Войн де Войн до произведението си

Бъдещето беше тук

Изложба с това название е открита в столичното арт пространство „Етер”. Художници от различни страни са отговорили на поканата с инсталации, фотографии, обекти, видеа, опитвайки се да предскажат собственото или общото бъдеще. „Дали във времето на..

публикувано на 19.02.17 в 11:55

Унгарската лента "За тялото и душата" с награда за най-добър филм в Берлин

Филмът на унгарската режисьорка Илдико Енеди “За тялото и душата“ получи голямата награда „Златната мечка“ на Берлинския филмов фестивал „Берлинале”. Филмът спечели още три награди – на Икуменическото жури, на Международната федерация на кинопресата..

публикувано на 19.02.17 в 10:25

Започват снимки по филм за Васил Левски

 "Лъвский: Европеец в Българско" е работното заглавие на филм за Васил Левски .  Снимките започват днес по време на честването за Апостола в София и ще продължат в Карлово, Ловеч, Тетевен, Голям Извор, Къкрина и на други места, свързани с живота..

публикувано на 19.02.17 в 09:08

Искам, 18 февруари: Носталгия

На 18 февруари 1885 в Щатите излизат „Приключенията на Хъкълбери Фин“ от Марк Твен. Тази книга не просто ни връща във времената, когато сме я чели за пръв път – тя ни потапя в носталгия. По живота на детето: без минало, с необхванато от погледа бъдеще и..

публикувано на 18.02.17 в 17:05

Балерината Веса Тонова: Направихме нестандартен спектакъл за деца и възрастни

Дългогодишната примабалерина на Софийската опера и балет Веса Тонова заедно със свои съмишленици е сред създателите на "Лешникотрошачката" - първи спектакъл на "Първи български балет". Премиерата е на 19 февруари на сцената на Сити Марк Арт център...

публикувано на 18.02.17 в 15:20

Два месеца опера под звездите в "Сцена на вековете"

Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“, който по традиция се провежда на крепостта „Царевец“ във Велико Търново, тази година ще продължи два месеца. На сцената ще бъдат представени 11 спектакъла. От 8 юли до 8 септември на откритата оперна сцена на..

публикувано на 18.02.17 в 12:34

Конкурсът "Червен килим" дава реален шанс на младите български художници

Тя е художник. Родена е във Варна, а от 2005 г. живее във Виена, където е завършила Университета по приложни изкуства. Името й е Олга Георгиева. По време на Дните на Виена в София тя беше тук, а конкретният повод е предстоящото обявяване на конкурса..

обновено на 17.02.17 в 17:00

„Артистично-то лято“ беше вчера

Пет новели, обединени от заглавието „Артистично лято“ като машина на времето пренасят читателите назад към дирижираната идилия, в която бозата беше боза, а милиционерите – милиционери. На кого, освен на автора Матей Стоянов, му се връща точно пък в този..

публикувано на 17.02.17 в 16:55

Гергана Плетньова: Имах късмет с хора, които повярваха в мен

Не е трудно, но трябва много труд и много желание, за да си пробиеш път и да останеш в тази професия. Трябва и късмет, за да тръгнеш. Важни са и хората, които виждат нещо в теб и го подкрепят. Нашата професия е такава, че трябва да те забележат , каза..

публикувано на 17.02.17 в 16:24

90 години от рождението на големия Леон Даниел

Леон Даниел завършва своето „Похвално слово за театъра“ от 1984 г. така: Театърът никога няма да престане да бъде вечно обновяващото се първоначално училище за културата на всеки народ. Прозренията на този философ на театъра, а оттам и на човешкото..

публикувано на 17.02.17 в 15:40

Българи създадоха международна платформа за творчески проекти

Николай Михайлов и Деян Янков представиха в студиото на предаването "Хоризонт за вас" онлайн платформата, създадена от тях, която позволява бързо да се събере екип за конкретен творчески проект. Двамата са представили продукта и на филмовия..

публикувано на 17.02.17 в 15:39
Слав Недев, Александър Вълчев и Иво Бистрички (от ляво на дясно) на откриването на изложбата.

Изложбата „Бистрички, Вълчев и Недев” в галерия „Стубел“

В София, в една от столичните галерии – „ Стубел “ , бе открита изложба на трима съвременни автори – Иво Бистрички, Александър Вълчев   и Слав Недев. Те се събират, за да покажат някои от последните си произведения. Това е и повод да се срещне..

публикувано на 17.02.17 в 13:56

„Послепис: дъщеря ти Ана” от Яна Добрева

Радиотеатърът ще излъчи пиесата на Яна Добрева „Послепис: дъщеря ти Ана”. Ще проследите историята на човек, който рано в детството си е получил емоционална травма, тя го преследва и съпътства през целия му живот. Както обикновено се случва – за..

публикувано на 17.02.17 в 09:05
Част от корицата на книгата „Кратка история на почти всичко“

Очарователната наука

Отново Бил Брайсън и неговата „Кратка история на почти всичко“! Второто издание на книгата излиза с твърди корици и вероятно ще разшири още повече кръга от почитатели на автора. „Таймс“ нарича книгата „пътепис за науката“, визирайки известните пътеписни..

публикувано на 16.02.17 в 16:37

Памет за Кръстю Пастухов

Кръстю Пастухов (1941-2017) беше поет, журналист, автор на разкази и приказки, на сценарии за документални, анимационни и научно-популярни филми. Работил е в издания като „Демокрация“, „Про и Анти“, „Столица“, експерт в Министерство на културата. Издал e..

публикувано на 16.02.17 в 15:53

Многоликите превъплъщения на златото

В Националния археологически институт с музей (НАИМ) е открита десетата юбилейна изложба, събрала артефакти от изминалия археологически сезон 2016- а . Ключовата дума за това събитие е „злато”. Доста голям е броят на златни предмети с..

публикувано на 16.02.17 в 12:48

"Петя и вълкът" е новата премиера на Държавен куклен театър - Стара Загора

Симфоничната приказка на Сергей Прокофиев „Петя и вълкът”, разказана със средствата на кукленият театър на сенките. Аудио-визуален спектакъл, в който разказвачът и целият екип превръщат музиката в образи. Създават живи картини, действащи персонажи и..

публикувано на 16.02.17 в 10:14

100 пловдивски ателиета – ІІ етап в галерия "Резонанс"

Изложба „Пловдив – европейска столица на културата 2019. 100 пловдивски ателиета – ІІ етап“  открива галерия „Резонанс“.  Събитието има за цел да открехне дискретно вратата към  пловдивските ателиета, въвеждайки в размисъл зрителя за интимното..

публикувано на 16.02.17 в 08:40

Премиера на "Лили и вълшебното бисерче" в Националната опера

На 25 февруари в Националната опера е премиерата на спектакъла "Лили и вълшебното бисерче" по приказката на Валери Петров "Пук”. В интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Любомир Денев , автор на спектакъла и диригент, разказа:..

публикувано на 15.02.17 в 18:52

Премълчаната история на убийството на Левски и участието на Царска Русия

Повод е книгата на Янко Гочев „Убийството на Васил Левски. Виновниците: Османската империя, Граф Игнатиев, Иванчо Хаджи Пенчович“. В книгата въз основа на богата документална база са анализирани и осветлени важни моменти от биографията на Левски с акцент на..

публикувано на 15.02.17 в 17:10