Виолета Дечева и Митко Новков.

Пьотър Ярцев и ролята на руската белоемиграция за развитието на българския театър

В темелите българската културна история през 20-те години на миналия век вграждат много от интелектуалния си потенциал не малко число руски бежанци, намерили пристан в нашата страна след метежа през 1917 г. Особено силно това се отнася за театъра...

публикувано на 21.06.17 в 17:10

Читалищата са това, което ни отличава от останалия свят

Докато „Радиоприемница“ гостуваше на столичния район „Люлин“, обърнахме поглед и към кв. „Филиповци“, и по-специално към читалището там. За него ни разказа Виолета Ефтимова, която е част от „Мистерията на българските гласове“, а също така се занимава и..

публикувано на 21.06.17 в 16:47

Спектакъл за Анна Ахматова в програмата на фестивала „Етюди и приятели“

Театралният спектакъл „Високо там горе“ е създаден по текстове на Анна Ахматова по повод 50-ата годишнина от смъртта на голямата руска поетеса. Идеята за представлението е на режисьора Крум Янков и на актрисата Кателина Кънчева, която ще видим на сцената..

публикувано на 21.06.17 в 15:59

Георги Арнаудов: Музиката трябва да започне да вълнува отново

Композиторът Георги Арнаудов гостува в „Артефир“ часове преди концерта му тази вечер от 19.00 часа в Първо студио на Българското национално радио. Центърът на вечерта ще е представянето на новия албум на маестрото, издаден от БНР по повод 60-годишния..

публикувано на 21.06.17 в 15:30
Ерсин и Таш пред сградата на БНР

Последни новини около JEREMY?

На предстоящия „Радио парк фест“ организиран от БНР последни на сцената на 25 юни ще излязат момчетата от JEREMY?. Това е съвсем очаквано, тъй като след големия си пробив миналото лято като подгряваща група в европейското турне на гигантите от Queen точно..

публикувано на 21.06.17 в 15:22

Макис Цитас за романа си „Бог ми е свидетел“ и за балканския герой-антигерой Хрисоваландис

Световноизвастният гръцки писател Макис Цитас , авторът на романа „Бог ми е свидетел“ , който му спечели почитатели в много страни и го превърна в знаково име за съвременната гръцка литература, пристигна у нас, за да представи книгата си пред..

публикувано на 21.06.17 в 15:20

Лятна академия на изкуствата предстои в Созопол, Бургас и Виена

От 1 юли до 8 август се открива 12-та международна академия на изкуствата в Созопол . Млади таланти ще работят над себе си в няколко майсторски класове. Уъркшопът по творческо писане ще бъде при Вяра Николова - преподавател и председател на фондация..

публикувано на 21.06.17 в 15:15

Народният театър прави кампания "Театър пред театъра"

Народният театър "Иван Вазов" прави кампанията "Театър пред театъра". Повече за нея и за представленията разказа директирът на театъра Мариус Донкин : Излизайки от традиционното, може би малко консервативно място на театъра, ще ми се заедно с..

публикувано на 21.06.17 в 15:04

Възрожденска къща в Копривщица стана музей на просветното дело през Възраждането

Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази..

публикувано на 21.06.17 в 14:58

Произведения на Вивалди и Пизендел ще звучат в зала "България" на 28-и юни

На 28-и юни от 19 часа в зала "България" ще се състои концерт от цикъла "Барок" на на Софийската филхармония. Какво точно ще включва програмата, разказа в предаването "12+3" цигуларката Зефира Вълова : В програмата съм подбрала концерти от Вивалди,..

публикувано на 21.06.17 в 14:46

"Дервишите-мистиците на Изтока" разказва за Мохамед, който живее в София

Режисьорът Стилиян Иванов , който беше гост в студиото на „Хоризонт“, за да разкаже за втората част на филма си за „Дервишите – мистиците на Изтока“, представи своя герой чрез продукта на неговия труд – хлябът.   Това е хлябът, който прави..

публикувано на 21.06.17 в 14:35
Катя Кремзер (вляво) и корицата на книгата й „Пясъчна роза” (худ. Райна Дамяни)

Катя Кремзер ни поднася „Пясъчна роза”

Катя Кремзер е родена в София, но живее и работи в Австрия. Кореспондент е на в. „Труд” от Виена. Стиховете ѝ са преведени на македонски, сръбски и турски език (сп. „Берфин бахар“), включени са в двуезични антологии и в онлайн платформи за култура и..

публикувано на 21.06.17 в 14:35

Моника Фишбейн – унгарката от Лондон

Моника Фишбайн (родена през 1977 г. в Будапеща) живее във Великобритания от деветнадесегодишна възраст. Получава образование в Колежа за изкуство и дизайн в Плимът, Централния колеж за изкуство и дизайн „Сейнт Мартин“, Университета на Гринич, като..

публикувано на 21.06.17 в 14:10
Двойка, танцуваща танго в Буенос Айрес

"Аутопсия на едно танго" – как се прави кино със смартфон

"Аутопсия на едно танго" – това провокативно заглавие носи филмът, създаден от две 19-годишни момичета, с който те спечелиха наградата на фестивала "Кино в длан". Тази година в Шумен се проведе второто издание на форума, чиято цел е да стимулира..

публикувано на 21.06.17 в 12:00
Коя е вашата любима дума на испански?

Институт Сервантес ще отбележи Деня на испанския език с над 560 млн. души, които го говорят

Тази събота (24 юни) от 11.00 до 16.00 ч. Институт Сервантес отново ще празнува на открито Деня на испанския език пред сградата на центъра в столицата (ул. "Света София" 3) с много музика, вкусни ястия от Испания и Латинска Америка, циркови номера,..

публикувано на 21.06.17 в 11:05

Великите европейци – Аристотел, първа част

Антична Гърция сътвори много дух и красота, роди много хора, идеи и практически решения, които са здрава основа на цялата наша европейска цивилизация.  Сред тях обаче като истински диамант блести Светата троица на философията, която..

публикувано на 21.06.17 в 10:24
Танжу Фикрет

Изложби на Танжу Фикрет и Мерсур Сабит в Бургас

Магичен художник на необичайно място. Танжу Фикрет представя самостоятелна изложба в бургаската  галерия „13-о стъпало“. Авторът работи предимно в областта на живописта и графичните рисунки. Стилът му е повлиян от импресионистите – лаконичен, синтезиран..

публикувано на 21.06.17 в 09:41

Художникът Даниел Динев и неговите паралелности

Втора самостоятелна изложба-живопис подреди Даниел Динев в галерия „ЛИК“. Съновидения, които прерастват в картини, наситени с цвят и послания. Реални обекти в нереално измерение, въздействащи на сетивата и чувствата. И всички те, обединени от заглавието..

публикувано на 21.06.17 в 08:50
Амир Ор чете свои стихове на

Амир Ор с книга на български

Израелският поет Амир Ор за първи път издава своя книга на български език, макар да гостува за втори път у нас на фестивала София: Поетики. Стихосбирката се нарича „Езикът казва“ (художник Иво Рафаилов). А ето какво казват за Амир Ор двамата му преводачи..

публикувано на 21.06.17 в 08:30

Посрещнаха изгрева край Кабиле с древен ритуал

Орфически текст, с какъвто древните траки са изпълнявали ритуал по посрещане на Слънцето, прозвуча рано тази сутрин на скалното светилище край Ямбол. Стотици ентусиасти се стекоха в Тракийския и античен град Кабиле, където изкачиха възвишението, за..

публикувано на 21.06.17 в 07:55