Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Ани Йовева гостува в "Имат ли песните спиране"


Традициите на българските занаяти са застрашени от изчезване, за разлика от песните и танците.

Майсторите и техните наследници тази година гостуват в предаването „Имат ли песните спиране“ по програма „Хоризонт“.

Ани Йовева е графичен дизайнер от Самоков. Умението да изработва най-фината „шиена самоковска тантела“ носи като наследство от рода си.

Eдна от най-изящните дантели, създадена от ръцете на българските жени се нарича “кене“. Тя се изработва с обикновена игла за шиене и конец върху парче плат, върху предварително изплетена основа на една кука или  върху основа от конски косми.Разпространена е в цяла България, като в различните региони е известна с различни имена – „кене“, „зарафлъци“, „кукла“ и др.

Кенето е най-фината дантела. Причината е, че конецът върви само от един кат. При калоферската дантела конците вървят винаги по двойки, а при плетенето на една кука – най-тънката част, синджира се състои от поне 3 ката конци. Това прави кенето феноменално и уникално красиво. Можете да го видите в Самоков, Доспевската къща – в дома на зографите Димитър Христович, сина му Станислав Доспевски и брат му Захари, в старата част на града, съвсем близо до женския метох “Покров Богородичен”, който е включен в 100-те национални туристически обекта. Тук можете да видите как се прави самоковска шита дантела, совалкова дантела и типичната за региона бродерия.

Една от малко майстори в България, които знаят как се изработва тази дантела е Ани Йовева, чиито експонати от 1.02 до 30.04т.г. са включени в изложбата „Изящество и красота от миналото“ в РИМ София. На живо г-жа Йовева ще показва това свое умение на 16.02. в същия музей. Повече за нейното изкуство чуйте в звуковия фяйл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия