Ева Браун и Адолф Хитлер

Искам, 29 април: Инат

• В очакване на втория тур на френските президентски избори и все по-малко вероятния Фрекзит, се насочваме не към Брекзита, а към екзита на британския престолонаследник принц Чарлз от една – хм, деликатна, ситуация, който той постигна с характерното си..

публикувано на 29.04.17 в 17:10
Антон Стайков говори на откриването на изложбата на Нилс Нова (крайният вляво)

Отклонения, илюзии, цитати...

„Отклонения” е изложба на швейцарския художник Нилс Нова, открита в галерия „Райко Алексиев” в София до 16 май. Оптическа игра с пространството на залата, портрети на известни личности и техни двойници, препратки от фотографии към класически картини.....

публикувано на 29.04.17 в 15:10
Колаж: Даниела Манолова

Напрежението между ред и страст в драматургичните изследвания на сър Питър Левин Шафър

На четири уши е една от зрелите пиеси на Питър Шафър (на снимката вдясно), в чието сърце   е кодирано вечното противоречие между  освободеното и централизираното, между пищното и сухото, между чувствата и номенклатурата. Пиесата е написана като..

публикувано на 29.04.17 в 09:55

Живата забележителност на Свищов - Иван Димитров - Сенатора е построил дървена крепост за 12 дни

Иван Димитров -Сенатора е живата забележителност на Свищов.  Връзката му с Първи италийски легион в Свищов станала преди 12 години. Днес, по време на легионерските и гладиаторски фестивали у нас и в Европа, беловласият мъж неизменно е в ролята..

публикувано на 28.04.17 в 19:21
Джеки Стоев в студиото на БНР

Джеки Стоев: Най-важното за един филм е да е хубав, да е истински и да носи радост

Рожденото име на актьорът и режисьор Джеки Стоев е Георги. Прякорът му измислила баба му, след като гледала филм с Чарли Чаплин и Джеки Куган, сподели той в ефира на „Хоризонт за вас“. Нито в казармата, нито в университета, въобще никъде..

публикувано на 28.04.17 в 19:07
На 28 април е премиерата на триптиха „Пахита”, „История на една любов” и „Да танцуваш на инат” в Софийската опера и балет

С премиера за празника на танца в Софийската опера и балет

29 април е Международен ден на танцовото изкуство. Изборът на датата не е случаен – това е рождената дата на „бащата“ балета в сегашния му вид с характерните позиции на ръцете и краката – френския балетмайстор Жан-Жорж Новер. Самият Новер дава и свое..

публикувано на 28.04.17 в 17:40

„Музика за птици“ – или пейзажите на Алисия Санча

„Музика за птици“ – с тази изложба в галерия „Арте“ може би художничката Алисия Санча се завръща при корените на своя род, при земята на Ковачевица, където е закърмена от най-рано. Другото мото на нейната експозиция е – „когато абсурдът стане..

публикувано на 28.04.17 в 13:45

В Кипър започват “Дни на българската култура”

От днес в Кипър започват "Дни на българската култура". Празниците, които се провеждат за десета година, продължават до средата на юни. Българските културни празници се организират от Съюза на българите в Кипър, под егидата на българското посолство,..

публикувано на 28.04.17 в 13:32

„Контраплан“ – платформа за късо кино

Център за култура и дебат „Червената къща“ организира безплатни прожекции на късометражно кино в рамките на платформата „Контраплан“. Целта е млади автори да се срещнат очи в очи със своята публика и да чуят отзивите за своите филми минути след показването..

публикувано на 28.04.17 в 12:41

Адвокат е превърнал наследствената си къща в село Бориславци в исторически музей

Христо Чолаков , който е адвокат по професия, но страстта му е българската история, е превърнал семейната си къща хасковското село Бориславци в музей, в който е събрал над 50 хиляди експоната. Идеята за музея се зародила през 2004 година, когато..

