Ибрахим паша джамия в Разград и църквата Св. Марина в Пловдив - и двата храма са пострадали от неподходящи ремонти, унищожили важни части от тези ценни паметници на културата

Как да опазим храмовете – паметници на културата?

В някои храмове и джамии в страната, които са паметници от национално значение, се извършва недопустима намеса във вътрешната стенописна украса или в архитектурата, твърди археологът проф. Диана Гергова. Извършват се ремонти, които не се съгласуват с..

публикувано на 13.11.17 в 13:30
Адриан Лазаровски

Реквием за Сбъдващия мечти

Авторите на хорър в България от клуб „LAZARUS“ разказват за библиотека „Български риалити романи“ в памет на своя патрон Адриан Лазаровски. Клуб „LAZARUS“ е кръстен на един голям приятел, участник в не една радиокнига на библиотека „Български риалити..

обновено на 13.11.17 в 12:34

"Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" излизат на една сцена довечера по повод Нощта на ансамблите

Трите най-големи български фолклорни състава: "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство, излизат на една сцена довечера по повод Нощта на ансамблите. Инициативата се провежда за трета поредна година. Спектакълът..

обновено на 13.11.17 в 12:29

Художникът Антон Стайков: Не се родиха нови български разкази в комикси

Когато се заговори за комикси у нас – най-често се пита: "Има ли българска комикс култура?" и се дава краткия отговор - "Не!". Истината е, че такава имаше и почитателите на списанията „Дъга" и „Чуден свят“ от 80-те още помнят комикс героите създадени..

публикувано на 13.11.17 в 12:17

Пловдив представя в ЮНЕСКО античните мозайки

Делегация от Пловдив пътува тази сутрин за Париж, където утре в сградата на ЮНЕСКО ще бъдат популяризирани трите обекта, представящи богатото мозаечно наследство на Филипопол. Кметът Иван Тотев и неговият заместник Александър Държиков ще покажат с..

обновено на 13.11.17 в 12:01

Фестивалът "Седмица на вдъхновението" започва в Пловдив

В Пловдив започва фестивалът "Седмица на вдъхновението" .  С този формат се опитахме да излезем извън сградата на културния институт и да се срещнем с младите хора, тъй като те са в нашия фокус. Това разказа в интервю за предаването "Преди..

публикувано на 13.11.17 в 11:36

Румен Иванчев представя две книги в "Тракарт" в Пловдив

Писателят Румен Иванчев идва от Рим, за да представи две свои книги, издание на "Жанет 45", тази вечер в Културен център "Тракарт". Епиграми, стихотворения и афоризми са включени в сатиричната книга "ДОН САНЧО и Кихот". В лиричната книга "Дръвче"..

публикувано на 13.11.17 в 09:12
Емил Попов

Ретроспективна изложба на скулптора проф. Емил Попов в плевенската галерия "Арт център"

В плевенската галерия "Арт център" е подредена ретроспективна изложба на скулптора проф. Емил Попов. Скулптурите на Емил Попов са на нивото на най-доброто, най-интересното и най-самобитното, което се прави в света , заяви академик Светлин Русев . Има..

публикувано на 12.11.17 в 16:14

"Да живее България" – филм за всички нас

В каква среда се ражда национализмът? Кои са младите хора, които манифестират редом с нас със запалени факли? На тези и други въпроси се опитва да даде отговор новият филм на кинодокументалистката Адела Пеева "Да живее България". По думите й..

публикувано на 12.11.17 в 10:50

Домът на хумора в Габрово представя филмова програма, посветена на Кристо

Филмова програма, посветена на световно известната артистична двойка Христо Явашев - Кристо и Жан-Клод , представя Домът на хумора в Габрово. Прожекциите до края на ноември са предвидени в почивните дни. Ще бъдат представени две документални..

публикувано на 11.11.17 в 10:53

Археолози откриха тракийско светилище до границата с Гърция

Близо до границата с Гърция археолози откриха тракийско светилище от елинистичната епоха. Намерените находки доказват близките контакти, които гръцката и тракийската цивилизация са имали в района на Родопите.  Светилището е открито близо до кирковското..

публикувано на 11.11.17 в 10:38

"Мъдрости от бабината ракла" - нов модел на фолклорна игра в "Къщата на София"

В магичния свят на българските народни приказки и предания, омайно разказани от етнолога Нели Милушева, ще се потопят децата и техните родители  на 12 ноември, от 11 часа, в "Къщата на София". Чрез нов модел на фолклорна игра инициативата „Мъдрости от..

публикувано на 11.11.17 в 09:05
Президентът Румен Радев говори пред Националния форум с международно участие „Обществените библиотеки в изпълнение на целите на ООН за устойчиво развитие 2030”

Национален форум „Библиотеките днес 2017: Обществените библиотеки в изпълнение на целите на ООН за устойчиво развитие 2030“

Вече втори ден София е домакин на Националния форум с международно участие „Библиотеките днес 2017“. Форумът е организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“ и работи по темата: Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие на местните..

публикувано на 10.11.17 в 18:05

Премиера в операта на "Корсар", балет от Адолф Адам

"Корсар" е труден балет, но балетът си е по принцип труден. Това каза в студиото на "Хоризонт до обед" Сара-Нора Кръстева, директор на балета в Националната опера и балет, при представянето на предстоящата премиера. Участват солисти, ансамбъл на..

публикувано на 10.11.17 в 16:57
 Професор Цочо Бояджиев и новата му книга

„Обратното на слънчогледа“ – избрана поезия от Цочо Бояджиев

Книгата с избрана поезия на Цочо Бояджиев „Обратното на слънчогледа“ беше представена тази седмица в Литературен клуб „Перото“ с участието на поетите Ани Илков, Кристин Димитрова и Илко Димитров. За студентите Цочо Бояджиев е професорът по история на..

публикувано на 10.11.17 в 16:50

Две години "ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс"

На 11 ноември ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс ще отбележи своя втори рожден ден. Музикални водачи на партито, което ще започне в 21:00 часа, ще бъдат "Остава", несъмнено една от най-важните инди банди за българската сцена и Jin Monic -..

публикувано на 10.11.17 в 16:45

Елин Рахнев с нова стихосбирка

Тя се нарича „Зелда“, представянето й ще бъде на 13 ноември. Появява се десет години след „Канела“, която стана може би най-популярната и успешна стихосбирка на Елин Рахнев досега. Затова към новата имаше големи очаквания. И те се оправдаха – вероятно..

публикувано на 10.11.17 в 15:05

Започва седмото издание на АСТ Фестивала за свободен театър

„Временна реалност“ – това е мотото, под което ще премине тазгодишното, седмо вече, издание на АСТ Фестивала за свободен театър. Програмата продължава цяла седмица – от 11 до 17 ноември, и включва осем подбрани български спектакъла, създадени на..

публикувано на 10.11.17 в 14:05

В Ямбол започнаха снимките на най-новия български игрален филм "Далеч от брега"

В началото на месеца в Ямбол започнаха снимките на най-новия български игрален филм „Далеч от брега“ на режисьора Костадин Бонев. Историята е базирана на цензурирания преди 1989 г. роман на Евгений Кузманов „Чайки далеч от брега“, определян като..

публикувано на 10.11.17 в 12:31

Яра Бубнова: Понякога пропагандата може да бъде гениална като краен резултат

Изкуствоведката Яра Бубнова, една от създателките на Института за съвременно изкуство и кураторка на много арт проекти, изследва влиянието на Октомврийската революция върху изкуството тогава и припомня  най-ярките образи в своя проект „Революции и..

обновено на 10.11.17 в 11:57