„Сол“ – фото-графики от Индия

Когато заминава за Индия за да заснеме дипломната си работа, Петър Недялков знае, че върви по стъпките на хиляди фотографи и трябва да измисли нещо съвсем ново. Пуска се по течението и случайно открива солник край една от градските магистрали в Мумбай...

публикувано на 15.01.18 в 15:55

Къде е изложбата на Иван Мудов?

С този въпрос влетяваше публиката на откриването на самостоятелната изложба на провокативния художник в Софийска градска художествена галерия миналия петък. Повечето гости нетърпеливо се оглеждаха подготвени за поредния номер – Мудов, в крайна сметка е..

публикувано на 15.01.18 в 15:25

Тази вечер е откриването на изложбата "Сол" - фотографски проект на Петър Недялков

Тази вечер в галерия Synthesis ще бъде открита изложбата „Сол“ на фотографа Петър Недялков . Тя е документален фотографски проект, посветен на малка група индийски работници в една от последните частни солници. В интервю за предаването..

публикувано на 15.01.18 в 15:06
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

С „Вишнева градина“ започва гастролът на Плевенския театър в София

С четири от най-новите си спектакли Плевенският драматичен театър „Иван Радоев“ ще гостува на софийската публика през януари. Гастролът започва на 16 януари с Чеховата „Вишнева градина“ в постановка на руския режисьор Василий Сенин. Представлението ще се..

публикувано на 15.01.18 в 14:05
Милко Йовчев, Калина Станева и Боряна Пенева

Гости в „Моето семейство“ Боряна Пенева и Милко Йовчев

В „Моето семейство“ ще ви срещнем с едно семейство от двама млади актьори, посветили времето си на двете си деца и документалния театър. Те са Боряна Пенева и Милко Йовчев и са търсачи на безлюдни села, в които обаче има сърца гладни за изкуство.

публикувано на 15.01.18 в 12:20
Борислав Чакринов

В "Къщата на спящите красавици" се срещат младостта и старостта, невинността и пороците

В Бургас днес ценителите на театъра ще могат да видят за първи път в страната спектакъла "Къщата на спящите красавици" . Пиесата разказва как е написана едноименната книга на японския нобелов лауреат Кавабата Ясунари . Символите на младостта и..

публикувано на 15.01.18 в 12:18

Четири години "Въпреки.com"

Стефан Джамбазов , който е част от екипа, създаващ интернет пространството за култура "Въпреки. com", беше гост в ефира на "Хоризонт" по повод  рождения ден на сайта.  Като посочи, че без да пренебрегва наследството от миналото, "Въпреки. com"..

публикувано на 15.01.18 в 12:05

Нови 8 х "5 минути София" представят в кино "Одеон"

Създателите на любимата не само на столичани поредица „5 минути София“ днес ще представят в кино „Одеон“ новите готови осем епизода, посветени на музеите на града . Режисьори на кратките филми са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Автор на..

публикувано на 15.01.18 в 11:23

Сериозните процеси в обществото са свързани с театъра

Доц. Лео Капон, режисьор, пеподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, ръководител на специалността „ Актьорство за драматичен театър“. Разговор за началото на 2018 година и предизвикателствата в ситуацията на динамичното ни ежедневие. Студентите..

публикувано на 15.01.18 в 11:06
Доц. Свилен Тутеков

Истинско монашеско служение

В неделята на 10-те прокажени разговаряме за евхаристията като благодарност, за първообраза на монашеското служение, правило или изключение е монашеството. Гост в предаването е доц. Свилен Тутеков, преподавател във Великотърновския университет „Свети..

публикувано на 15.01.18 в 10:55
Проф. д-р Георги Близнашки

Културното наследство – между музейната виртуалност и политическата реалност

През годините дебатите за културното наследство – за неговото опазване и социализиране и преди всичко за неговото популяризиране – преминаваха през различни етапи и състояния. От единодушни експертни мнения до напълно поляризирани становища и идеи. До каква..

публикувано на 15.01.18 в 09:35

Изложба за Уста Славо се открива в Смолян

Изложба „Уста Славо“ на Сияна Сурчева ще бъде открита в зала „Петър Стайков“ в Клуба на дейците на културата в Смолян. Изложбата е посветена на прочутия майстор Славо Райчевски (1870 – 1943) от смолянското село Славейно, изградил десетки мостове,..

публикувано на 15.01.18 в 05:58

Срокът за участие в Международния фестивал "Кино в длан" е удължен до 31-ви януари

Заради засиления интерес срокът за участие в Международния фестивал "Кино в длан" е удължен до 31-ви януари. Форумът за късометражни филми, заснети с мобилно устройство - таблет или мобилен телефон, се провежда в Шумен. Това е третото му издание...

публикувано на 13.01.18 в 19:57
Иво Милтенов

Иво Милтенов: Яворов е остров, пълен с духовност

Яворов ми беше в душата преди да вляза в музея. Той се роди там по наследство от моите родители, казва Иво Милтенов , уредник на къщата-музей на поета в столицата: Пребиваването ми тук от 1977 г. с две малки прекъсвания се превърна в съдба. Обичах..

публикувано на 13.01.18 в 14:30

Жана Караиванова: Разчитам на колегите да продължим успеха на българското кино

С българското кино съм свързана от дете, казва директорът на Националния филмов център Жана Караиванова и затова в Деня на българското кино се радва, че е сред колегите си и може да бъде полезна. По думите й мястото, което заема в момента, е много..

публикувано на 13.01.18 в 11:00

Философските отклонения на Дени Дидро по радиото

Силно експресивен и комедийно натоварен актьорски състав стои зад гласовете в тази аудиодраматизация на едно от най-знаменитите произведения на Просвещението – романът, който показа и доказа, че героите на един роман хем могат да участват в стремително..

публикувано на 13.01.18 в 10:05

Безплатен филмов маратон в Деня на българското кино

В чест на Деня на българското кино Националният филмов център и Столична община организират прожекции на родни филми в шест софийски киносалона. Филмовият маратон ще бъде с безплатен вход.   Българското кино празнува своя рожден ден на 13-ти..

публикувано на 13.01.18 в 09:00
Леонардо ди Каприо

Леонардо ди Каприо и Куентин Тарантино ще работят заедно по филм за Чарлз Менсън

Актьорът Леонардо ди Каприо и Куентин Тарантино ще работят отново заедно - този път върху новия филм на легендарния режисьор, посветен на зловещите убийства на "Семейство Менсън". Ди Каприо, който последно работи с Тарантино през 2012 г. по филма..

публикувано на 13.01.18 в 04:47

Приключи подборът на претенденти за наградите "Оскар"

Академията за филмови изкуства и науки в Съединените щати приключи с подбора си на претенденти за наградите "Оскар". Както съобщиха оттам, официално е изтекло времето, в което шестте хиляди академици с право на глас можеха да попълнят и изпратят бюлетините..

публикувано на 13.01.18 в 03:07

Фестивалът София МЕНАР се открива тази вечер с иранския филм "Кръговрат"

Десетият фестивал на киното от Близкия изток, Централна Азия и северна Африка – София МЕНАР  Филм Фестивал се открива тази вечер в Дома на киното. Фестивалът запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата..

публикувано на 12.01.18 в 17:20