арт център

Най-големият колекционер на българско изкуство в света показа картини на най-добрите български автори

Представители на повече от 15 националности посетиха арт центъра „Уго Вутен“ – най-големият колекционер на българско изкуство в света. Тя беше организираната от българската група към асоциацията „Жените на Европа“ и посолството ни в Белгия по повод..

публикувано на 16.06.18 в 21:54

Пътуване назад в миналото

Най-новата книга на Олга Шурбанова „В далечното пътуване“ е мемоарна. В нея авторката се връща назад, към корените си. С мекота и деликатност тя разказва за едно друго време, за друг свят, който вече е отчайващо далече от нашия – с принципите, с нравите, с..

публикувано на 16.06.18 в 09:25

Хемингуей без промяна в „Промяна“

Ърнест Хемингуей, великият американски писател, един от най-ярките представители на „изгубеното поколение“ (израз на Гъртруд Стайн) – онова, преживялото Първата световна война, но само физически, не и психически. В „Промяна“ срещаме отново здравите..

публикувано на 16.06.18 в 08:50

В България има ренесанс на четенето

Време за зрелища и реалити или епоха на  духовност и смисъл е обикновеният ни ден? Как ни променят книгите и кога става възможно мечтите да ни правят по-богати на дух и икономически по-силни?  Авторът на романа „Хавра“, номиниран за националната..

обновено на 15.06.18 в 19:16
Проф. Божидар Манов

Започват прожекциите на филма "Да обичаш Пабло“

От днес по екраните прожектират лентата "Да обичаш Пабло“, в която има и българско участие. 50-годишният испанец Фернандо Леон де Араноа е режисьорът и сценаристът, който в 123 минути събира на голям екран последните 12 години от живота на Пабло..

публикувано на 15.06.18 в 17:45

"Животът е прекрасен" ще бъде различно преживяване в "Театър пред театъра"

Постановката "Животът е прекрасен" на изтъкнатия режисьор Александър Морфов е едно от представленията, които Народният театър "Иван Вазов" ще представи на сцена на открито в рамките на инициативата "Театър пред театъра". По този повод актрисите Рени..

публикувано на 15.06.18 в 16:26
Рядко първо издание на „Птиците на Америка“ на представянето му в аукционната къща „Кристис“.

Рядко първо издание на „Птиците на Америка“ бе продадено за над $9 млн.

Рядко първо издание на „Птиците на Америка“ на френско-американския естественик, орнитолог и художник Джон Джеймс Одюбон - една от най-значимите книги по естествена история, беше продадена на търг в Ню Йорк за над 9 милиона долара, предаде БТА...

публикувано на 15.06.18 в 16:15

Блумсдей – денят на Джеймс Джойс се отбелязва и у нас

Bloomsday чества живота и творчеството на ирландския писател Джеймс Джойс. На този ден се преживяват събитията от неговия експериментален роман „Одисей“ – „романа на ХХ век“, според сп. „Тайм”. Целият роман се случва в един единствен ден – 16 юни..

публикувано на 15.06.18 в 15:45

„Живи статуи“ под открито небе в Русе

Драматичният театър „Сава Огнянов“ поставя началото на нов театрален празник в Русе. В неделя там започва първото издание на Международния фестивал „Живи статуи“, който за три дни ще превърне в сцена на открито пространството на площад „Свобода“ в центъра..

публикувано на 15.06.18 в 14:05

Връчват литературните награди „Христо Г. Данов“

В Пловдив днес ще бъдат връчени националните литературни награди „Христо Г. Данов“. Церемонията ще се състои от 17 часа в едноименната къща-музей на видния наш възрожденец. Призът се връчва в 9 категории - Българска литература, Преводна..

