Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

50 години съхранение на автентичен фолклор в Старцево

Талантите на село Старцево

Читалището в най-голямото село в Смолянска област – Старцево празнува 10 години от създаването на Смесената битова група и 50 години съхранение на автентичния музикален фолклор. Доц. Георги Хинов връчи на групата знаковото отличие „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Как самодейците от читалището в с. Старцево насърчават и мотивират  децата от втори до единайсти клас в училището там да пеят и издирват родопски народни песни – чуйте в предаването „Имат ли песните спиране“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!