Кадър от филма „Кораб в стая”.

Хубав български филм

Новият филм на Любомир Младенов се нарича „Кораб в стая” и имаше своята премиера на Киномания . Избраните актьори са познатата като театрална актриса и от предишния филм на Любомир Младенов „Ловен парк” Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Иван Димитров -..

публикувано на 08.12.17 в 14:58

Александър Секулов взе наградата "Николай Кънчев" за поетичната книга "Море на живите"

На Никулден в галерия „Средец” на Министерството на културата за шести път беше връчена наградата за нова българска поетична книга „Николай Кънчев”. В репортажа от събитието ще чуете част от словото „Апология на поезията” от литературоведа и класически..

публикувано на 08.12.17 в 12:30

Към магията на първата любов и детството през 80-те години ни връща новият български филм "Дъвка за балончета"

Новият български филм "Дъвка за балончета" излиза по кината от днес. Той връща зрителите към магията на първата любов и детството през 80-те години на миналия век.  Филмът вече има награда за сценарий от фестивала "Златна роза".  Главните роли в..

публикувано на 08.12.17 в 11:55

Всички страдат от разстройство на говора

Гласове, птици и сънища е текст за радио, който хем е конструиран концептуално върху този постулат, хем го илюстрира на различни нива от драматургичната структура до нелепите детайли в езика на героите, даже го изразява директно в голям мащаб, като..

публикувано на 08.12.17 в 11:30
Изабела Мейдмънт.

Как се колекционира живо изкуство

С посещението си в България кураторът от „Тейт Модерн” Изабела Мейдмънт постави финал на есенния семестър от серията лекции „Въведение в съвременното изкуство”, организиран от фондация „Отворени изкуства” . За пръв път представител на „Тейт” посещава..

публикувано на 08.12.17 в 10:59
Читалището в Паталеница

Българското читалище ще бъде вписано в регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО

Два дни след вписването на мартеницата в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство е приел решение в Регистъра на..

публикувано на 08.12.17 в 10:36

"Няма такова шоу" на Нешка Робева от утре тръгва по сцените в страната

Спектакълът „Няма такова шоу“ на Нешка Робева от утре тръгва по сцените в страната и ще започне своята среща със зрителите в Русе. Представлението има за цел да спаси клуба по художествена гимнастика на "Левски". В интервю за предаването „Преди..

публикувано на 08.12.17 в 10:34

Българската поезия днес

След едногодишно прекъсване Националната награда за поезия „Иван Николов” беше стартирана отново: Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвременната българска поезия и литература . Тази година номинираните книги са 10 от..

публикувано на 08.12.17 в 10:13
Кадър от филма

Тео Ушев с майсторски клас по време на Канадските филмови дни у нас

Аниматорът и художник Тео Ушев ще води майсторски клас по време на Канадските филмови дни у нас, които ще се състоят от 8 до 11 декември в столичния Дом на киното. По време на фестивала ще видим филми с отличия и номинации от Кан и Торонто, от..

публикувано на 08.12.17 в 10:08

Покана за гласуване

Приятели и колеги, За финала на Годишните награди на Министерство на туризма е класиран журналистическият материал от БНР – Програма „Христо Ботев“, озаглавен „Кули, крепости, замъци между легендите и бъдещето“ (Петра Талева, „А сега накъде?“) Как..

обновено на 08.12.17 в 10:02
Кадър от филма „Да живее България”.

Важен филм в общество без корективи

„Да живее България”, новият документален филм на Адела Пеева, беше представен през септември на празниците „Аполония”, а официалната премиера се състоя сега, на „Киномания” , имаше показ и пред академичната общност в Нов български университет с дискусия,..

публикувано на 08.12.17 в 09:30

Пловдив – онзи град, който вече го няма

Не ме интересува архитектурата, маршрутите. В тези книги има повече човешки истории, които може би са не по-малко ценни от архитектурата и от паметниците на културата. Фантастични хора са живели в Пловдив. Уви, повечето са забравени.  Така представи..

публикувано на 07.12.17 в 19:58
Корицата на книгата

Таня Шахова представя първия си роман

С какво ще запомнят хората един преуспял търговец или политик? Г-н „Х” натрупа пари! Браво на него! Ще го запомнят само с това, че е живял по времето на Славейков, Боян Пенев или когато Яворов е написал...“към запад морно слънцето клони” ... Това казва..

публикувано на 07.12.17 в 16:17
Проф. Бисера Вълева.

Арт годината в 30 минути

Завършва специалност „Стенопис” при проф. Мито Гановски, НХА София. От 1994 г. работи в СУ „Св. Климент Охридски” в специалност „Изобразително изкуство”. От 1997 г. е хоноруван преподавател по дисциплината „Живопис” в НХА в специалностите „Графика” и „Книга..

публикувано на 07.12.17 в 15:36

Утре е предпремиерата на „Апартаментът“ в Малък градски театър

Утре е предпремиерата на постановката „Апартаментът“ в Малък градски театър "Зад канала". Режисьор е Бойко Илиев . „Апартаментът“ е театрална импровизация върху едноименния филм на режисьора Били Уайлдър от 1960 година, получил награда „Оскар“..

публикувано на 07.12.17 в 15:16
Георги Трифонов

Художникът и поетът Георги Трифонов

Могъщият талант ни остави 1 600 живописни платна, 5 000 скици, рисунки и акварели, 10 стихосбирки - говорим за творческото наследство на един артист, за когото казват, че колкото ярък и силен бе в изобразителното изкуство, толкова e стойностен и с..

публикувано на 07.12.17 в 14:55
Темз Арабаджиева

"Българите - забравените постижения" разкрива един позабравен и непознат свят

В минутите за книги в сутрешното ни "Радиокафе" ви представихме две нови заглавия на пазара на книги с помощта на литературния блогър Темз Арабаджиева . Първото е "Българите - забравените постижения", а изданието, което е с над 300 цветни илюстрации,..

публикувано на 07.12.17 в 13:41
Труман Капоти

Утре излиза от печат първото българско издание на сборника „Познатият непознат“ от Труман Капоти

Утре излиза от печат първото българско издание на сборника „Познатият непознат“, ранни разкази от Труман Капоти. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“, Александра Александрова от издателство „Колибри“, обясни: За никого не е..

публикувано на 07.12.17 в 12:12

Тази вечер е официалното представяне на киноромана на Радой Ралин „Аз съм Левски“

Тази вечер е официалното представяне на киноромана на Радой Ралин „Аз съм Левски“. То ще се състои в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, новата конферентна зала. В интервю за предаването „Преди всички“ синът на..

публикувано на 07.12.17 в 10:46

"Ла Ла Ленд като концерт" тази вечер в НДК

В Зала 1 на НДК от 20 часа ще се състои спектакълът "Ла Ла Ленд като концерт". Зрителите ще могат отново да видят романтичната история на голям екран, а филмовата музика ще бъде изпълнена от Симфоничния оркестър и Джазбенда на БНР. Специално за..

публикувано на 07.12.17 в 10:45