Колаж от рисунките на Светлин Русев, които е трябвало да бъдат пренесени върху камък.

Галерия "Арте" представя последния недовършен проект на Светлин Русев - рисунки върху камък

Тази година почитателите и ценителите на Светлин Русев ще посрещнат традиционната му изложба за рождения му ден на 14 юни в камерен формат. Галерия "Арте" представя  последните рисунки и скици на художника, който почина на 26 май. Надсловът на..

публикувано на 13.06.18 в 14:33

Съдбата на Бронзовата къща остава неясна

Венецианското архитектурно биенале - най-добре разпознаваемото и значимо събитие за архитектура в света - и този път протече без участието на България. „Вече 28 години във Венеция се събира целият свят, за да може архитектурата не само да покаже..

публикувано на 13.06.18 в 14:07

Колекция полски инсталации, фотографии и видеа - в Музея за съвременно изкуство

По повод 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша Полският институт в София и Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство представят изложба "Авангард-hommage - полско съвременно изкуство". Изложбата представя кoлекция на..

обновено на 13.06.18 в 11:51
Снимка от изложбата „21 август 1968: Краят на Пражката пролет“

Трима студенти са разпространявали позиви против участието на България в Пражката пролет

В София ще бъде представен документален сборник с архивни документи, материали от печата и интервюта, които показват българската съпричастност към Пражката пролет. Трима студенти историци, които са били особено активни - Едуард Генов, Александър..

публикувано на 13.06.18 в 11:14

"Мистериите на траките" - мултимедийна магия с древни ритуали в Ларгото

...не се предавай няма битка лесна не се предавай няма по-жесток противник от този който в тебе се спотайва ръцете ти сърцето ти и мислите да бъдат чисти пред лика на Слънцето..

публикувано на 13.06.18 в 10:33

Велина Минкова за книгата си „Бразилски храст“

Излезе сборникът с разкази на Велина Минкова „Бразилски храст“. Авторката е позната на българските читатели с романа си „Доклад на зелената амеба за Химическия молив“, описващ юношеските ѝ преживявания в Северна Корея. Има още един, англоезичен сборник с..

публикувано на 13.06.18 в 10:15

Театрални пътища: Антон Угринов

В рубриката „Театрални пътища“ ви срещаме с режисьора Антон Угринов. Той завършва „Актьорско майсторство“ в класа на проф. Стефан Данаилов и магистратура по „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Красимир Спасов в НАТФИЗ. Първото си представление..

публикувано на 13.06.18 в 09:05

Елизабет Костова представя новата си книга във Варна

Поредната си увлекателна история, свързана с България ще представи във Варна световноизвестната американска писателка Елизабет Костова, чийто първи роман - "Историкът" през 2005 г. беше дълги седмици бестселър номер 1 на „Ню Йорк Таймс”. Новият ѝ роман..

публикувано на 13.06.18 в 06:50

Джаз през фотообектива

Втора самостоятелна фотоизложба ще представи довечера в галерия „Арте” фоторепортерът на „Булфото“ Стефан Марков. Изложбата „Джаз” е своеобразно продължение на „Джаз в Банско“ отпреди три години, когато в читалището в Банско бяха подредени..

публикувано на 12.06.18 в 17:12

Етнос, народ, нация, национализъм

След социалистическия интернационализъм и заменилия го евроатлантизъм днес, противно на очакванията, избуява крайният национализъм. Процесът се наблюдава не само у нас. Етническото и междуетническите противопоставяния според етнолози още ще се засилва..

публикувано на 12.06.18 в 17:05

Мирела Иванова с премиера на „Седем”

Седем актриси представиха снощи в камерната зала на Народния театър „Иван Вазов” новата поетична книга на Мирела Иванова „Седем”. Ана Пападопулу, Александра Василева, Вяра Табакова, Илияна Коджабашева, Мила Люцканова, Радина Боршош и София Бобчева оставиха..

публикувано на 12.06.18 в 16:05
Продадената порцеланова ваза от ерата на китайския император Цянлун (1711-1799 г.)

Броиха 16 млн. евро за ваза, открита на таван

Китайска ваза, забравена в продължение на десетилетия на таван във Франция, бе продадена за 16,2 млн. евро на търг на „Сотбис“ днес в Париж, предаде АФП. Платената сума за изящната порцеланова ваза, направена за император Цянлун (1711-1799 г.-)..

публикувано на 12.06.18 в 15:57
Актьорите Кирил Кавадарков, Веселин Цанев и Елвира Иванова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Двама души на една пейка, един подслушан диалог в кабаре „Фата Моргана“

В поредното издание на кабарето „Фата Моргана“, можете да слушате – как какво? Скечове и вицове, диалози и монолози, но най-вече размисли – за всичко. А по-конкретно? За лабиринта, който е живота ни, особено когато търсим смисъла или справка от гише..

публикувано на 12.06.18 в 15:10

Ириней Константинов: "София" е от щастливите театри

Радиоприемница та ни гостува отново в Клуба на артиста в Народния театър „Иван Вазов“, а хубавият повод е второто издание на инициативата „Театър пред театъра“, в чиято програма са включени 9 спектакъла между 30 юни и 8 юли. За първи път в..

публикувано на 12.06.18 в 15:02

Комедиантът Иван Кирков с един специален „Радиоавтограф“

В рубриката „Радиоавтограф“ ни гостува Иван Кирков – известен комедиант, популярен сред тези, които обичат стендъп комедията. След като завършва УНСС, заминава за Виена, където участва в стендъп комедийни вечери. Завръща се в България и основава първия..

публикувано на 12.06.18 в 13:15

България участва в проект за събиране на песни от страните в ЕС в "Книга на песните в ЕС"

България участва в проект за събиране на песни от страните в ЕС в „Книгата на песните в ЕС“. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" основателят и президент на датска неправителствена организация Ейепе Марслинг, чиято идея е да се..

публикувано на 12.06.18 в 12:46

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и..

обновено на 12.06.18 в 12:44
Детайл от картината „Есен”

Петър Георгиев-Рей: „Тръгни, заблуда е да мислиш, че няма път до върха”

Петър Георгиев-Рей е български художник, писател и актьор, който работи в Канада. В България дойде, за да представи творчеството си като художник, включително и с благотворителна изложба в подкрепа на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и..

публикувано на 12.06.18 в 11:09

Нетрадиционната фотоизложба „Павилион на утрешния ден“ в галерията на „Славянска“ 2 в София

Нетрадиционната фотоизложба „Павилион на утрешния ден“ може да бъде видяна в галерията на ул. „Славянска“ 2 в София. За проекта са поканени 13 автори, писатели, аниматори и музиканти. В интервю за предаването „Преди всички“ един от организаторите..

публикувано на 12.06.18 в 10:45
По посока на часовниковата стрелка, от горния ляв ъгъл: Ян Люксембургски в битката при Креси; Английски и френско-кастилски кораби в битката при Ла Рошел; Хенри V с армията си в битката при Азенкур; Жана д'Арк води войските на Валоа при обсадата на Орлеан.

Радиоенциклопедия „Колонизацията на света – цивилизация на империи?“: Великобритания и Новия свят

XV век бележи много на брой новости за европейската цивилизация. 1440 година е моментът на създаването на печатарската преса, за първи път започва масово ограмотяване. Константинопол е превзет от Османската империя, което слага край на Източната римска..

публикувано на 12.06.18 в 10:35