Започва първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и юноши

Първият Софийския международен литературен фестивал за деца и юноши се открива днес в Младежкия театър. Фестивалът е част от културната програма за българското европредседателство и ще представи съвременната европейска литература за подрастващи в нейното..

публикувано на 18.04.18 в 04:07
бронзова статуетка

В Хасково беше открито 46-ото издание на националния конкурс "Южна пролет"

В Хасково беше открито 46-ото издание на националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет". По време на литературните дни ще се открие Базар на книгата с участието на 14 издателства. Церемонията по връчването на наградите ще бъде в петък. 44-ма..

публикувано на 18.04.18 в 03:12
Меглена Караламбова в сцена от спектакъла

Меглена Караламбова: Не искам да бъда учителка, играе ми се

Около Международния ден на театъра Златна Костова разговаря с Меглена Караламбова - една от най-талантливите съвременни български актриси и безспорна любимка на поне две поколения театромани. Незабравими ще останат ролите й в "Кики Ван Бетовен" -..

публикувано на 17.04.18 в 18:55

Поетесата Елка Няголова гостува в „Артефир”

Наскоро в Българския културен институт в Париж бе премиерата на „Пленникът на светлината”. Това е луксозна монография за Никола Манев, плод на дългогодишното приятелство на авторитe Елка Няголова и Валерий Пощаров със световноизвестния художник. Изданието е..

публикувано на 17.04.18 в 17:08
Ил Конте и Цветелина Русалиева

Дългият път към дома или стилът на черното

В артпространството на „Къщата на София” от няколко дни е подредена изложба живопис на Бекарели конт Дуси – IL CONTE. Тя е инспирирана от философията на поезията „хайку“, носи заглавието The Black Exhibition и ще продължи до 20 април. Входът е..

публикувано на 17.04.18 в 16:40

В търсене на истината със Стайко Мурджев

Някои говорят за „младежката лига“, други за талантливите, останали в България, ние пък говорим за „Младите в изкуството“. Затова и днес отделяме цялото си „Време и половина“ на един млад, талантлив, творящ в България театрален режисьор, който определено..

публикувано на 17.04.18 в 16:05

Ал. Петков: Всеки един от нас трябва да има много лично преживяване с планината

Тази вечер от 19.00 часа в Клуба на пътешественика ще бъде прожектиран документалният филм "Лицата на Витоша". "Този филм е изцяло любителски - правен е с много ентусиазъм, с много желание и наистина не претендира за кинаджийство, но носи много..

публикувано на 17.04.18 в 15:10

Марк Кадин: Циганската култура винаги е била популярна по света

На 21 април, събота, от 19:30 часа колоритни цигански ритми, блестящи музиканти и романтични образи ще завладеят сцената на зала "България". Тогава симфоничният оркестър на БНР и виртуозният цигулар Светлин Русев под диригентската палка на Марк Кадин ще..

публикувано на 17.04.18 в 14:55

Програма „Христо Ботев” на БНР обявява поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение

Регламент на конкурса Желаещите да участват трябва: • да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема; • срокът за изпращане на стихотворенията е 10 май 2018 година ; • необходимо е участниците да посочат трите си имена, възраст, точен..

обновено на 17.04.18 в 14:49
Ованес Торосян и Милена Ерменкова

Театралната приказка на Милена Ерменкова и Ованес Торосян

Театър, любов и приключения - това са трите думи, с които можем да опишем семейството на актьорите Милена Ерменкова и Ованес Торосян. Той е един от най-успешните киноактьори. Познат с изключителните си роли във филмите „Източни пиеси“, „Аве“, „Съдилището“,..

публикувано на 17.04.18 в 12:51

Зелма Алмалех: В изкуството учителят трябва да дава, а ученикът да отвоюва свободата

Откриващата се във Варна изложба „Проф. Андрей Даниел и ученици” е третата от проекта на фондация „Въпреки” „Учители и ученици в изобразителното изкуство”. Творбите са изложени в Градската художествена галерия на морската столица. За изложбата свои..

публикувано на 17.04.18 в 11:49

За фондовете на Националната художествена галерия

Как една национална галерия попълва фондовете си – за това говорим с директора на Националната художествена галерия Слава Иванова, която ни развежда и из залите на галерията. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 17.04.18 в 11:02
Кадър от филма

„Врагове” – истинското лице на войната

Пролетта на 1913 г. Балканската война. Група отчаяни български военни се опитват да пренесат по суша лодка, за да я превърнат в жива торпила и да потопят турски крайцер. Турските войници, с които се сблъскват по пътя си, от врагове стават техни съюзници...

публикувано на 17.04.18 в 10:00

Нова изложба на Атанас Парушев

Първата изложба, с която през 2015 г. се откри галерия „Стубел“ в София, озаглавена „Абстрактно“, беше на сливенския художник Атанас Парушев - Шока. Три години по-късно може да бъде видяна неговата втора изложба в същата галерия. Завършил живопис в НХА при..

публикувано на 17.04.18 в 08:55

88-годишният алпинист Борис Туечки представя суровата красота на планините във фотоизложба

Поредна фотографска изложба от 185 снимки, събирани през годините на дългата му кариера в най-високите части на света, представя в София (в читалище "Славянска беседа") Борис Туечки ,  един от доайените на планинарите и алпинистите у нас. Той е..

публикувано на 16.04.18 в 19:15

Деца се срещат с европейски и български автори, творчески празник и за преводачи и илюстратори

Eкипът на Радио София и предаването „Радиоприемница“ е част от „Походът на книгите“ – седмата Национална кампания за насърчаване на четенето. Кампанията продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право...

публикувано на 16.04.18 в 16:23

С изложбата "Аз – Багряна" Столичната библиотека отбелязва 125 години от рождението на голямата поетеса

Столичната библиотека отваря врати за ученици в кампания за повишаване на грамотността през април и май. Като част от инициативата днес в централното фоайе на библиотеката беше открита изложбата „Аз – Багряна“ . Експозицията е по повод 125 години от..

публикувано на 16.04.18 в 15:43

Учители и ученици в изобразителното изкуство – проектът продължава

В Градската художествена галерия във Варна ще бъде открита изложбата „Проф. Андрей Даниел и ученици“ – третата от проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство“ на фондация „Въпреки“. Другите две изложби бяха с участието на ученици на..

публикувано на 16.04.18 в 15:05
Част от корицата на книгата

Рикардо Молинари най-после излиза на български

Преводачът Николай Тодоров от ученик мечтае да преведе и издаде на български стихове на аржентинския поет. В испаноезичния свят Молинари е смятан за класик. Бил е близък с писателската група „Флорида“ в Аржентина и с „Поколението от 27-а“, докато живее в..

публикувано на 16.04.18 в 13:37
Наградата от 24-часовото прeдизвикателство на Ню Бояна, което спечели с филма си “Кражба”.

Миговете (филмов) живот на Юлиан Рачев

Навярно името му не ви е познато, поне засега. Може би дори не сте имали възможност да гледате някои от кратките му мигове филмов живот. Направите ли го обаче, има реалната опасност да не останете равнодушни. И не защото реалността, която създава на..

публикувано на 16.04.18 в 12:55