Радиолексикон: Едни спортуват карате и английски, други пък - коремни преси, подскоци и загрявка...

В поредното издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват Защо хората спортуват? Е, защо? Много..

публикувано на 23.02.14 в 09:05

Победител от третата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е ДВГ „Искрици”

Победител от третата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Детската вокална група “Искрица”, Казанлък, с ръководител Стефка Денева. Очаквайте финалния кръг на  класацията за вокални групи в предаването „Щуротека в..

публикувано на 21.02.14 в 13:04

Легендата за белия рицар

Прeз XI век норвежкият крал Олаф изпраща младия благородник Аскар да покръсти норвежките и датските викинги, които са се заселили в Исландия. За свое учудване Аскар получава от краля бели мисионерски дрехи и меч във формата на разпятие. „Покажи на тъмните..

публикувано на 18.02.14 в 10:30

Премиера в „Събуди ме с приказка”: За ползата от сънуването и... събуждането

Тази седмица ще ви събуждаме с приказки, написани от Магдалена Манчева. Най-напред ще научите как Сънят може да разреши всякакви проблеми между двама скарани и те да продължат да вървят по общия път на тяхното приятелство. Следващата история ще ви „отведе”..

публикувано на 16.02.14 в 10:30

Радиолексикон: Компютърните игри много влияят на мозъка, нали виждам брат ми и тате…

Този път в предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват какво може и как (трябва да) се играе с компютър. Може би не знаете,..

публикувано на 16.02.14 в 09:05

Къде живеят светещите гъби

Ще се пренесем в тропическите гори, където растат светещи гъби. Това не е шега! Те светят толкова силно в тъмното, че спокойно можете да ги използвате за нощна лампа. За първи път този вид гъби са открити през 1840 г. от бразилски ботаник. Според учените,..

публикувано на 15.02.14 в 12:00

Победител от втората февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е ДХ „Пим-Пам”

Победител от втората февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е детският хор „Пим-Пам”, София, диригент Борис Карадимчев. Очаквайте следващата седмична  класация за вокални групи в предаването „Щуротека в ефира” на 16..

публикувано на 14.02.14 в 12:30

Уестминстърският дворец

През 1016 г. след тежка битка между краля на Англия, Едмънд и краля на Дания, Кнут, са договорени условията за мирния договор помежду им: Лондон остава за Едмънд, а земите на север от Темза - за Кнут. Когато след по-малко от два месеца Едмънд..

публикувано на 11.02.14 в 10:30

Радиолексикон: Най-често на мълчанка се играе, когато госпожата полудее от викове

Познайте защо децата обичат да играят на мълчанка . Защото тогава на другия никой не му вика с пълно гърло и на оня му става по-леко… А тази игра води до извода „ Който не спазва правилата – изгорява, а който ги спазва – получава награда “…..

публикувано на 10.02.14 в 16:50

Победител от първата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е ДВГ „Смехоранчета”

Победител от първата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е  Детската вокална група „Смехоранчета” – София с ръководител Галина Коджаманова. Очаквайте следващата седмична  класация за вокални групи  в предаването..

публикувано на 07.02.14 в 12:32

Храбрин и Храбрина ще водят децата в музея „Мислители, изобретатели, герои” в НВИМ

Националният военноисторически музей (НВИМ) е създаден през 1916 г. с указ на цар Фердинанд, за да се съхранят за вечни времена артефактите, свързани с важни събития от нашата военна история. За своето почти вековно присъствие в културно-историческото..

публикувано на 07.02.14 в 11:49
Чаша и ръкавици изработени от злато и скъпоценни камъни, датират от 750 – 1374, Перу

Златните ръкавици от Чан Чан

В Чан Чан, столицата на древния народ чиму в Перу живеели около 30 000 души. Градът е от 9 век и съществува до 1470 г., когато е завладян от инките. Всички сгради, жилища работилници, складове, храмове били изградени от кирпич, а стените им били богато..

публикувано на 04.02.14 в 09:15

Музей на играчката ще бъде създаден в Добрич

Музей на играчката ще бъде създаден в Добрич, в партньорство с Българския червен кръст. В предаването „Преди всички“ директорът на детска градина „Слънчице“ Пенка Миланова посочи, че това е част от международен проект, в който участват 6..

публикувано на 03.02.14 в 10:00

Радиолексикон: С приятелите си играеш, а с враговете се сражаваш

В това издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, този път момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват  к акво значи да имаш приятел Ако не..

публикувано на 02.02.14 в 09:05

„Хлапета.BNR” с маски на „Сурва”

Разделихме се с коледните и новогодишни празници, но не и с килограмите от тях. Но, нека оставим суетата настрана. Има един по-важен въпрос, който ме тормози от доста време насам: какво означава думата „сурва”. Питах близки и приятели, а те ми казваха:..

публикувано на 01.02.14 в 09:25

Победителят в радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за месец януари е Йоанна Колесниченко

Седемгодишната Йоанна Колесниченко от Варна е четвъртият лауреат от радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за сезон 2013-2014. През месец февруари конкурсът продължава за вокални групи (деца на възраст до 14 години). Йоанна Колесниченко се..

публикувано на 31.01.14 в 14:17

Невероятното Пуебло Бонито

След като индианците, наричани анасази, започнали около 700 г . да водят уседнал живот в долината на каньона Чако в днешно северозападно Ню Мексико, между 9 и 12 век, те оцелявали в особените си селища, сред които най-добре запазено е Пуебло Бонито –..

публикувано на 28.01.14 в 09:35

Радиолексикон: Извънземните ядат чипс и мозъци, нямат си растения, но те самите са много зелени

ftp://admin.bnr.bg/sofia/Radiolexikon/260114_Izvanzemni_Lexikon.mp3 Нееее! – казаха хорово децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев”, когато Яна Спиридонова ги попита дали са виждали извънземни . Само във..

публикувано на 24.01.14 в 14:11

Победител от третата януарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Йоанна Колесниченко

Победител от третата януарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Йоанна Колесниченко, 7 години, от Варна. Очаквайте финалния кръг на класацията за солисти до 8-годишна възраст в предаването „Щуротека в ефира” на 26 януари..

публикувано на 24.01.14 в 12:10

Приказният гоблен от Байо

Според легендата, изработването на един от най-старите запазени гоблени в света е свързана с английския кралски двор.През 1077 година кралица Матилда, съпругата на първия английски нормански крал, Уилям Завоевателя, се заела с работата по него, по молба на..

обновено на 21.01.14 в 11:54