публикувано на 28.04.17 в 12:28

Ралица Стоянова: Моята мисия е да накарам децата да повярват в мечтите си и в доброто

Ралица Стоянова е първата куклена актриса, номинирана за "Наградата за полет в изкуството" на фондация "Стоян Камбарев". Като признание за нейния талант Ралица ще участва в лятна актьорска академия в Созопол, ще се включи и в уъркшоп за импровизационен..

публикувано на 28.04.17 в 12:07
Част от корицата на книгата „Дзен в изкуството да пишеш“ на Рей Бредбъри.

Ръководство за разказване на истории

През последните години наръчниците за самоусъвършенстване, ръководствата за оцеляване в дивата планина и дори самоучителите по плетене или по китара, се радват на голям интерес. Сега почти едновременно излизат и два наръчника за творческо писане. Тези две..

публикувано на 28.04.17 в 11:05

Таньо Клисуров с премиера в Пловдив на "Прошепнати думи"

Днес от 18.00 часа литературен кръг "Метафора" представя новата книга на поета Таньо Клисуров "Прошепнати думи" в читалище "Алеко Константинов" - Пловдив. Таньо Клисуров е автор на дванайсет стихосбирки. През 1975 година излиза първата му книга..

обновено на 28.04.17 в 09:31

Иво Хаджимишев: Фотографията навлиза в големите градове още по времето на Османската империя

Изложбата "Основоположници на българската фотография. Карастояновите", която се открива тази вечер в галерия "Двореца", разкрива детайли около дейността и каузата на една от възрожденските фамилии, превърнали се в първите майстори на това изкуство..

публикувано на 27.04.17 в 15:46

Йордан Велчев представя в Пловдив "Събиране на значенията"

Пловдивската премиера на стихосбирката „Събиране на значенията“ от Йордан Велчев ще се състои в книжарница „Хермес-Централ“. Стихове от книгата ще прочете Стефан Попов.  Йордан Велчев е известен не само с поетичните си книги, но също и с големи..

обновено на 27.04.17 в 15:11
Сцена от спектакъла

Ованес Торосян постави пиеса на Джон Патрик Шанли за първи път в България

Актьорът Ованес Торосян постави пиесата „Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите“ на световнопризнатия американски драматург, сценарист и режисьор Джон Патрик Шанли. Шанли е носител на „Оскар“ за филма "Лунатици" и на наградите „Тони“ и „Пулицър“ за..

публикувано на 27.04.17 в 15:05
Мирослав Косев в ролята на мосю Трике в

Напусна ни актьорът Мирослав Косев

Актьорът Мирослав Косев от театър „Българска армия“ почина вчера след кратко тежко боледуване. Мирослав Косев е роден на 20 юни 1953 година. През 1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Филип Филипов. Започва творческия си път на..

публикувано на 27.04.17 в 13:20

"Големият регрес" - сборник с текстове на международно признати интелектуалци, излиза едновременно у нас и в Германия

"Големият регрес" – така е озаглавен сборник, който излиза едновременно в Германия и България и е на 14 езика. 15 автори и преводачи правят възможен този поглед и анали на съвременния свят и политическата си социалната ситуация в днешно време. Става..

публикувано на 27.04.17 в 13:12

Юбилейна изложба на Станимир Видев в галерия "Аспект"

Галерия "Аспект" в Пловдив представя изложба живопис на Станимир Видев, с която ще отбележи неговата 60‐а жизнена и 30‐а творческа година. Но галеристката Олга Петрова казва, че изложбата не е юбилейна, нито има ретроспективен характер, а е по-скоро..

обновено на 27.04.17 в 13:07

„Да умреш от смях“ или как да пишеш смешно

Тази година Лятната академия за драматургично писане „Да умреш от смях“ ще се проведе в село Боженци (България). Форумът е предназначен за студенти и млади професионалисти от всички артистични сфери и творчески индустрии, желаещи да развият уменията и..

публикувано на 27.04.17 в 12:36