"Отвъд кориците" - литературен клуб, който възниква като ученическа инициатива в края на 2014 г.

"Отвъд кориците" е литературен клуб, който възникна точно като ученическа инициатива в края на 2014 година. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Денис Олегов , който е автор на клуба, журналист и влогър:..

публикувано на 23.01.17 в 18:46

Филмът "Маймуна" поставя началото на зимния семестър на "София филм фест за учащи"

Зимният семестър на Дискусионния клуб за българско и европейско кино "София филм фест за учащи" се открива тази вечер в Дома на киното с прожекция на българския игрален филм "Маймуна" на Димитър Коцев - Шошо. Дискусионният клуб е инициатива..

публикувано на 23.01.17 в 17:56
Стефка Янорова в сцена от спектакъла „Излезе ангел от мъглата“.

Шуменският театър гостува в София със спектакъла „Излезе ангел от мъглата“

Пиесата на Пьотр Гладилин е най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Васил Друмев“ . Постановката е режисьорски дебют на актьора от Шуменския театър Милен Димитров, който е поканил Стефка Янорова за главната роля на Екатерина Кондратиевна. В..

публикувано на 23.01.17 в 13:50

Българите в Лион вече имат библиотека

От броени месеци българската общност в Лион има българска библиотека. Тя носи името на отец Матей Преображенски - Миткалото, български възрожденец, просветител и революционер. Идеен създател на библиотеката е Жан Соломонов , журналист и писател, който..

публикувано на 23.01.17 в 12:25

Виртуален курс по български език за българите в Израел

В Израел, както и в много други страни, където живеят преселници от България и техни потомци, има българско училище. Освен него обаче има и виртуално "училище" по български език. Потенциалните ученици са около 300. Всички те в ежедневието си общуват на..

публикувано на 23.01.17 в 11:55

Над 75 хиляди души са посетили Перперикон през изминалата година

Над 75 хиляди души са посетили скалния град Перперикон през изминалата година, показват данните на Регионалния исторически музей в Кърджали. Това е значителен ръст, като българите продължават да са основната група туристи. Посещенията на експозициите в..

публикувано на 23.01.17 в 10:45
Изложбата „Светилището на Великата богиня с кока” може да бъде посетена до месец април тази година в РИМ - Стара Загора.

Светилището на Великата богиня с кока

Тя е с големи бадемовидни очи, релефно очертан нос и изумителна за времето прическа: косите на дамата са оформени в кок! Макар да е прието, че възрастта на една жена обикновено деликатно се „прескача”, в случая трябва да надмогнем суетата и етикета. Правим..

публикувано на 23.01.17 в 10:00

Акция "Чорап" в Чешкия център - по следите на чифтоядите

Ако се чудите защо у дома ви остават единични чорапи и не можете да откриете другия чорап от чифта, зад това стоят чифтоядите. Кои са те - това ще узнаят всички, които се включат в детска работилница за изработване на чифтояди, планирана от Чешкият..

публикувано на 23.01.17 в 09:55

Фотоизложба „Поглед на Изток – Индия и Иран“ в Дома на киното

Общото хоби фотографията и страстта към пътешествията събира авторите на фотоизложбата „Поглед на Изток – Индия и Иран“ в Дома на киното. Иво Даскалов и Александър Начев споделят моменти, уловени по време на пътуванията им до двете държави и ни разказват за..

публикувано на 23.01.17 в 09:50

Мария Лалева идва в Пловдив на 24 януари

В емблематичният литературен клуб за твърд алкохол и твърда литература "SPIRT&SPIRIT" на "Петното" ще има среща утре вечер на 24 януари от 19.00 часа с Мария Лалева. Ще говорим за двете ѝ стихосбирки "Личен архив" и "Не съм ви ближна", за..

публикувано на 23.01.17 в 09:26

Дух, слизащ по стълбите

Едноименната изложба, открита в галерия ИСИ-София до 11 февруари, представя видео, създадено от съвместната работа на художниците Красимир Терзиев и Даниел Кьотер. Двамата изследват градските периферии в Берлин и София. Филмът е заснет в 31-етажния жилищен..

публикувано на 23.01.17 в 09:25

Премиера на дългоочаквания "Трейнспотинг 2" и с българско участие

В шотландската столица Единбург ще се състои премиерата на "Трейнспотинг 2" - продължението на култовия филм от 90-те, който този път е и с бълграско участие. 20 години по-късно лентата отново събира актьорите Юън Макгрегър, Робърт Карлайл и Джони Лий..

публикувано на 22.01.17 в 18:39
Монако

Искам, 21 януари: Монако

На Бабинден по стар (тоест първоначален) стил – мислим първи (като първия концерт за пиано на Чайковски), но и на последни неща. Сред първите – за отбелязване е отпечатването в Бостън на първия американски роман „Силата на симпатията или триумфът на..

публикувано на 21.01.17 в 17:15
Димитър Бакалов

Димитър Бакалов: Винаги съм вярвал, че театър се прави от съмишленици

"Рядко взимам решенията сам. Винаги се съветвам с колегите", казва Димитър Бакалов - актьор, продуцент и режисьор, автор на идеята за откриването на "Theatro" - новото място за театрални преживявания в София, което се намира на ул. "Върбица"12 и е факт..

публикувано на 21.01.17 в 16:30

Клуб "Перото" се превръща в приятел на детската книга

В Литературен клуб „Перото” поставят началото на Година на детската книга. Инициативата е на Националния център за книгата – НДК и цели да обърне специално внимание върху съвременната литература за деца и юноши. Ще бъдат проведени срещи, дискусии,..

публикувано на 21.01.17 в 14:21

WhATA Awards 2016: най-важните архитектурни тенденции, сгради, успехи и провали на 2016

Блогът за архитектура и не-архитектура, поддържан от четирима архитекти, отново обяви своите годишни номинации, за които се очаква вълнуващите се от темата да гласуват до 31 януари. През годините тази класация се утвърди като авторитетна с професионалния..

публикувано на 21.01.17 в 10:05
Христо Карастоянов

Нов роман на Христо Карастоянов

Христо Карастоянов получи напоследък няколко награди за книгата си „Една и съща нощ“, а режисьорът Иван Добчев я постави в Народния театър. Най-новият му роман се нарича „Послепис“ и е връщане назад към края на 60-те, следващите десетилетия, разбира се..

публикувано на 21.01.17 в 09:50
Маргарет Мийд (1950 г.)

Наука и литература в „Да пораснеш в Самоа“

В Самоа не се отдава голямо внимание на рождените дни. Но за раждането на бебе в семейство с висок ранг се прави голямо празненство и се раздава много имущество. Първото дете задължително трябва да се роди в селото на майката и ако тя го е..

публикувано на 21.01.17 в 09:00

Проф. Никола Шипковенски: Големите философи и писатели откриват нови начини да въздействат върху страданията

Български лекар, който специализира в средата на 30-те години на миналия век в меката на психиатрията – Мюнхен, дръзва да противопостави своите заключения на възгледите на прочутия Зигмунд Фройд. Световноизвестен психиатър, учен от голяма величина,..

публикувано на 21.01.17 в 08:45

Андрей Даниел: Извън хората смисъл няма

Сигурно по някакви координатни системи трябва да съм „успял“ , въпреки че това понятие не е най-доброто за един човек, който се чувства добре в средата си и с професията си. Никога не съм съжалявал за избора си да се занимавам с изкуство...

публикувано на 20.01.17 в 18:05