Един роман с огромно сърце

Това е най-кратката рецензия за тази книга и тя принадлежи на „Уолстрийт Джърнал”. Романът на Джак Чън е изпълнен с радост, оптимизъм и решителност. Още от първата страница ще се влюбите в Алекс и неговия поглед към нашия голям красив и сложен свят –..

публикувано на 11.01.18 в 08:35

Спомен за летене в пловдивската Драма

Първа за годината премиера на Пловдивския драматичен театър е спектакълът „Спомен за летене“ на режисьора Боян Крачолов, който казва, че представлението търси отговор на въпроса „Какво може да направи един живот запомнящ се, смислен, значим?“.  То..

публикувано на 11.01.18 в 05:54
Част от корицата на книгата

Преиздадоха „Собствена стая” на Вирджиния Улф

Вирджиния Улф (1882-1941), родена с името Аделайн Вирджиния Стивън (Virginia Woolf, Adeline Virginia Stephen) е британска романистка и есеистка, призната за една от най-бележитите фигури в модернистката литература на XX век. Между Първата и Втората световна..

публикувано на 10.01.18 в 15:52

170-годишнината от рождението на Христо Ботев ще се чества през цялата година

Довечера (10 януари) в големия салон на БАН Съюзът на българските писатели, издателство „Захарий Стоянов“, Българската академия на науките и Столичната община организират вечер, посветена на 170 години от рождението на Христо Ботев. Ботев вече е..

публикувано на 10.01.18 в 15:12

Великите европейци - Амедео Модилиани

Модилиани си рисува малко странен автопортрет, като се изобразява с едно синьо и едно черно око. Питат го защо, след като очите му всъщност не са различни, а той: „С едното око художникът трябва да гледа света около себе си, а с другото – света вътре в..

обновено на 10.01.18 в 14:12
Валентин Ганев

Утре е премиерата на спектакъла „ След репетицията“ на Валентин Ганев

Утре е премиерата на спектакъла „След репетицията“ на Валентин Ганев . Той ще се играе в Театър „Българска армия“. В интервю за предаването „12+3“ режисьорът обясни: Спектакълът има една водеща емоция, която е да се опитаме да разкажем..

публикувано на 10.01.18 в 14:05

Запазва се тенденцията жените от Кюстендил и региона да четат повече от мъжете

Любовните романи на Нора Робъртс и Даниел Стийл са най-търсените книги през 2017-а година от читателите на Регионалната библиотека в Кюстендил. Запазва се тенденцията жените от града и региона да четат повече от мъжете, каза директорът на библиотеката..

публикувано на 10.01.18 в 10:55

Представяне на филма "Две къщи и половина" поражда размисли и дискусия за българската история

На представяне и прожекция на филма "Две къщи и половина ", разказващ за българското малцинство в Албания, ни кани днес екипът на филма. В ефира на Радио София в аванс разказа сценаристката и изследователка по темата Веселка Тончева от Института..

публикувано на 10.01.18 в 10:10
Музеят

Франция и Китай подписаха договор за партньорство за създаване на Център "Помпиду" в Шанхай

Франция и Китай подписаха договор за създаване на Център "Помпиду" за съвременно изкуство в Шанхай, предаде Франс прес. Новината съобщи френският президент Еманюел Макрон , който е на официално посещение в Китай. Центърът " Жорж Помпиду" е един от..

публикувано на 09.01.18 в 18:22
Екипът на филма „Посоки“ в Кан

„Посоки” на Стефан Командарев с януарска премиера

Очакваме официалната премиера на този филм у нас още от времето, когато стана ясно, че е получил официална номинация в категория „Особен поглед” на Международния кинофестивал в Кан, 2017. За него писа и сп. „Варайъти”, а Ума Търман, която журираше..

публикувано на 09.01.18 в 17:10

Хубавото стихотворение прилича на силно малко питие

Това откровение чух днес в разговора ни с поета Николай Милчев и веднага си спомних първата ми среща с неговите стихове. Въпреки, че вече бях чела поезията му, неговите думи ме връхлетяха по радиото. Това преживяване беше внезапно, безусловно и ме завари..

публикувано на 09.01.18 в 16:50
Момент от официалната премиера на филма

„Нокаут“-ът на Ники Илиев

Новият му проект доведе до „Нокаут“, докато с усмивка ни разказваше за „Всичко, което тя написа“. Третият филм на Ники Илиев – „Нокаут, или Всичко, което тя написа“ – е една уж комедийна история със сериозен философски привкус. Идеята на младия режисьор е..

публикувано на 09.01.18 в 15:50

Дана Куцарова – в търсене на образа

„Дълго ми е името в материал“ е особеното заглавие на самостоятелната изложба на Дана Куцарова – дванайсетокласничка в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“. В галерия „Дебют“ тя подрежда скици и живописни платна, снимки и текстове, които..

публикувано на 09.01.18 в 15:25

Поетът Иван Цанев е носител на Националната литературна награда "Яворов"

Поетът Иван Цанев ще бъде удостоен с Яворовата награда за поезия - най-престижното литературно отличие в България. Това ще стане по време на честванията на 140-ата годишнина от рождението на Пейо Яворов , които започват в събота в родния град на поета -..

публикувано на 09.01.18 в 14:43

Режисьорът Галин Стоев: Франция беше една от страните, която ме прие безрезервно

Галин Стоев, eдин от утвърдилите се български режисьори зад граница, е новият директор на Националния театър в Тулуза. Вече 26 години той работи като актьор и театрален режисьор не само в България, но трупа опит на сцени в Англия, Германия, Чехия, Русия,..

публикувано на 09.01.18 в 14:07
Фрагмент от корицата

Сборник с приказки събира мъдростта на българите от всички етнографски области

Дипломиран юрист изучава и преразказва приказки. Това се случва в сборника "Български народни приказки", където Слави Ганев  събира мъдростта на българите от всички етнографски области на страната. К нигата има 28 части и залага на  варианти на..

публикувано на 09.01.18 в 11:58

Театър без актьори

За любителския театър или как се прави представление без актьори – за това в „Нашият ден“ говорим с Ани Димитрова, създател на театър "Логофалия". Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 09.01.18 в 11:54
Гийермо дел Торо с наградата

Филмът "Формата на водата" води по номинации за наградите БАФТА

"Формата на водата" на мексиканеца Гийермо дел Торо получи 12 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, сред които за най-добър филм и режисьор, съобщават Асошиейтед прес и Би Би Си, цитирани от БТА. С по девет..

публикувано на 09.01.18 в 11:52

Н. Терзийски: "Отлъчване" е роман за това колко много сме се изолирали един от друг

Четейки го, хората откриват своя роман „Отлъчване“. Те виждат съвсем различни неща от това, което аз съм имал предвид. Когато го пречупят през своя поглед, своите мисли и чувства, по съвсем различен начин тълкуват някои от нещата . Това каза в..

публикувано на 09.01.18 в 10:12
Христо Пашов

Майсторът на куполи Христо Пашов празнува 50 години път към висините

Великотърновецът Христо Пашов от половин век насам майстори църковни куполи. Майсторството му  е върнало към живот и е превърнало в произведения на изкуството 115 купола на църкви и манастири в цялата страна. С фотографска изложба Пашов отпразнува..

публикувано на 08.01.18 в 17:24