Книга с позиция

Новата книга на поета, журналиста и фотографа Владислав Христов „Продължаваме напред” от една страна изненадва почитателите на поезията му, но от друга страна, онези, които следят журналистическите му изяви в радио Бинар и фейлетоните му във в. „Стършел”,..

публикувано на 22.03.17 в 15:10
„Жена с кобилица”, 1933.

В търсене на светлината - една изложба на Георги Железаров

„Между Алжир и София в търсене на светлината” - с това посвещение на изложбата на художника Георги Железаров разбираме колко е важна паметта за един творчески живот, колко е нужно творбите да живеят своя живот в пространството на една зала, да усещаме духа..

публикувано на 22.03.17 в 14:30
Иван Бърнев (вляво) и Деян Донков.

„В очакване на Годо” с премиера в театър „Азарян”

Постановката по прочутата пиеса на Самюъл Бекет е на Деян Донков, който има над 40 роли в театъра, а сега прави и режисьорски дебют. Мястото не е избрано случайно, защото актьорът посвещава този спектакъл на своя учител в НАТФИЗ проф. Крикор Азарян, с..

публикувано на 22.03.17 в 14:00

Изложба „Портали” на Андрей Янев

Картините на художника Андрей Янев сякаш са от друго време и от друго пространство. И в същото време те са абсолютно съвременни и модерни, в  добрия смисъл на тази дума. Те най-ярко се вписват в определението, което ни дава заглавието на сегашната му..

публикувано на 22.03.17 в 11:20
Част от корицата на книгата.

Пропуснатият момент, уловен в поезия

* * * често сънувам баба ми седнала сънят ми е пейка за припек под слънце от два свята понякога сядам с гласа си до нейния но това не са разговори нещо като аз да ѝ казвам бабо колко е хубаво че не си умряла докато тя ми казва данче и аз те сънувам жива..

публикувано на 22.03.17 в 10:30

Документални изложби представят най-големите издателства до 1947 година

През 2017 година се навършват 85 години от създаването на Сдружението на книгоиздателите и книжарите с цел „да подпомага издаването и продажбата на добри и полезни прочитни книги и учебници“. С цикъл документални изложби Столичната библиотека ще..

публикувано на 22.03.17 в 10:08

За първи път издават писателския бележник на Константин Петканов

Един от значимите български писатели посвещава много от творбите си на драматичните и трагичните събития, в които е въвлечена България през първите пет десетилетия на миналия век. Константин Петканов е роден през 1891 г. в Каваклия, Одринска Тракия...

публикувано на 22.03.17 в 10:00

Кристин Димитрова: Накрая винаги става както писането иска, а не както аз съм си наумила

Редовните слушатели на "Сценична треска" знаят, че сме съпричастни с инициативата на Столична библиотека - "Поет на месеца" . За март това е Кристин Димитрова . Тя съвсем не е само поетеса, а и майстор в прозата, преводач и преподавател – старши..

публикувано на 21.03.17 в 20:26

Катя Петрова: Кукленият театър е във възход

От известно време има възход в кукления театър. Салоните се пълнят все повече. Спектаклите пътуват по света. Това каза на Международният ден на кукления театър в интервю за предаването "Нещо повече" режисьорът Катя Петрова : Децата са..

публикувано на 21.03.17 в 17:54
Рупърт Еверет (вляво) и Хю Хъдсън.

Хю Хъдсън и Рупърт Еверет представиха най-новия си филм „Алтамира” на 21-я София филм фест

Обичаният режисьор Хю Хъдсън, носител на четири награди „Оскар”, пристигна за втори път в България, заедно с популярния актьор Рупърт Еверет. Новият им филм „Алтамира” е историческа драма, посветена на древните рисунки на човешката цивилизация, открити в..

публикувано на 21.03.17 в 17:07
Хайгашод Агасян, Кирил Калев, Георги Константинов (отляво надясно).

„Изпята поезия” в „Артефир”

На 23 март в литературен клуб „Перото” на НДК, националната програма „Христо Ботев” ви кани на „Изпята поезия” с песните на Кирил Калев, със стиховете на Георги Константинов и със специален гост Хайгашод Агасян. Кирил Калев е автор на три албума, на изпята..

публикувано на 21.03.17 в 16:29

Защо отпада женският род при назоваването на професии

Професор или професорка, работник или работничка да кажем, ако става дума за жена? Можем ли да използваме само мъжкия род като универсален и води ли това до проблеми? Въпросите за пола в езика присъстват в ежедневието ни, предизвикват объркване, а понякога..

публикувано на 21.03.17 в 16:07

Хуан Майорга пристига за премиерата на "Хамелин"

Испанският драматург Хуан Майорга пристига за премиерата на "Хамелин" в Сатиричния театър. Спектакълът е дипломна работа на студенти от НАТФИЗ, но вече е с две номинации за театралните награди ИКАР 2017 - за режисьорски дебют на Александра Петрова и..

публикувано на 21.03.17 в 15:32
Рупърт Еверет и Хю Хъдсън в София

Рупърт Еверет: Киното е наркотик, след него истинският живот изглежда сив

Холивудската звезда Рупърт Еверет беше специален гост на 21-ия София филм фест . Той е „Идеалният мъж“, знае „Колко е важно да бъдеш сериозен“, завладява с кралските си образи, а първата му среща с киното е на 4-годишна възраст, когато гледа..

обновено на 21.03.17 в 13:42

Поставят отново "Ние, врабчетата" на софийска сцена

Една от най-любимите театрални постановки за деца и възрастни „Ние врабчетата“ по едноименната книга на Йордан Радичков отново ще бъде поставена на софийска сцена. Премиерата е на 26-и март от 12 часа в театралното пространство на Сити Марк Арт Център...

публикувано на 21.03.17 в 13:10
Бисера Дживдерова

Читалище „Надежда“ във Велико Търново възроди инициативата за даряване на книги на библиотеката

Библиотеката на великотърновското читалище „Надежда“ обяви инициативата „Дари книга на библиотеката на читалището“. Условието е изданията да са излезли от печат през последните 15 години. Традицията е от 30-те години на миналия век. Библиотеката..

публикувано на 21.03.17 в 12:38

Художничката Милена Ставриева: Не се отказвайте от мечтите си за творчество

Младата художничка Милена Ставриева е героиня в „Третият в студиото“, носейки аромата на Първа пролет и бурния отзвук от първата си самостоятелна изложба. Тя се случва навръх 8-и март в Народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895“ в град Трън и привлича..

публикувано на 21.03.17 в 12:30

Откриват дигиталния център за културно наследство

Кметът на Пловдив Иван Тотев ще открие дигитален център, изграден с финансиране по проект „Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив“. Центърът се намира на ул. „Цанко Лавренов” в Стария град.  Проектът  е на стойност 586 000 евро и..

обновено на 21.03.17 в 09:02

Задълбочен разговор върху „Опит” на проф. Шурбанов

Проф. Александър Шурбанов е един от най-изтъкнатите ни преводачи, но нека този факт не засенчва неговата също толкова качествена поезия! Той има няколко есеистични книги, но последната, наречена кратко и просто „Опит”, предизвика още със самото си издаване..

публикувано на 20.03.17 в 16:40
Мария Сапунджиева

Актрисата Мария Сапунджиева: В творчеството човек трябва да изгори докрай

Актрисата Мария Сапунджиева се занимава с театър от втори клас, когато влиза в театралното студио на „Братя Райкови” във Варна. Още си спомня гостуващата историческа постановка „Беласица 1014”, която гледала в захлас и си казала Аз ще правя това!..

публикувано на 20.03.17 в 16:25