Когато младостта срещне неразбиране

„Девет показания за Роналд, който искаше да погребе своята баба“ въпреки малко страшното заглавие е всъщност екзистенциална драма, показваща отчуждението, настъпило в германското общество вследствие социализма. Роналд, дълбоко свързан с баба си, накрая..

публикувано на 18.11.17 в 11:40
Едгар Алън По (1809-1849)

Едгар Алън По, майстор на загадките

Едгар Алън По е станал синоним на автор, който плете тънко и умело криминални загадки. Разбира се, зад тези случаи се крият много повече размишления и намеквания за „загадката“ човек, отколкото да са чисто узнаване на извършители и мотиви за престъпления. В..

публикувано на 18.11.17 в 08:50

“София комикс експо” представя най-новите си разкази и герои

В годините, когато думата “комикс” е официално забранена, само разказите в картинки на списание “Дъга” се доближават до цветните истории на лъскава хартия в “ Pif “– единственото детско западно издание у нас. А днес някогашните художници –..

публикувано на 18.11.17 в 08:05
Георги Рупчев

Неприспособимият Георги Рупчев

Георги Рупчев е от онези поети, които препотвърждават принадлежността на българската поезия към световните образци. Тази година се навършиха 60 години от неговото рождение. Иван Теофилов го наричаше „коронован кряз на метафоричните състояния“, а Едвин..

публикувано на 17.11.17 в 16:07

За първи път у нас археолози откриха статуя на богинята Изида

За първи път в България археолози откриха статуя на богинята Изида. Това е станало при разкопките на Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково. Артефактът е открит в приемната зала на древната вила в Светилището на нимфите,..

публикувано на 17.11.17 в 13:35

Д-р Гатев за българската култура: Малко са единиците

Наскоро в Гьоте-институт беше открита изложбата-инсталация на Д-р Гатев „В очакване на единицата“. Четири асансьорни врати с менящи се над тях поредици от нули, чертежа на асансьорна шахта и гласа на куратора Йово Панчев, който присъстваше само като част от..

публикувано на 17.11.17 в 13:04
Иван Шопов

Смешното на Балканите

Македонският писател и преводач Иван Шопов беше на творческа резиденция в Къщата за литература и превод в София, където работи по своя хумористичен роман „Паника в музея“. Междувременно той успя да преведе съвременни български писатели на..

публикувано на 17.11.17 в 12:31

"Няма драма" - покана за комедия от актьора Миро Симеонов

"Няма драма" е авторска Stand Up комедия на актьора Миро Симеонов. Тя  може да се види  в Сити Марк арт център. Защо понякога хем се обичаме, хем се нараняваме? Изследвах тези отношения през призмата на комедията. Когато се смееш и в същото време..

публикувано на 16.11.17 в 17:52

Нова книга с разкази на Кристин Димитрова

След „Тайният път на мастилото“, „Сабазий“ и „Любов под кривите круши“ Кристин Димитрова отново показва, че има несъмнен белетристичен дар, което категорично оборва ширещото се мнение, че поетите не пишат добра проза. Новият й сборник с разкази „Като..

обновено на 16.11.17 в 16:11

Норвежците са горди, че езикът им има две официални писмени форми

Продължаваме седмичната поредица за езиковото богатство и как езикът е инструмент и път към чуждата култура.   Днес се спираме на скандинавския север, езиците там и как страните от този регион успяват да популяризират литература, кино и музика така,..

публикувано на 16.11.17 в 15:07

Картини от самба и български народни приказки

Лили Рикардо е талантлива млада художничка от Бразилия, завършила визуални изкуства. Тя е представяла свои творби в изложби в родината си и в още седем държави от Южна Америка и Европа. Освен като творец, Лили има опит и като преподавател по изкуство в..

публикувано на 16.11.17 в 15:05

БНР – медиен партньор на Софийския международен литературен фестивал

Съвременната европейска литература е в центъра на предстоящия Софийски международен литературен фестивал. Програмата, участниците и съпътстващите събития бяха представени днес. Българското национално радио е медиен партньор на фестивала. Какво да..

публикувано на 16.11.17 в 15:04

Изложба събира автори от страните от Вишеградската група

Посолствата на държавите от Вишеградската група днес откриват изложба ва Националната художествена галерия. Изложбата е съвместен проект на Националната галерия и Унгария по случай председателството на групата, но и се вписва в традиционното ни..

публикувано на 16.11.17 в 14:44

Ал. Кръстев: Всеки от нас да се запита "Чета ли достатъчно с детето си"

Има немалко посланици на детските книги и тук в България, и разбира се по целия свят, каза за слушателите на „Хоризонт до обед“ създателят на сайта „Аз чета“ Александър Кръстев , който е сред участниците в предстоящата тази събота дискусия в столичния..

публикувано на 16.11.17 в 14:10
Валентин Ганев

"Белгийският крал" – сблъсък с балканската действителност

Европейската филмова академия обяви номинациите за 30-те европейски филмови награди, които ще се връчат на официална церемония на 9 декември в Берлин. За първи път в историята на европейските филмови награди 3 български филма са сред претендентите за..

публикувано на 16.11.17 в 13:45

Звездата от "Туин Пийкс" Криста Бел с концерт в София за деветия рожден ден на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз"

Радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" на БНР отбелязва деветия си рожден ден с концерт на Криста Бел на 17 ноември, петък, в „София Лайв Клуб“. Звездата от "Туин Пийкс" излиза за първи път на българската сцена за един концерт, очакван дълго както от..

публикувано на 16.11.17 в 12:51

Любовта като нещо още повече

Днес започва 31-вото издание на "Киномания" в столицата. В зала 1 на НДК голямото киносъбитие ще бъде открито с дебютния игрален филм на режисьора Галин Стоев "Безкрайната градина".  По този повод в студиото на "Хоризонт" гостува актрисата Елица..

публикувано на 16.11.17 в 12:23
детайл от платно на проф. Николай Русчуклиев

60 платна в Русенската художествена галерия отбелязват 85-годишнината на проф. Николай Русчуклиев

С изложба един от най-ярките русенски художници отпразнува своя 85-и рожден ден – професор Николай Русчуклиев подреди в Художествената галерия в крайдунавскя град най-новите си произведения и сред тях посрещна гости, приятели, колеги и възпитаници от..

публикувано на 16.11.17 в 12:05

Младите в балет "Арабеск" представят "Градски шум – черната кутия" на сцената на Музикалния театър

Премиерния спектакъл „Градски шум – Черната кутия“ на фондация „Файн Акт“ можете да гледате на 16 ноември от 19 ч. в Музикалния театър в София.  Той е част от 50-ият юбилеен сезон на балет „Арабеск“, а месец ноември е посветен на младите хореографи на..

публикувано на 16.11.17 в 11:45

Съвременната европейска литература е в центъра на предстоящия Софийски литературен фестивал

Съвременната европейска литература е в центъра на предстоящия Софийски международен литературен фестивал.  В столицата се очаква да пристигнат 12 чуждестранни писатели от Полша, Словакия, Чехия и Унгария за срещи с българската публика. Участие ще вземат и..

публикувано на 16.11.17 в 08:16