Кадър от филма - приказка „Лили рибката“

"Лили рибката" с престижна европейска награда

Филмът "Лили рибката“ на сценариста и режисьор Ясен Григоров спечели престижната награда за най-добър филм в Европа. Този детски филм е приказка за необикновено дете, променящо се всеки път, щом някой го погледне в очите. В интервю за..

публикувано на 12.01.18 в 16:56

"Екзистенциална психотерапия" на Ървин Ялом на книжния пазар от следващата седмица

Книгата "Екзистенциална психотерапия" на Ървин Ялом излиза следващата седмица на книжния пазар. Кремена Димитрова от издателство "Колибри" обясни в интервю за предаването "Хоризонт за вас", че Ялом е предпочитан автор заради това, че в..

публикувано на 12.01.18 в 16:37
Момент от официалната премиера на филма

„Нокаут или всичко, което тя написа"

Вече седмица по киноекраните върви новият филм на Ники Илиев „Нокаут или всичко, което тя написа“. В лентата отново участва съпругата му Саня, както и куп известни актьори, един от които е Гари Дърден -известен на българските зрители от сериала..

публикувано на 12.01.18 в 15:41
Пейо Яворов

В Чирпан започват Яворовите януарски дни

В Чирпан започват Яворовите януарски дни, които ще продължат три дни. Честванията са посветени на 140-тата годишнина от рождението на поета. Иван Цанев ще получи Националната награда за поезия на името на Яворов, едно от най-престижните..

публикувано на 12.01.18 в 15:41
Петолъчната звезда над София

Музеите на града в 5 минути (София)

Пазители на културното и историческо наследство, такива са героите в новия сезон на късометражната документална поредица „5 минути София“ . За втора поредна година кратките филмчета на Камен Воденичаров и неговия екип са насочени към музеите на града. Те..

публикувано на 12.01.18 в 15:05
Константин Костов

Художникът Константин Костов и изкуството, което завладява

В рубриката „Човекът“ ви разказваме за художника Константин Костов. Той е един от създателите на творческия колектив „Answer 51“, където млади живописци от класа на проф. Андрей Даниел в НХА създават свой пристан за идеи и творчески вдъхновения. Защо,..

публикувано на 12.01.18 в 14:47

„Виновният“ с премиера в Народния театър

Режисьорът Юрий Дачев връща пиесата на Димитър Димов отново на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ , където е и първата й постановка през 1961 година. „Виновният“ е история за любовен многоъгълник, много странна творба, нехарактерна за българския..

публикувано на 12.01.18 в 14:05

Ненад Величкович с нова книга на български

Известният босненски писател Ненад Величкович познававме с книгата му „Бащата на дъщеря ми“ и от срещата с него при гостуването му на първия Софийски литературен фестивал, фокусиран върху писателите от Балканите. За романа му „Сахиб“, който преводачката..

публикувано на 12.01.18 в 13:20

Арт старт: Млади художници, които да следим през 2018

"Гьоте институт" - България и галерия Credo Bonum представят годишната изложба "Арт старт", в която са събрани най-интересните млади художници до 35 години. Куратори са Весела Ножарова, Даниела Радева, Стефка Цанева . В интервю за "Преди..

публикувано на 12.01.18 в 10:57
Ивайло Диманов

Птиците и душите обитават един и същи дом

Когато не можеш да се впишеш, значи си роден, за да изпъкнеш – с тази мисъл от филма „Чудо“ започва разговорът с Ивайло Диманов, първия гост в студиото на „Часът на думите“ за новата година. Той е журналист, писател, поет, барт. Носител е на множество..

публикувано на 12.01.18 в 09:45
Детайл от архитектурната скица на Уилям Блек

„Гара Виктория“ като едно от Другите Места / Other Places на Харолд Пинтър

Когато един автор назовава произведението си на името на едно реално съществуващо и добре познато в продължение на дълги епохи място, интригата струи още от заглавието, защото е ясно, че този автор има да каже нещо нечуто дотогава за това добре познато..

публикувано на 12.01.18 в 09:21

Изложба и награди в памет на 140-годишнината от рождението на Яворов

За първи път Националният литературен музей Пейо Яворов връчи награди на ученици, посветени на 140-тата годишнина от рождението на поета. Пейо К. Яворов. Тържественото отбелязване на годишнината беше организирано от   Националния литературен музей и..

публикувано на 11.01.18 в 17:47

За първи път Националният литературен музей връчи награди на ученици

За първи път Националният литературен музей връчи награди на ученици, посветени на 140-ата годишнина от рождението на Пейо Яворов. Осмокласничката Николета Нигилова от Пирдоп взе първата награда за есето си "За Яворов и любовта":..

публикувано на 11.01.18 в 16:59
Акад. Светлин Русев (вляво) и проф. Валентин Старчев на откриването на изложбата.

Нова изложба на Валентин Старчев

Проф. Валентин Старчев откри в галерия „Райко Алексиев“ изложба скулптура, като тя е своеобразно развитие и продължение на предишните негови представяния през 2011 и 2015 г. В пространството на галерията са разположени няколко произведения, сред които..

публикувано на 11.01.18 в 16:37

Красимир Симеонов и чистия въздух на поезията

„Зверобой“ е стихосбирка, която остана недооценена – както от журитата на различните литературни награди, така и от широкия кръг читатели, но не защото няма качества, а поради неясни критерии и лоша реклама. Това у нас се случва на автори, които не са..

публикувано на 11.01.18 в 15:30
Жана Караиванова

В българското кино има много талантливи хора

Жана Иванова Караиванова е българска актриса и продуцент. Родена е в град София на 24 октомври. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1984 г. със специалност актьорско майсторство. През 80-те и 90-те години е актриса от трупата на Народния театър „Иван..

публикувано на 11.01.18 в 14:35

Филм от 145-минутен кадър открива София МЕНАР

Десетото издание започва утре, а вече няма билети за откриващия филм „Кръговрат“, и за нас е голяма радост, че предизвикваме толкова интерес сред българските почитатели на киното . С тези думи Здравко Григоров започна представянето в ефира на БНР на..

публикувано на 11.01.18 в 14:05

Валентин Ганев постави Бергманова пиеса в „Армията“

„След репетицията“ от Ингмар Бергман е първата премиера за 2018 година в театър „Българска армия“. Постановката по пиесата на големия шведски режисьор и сценарист е дело на актьора Валентин Ганев. Този текст много добре приляга на това относително ново..

публикувано на 11.01.18 в 13:55

Културно-историческото наследство на България в специална изложба пред Народния театър

Културно-историческото наследство на България е представено в специална изложба пред сградата на Народния театър.       Интерактивната изложба с фотографии и картини на големи български художници ще посреща официалните гости в специално изграденото..

публикувано на 11.01.18 в 12:42

Валентин Ганев: Животът е като репетиция, с края на представлението играта свършва

Премиера се задава днес в театър "Българска армия". В 19.30 часа на сцена „Миракъл“ завесата ще се вдигне за първи път за спектакъла на Валентин Ганев "След репетицията" от Ингмар Бергман. Постановката е посветена на стогодишнината от рождението на..

публикувано на 11.01.18 в 11:40