Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Водим Ви на Националния фолклорен фестивал „Море от ритми“ в Балчик

Балчик, 2016

Състави от 80 български читалища представиха народни песни, хора, инструментални мелодии, носии и обичаи на националния фолклорен фестивал „Море от ритми“ в Балчик.

1568 изпълнители на фолклорни традиции от различни краища на страната показаха своето изкуство в горещо състезание за награди. Поне половината от артистите бяха деца. Най-младите участници ( от 3 до 10 годишни) изрисуваха 30м българска шевица. На т.нар. „Улица на занаятите” майстори демонстрираха традиционно изработване на троянска керамика, кожени калпаци, сребърни накити и плъстене на вълна. Калина Михайлова от с. Шуменци представи колекция от народни носии.

В работните ателиета по танци и песни желаещите научиха хората „Изручанка“ и „Опас“, както и емблематичната добруджанска песен „Седнали ми са терзии“.

Предаването на програма „Хоризонт” – „Имат ли песните спиране” ви води на мястото на събитието – край сцената на Шестия национален фолклорен фестивал „Море от ритми” – Балчик 2016.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!