Видинският ансамбъл "Дунав" открива Белите нощи в Бели извор

Видинският ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" ще открие традиционния фолклорен празник "Бели нощи" във врачанското село Бели извор. Ансамбълът с 45-годишна история се включва в празничната програма по покана на кмета на Бели извор Кирил Илиев...

публикувано на 16.08.17 в 09:59

Правилата на играта с думите

За да си играем с думите, а не те с нас, трябва добре да ги познаваме, внимателно да се вслушваме в тях и с малко находчивост и достатъчно чувство за хумор да се впуснем в играта. Редовните слушатели на предаването често чуват това предупреждение в началото..

публикувано на 15.08.17 в 17:05

Дворецът в Балчик - симбиоза между култури и символ на толерантността

Директорът на Държавния културен институт "Двореца" Жени Михайлова гостува в неделното "Радиокафе" на Радио София. Тя разказа какво представлява "Двореца" и какво символизира той: Дворецът е една симбиоза между различни видове култури и архитектури...

публикувано на 15.08.17 в 15:19

Млади фотографи ще мерят талант в Берковица

Днес е последният ден, в който се приемат фотографии за участие в конкурса „Моята Берковица" .  Надпреварата се организира от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви малолетните и непълнолетните и е част от годишната ѝ програма в..

публикувано на 15.08.17 в 13:26

Филм за Българка на годината д-р Велкова с премиера в РИМ

Предпремиерата на филма „Нежна сила“ ще се проведе тази вечер от 18 часа в зала „Източна Румелия“ на Регионалния исторически музей-Пловдив. Ленатата е посветана на д-р Ваня Велкова. Пловдивчанката е получила почетното отличие на Държавната..

обновено на 15.08.17 в 10:12

Библиотека на открито в Русе

Информационният център „Европа директно – Русе”, съвместно с Регионалната библиотека в Русе, предоставят днес данни и материали за Европейския съюз в рамките на инициативата Лятна библиотека на открито. От 10.00 до 12.00 часа на площад „Александър..

публикувано на 15.08.17 в 09:54
Фотоколаж: Силвия Петрова

Артистичният директор на Фондация "Пловдив 2019" отрече обвиненията на колектив "Кино Космос"

Колектив "Кино Космос", който стоеше зад възраждането на емблематичното кино в Пловдив, обяви в петък, че оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив. Според екипа на организацията титлата "Европейска столица на културата" се..

публикувано на 14.08.17 в 12:23

Лятното турне на КинеДок във Варна продължава и през август

Нови прожекции на документални филми извън киносалони с вход свободен ще представи международната платформа КинеДок във Варна през август. След откриването в морската столица в началото на юли на сцената на Малки римски терми, този път събитията ще..

публикувано на 14.08.17 в 09:51

Започва вторият благотворителен пленер "Мил" в Устина

За втора поредна година творци от България и чужбина се включват в Международния благотворителен пленер по живопис „Мил“, който се провежда в село Устина.   В него участват творци от цялата страна, от Македония и от Сърбия, в чиито имена има корена..

публикувано на 14.08.17 в 07:12

Празникът "Панагия" започна в Кюстендилско с ритуално замесване на пити с мълчана вода

Със замесване с така наречената "мълчана вода" на Богородична пита в двора на манастира "Св.Лука" над с. Граница в Кюстендил започна празникът “Панагия” или "Въздигането на хляба", съобщават от отдел "Култура" на Общината.  Празникът се провежда за..

публикувано на 13.08.17 в 20:15

Доброволци пресъздадоха битката при Ахелой

Годишнината от битката при Ахелой беше отбелязана днес край Омуртаговия мост до Велики Преслав с освещаване на бойните знамена и мащабна възстановка на историческите събития от преди 1100 години.  Организатори на проявата са и участници от..

публикувано на 13.08.17 в 19:23

„Радиотакси“ от Георги Тенев – от 14 до 18 август от 10 часа

Тази седмица лятната програма на Радиотеатъра ви предлага едно по-различно преживяване. Всеки ден , от понеделник до петък , от 10 часа , имате възможност да слушате сериала „Радиотакси“. Ще излъчваме по четири серии на ден. Преди всяка серия Петър..

публикувано на 13.08.17 в 12:35

Класиците фантасти

През тази августовска седмица „Запазена марка Радиотеатър“ ви предлага да слушате произведения на майсторите на научно-фантастичния разказ. Дори човек да няма афинитет към научната фантастика, четенето и слушането на големите автори – представители на този..

публикувано на 13.08.17 в 08:45

Зает с преправянето на света, човекът забрави да преправи себе си

Това са думи на класикът на руската литература Андрей Платонов. Той казва още: Свободата живее само там, където човекът е свободен пред самия себе си, където не изпитва срам и съжаление за себе си. И затова всеки човек може да бъде свободен и никой не може..

публикувано на 12.08.17 в 11:05

В къщата- музей на Ванга е подредена на изложба, разказваща малко известни моменти от живота ѝ

Навършват се 21 години от кончината на   Ванга. По този повод в къщата- музей на пророчицата, намиращ се срещу храма „Света Петка“, изграден по нейна заръка , е подредена  специална изложба, разказваща за живота ѝ  от детските години до края на..

публикувано на 11.08.17 в 17:26

Долно Подунавие - туристическото бижу на Североизточна Сърбия

За река Дунав знаем, че е дълга 2888 километра, че извира от Германия и се влива в Черно море, както и че свързва по особено красив начин Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна. Познаваме и..

публикувано на 11.08.17 в 17:00

Рисуване, музика и майсторене на декори в хепънинг на НХА

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия представя хепънинг, посветен на Международния ден на младежта - 12 август. Темата ще бъде "Дяволското огледало". Вдъхновена е от "Снежната кралица" на Ханс Кристиан Андерсен...

публикувано на 11.08.17 в 16:50

Тед Кочев иска да снима филм за спасяването на българските евреи

Световно известният режисьор от български произход Тед Кочев иска да снима филм за спасяването на българските евреи. Това съобщи в интервю за "Хоризонт" самият Кочев, който е в България за представяне на книгата си "Режисьорската версия". Искам да..

публикувано на 11.08.17 в 13:23

Нели Буневска: През лятото се чете повече

Лятната читалня "Зелена библиотека" и „Библиобусът“ ще бъдат утре пред централния вход на Южния парк между 10.00 до 15.00 часа, това обяви в ефира на  „Хоризонт“ Нели Буневска , ръководител обслужване в Столичната библиотека: Ще бъдем точно..

публикувано на 11.08.17 в 12:52

Тихомир Игнатов за "Денят на оркестъра": Да осъзнаеш силата на духовата музика и на балканския звук

На Гергьовден традиционно подготвяме репортажи, свързани с българската армия и тази година ми се падна честта да направя репортаж за оркестъра на Сухопътните войски. Исках да представя един по-различен поглед върху този оркестър и всъщност..

публикувано на 11.08.17 в 12:42