Изложбата "Лабиринтът" - едно изгубване, като омая

"Лабиринтът" - така е озаглавил поредната си изложба проф. Греди Асса. Тя ще бъде открита в галерия "Академия" утре и ще остане там до 28 ноември. Желанието на художника е чрез картините, които създава в продължение на няколко години,   да покаже..

публикувано на 14.11.17 в 17:32

Борхес – за двойниците, огледалата, лабиринтите и Платоновите архетипи

„…Каза ми, че книгата му се нарича „Пясъчната книга“, защото както пясъкът, така и тази книга няма нито начало, нито край. Ако про­странството е безкрайно, ние сме в коя да е точка от пространството. Ако времето е безкрайно, ние сме в коя да е точка от..

публикувано на 14.11.17 в 16:55
Румен Стоичков в студиото на

Румен Стоичков ни кани на премиера на „Сърце на длан”

„Сърце на длан” е четвъртата ми книга. Приликата й с предишните ми  книги е свързана най-вече с моите репортажи от малки населени места. Такива, за които почти липсва информация в интернет пространството и в които живеят на пръв поглед най-обикновени, но..

публикувано на 14.11.17 в 15:55
В студиото на

Into the spirit world: Вход свободен!

„В света на духовете“ е темата на Международния фестивал на етнографския филм 2017 . Гости в студиото на предаването „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио бяха Атанаска Станчева, Тодор Станчев и Димитър Василев, етнолози и..

публикувано на 14.11.17 в 15:23

Премиера на книгата на Тошка Иванова "По колко пъти на ден не умираме"

Тошка Иванова представи в студиото на предаването "12+3" новата си книга "По колко пъти на ден не умираме". Премиерата е тази вечер от 18,30 в клуб "Перото". Превъзмогването на хепатит С ми отне три години. Беше страшно, а така е винаги, когато се..

публикувано на 14.11.17 в 15:02
архивна фотография, част от корицата на

Премиера на романа на Леа Коен "Рафаел"

За пръв път български роман разказва за процесите срещу така наречените еврейски спекуланти, водени през през 40-те години на 20-ти век.  Романът се нарича "Рафаел" и излиза под перото на Леа Коен ,  депутат в седмото Велико Народно събрание, след..

публикувано на 14.11.17 в 14:10
Истанбул

Завърши 36-ото издание на Истанбулския панаир на книгата

Тази неделя приключи 36-ото издание на Истанбулския панаир на книгата, който беше открит на 4 ноември от министъра на културата и туризма на югоизточната ни съседка. На панаира бяха представени 800 издателства и граждански организации, като специален..

публикувано на 14.11.17 в 14:05

"Възвишение" – с най-много зрители на първите си прожекции

Българският филм "Възвишение" е събрал най-много зрители с първите си прожекции в сравнение с останалите български заглавия през последните седем години. Това съобщават от екипа, като се позовават на Националния филмов център. Според тях филмът по романа на..

публикувано на 14.11.17 в 11:53

Десети софийски есенен салон за поезия започва в Столичната библиотека

Фондация „Софийски салон за поезия“ и Столичната библиотека организират Десети софийски есенен салон за поезия. Събитието се провежда всяка година от 2008 г. като мини фестивал за поезия. За това издание свои стихове са изпратили 46 поети. Юбилейното..

публикувано на 14.11.17 в 09:10
 Ида Даниел

На АСТ Фестивал за свободен театър ще представят пърформанса "Повече не или така нареченият Бернхард"

Сдружение за съвременно изкуство в условия на високо напрежение “Нейно Величество Тенджерата под налягане” ще представи във вторник, 14 ноември, пърформънс лекцията „Повече не или така нареченият Бернхард“ в пространство за съвременен танц и пърформанс..

