Легенда за Черноглавия музикант

През 11 век келтите нарекли с думата „круит” първия си инструмент от рода арфите. Той представлявал правоъгълна дъска с три, а по-късно с шест струни и два отвора в единия си край. На него се свирело с лък, много подобен на лъка на гъдулката. Инструментът..

публикувано на 20.06.16 в 09:45

Флуар и Бланшфлор преодоляват препятствия

Флуар и Бланшфлор са главните герои на приказката „Жестокият цар“ , която започва още преди те самите да са били родени и следи с любов и грижа какво ще се случи с тях и между тях. Приказката е френска, но действието се развива в Испания, а след това..

публикувано на 17.06.16 в 09:05

Татковци и деца четат едни и същи книги в Деня на бащата в Столичната библиотека

„ Когато пораснете и имате собствени деца, моля ви не забравяйте: общуването със скучни родители не доставя радост на детето. Децата обичат да мечтаят и заслужават да имат въодушевени и изобретателни родители “, споделя Роалд Дал в „ Дани – шампион на света..

публикувано на 15.06.16 в 15:45
„Корабът на глупците“, гравюра на Албрехт Дюрер на заглавната страница на поемата на Брант

Корабът на глупците

Странна лодка, претоварена с пътници и бурета с вино, се носи по водата. Мачтата й е зелено дърво, в клоните на което има череп, а малко под него се е свил един шут. Рулят го няма, а пътниците използват лъжица, вместо гребло. Монах и монахиня, която свири..

публикувано на 13.06.16 в 10:05

100 дръвчета и безброй детски усмивки

Ще ви срещнем с един от стоте детски отбора – победител в играта „100 на 100 ДОБРО“ . Как второкласниците от столичното 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов“ се погрижиха за своята голяма награда – 100 дръвчета и могат ли дърветата да чуват, ще разберем тази..

публикувано на 11.06.16 в 08:55

Първи финал у нас на състезанието „Четящо кенгуру“

90 деца от цялата страна ще се явят на финала на първото у нас състезание за четене с разбиране - „Четящо кенгуру“ тази събота. Надпреварата ще се проведе от 11:00 часа в 35-то СОУ „Добри Войников“ в столицата. По забавен и интересен начин искаме да..

публикувано на 10.06.16 в 16:20
Илюстрация: Гуга Тевдорадзе

Колко е лошо да си лош

„Младата присмехулница“ е английска приказка, преразказана от Николай Райнов. От самото заглавие лесно ще се досетите, че става дума за млада и присмехулна принцеса. Тя е капризна и заядлива. Своенравна е и с толкова лош език, че всички наоколо трябва да..

публикувано на 10.06.16 в 09:05
Флорентинска сватбена ракла от кедрово дърво и позлата от XV век.

Приказните италиански сватбени ракли

Изработването на сватбените ракли за чеиза на булката в Средновековна Италия често траело между три и шест месеца и някои от тях са истински произведения на изкуството. Раклите били рисувани и обединявали усилията на дърводелци, златари и художници. На една..

публикувано на 06.06.16 в 09:15

Приказка за сложната математическа задача

Когато ходех на училище нямаше предмет, който да не ми е любопитен и да не ми харесва. Е, физиката и химията не бяха моята стихия, но все пак се справях. Обаче, математиката ми остана тъмна и неприятна до края. Така и не я обикнах, въпреки, че имах..

публикувано на 04.06.16 в 09:05
Индонезийски артисти изпълняват танц със стари маски по време на националния маскараден фестивал в Чиребон, Индонезия

Топенг – танцът на маските

На кръглата сцена се появява танцьорът, играещ Джакатаю – наполовина човек, наполовина лешояд. Той е свидетел на отвличането на богинята Сита от Злия демон и цар на Ланка, Равана и отчаяно се опитва да я спаси. Започва драматична битка между двамата герои,..

публикувано на 30.05.16 в 09:45
Илюстрация: Дарка Ердели

Ключ, птиче, разбойник и голяма любов

„Джак и Мери в Страната на крадците“ прелетя през океана и дойде в Радиотеатъра чак от Нюфаундленд, чак от далечната Канада. Много й се зарадвахме, защото не всеки ден долитат толкова прекрасни приказки. Дори малко се влюбихме в тази приказка. Тя е..

