Сцена от постановката.

„Цимбелин” на Плевенския театър с две номинации за наградата „Икар 2017”

Спектакълът на Лилия Абаджиева по пиесата на Шекспир донесе на Драматичния театър „Иван Радоев” в Плевен две номинации за тазгодишните награди „Икар” на Съюза на артистите в България. Едната номинация е за сценографията на Васил Абаджиев, а другата - в..

публикувано на 17.03.17 в 14:00
Агниешка Холанд получава Сребърна мечка в Берлин 2017

Полската режисьорка Агниешка Холанд ще получи наградата на Наградата на София на Столична община днес на София филм фест

Чаках този миг - срещата с Агниешка Холанд в красивото фоайе на Бург театър във Виена, където тя участваше в дебат върху свободата на словото в Европа. Изгарях от желание да питам за филма, по който тя тогава работеше - създаден по бестселъра на..

публикувано на 17.03.17 в 13:10

„Добре дошли в България“ - последният проект на „36 маймуни“

„Добре дошли в България“ е последният проект на една провокативна театрална трупа – „36 маймуни“. Текстът, който се представя, се чете на момента от прожекции по стените на помещението, в което се играе представлението и публиката, освен..

публикувано на 17.03.17 в 12:44
Кадър от филма „Безбог”.

Къде е надеждата?

Това бил най-честият въпрос, който задавали на режисьорката на филма „Безбог”. Филмът беше представен от нея на 21 София филм фест. Но аз не съм продавач на надежда , каза Ралица Петрова, перифразирайки Джани Родари. Наистина в този филм, като че ли няма..

публикувано на 17.03.17 в 10:25
Част от корицата на „Празната пещера”.

Антиутопия или реалност

Този въпрос стои пред читателя, който ще се срещне с героите на новия роман „Празната пещера” от Димана Трънкова. В Народната република миналото е инструмент за манипулация, а държавата се управлява от контрабандисти на културни ценности. Историята е..

публикувано на 17.03.17 в 10:00

Съдия открива своя фотографска изложба "Срещи с Изтока"

„Срещи с Изтока” е фотографска изложба, която показва известният пловдивски съдия Христо Крачолов.  Експозицията е дипломна работа за придобиване на квалификационна степен „магистър” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство...

публикувано на 17.03.17 в 09:26
Мария Принц

Тазгодишният майсторски клас на Мария Принц ще бъде във Виена

Пианистката Мария Принц, която от години живее във Виена, вече 11 години организира майсторски клас в Созопол по време на "Аполония". Тази година обаче класът ще бъде в австрийската столица - от 17 до 23 юли. Защо Мария Принц е решила да промени мястото..

публикувано на 16.03.17 в 16:50

Предраг и Миодраг Якшич: Да бъдем себе си. Да правим изкуство за истинския живот

В последното издание на предаването " Арте Вива " ви срещнахме с двама братя от Сърбия - единият е филмов сценарист и режисьор, а другият - продуцент. Това са Предраг и Миодраг Якшич. Те бяха в нашата столица за премиерата на филма си " Завръщането "..

обновено на 16.03.17 в 16:46

Кино на колела ще обикаля софийските покрайнини

Създаване на общински фонд „Кино”, средно образователно училище за кино и мрежа от столични кина в културните средища и училищата са част от предвидените дейности в проекта за стратегия „София - творчески град на киното”. Документът определя визията на..

публикувано на 16.03.17 в 16:02

Пиесата "Цимбелин" от Уилям Шекспир гостува в София на 18 март

Плевенският театър гостува в София на 18 март със спектакъла "Цимбелин" от Уилям Шекспир. Режисьорът Лилия Абаджиева разкри за предаването "12+3" по "Хоризонт", че това е първата пиеса на Шекспир, преведена на български още след Освобождението, но..

публикувано на 16.03.17 в 15:41
Валентина Попова

Ако художниците бяха социолози

Има хора, с които дори да си изпушил само по една цигара и си разменил само няколко изречения, ти стават особено симпатични и някак близки, все едно си ги познавал цял живот… и ти се иска да ги познаваш цял живот, дори защото излъчват човечност, топлина и..

публикувано на 16.03.17 в 14:30

Искрици Българщина

В трети  епизод на "Искрици Българщина" ви представяме  Първо Българско Училище „Иван Вазов” – гр . Арма – Северна Ирландия . В разговора с неговия създател и директор г-жа Валентина Стефанова ,  ще имате възможност да чуете едно изключително силно..

публикувано на 16.03.17 в 14:13
Деси Тенекеджиева

Деси Тенекеджиева за наградите на Фондация "Стоян Камбарев“

Вече са ясни номинираните за наградата за полет в изкуството на Фондация "Стоян Камбарев“. За осми пореден път тези отличия ще бъдат връчени на 24 април от 19.00 часа. Наградата в памет на театралния режисьор Стоян Камбарев се утвърди през..

публикувано на 16.03.17 в 14:08

В Театралната академия започва тридневен „Драматон”

От днес до 18 март в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” ще се състои първото издание на „Драматон” - практически показ на абсолвентите от специалност „Драматургия”. Проявата е опит на 12 от най-младите автори на пиеси да се срещнат отблизо с по-широка аудитория,..

публикувано на 16.03.17 в 14:00
Ради Найденов и Себастиан Курц по време на подписването на културната спогодба

Във Виена беше подписана четиригодишна програма за културно сътрудничество между България и Австрия

М инистърът на външните работи на Република България Ради Найденов и федералният министър на външните работи на Република Австрия Себастиан Курц подписаха допълнителна четиригодишна програма за периода 2017- 2021 година към Спогодбата за сътрудничество..

публикувано на 16.03.17 в 12:32

Обявяват победителите от националния конкурс за детски рисунки "Пролет върху листа"

Днес ще бъдат обявени имената на победителите от националния конкурс за детски рисунки "Пролет върху листа", организиран от общината в Кюстендил. Най-добрите творби ще бъдат представени в изложба. В конкурса се включиха над 700 млади художници - от..

публикувано на 16.03.17 в 10:53

Антонин Горчев представя "Стъпки по водата"

Поетът Антонин Горчев ще представи новата си стихосбирка „Стъпки по водата“.  Срещата с шуменския поет е в читалище „Възраждане“ от 18 ч.  За автора и неговото творчество ще говори поетесата Розалия Александрова.  Горчев е автор на 5..

обновено на 16.03.17 в 09:45

Радиоенциклопедия „Цветно, по-цветно... великолепно!”: Цветът в архитектурата

Енергия, живот, чувства, красота, знак - цветовете са всичко това и още много. Светът ни е немислим без тях и макар че, казват, природата е най-големият майстор на багрите, човекът непрекъснато се е стремял да я достигне, изграждайки своята изкуствена среда..

публикувано на 16.03.17 в 09:35

Започва международният фестивал "София филм фест на брега" в Бургас

С прожекция на български филм се открива 15-ото издание на „София филм фест на брега“ в Бургас. В селекцията от заглавия са включени рекорден брой родни творби. Новата творба на един от най-талантливите български режисьори –  Светослав Овчаров –..

публикувано на 16.03.17 в 08:40

Румяна Емануилиду за Юлия Огнянова и филма "Това име го забравете"

До завещаното от регендарната режисьорка Юлия Огнянова  ще можем да се докоснем на 22 март, когато ще бъде представен филма "Това име го забравете" , в рамките на София Филм Фест. Тогава ще бъде и премиерата на новата книга на  Румяна  Емануилиду,..

публикувано на 15.03.17 в 17:59