Къща-музей П.К.Яворов

Обновената къща-музей на Пейо Яворов ще бъде официално отворена за посетители

Обновената къща-музей на Пейо Яворов ще бъде официално отворена за посетители тази вечер.  В тържеството ще вземат участие директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов , председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов..

публикувано на 19.10.17 в 08:23

Проф. д-р Васил Рокоманов разказва историята на сценографията в своя книга

Тази вечер е представянето на книгата "История на сценографията" от проф. д-р Васил Рокоманов . Издаването на книгата съвпада с два значими юбилея – 120 години от основаването на Националната художествена академия и 70 години от създаването на..

публикувано на 18.10.17 в 18:50
Художникът  и  „Училищен двор в Маре”

Андрей Даниел с изложба в Бургас

С поменът за двете кули в Ню Йорк, триптих от Помпей, картини от Париж, портрет на  френския художник Утрило, пейзаж от Йонийския бряг, натюрморти,  могат да се видят  в бургаската галерия "Пролет". Андрей Даниел пресъздава  своите пътешествия..

публикувано на 18.10.17 в 18:12

Нона Йотова и Александра Сърчаджиева в спектакъла "Натали"

Френска пиеса, пикантна, леко криминална, с роля, в която Александра   Сърчаджиева изненадва и играе три самоличности, е предвидена за 23 октомври  от 19.00 часа в бургаската зала НХК. Текстът  на драматурга  Филип Бласбанд е  с името на..

публикувано на 18.10.17 в 18:11

"Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше" от Даниил Хармс вече на български

"Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше". Това е историята, която Даниил Хармс пише през 1928 г., и е сред най-известните му произведения. Творбата излиза за първи път в България в превод на Бойко Ламбовски и с илюстрациите..

публикувано на 18.10.17 в 15:46

Фестивал на изкуствата в Бургас

Пилотното издание на Порт Прим Арт Фест – Бургас представи разнообразни събития в областта на културата на различни места в морския ни град. Патрон на събитието, което се проведе за шест дни от 9 до 14 октомври беше актрисата Цветана Манева. Кино,..

публикувано на 18.10.17 в 15:45

Италианската киносценаристка Дориана Леондеф за спомените си от България

До края на тази седмица се провежда уникалният кино-литературният фестивал "Синелибри". На който, освен многото филми от цял свят, зрителите могат да се срещнат и с някои от именитите гости, дошли в столицата. Сред тях е и Дориана Леондеф , популярен..

публикувано на 18.10.17 в 15:25
Бойка Велкова

"Цветът на дълбоките води" - режисьорски дебют на Бойка Велкова

Бойка Велкова прави режисьорски дебют със спектакъл в Народния театър. "Цветът на дълбоките води" се играе на Сцена на IV етаж на Народния театър.  Представлението е създадено по текст на Оля Стоянова , която го пише на базата на богат..

публикувано на 18.10.17 в 15:07

ACT Фестивал за свободен театър 2017: „Временна реалност”

От 11-и до 17-и ноември ще се проведе седмото издание на ACT Фестивал за свободен театър – ежегодна витрина на българската независима изпълнителска сцена. В рамките на седмица отново ще гледаме театър, танц и пърформанс – изкуства, които се случват..

публикувано на 18.10.17 в 14:55

Обновената къща-музей на Яворов отваря врати

Яворовият дом в София отново ще бъде отворен за посетители. На 19 октомври от 17.30 часа, на ул. „Г. С. Раковски” № 136 в столицата, обновената къща-музей ще посрещне гости от Министерството на културата и Столична община, представители на Община Чирпан,..

публикувано на 18.10.17 в 14:30
Академик Людмил Стайков (в средата).

80 години от рождението на акад. Людмил Стайков

Националната академия за театрално и филмово изкуство чества днес 80-годишнината от рождението на знаменития театрален и кинорежисьор, акад. Людмил Стайков. За революцията в българското кино, която той прави през 80-те години с филмите си „Хан Аспарух” и..

публикувано на 18.10.17 в 13:19

Сатиричният театър с инициатива "Театрален уикенд“- 3 билета за общо 18 лева

"Театрален уикенд“ е инициатива на Сатиричния театър, която предлага възможността зрителите да закупят 3 билета за общо 18 лв. За трета поредна година се провежда тази инициатива – веднъж месечно има уикенд, който обикновено включва дните петък,..

публикувано на 18.10.17 в 12:34

Рисунките на Калина Мавродиева - "съблечена доброта"

Любов и доброта излъчват картините, подредени в галерия "Нюанс" в София. Авторката още няма 30 години, но е натрупала богат опит, награди и специализации. Това е Калина Мавродиева : Темата, върху която работя през последната година, е..

публикувано на 18.10.17 в 11:22
Людмил Стайков (в средата)

НАТФИЗ чества 80-годишнината на акад. Людмил Стайков

НАТФИЗ "Кр. Сарафов" чества днес 80-годишнината на акад. Людмил Стайков , навръх рождения ден на именития режисьор. Тържеството ще бъде в Учебния театър. Моята искрена благодарност и най-дълбок поклон към зрителите, без които филмът остава само като..

публикувано на 18.10.17 в 11:13

Габрово кани на "Смешен филм фест"

Любителите на комедийното кино могат да видят 17 кинопродукции в програмата на "Смешен филм фест". Осмото издание на фестивала започва днес в Габрово и ще продължи до 24 октомври, съобщиха от Общината.  Българското кино е със специална вечер в..

публикувано на 18.10.17 в 10:32

Поетесата и сценарист Мария Лалева за новия филм "Роза дамасцена"

"Роза дамасцена" е филм за българската мечта. Продукцията е най-мащабната снимана у нас през последните 25 години и финансирана изцяло с частни средства. Всяко мащабно кино се прави с много пари. Това отбеляза в интервю за предаването "Преди..

публикувано на 18.10.17 в 10:23

Представяне на нoвaтa стихосбирка нa Cтoйĸa Teoдocиeвa „Axилecoвa пeтa” в Търговище

Тази вечер от 18.00 часа в залата на читалище „Напредък“ в Търговище писателят Бoжидap Hиĸoлoв ще представи най-нoвaтa стихосбирка нa Cтoйĸa Teoдocиeвa,  озаглавена „Axилecoвa пeтa ”.  Пред "Хоризонт" авторката сподели: Това е една интимна..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Излезе стихосбирка в памет на Теодор Христов

Теодор Христов е философ, писател, поет, творец с разностранен талант и ерудиция, който завинаги ще остане на 38 години. Роден е на 22 май 1969 г. в София. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Отива си твърде млад, на..

публикувано на 18.10.17 в 09:25

Във Велико Търново се открива петото биенале на църковните изкуства

Петото биенале на църковните изкуства се открива днес във Велико Търново. То е посветено на 25-ата годишнина от създаването на специалността "Църковни изкуства" при Православния богословски факултет на Великотърновския университет.  В рамките на форума..

публикувано на 18.10.17 в 08:10

„Поезия в метрото“ представя поети от 12 страни

От 23 октомври до 3-ти декември във вагоните на софийското метро и в източния коридор на метростанция “Софийски университет”, столичани и гостите на София ще могат да се насладят на творчеството на поети от 12 страни. Инициативата „Поезия в метрото“ е на..

публикувано на 17.10.17 в 18:46