Георги Лозанов и Георги Господинов подредиха в Скопие изложба „Следобедът на една идеология“

Днес от 19.00 часа в Национална галерия на Македония в Скопие ще бъде открита изложбата „Следобедът на една идеология“ с куратори Георги Лозанов и Георги Господинов, съобщава БГНЕС. Изложбата „Следобедът..

публикувано на 12.06.18 в 10:34
Експозиция

Музеят "Виктория и Албърт" в Лондон представя голяма изложба, посветена на Фрида Кало

Музеят "Виктория и Албърт" в Лондон представя голяма изложба, посветена на мексиканската художничка Фрида Кало, съобщи в. "Сънди експрес". Посетителите могат да разгледат над 200 експоната - дрехи, козметични продукти и бижута на Кало, както и..

обновено на 12.06.18 в 09:50
Христо Ботев с Никола Славков и Иван Драсов в Румъния, 1875 г. и вестниците, в издаването на които участва

Радиоенциклопедия "Той не умира": Румънският период – срещу стихиите

През есента на 1867 г. Христо Ботев стъпва на румънска земя. Започва най-бурният и съдържателен период от живота на великия българин, изрекъл барутната фраза: „Аз ще направя ръцете си на чукове и кожата си на тъпан, а главата си на бомба, пък ще изляза на..

публикувано на 12.06.18 в 09:10

Започва третият фестивал на Италианското кино в България

За трета поредна година Италианската търговска камара в България организира Фестивала на италианското кино.  Програмата тази година включва само съвременни комедии, а мотото е "Да живееш по италиански". Фестивалът е възможност чрез киното да пътувате до..

публикувано на 11.06.18 в 19:02
Изглед от Хайфа

Международен фестивал ознаменува дните на българската култура в израелския град Бат Ям

За четвърти път в живота си съм в Израел. Поканена съм да отразя в репортажи Дните на българската култура в град Бат Ям (28-31 май) за програма „Христо Ботев” на БНР. Празниците са под егидата на кмета на Бат Ям г-н Йоси Бахар. Създател на фестивала е..

публикувано на 11.06.18 в 17:36

Фестивалът "Звезди на театъра" ще се проведе от 24 до 28 юни в Разлог

Не е лесно организирането на Фестивала "Звезди на театъра", защото когато решихме датата да бъде 24 юни, се оказа, че е много трудно осъществяването му заради театралните турнета. Наистина събирането на толкова много актьори на едно място никак не е..

публикувано на 11.06.18 в 16:57
Любен Каравелов и Христо Ботев

Руши се къщата в Букурещ, където е живял Каравелов

Учените от Софийския университет доцент Владислав Миланов и главен асистент Биляна Борисова се върнаха от научната експедиция “По следите на българските възрожденци“. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Миланов сподели, че наученото и емоциите са се..

публикувано на 11.06.18 в 16:35

Какви тенденции очерта Пекинският кинофестивал 2018-а

Сделки на стойност 4.12 милиарда долара от 79 компании бяха сключени на филмовия пазар по време на тазгодишния кинофестивал в Пекин. Това е с 49% повече спрямо миналата година и счупи рекорда на един от най-големите филмови фестивала в Азия. Събитието..

обновено на 11.06.18 в 16:25

Словенският режисьор Йерней Лоренци с постановка за Орфей в Народния театър

Тази седмица предаването “Радиоприемница” гостува на Народен театър “Иван Вазов”. В момента там тече усилена подготовка за “Театър пред театъра”, чието второ издание включва девет спектакъла под звездите на нощна София и ще се проведе от 30 юни до 8 юли...

публикувано на 11.06.18 в 16:21

Памет за Кира Муратова

Отиде си украинската режисьорка Кира Муратова – „световната легенда на Одеса“. Известната режисьорка се ражда през 1934 г. в малко бесарабско градче, днес в Молдова, баща ѝ е руснак, а майката еврейка. По време на Втората световна война вече живее в СССР...

