Тази вечер е премиерата на филма "Jam Session"

Тази вечер е премиерата на филма „Jam Session“ на филмовия фестивал „Master of Art“. В предаването „Хоризонт до обед“ сценаристът и продуцент на филма Мария Ландова разказа за него: „Това е човешката мечта – да пътуваш, да опознаеш света, да..

публикувано на 16.04.18 в 12:20

Една жена и един мъж

Докараха го в насипно състояние: с натрошени крайници, премазани дробове, спукан далак, кръвоизлив в стомаха, вероятно парализиран и със сигурност сломен. Но в съзнание. През две стаи в реанимацията лежеше неизвестната му спътничка от колата – млада,..

обновено на 16.04.18 в 12:16
Проф. Ангел Ангелов-Джендема

Дъщерята Ирина е вдъхновила Ангел Ангелов - Джендема за песента "Поправячът на души"

Ангел Ангелов - Джендема и дъщеря му Ирина представиха пред публика новата си песен „Поправячът на души“. Двамата са написали не само текста, но и пълния аранжимент с помощта на компютър.  За предаването „Хоризонт до обед“ Ирина обясни, че..

публикувано на 16.04.18 в 12:12

Ей Джей Фин и Пиърс Браун идват в България, книгите им се филмират

„ Жената на прозореца е една от онези редки книги, които човек наистина не може да остави. Писането е гладко и често – забележително. Начинът, по който Фин развива тази напълно оригинална история на фона на декор от филм ноар, е едновременно прекрасен..

публикувано на 16.04.18 в 11:38
Дидо Пешев позира с плаката, който е нарисувал за концерти на Mastodon

Дидо Пешев, или как рисуването и музиката сбъдват мечти

Дидо Пешев е един успял млад човек, който работи това, което обича, неусетно е сбъднал голяма своя мечта и въпреки това не спира да иска да се развива. Той е на 30 години. Учил е ландшафтна архитектура. Илюстратор. Прави лимитирани плакати и тениски...

публикувано на 16.04.18 в 11:11
Костенурката Милка, 2018, асамблаж, смесена техника

Леля Милка – приказка в галерия ИСИ – София

Едноименната изложба е резултат от шестседмична специализация на Димитър Шопов в Ню Йорк като носител на наградатa за съвременно изкуство БАЗА за 2016 година. Наградата е инициатива на ИСИ – София, реализирана съвместно с Фондация „Едмонд Демирджиян“,..

публикувано на 16.04.18 в 10:20

Ретро визита на италиански дипломат във Велики Преслав

Изложба с репродукции от творбата „Бесният Орландо“ на Лудовико Ариосто ще бъде открита на 17 април в 17 ч. на централния градски площад във Велики Преслав. Ще има и експозиция на книги, предоставени от посолството на Италия във Варна. Изложбата ще бъде..

публикувано на 16.04.18 в 09:59
Апостол Тома слага пръст в раната на Иисус Христос

Вяра и суеверие

На Томина неделя заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия разговаряме за разликата между вярата и суеверието. Защо българският народ е предимно суеверен? Кой следва да насочва вярващите по пътя към духовно им усъвършенстване?

публикувано на 16.04.18 в 09:10

Форум за българските и френските паметници в ЮНЕСКО

„Сравнителна перспектива между кандидатурата на град Ница за вписване в листата на световното недвижимо културно наследство към ЮНЕСКО и кандидатурата на Пловдив за вписване на Малката и Голямата базилики в индикативната листа на ЮНЕСКО“ е темата на..

публикувано на 16.04.18 в 08:18

Колекционер показва уникални книги в Пловдив

От 16 април до 11 май в книжарница "София" в квартал "Капана"  ще бъдат показани редки образци на френското книгоиздаване. Част от колекцията си от екземпляри от XVI, XVII, XVIII в. от френски издания, автори и печатници на теми философия, история,..

публикувано на 16.04.18 в 08:10

Изложба, посветена на Полша, отваря врати в Смолян

В Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян ще бъде открита гостуваща експозиция на Полския институт в София под наслов "Полша – страна на забележителности, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО". Изложбата е посветена..

публикувано на 16.04.18 в 04:44

Българска и световна драматургия

Тази седмица Запазена марка „Радиотеатър” ви предлага българска и световна  драматургия. Избрахме по-кратки форми, обединихме ги в едночасови излъчвания. Понеделник, 16 април – Чуйте две български радиоминиатюри – „Еднорози” от Митко Новков и „Буба..

публикувано на 15.04.18 в 10:05

НДК – културният и конгресен център на България

„В Националния дворец на културата се осъществява цялата програма на Българското председателство на Съвета на ЕС, но паралелно с това в пълна сила и с много голям капацитет на заетост на залите се реализира и културната програма на двореца“ – каза..

публикувано на 14.04.18 в 18:00

„Бурята” – радиопиеса от Кирил Буховски

Тази неделя ви предлагаме да чуете премиерното повторение на „Бурята” – радиопиеса от Кирил Буховски. Първата пиеса на Кирил Буховски, която прочетох, беше „Ние сме вечни” и тя ми каза, че това момче има вроден драматургичен талант, много добър, наситен и..

публикувано на 14.04.18 в 10:30

"Радиотеатър след полунощ" представя...

Маргьорит Дюрас, родена като Маргьорит Жермен Мари Донадийо, пише романа „Любовникът”, едно от най-известните ѝ произведения, когато е на 70. Този факт, заедно със самия изключителен роман, са достатъчни, за да предположим, че Маргьорит Дюрас знае всичко за..

обновено на 14.04.18 в 10:30
Илюстрации Дамян Дамянов

Покана за венецианско приключение от Джани Родари

„Призрачната гондола“ на Джани Родари е история уж за деца, но всъщност – за възрастни. Както впрочем почти всяка история, написана от Джани Родари. С тази разлика, че „Приказната гондола“ излиза сега за първи път на български език, докато останалите книги..

публикувано на 14.04.18 в 10:15
Васил Михайлов

Васил Михайлов с голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство "Аскеер 2018"

Актьорът Васил Михайлов, който преди седмица навърши 80 години, ще получи голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство "Аскеер 2018“. Това съобщиха днес от едноименната фондация, както и номинираните в 10-те категории. Българското..

публикувано на 13.04.18 в 19:07

Проф. Дамян Попхристов организира форум на тема "Българският дух през вековете"

Форум на тема “Българският дух през вековете” ще се проведе от 13-и до 15-и април в гр. Велико Търново. Основният двигател е професор Дамян Попхристов. За трети път той  се опитва да събере на едно място хора от различни социални групи и националности,..

публикувано на 13.04.18 в 14:35
На снимката (отляво надясно): Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов, проф. Виолета Дечева

Почетен "Аскеер 2018" за Васил Михайлов

Актьорът Васил Михайлов е удостоен с Голямата награда „За цялостен принос към театралното изкуство“ на фондация “А`Аскеер” , съобщи на пресконференция днес Милен Миланов - председател на фондацията. В тазгодишните номинации за отделните спектаклови..

публикувано на 13.04.18 в 14:10
Валентин Ганев

Валентин Ганев: На премиерата на "Спускане от връх Морган" имахме щастлива среща с публиката

На камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов" столичната публика получи шанса снощи да види премиерата на една от последните творби на големия друматург Артър Милър – пиесата  "Спускане от връх Морган" , под режисурата на Николай Лабмрев...

публикувано на 13.04.18 в 14:05