„Да умреш от смях“ или как да пишеш смешно

Тази година Лятната академия за драматургично писане „Да умреш от смях“ ще се проведе в село Боженци (България). Форумът е предназначен за студенти и млади професионалисти от всички артистични сфери и творчески индустрии, желаещи да развият уменията и..

публикувано на 27.04.17 в 12:36

Ясните очертания на живота

Венцеслав Константинов е известен преводач и писател. Носител е на престижни награди като Награда за преводаческо изкуство на Федералното министерство за образование и култура, Виена (1993), на Съюза на преводачите в България „за цялостна преводаческа и..

публикувано на 27.04.17 в 10:45

От другия бряг на Атлантика

Да се завърнеш в родната си страна САЩ, след като двадесет години си живял във Великобритания - това е ситуацията, в която се озовава Бил Брайсън. Резултатът е, че в крайна сметка всичко му изглежда хем близко и родно, хем доста чуждо и странно. Със..

публикувано на 27.04.17 в 10:25
Нилс Нова

„Новата истина“ на художника Нилс Нова

Галерия „Райко Алексиев“ представя може смело да се каже една експозиция, която се превръща в най-значимото събитие от началото на годината до днес. Това е изложбата на швейцарския художник Нилс Нова, назована: „Отклонения“. Този проект продължава серията..

публикувано на 27.04.17 в 10:15
Ангел Игов (вдясно на снимката)

Любов по списък – задължителната литература в училище

Когато се оплакваме, че днешните поколения не четат книги, дали сме наясно, че любовта към четенето системно и методично се убива в самото училище. Чрез безумния начин, по който се „преподава“ литература, чрез списъците със задължителни автори и..

публикувано на 27.04.17 в 10:05

Бела Бенова показва 111 морски фара на фотоизложба в Дома на киното

Фотоизложбата на Бела Бенова „Дом на светлината“ е поместена в Дома на Киното. За предаването „Нещо повече“ тя сподели, че от 10 година снима морски фарове и   е „събрала“ в колекцията си 111 цветни фотографии на морски фарове от над 25 държави в..

публикувано на 26.04.17 в 19:01

Христо Мутафчиев: Истинският живот на актьора всъщност е зад кулисите

Част от историите, събрани в книгата „Артисти със сребро в косите”, ще бъдат представени тази вечер в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Изданието включва истории на близо 50 български творци, отдали житейския си път на киното и театъра...

публикувано на 26.04.17 в 17:54

През границите

„Тази книга разказва човешката история на последната граница на Европа: там, където България, Гърция и Турция се приближават и раздалечават, защото това правят границите – приближават се и се раздалечават. Тук започва нещо като Европа и свършва друго,..

публикувано на 26.04.17 в 15:09
Мария Сапунджиева

"Едно танго с Маркес" на плевенска сцена

„Едно танго с Маркес“ е поредната премиера на плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ за сезона. Режисьор е Бойко Богданов , а в единствената роля влиза Мария Сапунджиева . Спектакълът е създаден по единствения текст за театър на автора на..

обновено на 26.04.17 в 13:43

Иви Уайлд: Брекзит ще ни върне 50 години назад

Това, което отличава нашето поколение, е, че сме по-открити за експерименти - със структурата на книгата, с начина на съставяне на сюжета, с перспективата. Като че ли сме по-склонни да излезем от рамките на традиционното писане. Това каза в интервю за..

публикувано на 26.04.17 в 12:45

Антон Баев е новият председател на Дружеството на писателите

На общо събрание Дружеството на писателите в Пловдив избра Антон Баев за председател на организацията. Той заема мястото на подалия оставка Начо Христосков.  Общото събрание реши Баев да заема временно поста за два месеца, като за този период..

обновено на 26.04.17 в 12:04

Задължителната незадължителна литература, която липсва в българското образование

За пореден път литературен клуб „Перото“ беше домакин на дебат засягащ проблемите на четенето в България. На 22 април 2017 г. темата на дискусията беше „Задължителна учебна литература“, която постави въпросите: има ли място за съвременната литература в..

публикувано на 26.04.17 в 11:50

Троян Гогов: Бих нарекъл себе си хамелеон

Актьорът Троян Гогов репетира на сцената на Драматичен театър - Пловдив “Анна в тропиците” от американския автор от кубински произход Нило Круз. Пиесата е отличена с награда "Пулицър" за драматургия и за първи път се превежда за българската публика...

публикувано на 26.04.17 в 11:45

Мистичен Индокитай през очите на Николай Овчаров

„Слънцето залязва над Ангкор” е новата книга на проф. Николай Овчаров . Тя е поредно четиво от документалната му поредица на пътешественик и учен, след издаването на „Търсачът на минало открива света”, „В Африка сред лъвове и сенки на предците” и..

публикувано на 26.04.17 в 11:40

"Duo" - поглед върху естетиката и отношенията между двама души, когато танцуват заедно

Танцовият спектакъл  "Duo" на Станислав Генадиев и Виолета Витанова по идея на френския хореограф Брис Льору  ще има премиера в пространството за съвременен танц и пърформанс в НДК. Спектакълът е по-скоро един поглед на Брис върху естетиката и..

публикувано на 25.04.17 в 21:22

Софийската опера кани на балетна гала вечер, посветена на Международния ден на балета

На 28, 29 и 30 април ценителите на класическия танц ще имат шанса да видят на сцената на Софийската опера спектакълът "Пахита" по хореография на Мариус Петипа и музика на  Лудвиг Минкус, който е част от балетната гала вечер, посветена на Международния..

публикувано на 25.04.17 в 20:27

"Шега в две действия" представя две от малките комедии на Чехов

"Шега в две действия" е спектакъл, който е част от проект на студентите от Нов български университет, наречен "Театърът близо до теб",  и обединява две от "малките комедии" на Чехов. Той ще бъде представен от младите актьори на различни места в цялата..

публикувано на 25.04.17 в 20:17
Християн Иванов

Психологът-композитор Християн Иванов - за музиката като начин на живот

Християн Иванов е роден в София, но живее в Шотландия, където учи музика и психология. Той има невероятен хъс и креативни идеи за музиката си, които иска да представи и пред българските си фенове. Владее множество музикални инструменти, сред които..

публикувано на 25.04.17 в 19:51

Дантели от Калофер, Русия и Италия демонстрират и експонират в Етнографския музей

В Националния етнографски музей от 18 часа официално ще бъде открита изложбата „Хората и дантелата - български принос и европейски опит“, организирана съвместно с неформална група „СедянкаТА“ . След откриването майсторите на дантели ще демонстрират..

публикувано на 25.04.17 в 17:10
Веселин Анчев

Актьорът Веселин Анчев: Всяка роля отключва още една врата към теб самия

Любов и енергия са животът и театърът за актьора от Театъра на армията Веселин Анчев. Любовта е не само провокацията за появата и развитието на изкуството и културата. Без нея животът не би имал смисъл. Любовта е причината за нашето съществуване, тя..

публикувано на 25.04.17 в 16:08