One Dance Week с кампания за набиране на доброволци

Международният фестивал за съвременен танц One Dance Week тази година празнува 10-годишен юбилей и за четвърта поредна година представя в Пловдив впечатляващи спектакли от цял свят. Фестивалът стартира на 23 септември и ще продължи до 15 октомври...

публикувано на 12.09.17 в 11:53
Проф. Златимир Коларов

Шантави истории или грешката е неизбежна

Той познава хора, които са наясно що за същества са водроните, едни митични създания, но по-добре прочетете разказа му „Водрон“, може и семейния фантастичен сборник, наречен „Шантави истории или грешката е неизбежна“. Проф. Златимир Коларов , доктор на..

публикувано на 12.09.17 в 11:10

Варна отново е столица на световната анимация

13-ият Световен фестивал на анимационния филм ще събере отново най-доброто създадено в областта на анимационното кино във Фестивален и конгресен център Варна. В конкурсната програма ще бъдат показани 60 късометражни, 6 пълнометражни, 22 детски и 36..

публикувано на 12.09.17 в 10:56

Художници от четири държави събира в изложба „Виа Понтика”

С театрален спектакъл и изложба „Акварели” се вписва 12 септември във фестивалната програма на Международния форум на младите в изкуството „Виа Понтика” в Балчик, съобщиха организаторите. В 17 ч. в Художествената галерия в Белия град ще бъде открита..

публикувано на 12.09.17 в 10:49

Изложба "15 х 5" в галерията на ул. "Гладстон" в Пловдив

В залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ се открива традиционната изложба „15 х 5“ .  Експозицията включва картини живопис , графика , фотография и скулптура . Сред участниците са: Моника Роменска, Атанас..

публикувано на 12.09.17 в 08:27

Шескпировият театър играе "Веселите уиндзорки" в Пловдив

Днес в афиша на „Сцена на кръстопът“ гостува трупа от родния град на великия Шекспир Стратфорд на Ейвън.  Британците ще играят неговата пиеса „Веселите уиндзорки“. Трупата е изцяло в мъжки състав по аналогия с представленията по времето на..

публикувано на 12.09.17 в 08:10

София е домакин на инициативата "Алея на книгата"

От днес до края на седмицата пешеходната зона на бул. "Витоша" става дом за Петото издание на "Алея на книгата" в София. Повече от 50 водещи български издателства ще представят новите си заглавия в 18 шатри, а до паметника на Алеко Константинов ще..

публикувано на 12.09.17 в 06:55

Народният театър с шест премиери до края на годината

Новия сезон на Народния театър представи в ефира на "Хоризонт" директорът на първата ни трупа Мариус Донкин , като сподели: Този сезон бихме искали да бъде един стремеж към обновлението на репертоара, допълвайки: И по този повод до края на 2017-та..

публикувано на 11.09.17 в 19:00
Градска библиотека „Паисий Хилендарски“

Градската библиотека в Асеновград съхранява миналото и възпитава бъдещето

В разгара на лятото пътуващото ни „Радиокафе“ спря в Асеновград. За да се скрием от жегата в полите на Родопа планина и за да съберем интересни истории, които да ви разказваме . А част от своите интересни истории Асеновград приютява в прекрасната си..

публикувано на 11.09.17 в 15:30
Мария Касимова, Горан Атанасов и Деси Нико (отляво надясно)

Близки срещи с разказвачи

С времето разбираш колко важни са срещите в живота ти. Отново с времето разбираш, че макар и важни, срещите отминават, но чувствата, изпитани по време на този емоционален сблъсък, остават. 33-тото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ сблъска в..

публикувано на 11.09.17 в 14:45
Откриването е в сряда

Изложбата на Боряна Венциславова – нетрадиционен разказ за прехода на един пораснал тийнейджър

Годишната изложба за съвременно изкуство на австрийското посолство у нас приветства творящата в Австрия художничка от български произход Боряна Венциславова с експозиция, посветена на аспекти от годините на прехода и тогавашната ъндерграунд култура у..

публикувано на 11.09.17 в 14:37

Фестивалът „Сцена на кръстопът“ започна с две премиери на Пловдивския театър

С премиерния спектакъл „Руски мармалад. PostChekhov“ на Драматичния театър „Николай Масалитинов“ в Пловдив снощи беше открито 21-вото издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Тази вечер, 11 септември, домакините от Пловдивския..

публикувано на 11.09.17 в 14:00

Боряна Росса в обогатената реалност между живота и изкуството

В Музея за съвременно изкуство „Софийския арсенал“ отвори врати втората изложба от проекта за документиране на съвременно изкуство „Автобиография”. Без да има ретроспективен характер, целта на проекта е да се назоват и подчертаят имена и произведения,..

публикувано на 11.09.17 в 13:28

Филмът "Дъга - разкази в картинки" припомня за емблематичното списание

Утре в 18.30 часа в Дома на киното в София ще бъде прожекцията на филма „Дъга – разкази в картинки“. През 1979-а година се появява списание „Дъга“. Списанието съществува повече от 10 години и огромният му тираж се изкупува до последната книжка. Това е..

публикувано на 11.09.17 в 13:21
Екипът на

Силата на дизайна да подобрява света

В рубриката „Домът цветно“ на неделното „Семейно радио“ ви представихме „Генератор“ – новото пространство в София за иновации, креативност, дизайн и култура. Бояна Гяурова и Калина Жулева сбъдват една своя мечта с появата на „Генератор“ и обясняват защо е..

публикувано на 11.09.17 в 13:01
Ресторант „Кристал”

Мариана Първанова тръгва по стъпките на легендарните софийски кафенета

Всяко време има своите емблематични кафенета, които носят духа на града и своите жители. Историкът и журналист Мариана Първанова за първи път разказва за ролята на „Кристал“, „Кравай“, „Яйцето“, „Феята“ и „Бразилия“ като артистични средища в София..

публикувано на 11.09.17 в 13:00

Седмицата на православната книга във Варна

Седмицата на православната книга във Варна – една от възможностите за просветна дейност на Църквата. Разговор с участници в 19-ото издание на форума.

публикувано на 11.09.17 в 09:25
Сцена от

„Последното изкушение“ и „Момчето от последния чин“ днес

Два са спектаклите в афиша на „Сцена на кръстопът“ за днес. На голямата сцена ще се играе постановката на Народния театър „Иван Вазов“ „Последното изкушение“ по Никос Казандзакис с режисьор Веселка Кунчев. Камерната сцена ще бъде заета с..

публикувано на 11.09.17 в 09:16
Тефтерчето на Васил Левски, изложено в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

Експозицията "Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски" гостува в Ловеч

Пътуваща изложба, посветена на Васил Левски ,  гостува в Художествената галерия в Ловеч. Експозицията под наслов " Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски " е дело на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".  До..

публикувано на 10.09.17 в 16:00

Никола Михов: Фотокнигите не са албуми, а произведения на изкуството

Фотокнигите вече са основно изразно средство и привличат все повече вниманието на музеите и колекционерите , казва известният фотограф Никола Михов, който е гост куратор на първия Международен фестивал за арт и фотокниги в София между 19 и 24..

публикувано на 10.09.17 в 14:00