публикувано на 14.11.17 в 09:05
Инсталацията „Трансформацията винаги отнема време и енергия” на Правдолюб Иванов е първото произведение, което беше включено във виртуалния Музей за съвременно изкуство

Нови попълнения във виртуалния Музей за съвременно изкуство на програма „Христо Ботев”

Целта на виртуалния Музей за съвременно изкуство е да събере най-добрите български творби. Досега в ефирния Музей за съвременно изкуство са постъпили следните произведения: Проект за паметник на ген. Иван Колев, 2011 Крум Дамянов, (по предложение..

обновено на 14.11.17 в 08:05

Екипът на филма "Дамасцена" идва днес в Пловдив

Екипът на българския филм „ Дамасцена ” ще гостува днес в кино Eccoplexx, Пловдив. Тук ще бъдат продуцентът и сценарист Мария Лалева , режисьорът Тодор Анастасов и актьорите Любо Чаталов, Троян Гогов (добре познат на зрителите като част от трупата..

обновено на 14.11.17 в 07:07

Мария Касимова представя дебютната си книга в Пловдив

Мария Касимова-Моасе представя дебютната си книга в Пловдив. "Близки срещи със смесени чувства" събира журналистически статии, есета и портрети, публикувани в различни медии през последните десет години.  Историите са подплатени с бележки под..

публикувано на 14.11.17 в 07:03
Лъчезар Бояджиев, Във ваканция – Карол I от Букурещ, 2017

Контрамонументалност – в Букурещ

В края на октомври в Букурещ се проведе международна конференция на тема „Контрамонументалност: преосмисляне на критическата намеса”. Тя бе свързана с изложбата „Хладни паметници – горещи глави”, разположена във вътрешния двор на Националния музей за..

публикувано на 13.11.17 в 16:05
Иван Ланджев

Разговор с Иван Ланджев за нова стихосбирка на Златозар Петров

"Топло животно и други стихотворения" от Златозар Петров е най-нова книга на издателство за поезия „Да“. Ето какво пише Силвия Чолева за нея: „Както повечето хора знаят, това е един от най-дистанцираните от литературния шум млади поети. Роден е през..

публикувано на 13.11.17 в 15:52

На "Киномания" можете да видите премиерата на "Да живее България" от Адела Пеева

Премиерата на документалния филм "Да живее България" на Адела Пеева ще бъде на 24 ноември в рамките на "Киномания". За предаването "12+3" по "Хоризонт" режисьорската сподели, че е подбрала заглавието, тъй като чрез филма си е поставила за цел да..

публикувано на 13.11.17 в 15:37

Завръщането на Христо Явашев – Кристо

Две изложби, посветени на биографията на големия художник Христо Явашев – Кристо и творбите му, създадени съвместно със съпругата му Жан-Клод са истинско завръщане на художника в родното Габрово. Едната изложба се нарича „Христо и Жан-Клод-Проекти“, а..

публикувано на 13.11.17 в 15:30

Тошка Иванова представя новата си книга

Излезе сборникът с разкази на Тошка Иванова „По колко пъти на ден не умираме.“ Самата авторка твърди, че чувства изданието по-скоро като първа книга, въпреки опита си с изключително личния си дебют „Позитивно" от 2012 г., дневник, разказващ за борбата с..

публикувано на 13.11.17 в 14:54
Орлин Дяков

В Русе учредиха нова театрална награда

Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе учреди нова театрална награда. Тя ще носи името на режисьора Слави Шкаров и ще се присъжда на млад режисьор до 35 години. Освен че ще получи грамота и плакет, награденият режисьор ще има и възможността да направи..

публикувано на 13.11.17 в 14:05

Фотографиите на Иван Григоров поглеждат във времето

В Клуба на фоторепортера беше открита изложбата на един от големите български фотографи Иван Григоров „Поглед във времето“ по случай юбилея му. В 100-те фотографии могат да се видят мигове, които бележат историята ни от 80-те и 90-те години на миналия..

публикувано на 13.11.17 в 13:54