Радиолексикон: Зомбитата не са страшни, но с тях стават страшни филми

Две сестри си говорят: - По-добре беше да сме на километри… Причината е, че едната се меси в живота на другата… Това не е сценарий, а преразказ на част от сюжета на филм, който едно от децата в 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в..

публикувано на 16.03.14 в 09:05

Победител от първата седмична класация за месец март на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Мая Стойчева

Победител от първата седмична класация за месец март на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е 11-годишната Мая Стойчева от Казанлък. В неделя, 16 март, от 10 часа по програма „Христо Ботев” можете да слушате изпълненията на следващите..

публикувано на 14.03.14 в 12:27

Парижката „Света Богородица”

Парижката „Света Богородица” е една от най-красивите готически катедрали в света. Строежът й започва в средата на 12 век и продължава цели два века. Построена е върху основите на древен римски храм и от времето на пълния си блясък до коронацията на..

публикувано на 11.03.14 в 10:00

Защо морето е солено

Когато достига земята, дъждовната вода е леко киселинна – при смесването си с въздуха, дъждът разтваря съдържащия се в него въглероден диоксид и се получава въглеродна киселина. Дъждовната вода ерозира скалите и киселината прониква в земята. Този процес..

публикувано на 08.03.14 в 09:15

Победителят в радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за месец февруари е ДВГ „Смехоранчета”

Детската вокална група „Смехоранчета” от София с ръководител Галина Коджаманова е петият лауреат от  радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за сезон 2013-2014. През месец март конкурсът продължава за солисти на възраст до 12 години. Група..

публикувано на 07.03.14 в 12:15

Тайната на мбирата

Мбирата е един от националните музикални инструменти на Зимбабве. С нея повече от 1000 години местните хора се свързват с умрелите си предци, наричани мапира. Изпълнявали любимите им мелодии - по този начин музиката се съхранявала столетия наред, предавана..

публикувано на 04.03.14 в 10:30

Радиолексикон: Пижо и Пенда са внучки на Баба Марта и са закачени на таблото

В това издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев”, разбира се ни обясняват Какво представляват мартениците, къде се..

публикувано на 03.03.14 в 11:44

Скалният град Вардзия

Едно малко момиченце играе на криеница с чичо си в лабиринт от пещери, издълбани в отвесните скали над брега на река Мтквари в Грузия. - Тамар, къде си? – вика чичото. - Тук съм чичо! – отговаря Тамар. Тамар е бъдещата велика царица на Грузия. Изразът..

публикувано на 25.02.14 в 10:00

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Пет приказки от Южна Америка

„Някога, много отдавна, имало само ден. Нощта спяла в дълбоките води и въобще не се показвала” - така започва тази приказка от далечна Бразилия, в която се срещаме с дъщерята на Великия змей и с непослушните слуги, пуснали от ореха нощта. От тъжната съдба..

публикувано на 23.02.14 в 10:30

Радиолексикон: Едни спортуват карате и английски, други пък - коремни преси, подскоци и загрявка...

В поредното издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват Защо хората спортуват? Е, защо? Много..

публикувано на 23.02.14 в 09:05

Победител от третата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е ДВГ „Искрици”

Победител от третата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Детската вокална група “Искрица”, Казанлък, с ръководител Стефка Денева. Очаквайте финалния кръг на  класацията за вокални групи в предаването „Щуротека в..

публикувано на 21.02.14 в 13:04

Легендата за белия рицар

Прeз XI век норвежкият крал Олаф изпраща младия благородник Аскар да покръсти норвежките и датските викинги, които са се заселили в Исландия. За свое учудване Аскар получава от краля бели мисионерски дрехи и меч във формата на разпятие. „Покажи на тъмните..

публикувано на 18.02.14 в 10:30

Премиера в „Събуди ме с приказка”: За ползата от сънуването и... събуждането

Тази седмица ще ви събуждаме с приказки, написани от Магдалена Манчева. Най-напред ще научите как Сънят може да разреши всякакви проблеми между двама скарани и те да продължат да вървят по общия път на тяхното приятелство. Следващата история ще ви „отведе”..

публикувано на 16.02.14 в 10:30

Радиолексикон: Компютърните игри много влияят на мозъка, нали виждам брат ми и тате…

Този път в предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват какво може и как (трябва да) се играе с компютър. Може би не знаете,..

публикувано на 16.02.14 в 09:05

Къде живеят светещите гъби

Ще се пренесем в тропическите гори, където растат светещи гъби. Това не е шега! Те светят толкова силно в тъмното, че спокойно можете да ги използвате за нощна лампа. За първи път този вид гъби са открити през 1840 г. от бразилски ботаник. Според учените,..

публикувано на 15.02.14 в 12:00

Победител от втората февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е ДХ „Пим-Пам”

Победител от втората февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е детският хор „Пим-Пам”, София, диригент Борис Карадимчев. Очаквайте следващата седмична  класация за вокални групи в предаването „Щуротека в ефира” на 16..

публикувано на 14.02.14 в 12:30

Уестминстърският дворец

През 1016 г. след тежка битка между краля на Англия, Едмънд и краля на Дания, Кнут, са договорени условията за мирния договор помежду им: Лондон остава за Едмънд, а земите на север от Темза - за Кнут. Когато след по-малко от два месеца Едмънд..

публикувано на 11.02.14 в 10:30

Радиолексикон: Най-често на мълчанка се играе, когато госпожата полудее от викове

Познайте защо децата обичат да играят на мълчанка . Защото тогава на другия никой не му вика с пълно гърло и на оня му става по-леко… А тази игра води до извода „ Който не спазва правилата – изгорява, а който ги спазва – получава награда “…..

публикувано на 10.02.14 в 16:50

Победител от първата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е ДВГ „Смехоранчета”

Победител от първата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е  Детската вокална група „Смехоранчета” – София с ръководител Галина Коджаманова. Очаквайте следващата седмична  класация за вокални групи  в предаването..

публикувано на 07.02.14 в 12:32

Храбрин и Храбрина ще водят децата в музея „Мислители, изобретатели, герои” в НВИМ

Националният военноисторически музей (НВИМ) е създаден през 1916 г. с указ на цар Фердинанд, за да се съхранят за вечни времена артефактите, свързани с важни събития от нашата военна история. За своето почти вековно присъствие в културно-историческото..

публикувано на 07.02.14 в 11:49