Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Българският фолклор ни прави съпричастни към европейското културно наследство

Г-жа Кинче Иванова, главен експерт в дирекция „Култура и туризъм“, Община Велико Търново информира за юбилейните тържества на читалища от региона  в предаването „Имат ли песните спиране“.

Читалище  „Напредък-1911“ с. Шемшево е създадено по инициатива на учителя Данчо Томов.

В началото особена дейност не била развита, поради започналата Балканска и Първа световна война. След войните  построяват читалищна сграда.Читалището се превръща в средище за предаване на традициите и бита на народа. Създадена е театрална трупа от младежи, гимназисти и работници, които представят пиесите:  „ Хъшове“, „Борислав“,“ Разбойници“ и др. Активната културна дейност в селото продължава до началото на Втората Световна война. За съжаление сградата на читалището била използвана за военни складове. След войната се активизира цялостната културно-масова дейност в селото. Членският състав  достигна до 200 души. Обогатена е и създадената преди това библиотека. Създаден бил смесен тригласен хор, с диригент младият учител по музика Иван Данчев, роден и израснал в с. Шемшево, който сътворява и песен за селото:

„Шемшево е село старо

Векове е оцеляло,

Къщите са любородни

А нивята плодородни.

Тук мъжете са с мераци,

А жените хубавици,

Млади, стари, работливи

И най-вече приказливи“

През 1984 година е създаден женски битов хор „Българка“ под ръководството на диригента Райко Долапчиев  в състав от 25 жени. За две години хор “Българка“ е изнесъл над 25 концерта на сцените на селата от община Велико Търново, заводите, детски градини, общински празници. Съставът участва и в преглед на художествената самодейност. Дейността на хора не спира и вече е на своята завидна възраст – 32 години. За това време  е печелил седем първи и четири втори места в прегледа на художественото творчество. През 2012 и 2016 година на фестивала в с. Обединение“ Авлига пее“ има завоювано първо място, така също и първо място за индивидуално изпълнение от хористката Веска Величкова.

През 2013 година в читалището есъздаден смесен танцов клуб „Аглея“, с ръководител хореограф-педагог Петя Йорданова Петрова. За своите три години има спечелени две първи, две втори и две трети места и десетки участия във фестивали, надигравания, празнични концерти и прегледи на художествената самодейност.

От 2016 година председател на читалището е г-н Кирил Ангелски - настоящият кмет на селото.

През лятото на същата година, след подготовка на децата от Центъра за работа с деца и младежи, под ръководството на г-жа Анелия Радева и хореограф Петя Петрова след ежедневни репетиции за участие в Лятна детска полицейска академия с разучаване на народни танци и поради големия интерес, и желанието на децата е сформиран Детски танцов клуб „Сини вир“. Репетициите му са всяка събота и неделя. Масовите изяви на децата на сцените в община Велико Търново доведоха до засилен интерес и любов от страна на публиката. На 13.09.2016 година, по повод 105-годишнината на НЧ „Напредък -1911“ те получиха своята най-голяма награда – народни носии, ушити специално за тях и подарени от от бизнесмена Веселин Георгиев.

Чуйте интервюто с г-жа Кинче Иванова!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия