Завърши осмият поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца”

Завърши осмият поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“. Тази година участниците в него бяха учудващо малко – само 19. Затова пък нивото беше значително по-високо. Изненада беше и увеличения брой на младите участници. . Журито в състав:..

публикувано на 22.05.17 в 17:10
Проф. Валери Стефанов

Проф. Валери Стефанов за разказите на един народ

Народ се става с разкази, трябва да имаме разкази за себе си, иначе другите разкази ще ни погълнат и затрият. Тезата е на проф. Валери Стефанов , преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет и автор на няколко романа...

публикувано на 22.05.17 в 17:09

Тео Буковски и Десислава Шейтанова с общ роман - "9.8 по скалата на болката"

Тео Буковски и Десислава Шейтанова написаха съвместен психологически трилър с криминални елементи, озаглавен "9.8 по скалата на болката". Заглавието ще бъде представено и на започващия утре пролетен Панаир на книгата. Това е истинска скала, по..

публикувано на 22.05.17 в 15:43

Безплатни прожекции в кино "Одеон" в програмата "Литературната класика на екрана”

От тази вечер кино "Одеон" е домакин на безплатната културно-образователна филмова програма ”Литературната класика на екрана”. В рамките й ще бъдат прожектирани филми по произведения на български класици и ще бъдат организирани срещи с техни наследници..

публикувано на 22.05.17 в 15:38

Изложба на Явора Петрова – „Което искам“

Творческите ми интереси са свързани с виталността на човека, човешкото тяло, лични емоции и състояния на духа… Моите арт стремления чувствам, че са близо до поезията… – казва в едно свое откровение художничката Явора Петрова. Сега, в галерия „Стубел“..

публикувано на 22.05.17 в 15:25

Врачанка е единственият стажант в историята на Националната библиотека на Израел

Единственият стажант в дългогодишната история на Националната библиотека на Израел е 31-годишната врачанка Мария Дончева. Мария сама е предложила доброволно да сътрудничи на културната институция и след изпитателен срок е одобрена да каталогизира..

публикувано на 22.05.17 в 13:52

"Нюх" на Емил Минчев - черен роман, класическа мистерия и научно-фантастична утопия

Бънк Ромеро е частен детектив, който има необикновена дарба – изключително развито обоняние, което му позволява да надушва следите на всеки злосторник и да разплита случаи, които биха измъчили повечето детективи. Един ден в кантората му влиза красива..

публикувано на 22.05.17 в 12:53

В Община Любляна представят официално изложбата „Буквите на България – азбука на Европа”

Официалното откриване на изложбата „Буквите на България – азбука на Европа” ще бъде на 23 май 2017 г., вторник, в 18.00 часа в Десния атриум на сградата на Община Любляна . Събитието се организира съвместно от Посолството на Република България в..

публикувано на 22.05.17 в 11:11
Деян Миленков, Калина Станева и Наталия Миленкова в студиото на

Гости в "Моето семейство" са Деян и Наталия Миленкови

Гости в студиото са много креативни брат и сестра, които гледат на винила по един по-нов и различен начин. Преди 3 години, завладяни от Street изкуството, насочват своите идеи и услията си да създадат линия от чанти и аксесоари направени от стари плочи. Те..

публикувано на 22.05.17 в 11:10

Днес е премиерата на "Разкажи ми за Ботев"

Днес на пазара излиза втората книга от поредицата „Разкажи ми за Ботев“. Книгата е втори двуезичен сборник с кратки разкази след изключително успешния проект „Разкажи ми за Левски“, който излезе преди близо година. Книжката се издава и..

публикувано на 22.05.17 в 10:56
Екатерина Джумалиева в студиото на програма „Христо Ботев“

Европейска нощ на музеите 2017

За 13-и път се състоя Европейската нощ на музеите. Както обикновено организатори на събитието са Министерството на културата и Френския институт , както и много общини от страната. Предложена като на шега от Министерството на културата на Франция през..

обновено на 22.05.17 в 10:33

Демоните на Магелановия облак

3017 година. На Земята плъзва непознат щам, донесен от космическа експедиция в галактиката Голям Магеланов облак. Планетата е заплашена от жестока пандемия. Галактически кораб поема натам, за да открие причините за т. нар. "Магеланов щам" и евентуален..

обновено на 22.05.17 в 10:22

Духовната криза и духовната слепота

• Заедно с отец Стоян Бербатов от Неврокопска епархия ще се спрем на посланието на евангелското четиво, посветено на излекуването на един сляпороден от Господ Иисус Христос. • За проведения в Благоевград Форум „Православието срещу духовната криза”..

публикувано на 22.05.17 в 09:45

Започна състезателната част от фестивала в Кан

Във френския курортен град Кан започна състезателната част от 70-ото издание на едноименния филмов фестивал, предаде Ройтерс. 19 филма ще се борят за престижното отличие "Златна палма". Председател на журито е испанският режисьор Педро Алмодовар ...

публикувано на 21.05.17 в 16:51
„Пробуждане“, литография – 2016

Проф. Христо Стайков: Изкуството е най-висшият диалог сред хората

Преди седмица, ден преди да открие изложбата си в галерия "Академия" на Националната художествена академия, проф. Христо Стайков навърши 75 години. На въпрос: "Дали юбилеят ще промени творческите му търсения?", той отговори: "Чувствам се така, както бях..

публикувано на 21.05.17 в 13:10

Артисти от целия свят показват съвременен и уличен цирк в Борисова градина

От 16 до 26 юни в София ще се проведе 7-ото издание на Мини Арт Фестивал, в който участие ще вземат артисти от целия свят. Гала спектаклите ще бъдат на 18 и 24 юни в Борисова градина. Зрителите ще видят съвременен и уличен цирк. Изпълнителите са..

публикувано на 21.05.17 в 09:15

Славяноезичен радиотеатър в седмицата на Светите братя Кирил и Методий

В „Запазена марка Радиотеатър” – среднощната рубрика от 2 до 3 часа на Програма „Христо Ботев” за радио-драматургия, от 22 до 26 май, в седмицата на Светите братя Кирил и Методий, ви предлагаме радиодраматургия на славяноезични автори. Слушателите ще..

публикувано на 21.05.17 в 09:05
Созопол

Искам, 20 май: Созопол

• На Европейския ден на морето откриваме лека ирония във факта, че на 20 май 1506 умира (официалният) откривател на Америка, европеецът от Генуа Христофор Колумб, но си организираме празнична визита на нашето си море. И то не къде да е, а в най-стария град..

публикувано на 20.05.17 в 17:10

Тази вечер София ще стане част от Европейската нощ на музеите

Тази вечер София ще стане част от Европейската нощ на музеите. В нея с различни предложения и събития ще се включат редица столични музеи и галерии. Най-младият столичен музей - този за история на София, ще предложи на посетителите си ретро фото, а..

обновено на 20.05.17 в 13:52

Голямата награда от международното биенале на хумора и сатирата в изкуството остава в България

Голямата награда от международното биенале на хумора и сатирата в изкуството остава в България. В конкурса, който се провежда в Габрово за 23-и пъти, участваха 1308 творби на автори от 78 държави. За съвременно изкуство международното жури връчи Голямата..

публикувано на 20.05.17 в 13:04