие. Ще пътуваме от Индия, през Персия, чак до далечния Север и ще отидем при племето коряки, които живеят на полуостров Камчатка. Знаете ли откъде идват изразите „Я камилата, я камиларят“ и..

публикувано на 16.10.16 в 09:05

Ивайло Захариев с дебют в Радиотеатъра

Актьорът Ивайло Захариев, станал известен с ролята си в сериала „Под прикритие“, дебютира в Радиотеатъра като смело се впусна в две нови приключения от „Приключенията на Джими и Алфред“. Двете малки свраки Джими и Алфред, носещи голям късмет, вече имат нов..

обновено на 14.10.16 в 10:40
„Полиптих на свети Винсент“ - фрагмент

За Енрике Мореплавателя и една загадъчна картина

През 15 век историите за царството на легендарния презвитер Йоан, смятан за правнук на един от Тримата влъхви, завладяват Европа. Говори се, че 72 кралства, от Индия чак до Вавилон, плащат данък на Йоан, а неговото царство е пълно с богатства и странни..

публикувано на 10.10.16 в 09:10

Среща между гайтаните и валса

• Тази неделя ще посетим Етнографския музей на открито „Етърa“ в едноименния квартал в Габрово. Колко години могат да се въртят чарковете, с които се изплитат гайтаните, кога започват да се използват тези красиви плетки и какви тайни крият, слушайте ни на..

публикувано на 08.10.16 в 08:55

Спечелете билети за „Хайдн и Малкия Ото” от новия сезон на „Фортисимо Фамилия”

На 16-и октомври „Фортисимо Фамилия” ще стартира новия сезон 2016/2017 с концерт „Хайдн и Малкия Ото” в зала „България” от 11.30 ч. Нова среща на Малкия Ото с децата и техните родители предстои в зала "България". Този път музикалното..

публикувано на 06.10.16 в 23:05

Легендата за Садко

Живял някога търговец, на име Садко. Веднъж, докато превозвал стоката си по море, корабът му спрял - сякаш гигантска ръка го хванала в шепа. Моряците хвърлили в морето злато, сребро и перли, за да омилостивят стихията, но напразно. Тогава Садко се хвърлил..

публикувано на 03.10.16 в 10:30