обновено на 15.06.18 в 13:57
Сцена от „Това НЕ Е Хамлет” с участието на Димитър Крумов и Иван Николов, режисьор Боян Крачолов

Екип „Драматургични форми” на програма „Христо Ботев“ с премиера в неделя, 17 юни, от 16 часа

Спектакълът „Това НЕ Е Хамлет” е поредната премиера на екип „Драматургични форми” (Радиотеатъра) , с която се утвърждава насочеността да се откриват и стимулират млади таланти за реализация в странното, но и толкова омагьосващо пространство на..

публикувано на 15.06.18 в 12:05

Предпремиера на спектакъла на Лили Абаджиева "Защото на мама така ѝ харесва" в театър "Възраждане"

Днес, от 19 часа, в театър „Възраждане“ ще се проведе закрито представление на новия спектакъл на Лили Абаджиева „Защото на мама така ѝ харесва“ по Жолт Пожгай. В интервю за предаването „Преди всички“ Абаджиева разказа: "Това, което ме привлече..

публикувано на 15.06.18 в 10:18

"Фашизъм: Предупреждение" - най-новата книга на Мадлин Олбрайт

Най-новата книга на Мадлин Олбрайт „Фашизъм: Предупреждение“ вече е и на български език. В нея 64-тият държавен секретар на САЩ в периода 1997-2001 г. аргументира през личното си участие в историята защо не бива да се чувстваме спокойни, че..

публикувано на 15.06.18 в 09:43

Актрисата Албена Ставрева издаде стихосбирка

Макар да пише тези стихотворения отдавна, книгата на Албена Ставрева излиза чак сега. „Покана за сънуване“ съдържа кратки стихотворения и нейни рисунки. Без да се афишира като поетеса, актрисата следва вътрешната си потребност от друг начин на изразяване...

публикувано на 15.06.18 в 09:35
Пирамидите в Гиза, Египет

Археолози откриха в Египет скални рисунки на животни на 3500 години

Египетско-американски екип археолози от университета Йейл откриха скални рисунки на животни, които са на 3500 години в египетската Източна пустиня, съобщи Асошиейтед прес. Те са концентрирани поне на три места във Вади Ум Тинейдба. Ръководителят..

публикувано на 15.06.18 в 03:15

Проф. Николай Овчаров: Смятаме да свържем южния квартал с акропола на Перперикон

Археологът професор Николай Овчаров ще работи с екипа си това лято паралелно на Перперикон край Кърджали и Мисионис до Търговище. Новите проучвания започват на 25 юни, съобщи Овчаров. „Ние работим в южния квартал на Перперикон. Той е огромен..

публикувано на 14.06.18 в 22:00
Снежана и Деница, които пеят двугласа от Неделино.

Министерството на културата награди "Живите човешки съкровища"

Министерството на културата раздаде грамоти на 27 читалища и музеи по повод  десетата годишнина от въвеждането на Националната система "Живи човешки съкровища".  Нематериалното културно наследство прави разпознаваема България по света, обясни..

публикувано на 14.06.18 в 20:08

В памет на Светлин Русев галерията в Габрово организира изложба с негови творби

В памет на големия художник акад. Светлин Русев художествената галерия в Габрово организира изложба на негови творби от 70-те и 80-те години. Днес Светлин Русев щеше да навърши 85 години.  Големият художник Светлин Русев имаше специално отношение към..

публикувано на 14.06.18 в 17:25

„Омразата наранява“: документ за бежанците в Европа

Италианската фотографка Чинзия Д‘Амбрози работи близо три години върху документалния си проект „Омразата наранява“ (Hate Hurts). Крайният резултат е изложба, разобличаваща насилието върху бежанците и търсещите убежище при многобройните им опити да прекосят..

публикувано на 14.06.18 в 17:12

Българският "Швейк" ще покори със стотно представление зрителите на "Театър пред театъра"

Второто издание на “Театър пред театъра” е едно от най-грандиозните събития на Народния театър “Иван Вазов” и предстои да се проведе от 30 юни до 8 юли. Театърът ни кани под звездите на нощна София всяка лятна вечер от 21.30 ч. - това е и поводът цялата..

публикувано на 14.06.18 в 16:51