"47 усмивки" за децата със Синдром на Даун

Октомври е обявен за официален месец в световен мащаб за повишаване информираността за Синдрома на Даун. Това е поводът "Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун" да се включат с една красива и полезна инициатива в сърцето на нашата..

публикувано на 19.10.16 в 16:41

Куково цвете, елбетица, канатица…

Основните символи, избродирани по пазвите и ръкавите на българските женски и мъжки ризи и втъкани в престилките и килимите, са на хиляди години и представляват заклинания. Ябълките, наречени още елбетица (от старите български думи елем и бехт – едно и осем,..

публикувано на 17.10.16 в 13:05
 Сибирска шейна, теглена от северни елени

Премиера в „Събуди ме с приказка“ – от Индия до далечния Север

От 17 до 28 октомври ще си направим дълго приказно пътешествие. Ще пътуваме от Индия, през Персия, чак до далечния Север и ще отидем при племето коряки, които живеят на полуостров Камчатка. Знаете ли откъде идват изразите „Я камилата, я камиларят“ и..

публикувано на 16.10.16 в 09:05

Ивайло Захариев с дебют в Радиотеатъра

Актьорът Ивайло Захариев, станал известен с ролята си в сериала „Под прикритие“, дебютира в Радиотеатъра като смело се впусна в две нови приключения от „Приключенията на Джими и Алфред“. Двете малки свраки Джими и Алфред, носещи голям късмет, вече имат нов..

обновено на 14.10.16 в 10:40
„Полиптих на свети Винсент“ - фрагмент

За Енрике Мореплавателя и една загадъчна картина

През 15 век историите за царството на легендарния презвитер Йоан, смятан за правнук на един от Тримата влъхви, завладяват Европа. Говори се, че 72 кралства, от Индия чак до Вавилон, плащат данък на Йоан, а неговото царство е пълно с богатства и странни..

публикувано на 10.10.16 в 09:10

Среща между гайтаните и валса

• Тази неделя ще посетим Етнографския музей на открито „Етърa“ в едноименния квартал в Габрово. Колко години могат да се въртят чарковете, с които се изплитат гайтаните, кога започват да се използват тези красиви плетки и какви тайни крият, слушайте ни на..

публикувано на 08.10.16 в 08:55

Спечелете билети за „Хайдн и Малкия Ото” от новия сезон на „Фортисимо Фамилия”

На 16-и октомври „Фортисимо Фамилия” ще стартира новия сезон 2016/2017 с концерт „Хайдн и Малкия Ото” в зала „България” от 11.30 ч. Нова среща на Малкия Ото с децата и техните родители предстои в зала "България". Този път музикалното..

публикувано на 06.10.16 в 23:05

Легендата за Садко

Живял някога търговец, на име Садко. Веднъж, докато превозвал стоката си по море, корабът му спрял - сякаш гигантска ръка го хванала в шепа. Моряците хвърлили в морето злато, сребро и перли, за да омилостивят стихията, но напразно. Тогава Садко се хвърлил..

публикувано на 03.10.16 в 10:30
Птицата Киви

Приказка за хамелеона и птицата Киви

Тази неделя ще си направим кратко пътешествие до едно от най-горещите места на планетата - Австралия. Няма да обикаляме сами, ще си имаме компания: един хамелеон и птицата Киви. Те ще ни покажат най-интересните места на този континент. Тръгваме на юг към..

публикувано на 01.10.16 в 10:00
Илюстрация Джери Славин

Напред с приключенията на Джими и Алфред!

Преди няколко месеца излъчихме пет приключения на Джими и Алфред – двете свраки, които са по-бързи от ракета и от свръхзвуков самолет и които носят много късмет. Авторът Михаил Казаков ги написа за вас, малки приятели, по идея на брат си Петър Казаков...

обновено на 30.09.16 в 10:15
Църквата „Света Троица” в Лонг Мелфорд.

Къде има „вълнени църкви”

Селището Лонг Мелфорд в Източна Англия не се слави с нищо особено. Докато не видите енорийската църква! Грамадна сграда от светъл варовик, с великолепни арки на четири нива, 5 параклиса, два органа и приказна стъклопис по 74-те прозореца. Дължината й е..

публикувано на 26.09.16 в 10:00

Слънчев хляб

Тази неделя в „Хлапета.BNR” ще чуете новата песен на любимеца на децата - Косьо Кучев. „Слънчев хляб” се появи по време на спектакъла, по случай старта на сайта „Детското.БНР” и Детския музикален канал на онлайн платформата на Радио Бинар. Ще ви потопим в..

публикувано на 17.09.16 в 11:30
Фреска на Мазачо от капела Бранкачи

Магията на капела Бранкачи

Флоренция, 1 март 1423 година. Домът на фамилия Бранкачи - една от най-влиятелните фамилии във Флоренция. Феличе Бранкачи току-що е приел художника Томазо да Кристофоро-Фини, по-известен като Мазолино - има специална поръчка за него… Така започва работата..

публикувано на 17.09.16 в 09:30

Радиото вече буди и приспива децата с приказки по интернет

В навечерието на новата учебна година Българското национално радио представи новия детски сайт ДЕТСКОТО.БНР и 24-часов канал с детска музика и приказки. На пъстър празник с много настроение радиоводещи, актьори и музиканти пяха, танцуваха и играха с..

публикувано на 14.09.16 в 10:17

Премиера на ДЕТСКОТО.БНР

Най-после детските предавания на Българско национално радио имат свой сайт и 24-часов стрийминг канал с детска музика и приказки - ДЕТСКОТО.БНР. Те са поместени на интернет платформата на Радио Бинар и ще бъдат постоянно обновявани със записи от..

публикувано на 12.09.16 в 09:30

Лунната принцеса Кагуя

Според една от най-древните японски приказки, Кагуя била намерена от един дървар в едно бамбуково стъбло. Той и жена му я отгледали с много обич и от деня, в който я осиновили, дърварят намирал във всяко отсечено от него бамбуково стъбло парче чисто злато...

публикувано на 10.09.16 в 10:00

"YES“ за едногодишно обучение в САЩ за 10 български гимназисти!

Десет български гимназисти ще имат възможност да се включат в програма за обмен на ученици YES и да прекарат учебна 2017/2018 година в Съединените американски щати. YES (Kennedy Lugar Youth Exchange and Study) е програма, финансирана от..

публикувано на 31.08.16 в 16:08
Илюстрация: Габриела Йорданова, детайл

Два мюзикъла и още нещо

Детската ваканционна програма продължава и тази седмица. В края на лятната ваканция слушайте: На 29 август – „Малечко Палечко“ , приказка от Шарл Перо. Шарл Перо е роден отдавна, много отдавна – през 1628 година. Той е френски писател и фолклорист...

публикувано на 28.08.16 в 10:15
Неда Лаптева със Стивън Хокинг.

Звездна среща

Тази неделя в „Хлапета.BNR“ ще ви представим едно момиче, сякаш излязло от приказките. Нашата героиня се казва Неда Лаптева и наскоро се завърна от световния фестивал за астрономия, изкуство и музика Starmus. Неда ще ни разкаже за щастието от втората си..

публикувано на 27.08.16 в 08:15

Най-сладката грешка на професор Джепето

Чудят се всички момиченца, чудят се всички момченца: небето е цяло, едно, а е на всички оченца. То е мое, когато го гледам, и на тоя до мен, и на тебе, на царя, на градинаря, на поета, на малкото бебе. Няма бедняк така беден, че да не го притежава. За лъва..

публикувано на 26.08.16 в 09:55