Манол Пейков: SMS до любимото момиче на шльокавица е не по-малко светотатство от "Под игото" на шльокавица

Не е трудно да преглътнеш два реда, получени като съобщение или есемес, написани на шльокавица - това го правим всеки ден. Но е много трудно да преглътнеш една цяла книга, при това най-съкровената българска книга. Неслучайно избрахме точно „Под..

публикувано на 24.05.17 в 10:00
Kъщата-музей на Христо Г. Данов в Пловдив

Христо Г. Данов, който полага основите на професионалното книгоиздаване в България

Много вдъхновение могат да намерят строителите на съвременна демократична България в животоописанието на Христо Г. Данов (1828 –1911). Той е първият, който създава фирма с цел да отпечатва и разпространява български книги и залага основите на..

публикувано на 24.05.17 в 08:30
Ина Вълчанова

Ина Вълчанова получи Европейската награда за литература като изгряващ автор

На церемония в Брюксел българската писателка Ина Вълчанова получи Европейската награда за литература като изгряващ автор. Тя беше отличена заедно с още 11 автори от различни държави. Вълчанова изрази надежда, че внезапната популярност няма да й попречи..

публикувано на 24.05.17 в 07:45

Христо Раянов: Богатството на книгата е в разсъжденията, които читателят сам прави

С Христо Раянов - автор на две книги ( Трудният начин и Ами ако? България на три морета ) и сценарист в тв сериал ( Откраднат живот ) говорим днес за езика, неговите възможности. Няма рецепта за майсторлък в писането. Всеки читател си има..

публикувано на 23.05.17 в 17:41

Взаимна академия за естествено учене

Така са нарекли инициативата си съмишленици от Националната мрежа на родителите и фондация „Синергия” , които са избрали тъкмо празника на културата и просветата за първата сбирка от поредица срещи за обмяна на идеи, опит и практически решения за..

публикувано на 23.05.17 в 17:20

Сър Роджър Мур почина от рак

Сър Роджър Мур - английски актьор, известен най-вече с ролята на Джеймс Бонд в седем от филмите за британския агент, е починал на 89-годишна възраст след кратка битка с рака. Той е носител на награди „Сатурн“, „Златен глобус“ и „Златна камера“.

публикувано на 23.05.17 в 16:54

Студенти от НХА показват живописни интерпретации на тема "Просвета"

В Столичната библиотека, зала „София“ от 16:30 ч. ще бъде открита изложба живопис „Просвета“ на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“ от Националната художествена академия, посветена на 24 май – ден на българската просвета и култура..

обновено на 23.05.17 в 16:45
Нели Недялкова

Възгледите на една учителка по български език

• Тя е една от хилядите представител(к)и на този жилав и самозареждащ се вид, който не просто оцелява в абсурдната образователна среда, но работи с любов и отговорност към професията, към младите хора и към познанието и ценностите, които им предава. Но тя е..

публикувано на 23.05.17 в 16:40

Кино "Люмиер" представя филми на дипломанти и ученици от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров

Филми на дипломанти и ученици от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, произведени в последните 2 години от ученици в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в Нов български университет,  ще бъдат показани в кино „Люмиер”.  Прожекциите..

публикувано на 23.05.17 в 16:30

„Змията и Дъгата“ излиза в поредица Cabinet of curiosities

Това, което те доведе до същите тези страници, е същото онова чувство, което подтикна и нас да създадем тази поредица. Нуждата да търсиш е движила човека векове наред. Любопитството подтикнало създаването на първите музейни колекции в Ренесансова Европа...

публикувано на 23.05.17 в 16:18

Кирил Бинев: Няма общи усилия в полза на дейците на образованието и културата, тъй като трудът им не е оценен

Работещите в областта на културата, в музеите, библиотеките, оперите, театрите и всички други изпълнителски изкуства са днешните будители, защото въпреки тежките условия, при които работят, продължават да разнасят искрицата на родолюбието и на..

публикувано на 23.05.17 в 16:18

Вижте Етиопия в галерия „УниАрт“

Млади етиопци скачат във водата (при температура 30 градуса), за да уловят кръст от тръстика – само един от сюжетите във фотоизложбата „Етиопия – позната и непозната“ в Нов български университет. За първи път българската публика ще види фотографии от..

публикувано на 23.05.17 в 15:35
Крис Захариев

Крис Захариев – неразказаните истории, които могат да променят света

„Трябва да сме благодарни, ако искаме да бъдем щастливи“… Това са думи на 19-годишния Крис Захариев, който беше наш специален гост в рубриката „Радиоавтограф“. Крис се занимава с много неща: документално кино, различни социални проекти, благотворителност..

публикувано на 23.05.17 в 15:25

В НДК се открива пролетният панаир на книгата

В навечерието на Деня на славянската писменост се открива пролетният базар на книгата в Националния дворец на културата /НДК/. В шестте дни на изложението ще има около 50 премиери на най-новите книги, а също четения и срещи с български и чуждестранни..

обновено на 23.05.17 в 15:04

Има ли по-рано от сега, пита Ралица Генчева

Има ли по-рано от сега и по-късно от никога, пита тя. Хората имали нужда от поезия. Не. Хората имат нужда да намират живот в думите . И именно това прави поетесата Ралица Генчева , дава живот на думите. Първо с „Този път, за да ме чуеш“, а от петък насам..

публикувано на 23.05.17 в 14:55

Зорница Гъркова: Думите имат свойството да овластяват

Една от най-големите загадки на човечеството е езикът и смисловото послание, което той носи. Какви са предимствата на българския език, сред хилядите други, които съществуват? За силата на българските думи при писането и   възприемането, както и за..

публикувано на 23.05.17 в 14:54
Старият град в Люблин

Културни фрески от Полша

Картини от първото причастие или защо културата на общуване не позволява на Варшава да заспи. Приказни разходки из Краков, Люблин и Жешов, където пейките говорят, старите сгради са на почит, а историята извира от всеки ъгъл.

публикувано на 23.05.17 в 14:45

Поет на месец май в Столична библиотека: Мирела Иванова

В навечерието на 24 май в литературния клуб на Столична библиотека се състоя поетичното четене на Мирела Иванова „Самотна игра“, част от програмата на библиотеката „Поет на месеца“. Директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова развълнувано поздрави..

публикувано на 23.05.17 в 10:25

Връчват наградите "Пловдив" в Дома на културата

Официалната церемония за връчването на наградите „Пловдив“ ще се проведе тази вечер в Дома на културата „Борис Христов“. Тази година спектакълът по награждаването е възложен на Пловдивския драматичен театър, като водещи на церемонията ще бъдат актьори..

обновено на 23.05.17 в 09:49
Митко Новков

Митко Новков: Всеки някоя книга го прави читател

Необходимо е учебните програми да бъдат формулирани по-гъвкаво, а учителите да имат свободата да поднасят учебното съдържание по-творчески. Това мнение изрази в интервю за предаването "нещо повече" литературният критик Митко Новков в начечерието на..

публикувано на 22.05.17 в 17:55