Наско Настев -

Петима скулптори ваят мрамор на международен симпозиум в Плевен

Плевен ще бъде домакин на първия международен симпозиум по скулптура, който носи името на града. Събитието ще се проведе в продължение на 35 дни – от 1 септември, а подготовката вече започна. Според статута петима автори от цял свят ще творят на свободна..

публикувано на 18.04.17 в 13:48
Доктор Светослав Славчев

Инспектор Стрезов и доктор Славчев: десетте шедьовъра

Доктор Светослав Славчев се отпусна в кожения си фотьойл и разпечата кутия еквадорски млечен шоколад. За него той бе неизмеримо по-ценен от кубинските пури, датската лула, шотландското уиски и пакистанския фъстък взети заедно. Разсъждаваше на глас: дали..

обновено на 18.04.17 в 13:47

Пътуваща изложба представя интересни сгради, строени от 1920-а до 1940 година

Изложба събира архитектурното наследство на България от 1920 до 1940 година. Представени са близо 30 индустриални, обществени, религиозни и жилищни сгради.  Изкуствоведът Васил Макаринов – съорганизатор на проекта, сподели за "Хоризонт до обед", че тази..

публикувано на 18.04.17 в 13:31

Пловдивският общински институт организира поредица срещи, посветени на Стария град

На Международния ден за опазване на паметниците на културата – 18 април, Пловдивският общински институт, който отговаря за Стария град, започва нова дългосрочна инициатива под наслов: "Виж и съхрани Старинен Пловдив". Първата от поредицата срещи ще се..

публикувано на 18.04.17 в 13:16
Църквата

Непознатата "Св. София"

В историята на непознатия Константинополския храм „Св. София“ има българска следа, до която доц. Тома Томов от НБУ достига случайно. Изследвайки 86 от графити – надписите, скрити в колоните и стенната облицовка на галериите на Константиполския храм, той..

публикувано на 18.04.17 в 12:40
Инсталацията „Трансформацията винаги отнема време и енергия” на Правдолюб Иванов е първото произведение, което беше включено във виртуалния Музей за съвременно изкуство

Нови попълнения във виртуалния Музей за съвременно изкуство на програма „Христо Ботев”

Целта на виртуалния Музей за съвременно изкуство е да събере най-добрите български творби. Досега в ефирния Музей за съвременно изкуство са постъпили следните произведения: Чужденци, 2016, маслени бои върху платно Нео Раух (по предложение на Яра..

обновено на 18.04.17 в 12:28
Феникс Върбанов

"Следи по пътя" – изложба на Феникс Върбанов

Време за тежнения в посока към бащините корени. Неслучайно тя е назована „Следи по пътя“. Дори бих казал, това не са просто следи, а изповеди по случващото се по Пътя…  Това са думи на куратора на изложбата на Феникс Върбанов в пловдивската галерия..

публикувано на 18.04.17 в 11:45

Цонко Цонев представя втората си книга: "Кметълски истории. Катунът от Каварна"

В четвъртък бившият кмет на Каварна Цонко Цонев представя  в София втората си книга "Кметълски истории. Катунът от Каварна". За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той сподели, че в книгата има отделна глава, която се казва "10 топ куриоза от..

публикувано на 18.04.17 в 11:27

Изложба на проф. Ружко Челебиев в галерия "Сигна" – Пловдив

В зона "Култура" на Радио Пловдив гостува  проф. Ружко Челебиев , който в сряда открива изложба-живопис в пловдивската галерия "Сигна". Художникът е известен с монументалните си произведения в административни и храмови сгради у нас и в чужбина, както..

публикувано на 18.04.17 в 10:15

Архитекти и археолози обсъждат опазването на Старинен Пловдив

Със среща между архитекти и археолози в Балабановата къща започва новата инициатива „Виж и съхрани Старинен Пловдив“. Специалистите, работили  на територията на архитектурния резерват, ще представят резултатите от дейността си и своите виждания за..

обновено на 18.04.17 в 09:51
Зоран Георгиев,

Близки срещи

Три са темите, по които ще разговаряме с художника Лъчезар Бояджиев: • „Близки срещи – визуални диалози” е програмата за последващо образование на млади художници, която започна в Института за съвременно изкуство – София. • Лекциите по тази програма се..

публикувано на 18.04.17 в 09:10

Велико Търново отбелязва 120 години от рождението на големия български артист Константин Кисимов

С изложба, литературни четения и театрални постановки Велико Търново отбелязва 120 години от рождението на големия български артист Константин Кисимов .  Тази година се навършват и 45 години от създаването на търновския театър, който носи името на..

публикувано на 17.04.17 в 15:47

Ненчо Балабанов: Много е важно да запазим духа и усмивката си

Бях орисан да стана артист. Обичам да забавлявам хората, да разказвам истории. Това е много хубаво в тези трудни времена. Никога не ни е било лесно, но е много важно да запазим духа си и усмивката , каза в интервю за "12+3" актьорът Ненчо..

публикувано на 17.04.17 в 14:59

"Добре дошли в България" - ироничен портрет на съвремието ни

Здрава Каменова и Гергана Димитрова представиха в студиото на "12+3" "Добре дошли в България". Пиесата е номинирана за "Аскеер". Написахме "Добре дошли в България" през 2016-а. Това е разрез на обществото ни от последните две години. Чужденците,..

публикувано на 17.04.17 в 14:19

“Куклената фея” е най-новото заглавие на съвременното Студиото за класически танци в Плевен

В Плевен подготвят уникален  детски спектакъл, посветен на Международния ден на балета. “Куклената фея” е най-новото заглавие на  съвременното Студиото за класически танци. То е наследник на балетната школа, създадена преди повече от 60 години в..

публикувано на 17.04.17 в 13:55

Стотици кюстендилци през Великденските празници посетиха Градската художествена галерия

Стотици кюстендици и гости на града през Великденските празници влязоха в Градската художествена галерия, за да видят  шедьоврите на Владимир Димитров-Майстора. Галерията работи без почивен ден.  И на тези празници ценители на изкуството от цялата..

публикувано на 17.04.17 в 12:50
фотоколаж: Даниела Манолова

Алексис Зорбас по Радиотеатъра

Радиотеатърът ще излъчи драматизация по гениалния роман на Никос Казадзакис „Алексис Зорбас”. Ето какво казва авторът за своя легендарен герой: той притежаваше… онзи първичен поглед, който в миг се стрелва високо и улавя храната си, онази, съзидателна,..

публикувано на 16.04.17 в 10:00
Колаж: Теодор Иванов

Българска драматургия в Запазена марка „Радиотеатър“

В седмицата след Великден ви предлагаме българска драматургия. Понеделник, 17 април – „Листопади над старческия приют“ – радиопиеса от Златомир Златанов. Постановката е на Юри Статков. Имате възможност да чуете актьорските гласове на Николай Бинев,..

публикувано на 16.04.17 в 09:45
Фотоколаж: Даниела Манолова

Бай Ганьо като премиера в Радиоколекция

Чуйте рекламния клип. Правен е в продължение на няколко дни като финалният микс е на 23 март 2017 година в 5 студио на БНР от звукорежисьора Димитър Василев. Звуците и гласовете, които чувате в него, обаче, са доста по-стари. За да бъдем съвсем точни, става..

публикувано на 16.04.17 в 09:15
Йерусалим

Йерусалим – светият град

Заедно с Екатерина Дамянова, доцент по Библейска археология и Библейска история в катедра Библеистика на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" на Велика събота ще говорим за града, който припознават като свой и трите..

публикувано на 15.04.17 в 18:10