Засилен интерес към китайския език и култура в Родопите

За първи път в село Момчиловци ще се проведат Дни на китайската култура и лятно училище по китайски език. Инициативата е на институт „Конфуций“ в София и Центъра за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. Събитието ще започне на 4 август и ще приключи с..

обновено на 26.07.17 в 15:11

Награден роман на Марио Варгас Льоса отново издаден на български

С книгата си „Зелената къща“ (La Casa Verde; 1966), за която получава първата награда „Ромуло Галегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес, перуанският писател Марио Варгас Льоса затвърждава репутацията си на доказан представител на..

публикувано на 26.07.17 в 15:04

„Намигване“ на един мим

Френското градче Клин Дьо Ойл, намиращо се недалеч от Париж, събра близо 7 000 души на фестивал на изкуствата „Намигване“ за хора с увреден слух. Организаторите на събитието са подготвили специални технологии за възприемането на изкуствата от хората, които..

публикувано на 26.07.17 в 14:41

Роднини, почитатели и приятели се сбогуваха с Ванча Дойчева

Близки, приятели и почитатели се сбогуваха с актрисата Ванча Дойчева на поклонението в Народния театър „Иван Вазов“. Актрисата почина в понеделник на 75-годишна възраст. Колегите ѝ споделиха, че ще запомнят усмивката и професионализма ѝ. Нона..

публикувано на 26.07.17 в 14:16
Елена Петева

„Присъствие и отсъствие“ – изложба на Елена Петева

Художничката Елена Петева – миловидна, със завладяваща усмивка и благоразположение към хората около себе си – показва новата си изложба в галерия „Аросита“. Родена в София, учила изкуство в САЩ  и след това специализация в Европа и Америка, днес тя..

публикувано на 26.07.17 в 12:27

15 години без Катя

Родена съм в град Петрич. Ранното ми детство протече в Благоевград. Пиринският край за мене е свързан с тази крехка възраст, когато човек със силно отвореени очи опознава света. Откакто се помня, всъщност съм имала страст към актьорството. Даже си спомням,..

публикувано на 26.07.17 в 11:53

"Валериан и градът на хилядите планети" - хит в кината у нас

Най-скъпият филм във френската киноиндустрия до момента, създаден по комиксите на Пиер Кристен и Жан-Клод Мезиер под режисурата на Люк Бесон - "Валериан и градът на хилядите планети" , е най-гледаният у нас след миналия уикенд, сочат обобщените данни..

публикувано на 26.07.17 в 10:40

Пясъчният фестивал в Бургас очаква посетители до края на септември

Общо 21 майстори на пясъчни скулптури от България, Чехия, Полша, Украйна, Турция, Германия, Латвия, Португалия и Русия ще представят творбите си на Десетия фестивал на пясъчните скулптури, който се провежда в парк „Езеро“ до конната база в..

публикувано на 25.07.17 в 20:23

Мъдрец, умник, хитър зъб

Многобройни са имената на кътните зъби в българските родопски говори. Разнообразието от наименования се дължи на различните мотивации за установяването им. Самото съчетание „кътен зъб“ е част от задължителната лексика, която служи за определяне на..

публикувано на 25.07.17 в 16:45

Колорит и настроение на Международния фолклорен фестивал „Витоша 2017“

През последните дни на месец юли София е особено пъстра. Причината е поредното културно събитие в столицата – Международният фолклорен фестивал „Витоша – 2017“, който се провежда от 21 до 25 този месец. Танцовите групи на тазгодишното..

публикувано на 25.07.17 в 12:47

Левски и Гълъбовият род

Връзката между Апостола и един от тачените родове в община Априлци е част от паметта на сегашните поколения в този край. Бенко Вълев по майчина линия е осмо поколение представител на Гълъбовия род. Негови предци са били във връзка с Апостола и са следвали..

публикувано на 25.07.17 в 12:34

11 века Сердика, Средец, София - с личности и места, описва историкът Ани Данчева-Василева

Сердика е сред най-важните градски пунктове, които се намират в системата крепости на Диагоналния път, свързващ Централна и Западна Европа с Мала Азия. Сердика е бил предпочитан център от много видни личности по това време, минали са пред града,..

публикувано на 25.07.17 в 11:46

„Сцена на кръстопът“ почита Юлия Огнянова и Константин Илиев

Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ ще почете двама изключителни български творци – режисьора Юлия Огнянова и драматурга Константин.  Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма "Това име го забравете" на..

публикувано на 25.07.17 в 10:50

Закриват пленера "Пловдив – от твореца сътворен"

С обща изложба на девет млади художници ще бъде закрит традиционният пленер по живопис „Пловдив – от твореца сътворен“.  Експозицията ще бъде открита от 18.00 часа в галерия "Тракарт".  Своите картини със свободна тематика ще покажат Ваня Годжелова,..

обновено на 25.07.17 в 10:30

Нова атракция във Велики Преслав

52 цветни стъпала в централната част на Велики Преслав са най-новата туристическа атракция на града. Седем картини с флорални мотиви, стари къщи и пейзажи формират пано с дължина 50 метра и ширина 2 метра. То е изработено от елементи, направени от малки..

публикувано на 25.07.17 в 09:03
Сградата на Националния дворец на културата, където тече основен ремонт по повод предстоящото българско председателство на Съвета на Евросъюза през 2018 г.

Ще остане ли НДК дом на културата

Каква трябва да бъде съдбата на НДК, за да остане той дом на културата и какво трябва да се промени, така че да не се очаква от изкуството и културата във всички случаи да имат пълна възвръщаемост и да реализират търговски печалби. Темата коментира..

публикувано на 24.07.17 в 19:10

Четвърто издание на майсторския клас на Валентин Пейчинов у нас

Оперният певец Валентин Пейчинов, който от трийсет години живее в Ню Йорк, за четвърта поредна година провежда   майсторски клас в София. Всъщност класът е сформиран още в Ню Йорк, след което подготовката продължава в Австрия - в Залцбург, следва..

публикувано на 24.07.17 в 17:06

"Sapiens. Кратка история на човечеството" - разказ за човешката еволюция от "птичи поглед"

  "Sapiens. Кратка история на човечеството". Така се нарича една провокативна книга на Ювал Ноа Харари , която обхваща огромен период от време и проследява развитието на човечеството от неговото възникване, настоящето му и достига до бъдещето...

публикувано на 24.07.17 в 16:20

Филм за Петър Дънов събра интелектуалци в Тел Авив

Прожекция на филм за Петър Дънов и неговата роля за спасяването на български евреи събра интелектуалци в Тел Авив, за които бе интересно да научат повече за Дънов, неговата философска система и учение, възникнали в България. С организатора на..

публикувано на 24.07.17 в 15:00
Ванча Дойчева, Кирил Кавадарков и Мария Каварджикова в сцена от „Почивен ден“

На 75-годишна възраст почина актрисата Ванча Дойчева

На 75-годишна възраст почина актрисата Ванча Дойчева. Тя има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра.  Дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. По-известните й роли са: Рада Госпожина в “Под игото”,..

публикувано на 24.07.17 в 14:36