Открива се изложба "Къде е госпожа Орфей" в Пловдив

„Къде е  госпожа Орфей“ е насловът на изложбата на немската художничка Кристине Рийк Зонтаг в Градската художествена галерия. Авторката представя графичните си  рисунки върху дървени плоскости, вдъхновени от мита и преданията за Орфей и осъзнаването на..

публикувано на 18.07.17 в 07:58

Още щрихи от портрета на Апостола в изложба на открито

28 Фотокопия на картини, посветени на Левски са подредени в градинката на емблематичното заведение "Кристал" в София. Изложбата е част от многото инициативи, с които се отбелязва 180-тага годишнина от рождението на Апостола. Пламен Вълчев е..

публикувано на 17.07.17 в 14:26
автор на фотографията: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Елена Петева с нова изложба – "Присъствие и отсъствие" 2

"Присъствие и отсъствие" 2 – така е озаглавена изложбата, която се открива тази вечер в галерия „Аросита". Автор е Елена Петева . Тя е родена в София, учи изкуство в САЩ и след много специализации в Европа и Америка тя преподава днес рисуване и..

публикувано на 17.07.17 в 13:42

За Паталеница и Шекспир под открито небе

От 18 години в село Паталеница съществува Шекспирова театрална школа „Петровден“. Началото е поставено през 1999 г. от режисьора Христо Церовски, който подбира актьори и започва подготовката на първия спектакъл „Ромео и Жулиета“, а децата от „Петровден“..

публикувано на 17.07.17 в 13:18
„Портрет от едно пътуване V“ от Атанас Хранов

Портрети от едно пътуване

Моретата, океаните, корабите, звездите в нощното небе – това е същността на художника Атанас Хранов. Всичко там го зарежда, преви го едно цяло със земята, космоса, водата и нейната енергия. Тези сили на природата се вливат в неговата същност и го създават..

публикувано на 17.07.17 в 12:56

Неда Антонова: Над Левски е само небето и Бог

Утре е кулминацията на тържествата, посветени на 180-години от рождението на Васил Левски. " Първият след Бога", с подзаглавие "Любовта и смъртта на Васил Левски", е последната книга на Неда Антонова и е един разказ за Левски като човек. Един..

публикувано на 17.07.17 в 11:11
Проф. Михаил Неделчев

Годишнина и нова книга на проф. Михаил Неделчев

Столичната библиотека е домакин на вечер за литературната история, посветена на 75-ата годишнина на проф. Михаил Неделчев . Ще бъдат представени новата му книга „Гепоетики“ и изложба с негови издания. Михаил Неделчев е автор на редица книги по..

публикувано на 17.07.17 в 11:10

Почина актьорът Мартин Ландау, носител на "Оскар"

Почина американският актьор Мартин Ландау, носител на "Оскар", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на неговия агент. Ландау е починал на 89-годишна възраст в болница в Лос Анджелис в резултат на "неочаквани усложнения". Не бе..

публикувано на 17.07.17 в 10:50
Елинка Бояджиева и Жанета Митева в студиото на

180 години от рождението на Васил Левски - от историческата реалност до музейната „виртуалност“

В своето обръщение към бъдещите посетители, Дора Чаушева – директор на Националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово – споделя, че всеки е добре дошъл в музея, за да се докосне до оскъдното, „което времето скъпернически е оставило като спомен и реликва, до..

публикувано на 17.07.17 в 10:05
Сам Шепърд, Симон дьо Бувоар и Питър Шафър

В „Запазена марка Радиотеатър“: от 17 до 21 юли, всеки ден 20 минути след полунощ - творби на драматурзи и писатели от Европа и Америка

От 17 до 21 юли в рубриката „Запазена марка Радиотеатър“ сме подбрали за вас пет съвременни пиеси на водещи драматурзи и писатели от Европа и Америка. На 17 юли през нощта ще чуете драмата „Една сломена жена” на френската писателка Симон дьо Бувоар. Как..

публикувано на 16.07.17 в 12:10

Христо Йонков: Човек колкото повече научава, толкова по-малко знае

Трябва да създаваме удоволствие на хората - в това е убеден един от най-изявените скулптори, работещи с глина Христо Йонков, който преди дни откри самостоятелна изложба в галерия "Райко Алексиев". Тя е посветена на неговата 70-годишнина и показва..

публикувано на 16.07.17 в 11:40

Петият фестивал "Лятна случка" се провежда в местността "Карандила" край Сливен

Петият фестивал "Лятна случка" се провежда в местността "Карандила" край Сливен. Мотото тази година е "Лятна случка без пластмасови изделия".  Фестивалът е насочен към съвременните форми на изкуство и природосъобразен живот. Над 500 участници от..

публикувано на 15.07.17 в 19:41

Христо Шопов: Актьорите носят отговорност за това, което предлагат на публиката

На финала на театралния сезон, в "Арте вива" ви срещаме с актьора Христо Шопов. Той се завърна от турне в страната заедно с Лилия Маравиля с постановката "Догодина по същото време" на Бърнард Слейд, както и с „Всичко или нищо“ - спектакъл, в който, освен..

публикувано на 15.07.17 в 17:35
Хари Худини

Искам, 15 юли: Худини

• Доколко илюзорното може да постигне реален ефект? Отговорът е в нашата Дума на деня, а тя е Худини. Говорим за великия илюзионист Хари Худини… Първата илюзия, която нашият герой създава е историята на собственото му раждане. Със същата упоритост, която..

публикувано на 15.07.17 в 17:10
Кадър от филма

Огромни идеи внушават любимите песни на Апостола на свободата

На 18 юли отбелязваме 180 години от рождението на един от най-светлите образи в българската история - Апостола на свободата Васил Левски. По повод годишнината в страната вече се реализират редица инициативи, а в "Арте Вива" ви направихме съпричастни на..

публикувано на 15.07.17 в 16:10

В часа на Радиотеатъра – „Недоразумението” на Камю

На 16 юли от 16 часа във времето на Радиотеатъра ви предлагаме пиесата на Албер Камю „Недоразумението”. Камю е френски писател, драматург, журналист и философ, един от най-големите представители на френската и световната литература от първата половина на 20..

публикувано на 15.07.17 в 08:45

Триминутна версия на "Frame of regret" представя България в най-големия фестивал за късо кино

Ще ви запознаем с новия български късометражен филм “Frame of regret” ("Белези на времето"), който тази година представя страната ни на редица международни кино фестивали. Във филма няма да чуете говор, нито ще разберете имената на героите, но ще се..

публикувано на 14.07.17 в 20:49

Музикалният спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“ тръгва на турне в страната

Музикалният спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров" тръгва на турне този месец. Вълнуващата история на един от най-обичаните българи ще се оживее с помощта на симфоничен оркестър и мултимедия на сцените във Варна на 22 юли, в Бургас на 23 юли, а..

публикувано на 14.07.17 в 17:11

Щербак с юбилейна изложба в "Арсенал ъф арт" в Пловдив

Изложба „Светове“ на Владимир Щербак ще се открие в галерия „Arsenal of Art” в 19 часа.  С нея художникът се връща в Пловдив след повече от 10 години и отбелязва 70-ата си годишнина. В експозицията са включени картини от различни цикли от цялото..

обновено на 14.07.17 в 16:49
Костадин Бонев

Костадин Бонев за новия си документален филм „Изкореняване“

Костадин Бонев е режисьор на повече от 15 игрални и документални филми, сред които „Ловци на сънища“, „Писма до долната земя“, „Под облак“, „Търпението на камъка“, „Корабите са пълни“, „Евополис – градът на делтата“, „Вапцаров – пет разказа за един..

публикувано на 14.07.17 в 15:44