За Казанлък - с любов и история

Започваме нашите казанлъшки истории с ... историята на града. Първият гост в разположеното ни сред рози студио е директорът на Общинския исторически музей "Искра" д-р Момчил Маринов , който бърза да ни разкаже, че това е един от първите исторически..

публикувано на 13.09.17 в 14:59

Младежкият театър открива сезона с френска комедия

С премиера на романтичната комедия „Разделям двойки по домовете“ Младежкият театър „Николай Бинев“ открива новия си творчески сезон днес. Автор на текста е актьорът Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категорията „най-добър жив франкофонски..

публикувано на 13.09.17 в 14:00
Яна Лекарска

Младата българска режисьорка Яна Лекарска от години учи и работи в Южна Корея

Младата българска режисьорка Яна Лекарска от години учи и работи в Южна Корея. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" тя разказа как е избрала да учи в Южна Корея: От три години живея в Южна Корея. Заминах, след като спечелих..

публикувано на 13.09.17 в 13:16
Мартина Кръстева и Надя Керанова в сцена от спектакъла

„Без изход“ – премиера на младите творци от театър „Друга линия“

Театър „Друга линия“ представя своя първи спектакъл „Без изход“ по Жан-Пол Сартр в Център за култура и дебат „Червената къща“. Премиерата ще се състои на 15 септември от 19.30 часа, а представлението е режисьорски дебют на младия актьор Дарий Чавдаров...

публикувано на 13.09.17 в 12:14
Красимир Ортакчиев и Цвета Николова в студиото на

Красимир Ортакчиев – Докосване до света на незрящите

В „Познати и непознати“ често разказваме за хора с увреждания, Особено внимание обръщаме на хората с увредено зрение. Правим го от години и не подозираме за колко много хора незрящите остават все пак непознати. Както е било до преди 2 години и за Красимир..

публикувано на 13.09.17 в 11:22
Симеон Сакскобургготски и Валентин Иванов-Кардамски

Валентин Иванов-Кардамски с изложба в Народното събрание

В четвъртък в Народното събрание ще се открие изложбата "Големите на 20-и век“ на пиара и художник Валентин Иванов с творчески псевдоним Кардамски. Той ще покаже портрети на политици, подредени без разделение, на общественици и творци, обединени..

публикувано на 13.09.17 в 11:03

Русенският драматичен театър открива сезона с постановката на Теди Москов "Редки тъпанари"

"Редки тъпанари” - така се казва пиесата, с която тази вечер ще се открие 111-ият сезон на Русенския драматичен театър "Сава Огнянов”. Режисьор на постановката е Теди Москов , а сценичният вариант е създаден по филма на Марио Моничели..

публикувано на 13.09.17 в 10:44

Крадците на картини във филма „Обир“

Авторите на спечелилия много награди филм „Жълтото куче“ – братята Сотир и Пенко Гелеви и режисьорът Мария Николова приключиха новия си късометражен проект „Обир“. Кога сме склонни да простим, какво сме склонни да простим и каква е цената, която плащаме,..

публикувано на 13.09.17 в 09:45

"Цимбелин" и оптически илюзии на "Сцената"

Две представления предлага афишът на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“. На Голямата сцена ще се играе „Цимбелин“ от Шекспир на Плевенския драматичен театър с режисьор Лилия Абаджиева. На Камерната сцена ще се качат актьорите от „Сфумато“,..

обновено на 13.09.17 в 09:20

Попнеделев, Карамфилов и Блажев в галерия "Люнион"

Галерия L’UNION DE PARIS ни среща в изложбеното си пространство с трима художници – Вихрони Попнеделев, Кольо Карамфилов и Свилен Блажев, различни като темперамент и пластически търсения. Изкуството им е амалгама от история, традиция и фантазия,..

публикувано на 13.09.17 в 08:10
Част от корицата на книгата  „Били и минпините“ на Роалд Дал

Приказните минпини на Роалд Дал

В навечерието на рождения ден на приказния разказвач Роалд Дал – 13 септември, който традиционно се чества от любителите на книгите му като негов световен ден излиза за първи път на български историята за „Били и минпините“. Една фантастична история,..

публикувано на 12.09.17 в 17:33

Галерия "Нюанс" представя непоказвани до момента картини на Лика Янко

Преди 50 години в подземния салон на бул. Руски № 6 е открита първата самостоятелна изложба на Лика Янко. На седмия ден изложбата е прекратена под предлог, че Янко е показала три неодобрени от комисията картини. 50 години по-късно галерия "Нюанс"..

публикувано на 12.09.17 в 16:01

Колекциите на Боряна Венциславова

Краят на една политическа епоха, видяна през призмата на поколението, израснало в годините на прехода, е отразен в изложбата „Ние сме част от Колекция“ на художничката Боряна Венциславова, която живее и работи във Виена. Образите ѝ навяват на 90-те – уейв..

публикувано на 12.09.17 в 15:35

Проф. Стоян Сгурев: Пазарът на изкуството е като Страната на чудесата

Спомних си, че идвам от франкофонска държава и започнах работа във Висшето училище по търговски и икономически науки в Париж . Това се случва със Стоян Сгурев преди 11 години, когато започва да си търси работа след поредица специализации в Европа и САЩ...

публикувано на 12.09.17 в 14:58
Част от корицата на книгата „Напускане на спомена“ на Вангел Имреоров

Деликатното вглеждане в градския ритъм

Поетът Стефан Иванов за книгата: „Напускане на спомена“ е пътешествие от черното към бялото. Фрагменти от вътрешни реакции, които не са нагласени за продан или харесване. Невинни чувства, едва оцелели, но запазили равновесие в трезвата болка на паметта,..

публикувано на 12.09.17 в 14:35

Създават нов документален филм за поета революционер Христо Ботев

Нов филм за поета революционер Христо Ботев създава Иван Тренев. Филмът “Той е жив” е част от новата документалистика с игрални елементи. Това е необходимо за българите, защото през последните 20-ина години се води една дегероизация и деидеализация на..

публикувано на 12.09.17 в 14:22

С премиера по Ерик-Еманюел Шмит откриват Есенния театрален салон в Сливен

Премиерният спектакъл „Тектоника на чувствата“ е първото представление в афиша на тазгодишния Есенен театрален салон, който започва в Сливен на 14 септември . В постановката на Недялко Делчев по пиесата на световноизвестния френски драматург участват..

публикувано на 12.09.17 в 14:00

Изложба на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства в София

На 15 септември ученици от всички осем специалности на Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" в София посрещат своите родители с произведенията си. Тази изложба е традиция. Това каза Лилия Балева , директор на гимназията:..

публикувано на 12.09.17 в 13:50

Четенето - начин на живот

Днес е първият ден на Алея на книгата. Пешеходната алея на бул. "Витоша“, където се намира Алея на книгата, днес е по-оживена. 50 са водещите български издателства в 18 шатри. Има както нови, така и утвърдени заглавия. Организатор на събитието е..

публикувано на 12.09.17 в 13:21

"София срещу провинцията" - комедийни прочити

"София срещу провинцията" са стендъп сблъсъци, чиито автори са Дими и Флаш . В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Дими поясни: Това е стендъп сблъсък между София и провинцията и определено привлича вниманието, но по никакъв начин не е..

публикувано на 12.09.17 в 13:06