Македонска писателка ще се включи в маратон "Четяща Стара Загора"

Известната македонска писателка Ягода Михайловска-Георгиева ще направи литературно турне в България, а една от спирките й ще бъде в Стара Загора, където ще вземе участие в 13-ия маратон „Четяща Стара Загора“.   Ягода Михайловска-Георгиева , една от..

публикувано на 13.04.18 в 13:39
Лъчезар Лозанов

Лъчезар Лозанов за пейзажите, които носят смисъл

Лъчезар Лозанов е от онези журналисти, които обичат да задават въпроси. Не обича да оставя нещата наполовина. И много се ядосва на клишетата – в поезията, в журналистиката, в живота. И със сигурност не е от хората, които минават живота си под мотото..

публикувано на 13.04.18 в 11:27
Откритата картина „Отело и Дездемона“ на Марк Шагал от 1911 г.

Откриха картина на Шагал, открадната преди 30 години

Картина на Марк Шагал, открадната от дом в Ню Йорк през 1988 г., бе върната на семейството след почти 30 години, съобщи ФБР, предаде Би Би Си. Творбата от 1911 г. „Отело и Дездемона“ била задигната от апартамента на Ърнест и Роуз Хелър заедно с..

публикувано на 13.04.18 в 11:19

София – световна столица на изкуството от хартия

С две изложби в Националния дворец на културата започна осмото издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. А Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA ) ще има тук свой конгрес, който ще съпътства фестивала. Засега такъв..

публикувано на 13.04.18 в 11:01
Репетиция на театър

Робот, актьор и дете са заедно в новия проект на БАН

С доцент Мая Димитрова от Института по роботика на БАН и Виолина Василева-Александрова, актриса в театър „Цвете“ говорим за втория поред проект на БАН, който включва използването на хуманоидни роботи. Целта на екипа е роботите да бъдат достъпни в..

публикувано на 13.04.18 в 09:05

Във Велико Търново се открива форумът "Българският дух през вековете"

Във Велико Търново днес се открива двудневният международен форум "Българският дух през вековете". В него ще се включат писателят академик Антон Дончев и музикантът Теодосий Спасов. Събитието има за цел да постави духовни мостове, които имат за цел..

обновено на 13.04.18 в 08:08
Майк Викинг и Невена Праматарова след представянето на книгата „Малък наръчник по люка“ в София

Как се измерва щастието?

„Не само обществото става по-щастливо, когато сме загрижени един за друг. Ние самите се чувстваме по-добре“ пише Майк Викинг в „Малък наръчник по люка“. Датският писател и изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген отговаря на..

публикувано на 12.04.18 в 16:52

Създателите на „Мелформатор” с лекция за интерактивните дигитални технологии

На 12 април (четвъртък) от 18:30 ч. Петко Танчев и Атанас Динчев, двама от създателите на пловдивския аудиовизуален колектив „ Мелформатор ” и студиото за дигитални експерименти SenseLab, ни канят на лекция в Център за култура и дебат „Червената къща”. В..

публикувано на 12.04.18 в 15:01
Ани Петрова и Лилия Йотова (в дясно) в студиото на БНР

На фотографите с…любов

Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ) е неправителствена организация в обществена полза, с фокус върху обединението, защитата и опазването на авторските и трудови права на професионалните фотографи в България. Членовете на АПФ  са специалисти,..

публикувано на 12.04.18 в 14:40

„Градските истории“ на София през погледа на един богослов, фотограф и библиотекар

Около 90 фотоплатна в градинката на „Кристал“ разкриват различни детайли от София още от времето преди да стане столица, та чак до днес… Авторът на фотоизложбата Иван Шишиев вижда София по по-различен начин – за разлика от някои жители на столицата, които..

публикувано на 12.04.18 в 13:08

Международната изложба: "Изкуството на истинност, доброта и търпение“ вече е в България

Международната изложба „Изкуството на истинност, доброта и търпение“ ще бъде в България през следващите три месеца. Досега тя е посетила над 800 града в над 50 държави, както и Европейския парламент. Може да бъде видяна в Художествената галерия в..

публикувано на 12.04.18 в 12:59

Филмовият фестивал, който ни среща с всички изкуства

Официалното откриване на Master of Art е на 12 април с филма „Да танцуваш Бетовен“ на режисьора Аранча Агире. Лентата е запечатала усилената подготовка на балетисти и музиканти, участници в уникален спектакъл в Токио. Същата вечер, но два часа..

публикувано на 12.04.18 в 12:41
Стоян Венев, фрагмент

Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов

„Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов“ представя галерия „Васка Емануилова“. Откриването е днес от 18.30 часа. Когато Богомил Райнов се завръща в България от Париж, където е културен аташе към посолство на България, той..

публикувано на 12.04.18 в 12:35

Ирина Велева и възкресението на духа

Противоречие ли е да си отворен, слънчев човек, а да достигаш до дълбините на екзистенциалното в поезията си? Какво се изисква, за да намираш смисъл в това да си учител, докато всеки ден в училище се натъкваш на агресия или в най-добрия случай - на..

публикувано на 12.04.18 в 11:10

Липсата на време е причината да няма тази година Нощ/Пловдив

"Не лични емоции, а липса на време е причината да се отложи тазгодишното издание на Нощ/Пловдив", съобщи пред Радио Пловдив директорът на фондация „Отворени изкуства“ Веселина Сариева, която организира събитието.  Сариева уточни, че проблемът не е..

публикувано на 12.04.18 в 08:46
Николай Волев

"Девствената проститутка" е по-добра от всичките ми филми накуп

Създателят на култовите  филми "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита" и "Двойникът" - режисьорът Николай Волев ще гостува тази вечер в Пловдив в "Лъки Дом на киното".  Заедно с него идва и актрисата Аня Пенчева, която участва във филма..

публикувано на 12.04.18 в 06:19

„Ница или изобретяване на туризма" в Пловдив

Изложбата „Ница или изобретяване на туризма" ще бъде експонирана на оградата на археологическите разкопки пред Централна поща в Пловдив.  На 14 информационни табла са представени различни етапи в развитието на френската „лятна столица“ като..

публикувано на 12.04.18 в 05:59

Трети кинофестивал за документално кино, посветено на изкуството

Утре е началото на третото издание на фестивала  “Master of Art” - първият на Балканите международен филмов фестивал за документални филми, посветени на изкуството. Тазгодишният формат ще предложи на публиката 77 заглавия и огромна палитра от заглавия и..

публикувано на 11.04.18 в 18:27
Автопортрет, 1933 г.

Бинка Вазова и българската илюстрация

Бинка Вазова е от българските интелектуалци, които сякаш са останали в сянката и на своите родители, и на своите колеги. Дъщеря на знаменитата художничка Елена Консулова-Вазова и на най-малкия брат на патриарха на българската литература Борис Вазов –..

публикувано на 11.04.18 в 17:10

Община Трявна обяви национален конкурс за стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови

Община Трявна обяви традиционния национален конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови. Литературният конкурс за съвременни български и чуждестранни поети се провежда всяка година в навечерието на Славейковите празници в..

публикувано на 11.04.18 в 17:07