Първи фестивал на огъня и нестинарството ще се проведе пред Паметника на Съветската армия

Първи фестивал на огъня и нестинарството ще се проведе днес от 17 до 22 часа пред Паметника на Съветската армия в София.  Инициативата е посветена на Деня на Свети Свети Константин и Елена 21 май, който е и празник на нестинарите.  Президентът на..

публикувано на 20.05.17 в 11:51

В. Търново и още осем общини започват поредица от събития "Културно наследство и устойчив туризъм”

Велико Търново и още осем общини започват поредица от събития под мотото "Културно наследство и устойчив туризъм”.  Асоциацията на общините със селища и територии с културно-историческо наследство взе решение през тази година да бъдат проведени..

публикувано на 20.05.17 в 10:23

Снимки от „Антихрист” на Емилиян Станев в пловдивския театър

Прекрасните фотографии на Николай Бекярски в галерията долу са направени по време на пловдивското представление на „ Антихрист ” . Васил Дуев и Елена Нацариду са изпълнителите на главните роли и в радиопродукцията.

публикувано на 20.05.17 в 10:20

Неподражаемото слово на Тургенев в радиодраматургичен вариант

Иван Сергеевич Тургенев, класикът на руската литература, известен у нас с романа си „В навечерието”, където главен герой е българинът Инсаров, нашумява всъщност с един от включените по-късно в книгата си „Записки на ловеца” разказ „Хор и Калинич”. От същия..

публикувано на 20.05.17 в 09:05

Брендан де Гали от шоуто Ривърденс за първи път на българска сцена

Брендан де Гали, прочутият бивш солист на Ривърденс е в София. Той е хореограф и режисьор на спектакъл, озаглавен „Лингър“, с който ирландската Ériu Dance Company ще изненада столичната публика в събота (20 май). На сцената в „Театро“ – бившия „Независим..

публикувано на 20.05.17 в 08:05

Шегобийците в Габрово обещават "да изкукуригаме от смях" на карнавала в събота

Габровци се маскират и излизат на карнавал в събота. Многолюдното дефиле е кулминацията на фестивала на хумора в града. Празничният ден ще започне с национален детски фестивал. Ревю на живи котки в карнавални костюми се провежда по традиция в..

публикувано на 19.05.17 в 18:22

Експозиция разкрива особеностите на съвременната визуална комуникация

В предаването за култура на Радио София - "Арте вива" представихме изложбата "Светът в музея/ Музеят в света", посветена на Европейската нощ на музеите 2017. Експозицията, подредена в Регионалния исторически музей - София разглежда, съвременната визуална..

публикувано на 20.05.17 в 15:05

Оливер Пьоч представи у нас книгата си: "Дъщерята на палача и кралят на просяците"

Тази седмица в България гостуваше Оливер Пьоч - един от най-продаваните немскоезични автори в света. Пред читателите си в София и Пловдив той представи новата си книга "Дъщерята на палача и кралят на просяците". Специално за предаването "Хоризонт за..

публикувано на 19.05.17 в 17:44
31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ в София

Учебни фирми подготвят младите за бизнеса

Те са вече близо 350 в средните и висшите ни училища и са обединени в Мрежата на българските учебни предприятия. Всяка година 5 000 младежи минават през школата на реалната дейност по организирането, регистрирането и функционирането на фирма, подкрепяни от..

публикувано на 19.05.17 в 17:00
Част от корицата на романа „Дъщерята на палача и кралят на просяците“.

Писателят и предците

Свикнали сме вече книгите да ни отвеждат на неочаквани  места и да ни запознават с различни хора. Обаче срещата ми тази седмица с журналиста и писател от Германия Оливър Пьоч - признавам си – изуми и мен самата. Оливър Пьоч представи пред публиката в София..

публикувано на 19.05.17 в 16:10

Нови гледни точки, прочити и тълкувания в "Български исторически четения 2017"

Националният природонаучен музей в София ще бъде домакин на "Български исторически четения 2017", в които участват 20 изследователи от София, Варна и Стара Загора. По този повод специални гости в предаването „Ритъмът на столицата“ са Анатоли..

публикувано на 19.05.17 в 15:27
Графитът „Рибарят ” на Иво Илиев и Венцислав Йосифов.

Международен фестивал за градско изкуство Ахтопол 2017

Между 12 и 18 юни Ахтопол ще бъде арт столицата на Черноморието. Художниците от „140 ИДЕИ” се надяват да превърнат града в дестинация за културен туризъм. Първият международен фестивал за съвременна градска стенопис в България ще се проведе от 12 до 18 юни..

публикувано на 19.05.17 в 15:11

Гърмящо химическо шоу утре в Националния политехнически музей

В предаването "Радиоприемница" отново поглеждаме към науката, но в посока към успешните резултати от прилагането й. И по-точно към достиженията в техниката, каквито може да видите в Националния политехнически музей, който през 2017 г чества своята..

публикувано на 19.05.17 в 14:33
Част от от експозицията на музея

Изложба с български народни носии и накити ще бъде открита в Националния етнографски музей

Изложба, посветена на българските народни носии и накити, ще бъде открита в Националния етнографски музей тази вечер. В изложбата са включени 24 традиционни костюма от цялата страна, които не са показвани досега заедно, както и повече от 100 накита...

публикувано на 19.05.17 в 14:22
Някои от експонатите в изложбата

Cosplay – от игла до конец

Националният етнографски музей, Национален клуб „Накама“ и Фондация „Номура“, организират изложбата „Cosplay – от игла до конец“. Тя може да бъде видяна до 10 юни от гостите на Националния етнографски музей, а успоредно с са предвидени и работилници, на..

публикувано на 19.05.17 в 13:10

Накъде в София в Нощта на музеите

На 20 май София става част от Европейската нощ на музеите. Редица столични музеи и галерии се включват в инициативата с различни предложения и събития. Националният исторически музей е подготвил разнообразна програма със събития за всякакви възрасти...

публикувано на 19.05.17 в 12:18

"Софийски музикални седмици" - наслада за сетивата до 10 юли

С концерт на прочутия оркестър на Маринския театър, под диригентството на световноизвестния Валери Гергиев, на 22 май започва един от най-старите международни музикални фестивали "Софийски музикални седмици", който тази година се провежда под патронажа..

публикувано на 19.05.17 в 11:45

Църквата „Свети Никола“ в село Марица – свято място за всеки българин

Ширнало се в полите на Рила, село Марица по нищо не се отличава от останалите български села. Чисти улици, подредени дворове с цъфнали дървета и цветни лехи. В сърцето на това китно село, сред идилията се крие паметник на културата – църквата „Свети..

публикувано на 19.05.17 в 11:45
Ангел Гешев

Завръщането на художника Ангел Гешев

„Мистерията на знака” - изложба с този надслов представя галерия „Контраст” като едно истинско завръщане на художника Ангел Гешев в България, или в родния Пловдив. Това е една космополитна личност, един автор, събрал в творческата си биография и..

публикувано на 19.05.17 в 11:40

Цирков празник се задава в Седмия Мини арт фест

17 сценични акта съвременен цирк на една сцена. Улични спектакли на бул. Витоша от 16-26 юни 2017. Международна циркова програма с 10 представления от Европа и Южна Америка. Ще се посмеете, забавлявате, да видите нечовешките възможности на..

публикувано на 19.05.17 в 11:20