Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Съставите на НЧ”РАЗВИТИЕ-1884” с.Поликраище, общ. Горна Оряховаца са първенци в конкурсната част на фестивала „Насред мегдана в Арбанаси“

8
Женски народен хор от Поликраище

Читалището в село Поликраище е основано през 1884 година. През първите години най-развити са библиотечната, театралната и лекционната дейност.

През 1949 година започва строежът на новата читалищна сграда, а през 1988 –ма е завършен нейният генерален ремонт.

В летописната  книга на читалището  са записани многобройните изяви от продължителната творческа дейност на театрален колектив, който е първият самодеен театър в историята на България с представления в чужбина, джазов оркестър, младежки танцов състав, естрадно сатиричен състав, мъжка певческа група, женска битова група, смесен хор за школувано пеене, детски танцов състав, младежки оркестър, женски народен хор, школи по цигулка, акордеон и пиано. 

В ЧИТАЛИЩЕТО ИМА ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩА БИТОВА ИЗЛОЖБА И ПРЕДМЕТИ ОТ БИТА НА НАШИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ ОТ НАЧАЛАТО НА ХІХ век.

  От 2007 година читалището е домакин и организатор на Общинския празник на плодородието – „Ден година храни”, в който с експонати се включват зеленчукопроизводители от селото, производства на хранително-вкусовата промишленост, хлебни изделия, мед и семена, а във фолклорната програма участват всички читалищни състави и самодейни колективи от Общината и региона. В рамките на събитието се провежда и регионална среща-надиграване на клубовете, изучаващи български народни хора.

С множество междуналодни и национални отличия са читалищните състави:

Женски народен хор „Росна китка” - диригент Георги Петров, създаден 1998 г.

Детски танцов състав „Северняче” - хореограф Анелия Пенчева, създаден 2004 г. Клуб за народни хора „Жива вода” хореограф Цанко Михайлов, създаден 2011 г. и от 2015г. детски танцов състав /7-10 годишни/





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия