Киномания ще събуди сетивата ни

От 16 ноември настава пиршество за киноманиаците. Хермина Азарян , която повече от 20 г. е ангажирана с "Киномания", ще ни помогне да направим своята селекция от задължителните филми, които да гледаме. Програмата включва повече от 50 заглавия...

публикувано на 10.11.17 в 11:45

Страстта по морето върху стари корабни платна

Страстта по Морето ни кара да правим невъзможното възможно, трансформира ни, както самото То прави с всичко във и около него. Поглъща ни, обгръща, докосва, разтваря, учи, променя и още... и още - вечно и безкрайно, преди и след нас.....

публикувано на 10.11.17 в 10:36

Катрин Хрусанова гостува в "Молескин" 

Катрин Хрусанова е главно действащо лице зад Асоциация за свободен театър, Топлоцентралата - Център за съвременни изкуства, както и зад предстоящия фестивал ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival. В навечерието на феста..

публикувано на 10.11.17 в 10:32

Калина Тасева продължава да твори и на 90

Калина Тасева е едно от неповторимите имена сред художниците, които винаги се помнят и се гледат отново и отново с истинско удоволствие. Тя навърши тази година 90, но рисува със същата жизненост и страст, както преди. Тасева завършва „Живопис“..

публикувано на 10.11.17 в 09:55

Планират нова трилогия за продължение на "Междузвездни войни"

Епичната космическа сага "Междузвездни войни", която вече четири десетилетия вълнува милиони зрители по света, ще бъде продължена с нова трилогия. В нея познатите досега сюжетни линии за далечната галактика, заложени от Джордж Лукас , ще бъдат значително..

публикувано на 10.11.17 в 07:29

Глобализиране на българския роман

На 6 ноември в Център за култура и дебат „Червената къща“, съвместно с Фондация „Елизабет Костова“, се състоя лекция на тема „Българският роман в годините на прехода“ на проф. Александър Кьосев. Той говори за българския роман в последните 15-20 години,..

публикувано на 09.11.17 в 15:30

Космосът на Вежинов

Днес се навършват 103 години от рождението на писателя, а снощи под мотото „Космосът (на) Вежинов" имаше премиера сборникът му с фантастика под заглавие „Над всичко“, представен от дъщеря му Павлина Делчева-Вежинова и внучката му Вида Делчева – редактор..

публикувано на 09.11.17 в 14:54

"Обратното на слънчогледа" - избрани стихове от проф. Цочо Бояджиев

"Обратното на слънчогледа" - така се нарича книгата, събрала избрани стихотворения на проф. Цочо Бояджиев - обичан преподавател, философ, поет, преводач и майстор на фотографията. Авторът, който гостува в ефира на предаването "Хоризонт до обед",..

публикувано на 09.11.17 в 14:35

Световна премиера на пиесата на Керъл Чърчил "Зън, зън злосторници" на сцената на ДКТ "Иван Радоев" - Плевен

Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" - Плевен представи България в престижни международни фестивали през последните два месеца. Въпреки че времената и условията за хората на изкуството у нас остават трудни, трупата показва амбициозни проекти, които не..

публикувано на 09.11.17 в 14:05

Етнографски филми ни пренасят в света на свръхестественото

Международен фестивал на етнографския филм ще се проведе в София от 14 до 18 ноември. „Събитието ще шокира, провокира , но и ще разшири съзнанието на всеки посетител“ – предупреждават организаторите. Кино и лекции ще привличат в залите на кино „Влайкова“ и..

обновено на 09.11.17 в 14:02

„Празници за сетивата“ в галерия "УниАрт"

Главните действащи лица в изложбата под това заглавие, открита в галерията на Нов български университет, са художници и техните съвременници от 17 век, но определено се търси ефект на празничност и върху духа на днешния зрител. По време на..

публикувано на 09.11.17 в 13:59
Горан Благоев

"История, култура, медии" - издание-изненада, подарък за Горан Благоев

"История, култура, медии" се нарича сборникът, който излиза като специален подарък, предназначен за Горан Благоев. Изданието-подарък, чието представяне е днес, е подготвила като изненада съпругата на Горан Благоев доц. Евгения Благоева , която е..

публикувано на 09.11.17 в 12:13

Кевин Спейси ще бъде "изрязан" от завършения филм на Ридли Скот "Всички пари на света"

В резултат на секс скандала в Холивуд, известният актьор Кевин Спейси ще бъде "изрязан" от завършения филм на Ридли Скот "Всички пари на света" и ролята му ще се поеме от Кристофър Плъмър малко повече от месец преди премиерата, предаде Асошиейтед..

публикувано на 09.11.17 в 07:33

Древно ръководство за модерен живот е на книжния ни пазар

Да се обърнеш към мъдростта на класическата древност е истинско удоволствие. Питагор, Сафо, Платон, Диоген, Аристотел, Сократ… Много мъдреци е побрала книгата „Древните философи” на Марк Върнън, която е част от поредица "Знание" на известно наше..

публикувано на 08.11.17 в 17:00
Анжела Димчева

България изостава в модерните тенденции на комуникацията автор-издател-библиотека-ползвател

Представители на писателските организации от Норвегия, Финландия, Великобритания, Малта, Гърция, Кипър, Испания, Португалия и Ирландия се събраха от 24 до 26 октомври в Лисабон. На международната конференция отново беше зададен въпросът: Защо България не..

публикувано на 08.11.17 в 15:37
Сцена от спектакъла

С най-новия си спектакъл „Хористи“ Шуменският театър гостува в София

Постановката е на Николай Гундеров, който е и автор на текста, заедно с Димитър Събов.  Сюжетът разказва как в едно училище през 80-те години се търси местният суперталант – кое дете да ни представи в чужбина с най-хубавата песен. Пиесата е комична..

публикувано на 08.11.17 в 14:05
Скулптури от изложбата на Емил Попов в галерия

Изложба "Скулптури" на Емил Попов в галерия "Българи"

Емил Попов е назовал новата си изложба в галерия „Българи“ лаконично – „Скулптури“. В няколко  зали на галерията те носят друго усещане като в интимна обстановка на къща, с различни разчупени пространства,  които особено добре довеждат до нас идеите на..

публикувано на 08.11.17 в 13:05

Двама артисти, „съшити“ в една изложба

Изложбата има заглавие „1+1=1+1“ и разкрива парадоксите и  мислите  в един общ проект, като резултат от общуването между двама автори от различни творчески зони. Това са художничката Моника Попова и писателят, журналистът и хумористът Иван Кулеков. Защо..

публикувано на 08.11.17 в 10:55

Великите европейци – Гьоте, първа част

„О, миг, поспри!” – за да видим кое от многото лица на великия човек, наречен Йохан Волфганг Гьоте, ще успеем да зърнем точно сега през мътното словесно огледало на времето. Да, тези лица са наистина много. За нас най-значимо е това на писателя Гьоте...

публикувано на 08.11.17 в 10:37

Музеят за съвременно изкуство показва проекта „STATIONS”

„STATIONS”  - е третият концептуален проект на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“. Той ще бъде представен от 9 ноември до 9 декември в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство. Успехът на първите проекти - „XXSofia“ и „Километър и половина", е..

публикувано на 08.11.17 в 10:30