публикувано на 11.06.18 в 15:55
Филип Аврамов

Актьорът Филип Аврамов: Театърът ми дава живот, а аз давам всичко от себе си и не се щадя

Още на 8 години Филип Аврамов попада в Радиотеатъра на Националното радио. Тръгнал към Детския радиохор, но попаднал в Детския радиотеатър. Първо се обучава в школата на Минчо Събев, а след това в детската група на Театър „Сълза и смях” с ръководител..

публикувано на 11.06.18 в 15:48

Български фотограф взе награда за кулинарна книга в Китай

Българският фотограф Илиан Илиев, който живее и работи в Кеймбридж, получи престижна първа награда в категорията "Най-добра книга за професионалисти" ("Best book for professionals") за книгата си "The Bulgarian Chefs" ("Българските готвачи") на..

публикувано на 11.06.18 в 14:38

Започва фестивалът "Пловдив чете"

От днес до 17 юни градът ще бъде домакин на 16-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. В рамките на форума 37 издателства от страната ще представят най-новата си продукция на 14-те щанда на така наречената Алея на книгата пред..

обновено на 11.06.18 в 14:32
Автори и актьори в студиото (отляво надясно): Георги Василски, Весел Цанков, Симеон Викторов, Георги Гълов, Васил Сотиров, Тодор Димитров и Любомир Методиев.

Музика и добро настроение в клуба на редакция "Хумор и сатира"

Този път в творческия клуб „Дядовата ръкавичка“ на редакция „Хумор и сатира“ водещ е Димитър Бежански. Нищо не се изплъзва от острия му поглед. Всички жизнени сюжети са обхванати от резкия прицел на авторите И отново – темите са разнообразни, смешни, а..

публикувано на 11.06.18 в 14:30

"Преспанските камбани" за 90-годишнината на театъра в Добрич

Спектакълът „Преспанските камбани“ е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър „Йордан Йовков“ в Добрич, който тази година чества 90-ата си годишнина. Театърът е наследник на първата театрална полупрофесионална трупа „Студия“, основана от..

публикувано на 11.06.18 в 13:55

Александър Балкански: Циркът е моят живот

В това издание на предаването „Кой кой е“ ви срещаме с един артист, роден на 8 август 1942 г. в Плевен. Почетен гражданин е на Ерусалим. Играл е три пъти в Ватикана пред папа Йоан Павел. Награден е със сребърна плоча на град Сиена, Италия – за..

обновено на 11.06.18 в 13:04
фотоколаж: Теодор Иванов

286 дни преди премиерата

Със Стъпка 9 поставяме началото на една малка тетралогия в аудиопътуването. 4 последователни Стъпки , които ще завършат с последните минути преди сценичната премиера на „Да си паркираш колата в двора на Харвард“, 4 Стъпки , в които няма да напускаме..

публикувано на 11.06.18 в 12:25
Фрагмент от картина на Петър Георгиев-Рей

С благотворителна изложба започва събирането на средства за зала "История на книгата"

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" започва набирането на средства с цел създаването на първата в България зала "История на книгата". Тя ще включва оригинални, дигитални и холограмни изображения на едни от най-ценните книги в..

публикувано на 11.06.18 в 10:17

Емоции от детските книги в илюстрации на 16 автори

В проекта "Радост, тъга, надежда" кураторът Антон Стайков представя 16 български художници с илюстрациите към детски книги. Платната са разположени на Алеята на книгата на площад "Централен" и са част от програмата на фестивала "Пловдив чете". В..

публикувано на 11.06.18 в 10:09

Съвременното българско изкуство – в книга

Излезе дългоочакваната книга на Весела Ножарова „Въведение в българското съвременно изкуство 1982-2015”. Тази книга наистина обедини по правило доста разединената артобщност около разбирането, че историята на това изкуство трябва да бъде написана и..

публикувано на 11.06.18 в 09:45