„Сребърни есета“ на Анжело Красини

Анжело Красини – неговото име от десетилетия свързваме с ювелирното изкуство, с високата класа на създаваните от него уникати в бижутерията. Сега  в галерия „Средец“ на  Министерството на културата именитият ни художник представя уникална самостоятелна..

публикувано на 20.04.17 в 12:35

Забележителна изложба на Вермеер и стари холандски майстори в Лувъра

Дванайсет от общо запазените трийсет и шест картини на  Йоханес Вермеер са изложени в залите на най-големия национален музей на Франция. В Париж не е имало изложба на Вермеер от 50 години... Холандският художник от Златния век е представен във връзката си..

публикувано на 20.04.17 в 12:17

17-годишен художник открива трета самостоятелна изложба

17-годишният Антон-Константин Анастасов открива трета самостоятелна изложба. Изложбата се открива днес от 18.00 часа в "Зелена галерия". Картините ми показват цялото безкрайно разнообразие на света. Искам да покажа и красивото, и грозното. Не слагам..

публикувано на 20.04.17 в 11:54

Библиотеката в Ловеч организира традиционния "Парад на приказките"

Регионалната библиотека в Ловеч "Проф. Беню Цонев“ организира тази вечер традиционния "Парад на приказките". Ловешкият парад се провежда повече от 60 години, съобщи Албена Йончева от Регионалната библиотека. Очакваме на сцената на Ловчанското..

публикувано на 20.04.17 в 10:30

Николай Георгиев: Това, че си се родил, още не значи, че си жив, трябва да намериш вътрешната си енергия

30 зрящи и 30 незрящи студенти се затвориха в пространството на Театър-лаборатория "Алма Алтер" за 24 часа и в рамките на едно денонощие бяха изиграни осем спектакъла – „Ромео и Жулиета или сонет за безсмъртната любов“, „Козата и седемте вълчета“,..

публикувано на 20.04.17 в 09:26
Иван Ланджев

Премиера на "Поетика на себенадмогването. Наративни стратегии у късния Лев Толстой" от Иван Ланджев

Излезе от печат "Поетика на себенадмогването. Наративни стратегии у късния Лев Толстой" от литературоведа Иван Ланджев. За предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" той сподели: Става дума за една борба между проповедника и художника в тези късни..

обновено на 19.04.17 в 20:18

Програма „Христо Ботев” на БНР обявява поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение

Регламент на конкурса Желаещите да участват трябва: • да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема • срокът за изпращане на стихотворенията е 10 май 2017 година • необходимо е участниците да посочат – трите си имена, възраст, точен адрес и..

обновено на 19.04.17 в 18:50
Част от корицата на книгата „Опасният архив на богомилите” от Христо Буковски.

Премълчаната история на българските богомили

В предаването „Историята като литература, литературата като история“ гостуват доц. Веселина Вачкова и писателят Христо Буковски . Двамата споделят впечатленията си от проведената през миналото лято научна експедиция из земите на Босна, където, както е..

публикувано на 19.04.17 в 17:35

Пловдивската трупа на „Дани и дълбокото синьо море” гостува в София на 27 април

Пиесата „Дани и дълбокото синьо море” на световноизвестният Джон Патрик Шанли – носител на Оскар за филма „Лунатици“ - се играе в Пловдив, но трупата ще гостува в Народния театър в София на 27 април. Режисьорът Ованес Торосян в предаването „12+3“..

публикувано на 19.04.17 в 15:42

Сборник предлага прочита на Фройд върху личностите на велики творци чрез анализ на техни творби

Излезе от печат сборникът със статии "Изкуство и литература", който предлага психоаналитичният прочит на Зигмунд Фройд върху художествени творби. За предаването “12+3“ по „Хоризонт“ - Кремена Димитрова уточни: Когато са публикувани тези..

публикувано на 19.04.17 в 15:27

Театърът във Велико Търново чества 120-ата годишнина на Константин Кисимов

Спектакълът „Хъшове“ от Иван Вазов е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър във Велико Търново. С постановката на гост-режисьора Бойко Илиев трупата на театъра чества 120-ата годишнина от рождението на своя патрон – големия български..

публикувано на 19.04.17 в 14:10

В Хасково започва националният конкурс за дебютна литература "Южна пролет"

В Хасково започва 45-ото издание на националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет". През следващите три дни са предвидени срещи с поети, литературни четения, изложби и концерти. Съпътстваща проява е книжният базар на български издателства...

публикувано на 19.04.17 в 08:17

Михаил Лалов открива изложба живопис в галерия „Филипополис"

Освен знаковите за художника митологични и странни  женски образи, за първи път авторът използва и  черния цвят,  но доминиращото в експозицията, наречена с провокативното “На ливадата“ е цветното, позитивното и любовта към живота. „В една..

публикувано на 19.04.17 в 06:32

Ина Шкарова и Здравко Митков за мисията на Сатиричния театър "Алеко Константинов"

Този месец Сатиричният театър "Алеко Константинов" отбеляза 60-годишния си юбилей с премиера на пиесата "Щастливеца" от Руси Божанов, своеобразна хроника на процеса срещу убийците на Алеко Константинов. Режисьор е проф. Здравко Митков. На времето тази пиеса..

публикувано на 18.04.17 в 17:13

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 2

Десет дена документални арт филми в София Трябваше да избираме от над 260 заглавия от цял свят и едва успяхме да се свием в тези 60. В един момент установих, че трябваше да избирам от неща, които всичките ми се струваше важно да бъдат споделени с..

публикувано на 18.04.17 в 16:37

Искрици българщина - епизод 5

По данни от 2010 година , Испания е страната с втора по мащаб българска емигрантска общност , след САЩ . През 2011 г броя на българите в Испания е 173 000 , като 40 000 работят и живеят във Валенсия . Шест години по-късно статистиката мълчи , а ние..

публикувано на 18.04.17 в 14:47
Историческият музей в Русе

Учени представят книга с анализи на различни документи от русенския социалистически живот

Освен спомените и разказите за социализма, все още има останали и доказателства от онова време. Те са толкова много, че историците изпитват истинска радост – радостта на изследователите от разглеждането и анализирането им. Във фондовете на Регионалния..

публикувано на 18.04.17 в 14:24

Изложба "Сезони" в галерия "Нирвана"

Галерия „Нирвана“ този път е заложила на две художнички, обединили своите творби под заглавието: “Сезони“. И наистина те ни призовават да усетим състоянието на Нирвана, на успокоение и хармония между вътрешния и външен свят. Това са Кунка Димитрова, която..

обновено на 18.04.17 в 14:11

Шедьоври на документалното кино в рамките на фестивала Master of art

За втора поредна година ще можем да се насладим на филмовата селекция на фестивала Master of art . От 20-и до 30-и април любителите на документалното кино ще могат да гледат над 60 филма, посветени на велики творци от всички сфери на изкуствата. Една..

публикувано на 18.04.17 в 14:10

Спектакъл по текстове от книгата на Иво Иванов „Крива на щастието" в кино Люмиер

От 19 часа в кино Люмиер младите актьори от театър БХАЛГ представят  „Шоу лекция за щастие“. Представлението е базиран на текстове от книгата на Иво Иванов „Крива на щастието“. Актьорът Александър Цветков сподели, че текстовете са избрани заради..

публикувано на 18.04.17 в 14:06