обновено на 27.05.16 в 11:59
Италианско кадифе от 15 век

Италианското копринено кадифе

Смята се, че коприненото кадифе идва в Италия от Далечния изток. То има прекрасен блясък и гънките му отразяват много ефектно светлината. Когато основата е с повече от един цвят, този ефект се засилва, а добавянето на блестящи метални нишки, прави тъканта..

публикувано на 25.05.16 в 09:45
Фрагмент от картина на холандския художник Петрус Кристос от 1457 г. с реалистично изображение на тъкан ориенталски килим..

Магията на ориенталските килими

От средата на 14 век в Западна Европа по-заможните граждани украсявали стените в домовете си с килими, тъкани в Анадола, Армения, Персия и Египет. До днес са запазени само няколко килима от 15 век, макар че още тогава те се смятали за произведения на..

публикувано на 16.05.16 в 09:45
Пощенски услуги в Римската империя – трамспортиранена съобщения, данъчни приходи между провинциите и др.

Приказка за тайнствения пощенски раздавач – господин Колбаба

Тази сутрин преди да дойда в радиото получих много красива картичка. Беше сложена в плик, който изчезна веднага щом го взех в ръката си. Явно, казах си аз, тук има някаква магия. И знаете ли кое беше най-странното в цялата история – пощальонът. Беше облечен..

публикувано на 14.05.16 в 11:10

Една приказка, написана с чувство за хумор

Свежото чувство за хумор идва от оригиналното съчетание на древна и модерна приказка, от смесването в нарочно и подчертано еклектично цяло на древни мотиви и ежедневни подробности като това, което обединява и дава силната енергия на нашата продукция е..

публикувано на 12.05.16 в 10:00
Най-забележителен пример е шлемът на Дарт Вейдър от филмовата поредица „Междузвездни войни” - - той  бил вдъхновен именно от японското кабуто.

Кабуто – шлемът на самураите

Колкото и странно да ни изглежда днес, на шлемовете на самураите, легендарните японски воини, е имало номера или дати. Те били различни за всеки боец и се смятали за нещо като лична карта или подпис. Шлемовете, наречени кабуто, както и по-голямата част от..

публикувано на 09.05.16 в 10:30

Любопитна среща със загадъчния тулимонструм от Илинойс в "Шоколад" по Радио София

Младежкото предаване на Радио София "Шоколад" днес отново Ви предлага любопитно пътешествие в света на науката и среща с един морски обитател, чийто странен външен вид и   загадъчно родословие, са му спечелили такава популярност, че се е..

публикувано на 05.05.16 в 19:35
Фрагмент от стенописа, на който се предполага, че е изобразен Лоренцо ди Медичи, яхнал бял кон.

Подаръкът на Беноцо Гоцоли

През 1459 година във Флоренция, по поръчка на кмета на града, Пиеро ди Козимо Медичи, италианският художник Беноцо Гоцоли започва да работи по стенописите в Капелла дел Маджи - параклисът в двореца „Медичи – Рикарди”. Избира темата „Поклонението на..

публикувано на 03.05.16 в 17:15

Детските рисунки в конкурса „Рецептите на баба” са пълни с радост от общуването между поколенията

Ярки цветове, закачливи погледи и много усмивки греят в стотиците детски рисунки от цялата страна, изпратени за участие в конкурса „Рецептите на баба”. Той се организира за седма година от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите „А.Р.И.З.7”,..

публикувано на 28.04.16 в 12:22
Илюстрация: Росарио Рицо

„Славеят и розата” - от Оскар Уайлд

Бъди щастлив! - провикна се славеят. - Бъди щастлив! Ти ще получиш твоята червена роза. Аз ще я създам от музика на лунна светлина и ще я обагря с кръвта на собственото си сърце. Единственото, което искам от тебе в замяна, е да бъдеш верен в любовта,..

публикувано на 28.04.16 в 09:30