Разговор за вярата и иконите в навечерието на Илинден

Илинден е един от най-големите летни християнски празници – на 20 юли почитаме паметта на Свети порок Илия, който е един от най-големите старозаветни пророци. Той е живял около 900 години преди Христос. Пророците са били благочестиви,..

публикувано на 19.07.17 в 20:00
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово.

Цв. Томчев: Сякаш има невидими фактори, които не ни разрешават да търсим къде е погребан Апостола на Свободата

Споровете за това къде е погребан Васил Левски не започват през 1937-ма година по повод тогавашната 100 годишнина от рождението на Апостола, те започват още няколко години след обесването му . Това припомни в интервю в ефира на „Хоризонт“..

публикувано на 19.07.17 в 19:45
Литературна среща с писателката Неда Антонова в регионалната библиотека „Партений Павлович“, Силистра, на която тя представи книгата си „Първият след Бога“. На снимката: Даниела Недялкова, Неда Антонова и Румен Леонидов (отляво надясно).

Премълчаното убийство на Васил Лъвский

Тази година отбелязваме 180 от рождението на българския Христос – Васил Иванов Кунчев. 144 зими от тях се питаме кой предаде Апостола на националната ни свобода, къде е гроба му, ще открием ли тленните му останки. Но като общество досега не се запитахме..

публикувано на 19.07.17 в 17:10
Участници във фестивала

Разходка из историята на село Челопеч, което е домакин на фестивала „Златен прах“

В село Челопеч , което се намира на 70 километра от София, от утре - 20-и юли, до неделя ще се състои Четвъртият международен фолклорен фестивал „Златен прах“ .  Мястото на събитието е парк „Корминеш“. За историята и настоящето на селото..

публикувано на 19.07.17 в 16:13

Първата мобилна библиотека тръгна към читателите

От днес в София започва работа първата мобилна библиотека. Тя е част от кампанията на Столичната библиотека "Книгите идват при вас". Най-новият ѝ филиал е мобилен и се нарича "Библиобус". Стартът бе даден в 12 ч. на пл. "Св. Александър Невски", откъдето..

обновено на 19.07.17 в 16:01

Римската базилика в Монтана става забележителност

Пешеходен мост от 60 метра ще свързва римската крепост в Монтана с ранно-християнската базилика до нея, съобщават от Общината. Тази седмица започна реставрацията на старинния храм, датиран от ІV век. Той е построен върху развалините на антична..

публикувано на 19.07.17 в 15:29

Известният холивудски композитор Кристофър Янг в специално интервю за Радио Варна

Кристофър Янг е автор на музика за над 100 телевизионни и кино продукции, сред които „Кошмари на Елм стрийт 2”, „Спайдърмен 3”, „Градски легенди” и много други. Носител е на различни престижни награди. В момента е лектор в майсторския..

публикувано на 19.07.17 в 15:14

Стартира пленерът "Пловдив - от твореца сътворен"

Деветима млади художници участват в традиционния пленер по живопис „Пловдив – от твореца сътворен“. Те ще представят своите творби на обща изложба на 25 юли в Културен център „Тракарт“. Избраниците са Ваня Годжелова, Илина Грозева, Ирина..

публикувано на 19.07.17 в 12:22

„Малка лятна музика по Ларгото“ във Варна

Изложба – живопис с този наслов ще видят варненци от утре. Тя е  в три части - този път "Рагтайм – Галина Чунтова". Откриването е от 20.00 часа в галерия "Ларго" В третата, финална част на изложбата "Малка лятна музика по Ларгото" в галерията ще звучи..

публикувано на 19.07.17 в 11:28

Великите европейци - Грета Гарбо

Грета Гарбо никога не е съществувала, затова тя беше измислена, измислена от нас, земната публика, защото в обикновения живот сме жадни за капка извънземна хубост, която да ни напомня, че животът е необикновен.  Същото май казва за нея и..

публикувано на 19.07.17 в 10:31

Първият у нас библиобус тръгва на път в рамките на кампанията „Книгите идват при вас“

Столична библиотека започва кампанията „Книгите идват при вас“ с помощта на първата по рода си мобилна библиотека „Библиобус”. От библиотеката обещават поне два пъти месечно той да бъде на разположение на читателите в съгласувани с общините точки...

публикувано на 19.07.17 в 10:10

Реставрация на картини във фокуса на първата по рода си кампания за споделено финансиране

Първата дарителска кампания за споделено финансиране на музейна колекция започва в рамките на инициативата "Нощ Пловдив". Тя набира средства за реставрацията на 20 непоказвани досега картини от фонда на Регионалния етнографски музей, който тази година..

публикувано на 19.07.17 в 10:05

Започва фестивалът "С книга на плажа"

Йордан Радичков - внук идва в Бургас за третото издание на изложението „С книга на плажа“, което се открива днес. Срещите между автори, издатели и читатели ще продължат до 23-ти юли в експозиционния център Флора в Бургас. 14 от най-популярните..

публикувано на 19.07.17 в 09:36

"Светлина и сребро" в обектива на Калин Костов

На 20 юли Галерия SYNTHESIS ще представи авторската изложба на Калин Костов – „Светлина и сребро“. Експозицията е създадена чрез колодиев процес върху черно стъкло – техника, която изисква много време и задълбоченост. Това по-скоро е ритуал,..

публикувано на 19.07.17 в 09:05

40 италиански художници представят произведения в обща изложба в музея в Благоевград

Италия гостува на България с изложба, експонирана в Регионалния исторически музей в Благоевград от 18 юли до 18 август 2017г. В изложбата участват 40 автори от Италия, които показват произведения с широкоспектърни теми, сюжети, техники. Освен традиционните..

публикувано на 18.07.17 в 21:50
Виктория Миткова, Радослава Манова, Анета Янакиева (отляво надясно) и Методи Методиев в студиото на програма „Христо Ботев“.

Идеите на Левски и идеалът Левски днес

„Всичките народи в нея щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчина, и за евреина и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!“ Тези..

публикувано на 18.07.17 в 14:15

Диомов разгадава тайните на Перу

Композиторът Стефан Диомов пропътува над 11 000 км., за да посети Перу , като снима всичко, което го е впечатлило в страната на инките. Той показва 42  фотографии и документален филм на площада пред "Морско казино" в Бургас. Фотоизложбата „Неразгаданите..

публикувано на 18.07.17 в 14:00

Фестивал за древни култури ще се проведе във Врачанско

Предстои четвъртото издание на международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ . Празникът на археолозите ще се проведе от 20 до 23 юли в местността „Валога“ до врачанското село Оходен. Фестивалът започва с водосвет в 18 ч. в..

публикувано на 18.07.17 в 11:10

Всеки може да участва в конкурс за късометражни филми на природозащитна тематика

Търсят се най-завладяващите послания, свързани с  опазването на природата, за да участват в международен конкурс за късометражен филм, който се провежда за седма поредна година. Конкурсът се радва на много голямо внимание и сред..

публикувано на 18.07.17 в 10:40

Синът и внукът на Елин Пелин разказват

На 18 юли през 1877 година в село Байлово - Софийско се ражда Димитър Иванов Стоянов – големият разказвач, познат ни като Елин Пелин. Авторът на повестите „Гераците“ и „Земя“, на любимите герои на децата Ян Бибиян, Пижо и Пенда, приема - според..

публикувано на 18.07.17 в 10:25