Централният вход на гробището Пер Лашез в Париж

Искам, 15 април: Пер Лашез

На Велика събота вярващите възпоменават телесното погребение на Христос и слизането му в ада. Ето защо – а и като продължение на предходното предаване, посветено на Париж, разказваме историята на едно необикновено гробище и историите на велики или..

публикувано на 15.04.17 в 17:10

Изборът

Тълпата, задвижена от първични импулси, винаги в крайностите – от Осанна до Разпни го, решава да убие Бога и да спаси разбойника Варава. Този акт, който определя съдбата на човечеството повече от 2000 години, е отразен в пиесата на Стефан Гечев –..

публикувано на 15.04.17 в 09:35
Колаж: Теодор Иванов

„Елисавета Бам“ – от Даниил Хармс

Животът ме интересува само в своето нелепо проявление. Геройство, патос, морал, хигиеничност, нравственост, умиление  са ненавистни за мен думи и чувства. Но напълно разбирам и уважавам – възторг и възхищение, вдъхновение и отчаяние, страст и..

публикувано на 15.04.17 в 07:10
Снимка на корицата на новата книга (вляво)/ Родислав Стефанов пред Крусеро де Сан Торибио (вдясно).

Поклонникът до Сантяго

Как се изминават 800 километра пеша, от Сен-Жан до Сантяго де Компостела? – Родислав Стефанов го е правил многократно. Решиш ли да тръгнеш, казва той, най-трудното вече е останало зад теб... Изминал Камино, човек е поклонник завинаги. „Поклонникът до..

публикувано на 14.04.17 в 17:40

Художници от Сливен гостуват в галерията във Велинград

Сливенските художници ще гостуват на Велинград. Изложбата им ще бъде открита тази вечер. Ще участват над 30 автори, като във велинградската градска галерия ще бъдат изложени 90 платна. Председателят на Дружеството на  художниците в Сливен Бурхан Капсъзов..

публикувано на 14.04.17 в 14:18
Сцена от спектакъла.

„Великденско вино“ на театър „Възраждане“ с три номинации за „Аскеер 2017“

Фондация „Академия Аскеер“ вече обяви тазгодишните си номинации за театралните награди, които всяка година се присъждат на най-добрите постижения през изминалия сезон. Спектакълът „Великденско вино“ от Константин Илиев, който е в репертоара на общинския..

публикувано на 14.04.17 в 14:05

"Бабо, разкажи ми спомен" - фолклор и обичаи, представени като истории

Последна книга на писателката Ивинела Самуилова „Бабо, разкажи ми спомен“ стана любима книга на читателите за 2016-а година в националния конкурс, организиран от Сдружение „Всичко за книгите“. Надпреварата беше оспорвана, на два етапа, като..

публикувано на 14.04.17 в 12:37

Клубът по битова култура към най-старото великотърновско читалище „Надежда“ става на 30 години

Амбициозни великотърновки продължават да се обединяват около голямата любов към българското наследство, оставено от баби и майки. Клубът по битова култура към най-старото великотърновско читалище „Надежда“ чества 30 години от създаването..

публикувано на 14.04.17 в 10:33

Космическата гравитация и „гравитацията на греха“

Животът на звездите в тяхната еволюция е непрекъсната война с гравитацията, която създава една звезда, а след това се опитва да я унищожи. Въпреки че в мащабите на Вселената става дума за милиарди години, а човечеството, според съвременната наука съществува..

публикувано на 13.04.17 в 17:10

Връщане към късния Толстой

Изследването на младия поет и учен Иван Ланджев „Поетика на себенадмогването. Наративни стратегии у късния Лев Толстой“ се занимава с „най-малко познатия период от творчеството на може би най-познатия писател в света“, както пише във въведението си..

публикувано на 13.04.17 в 17:00

Ново допълнено издание на записките на Константин Павлов

Както каза Георги Борисов на представянето на „Записки. 1970-1993“ на Константин Павлов: „Книгите на Константин Павлов свършване нямат“. Защото девет години след смъртта си той продължава да провокира съвестите, да вълнува новите поколения, да бъде..

публикувано на 13.04.17 в 16:45

„Събиране на значенията“ – балканското и общочовешкото и в поезията на Йордан Велчев

Излезе дългоочакваната стихосбирка на Йордан Велчев „Събиране на значенията“. Авторът е известен както с поетичните си книги, прозата и сценариите си, така и с няколко много големи исторически трудове - “Градът между Изтока и Запада. ХІV – ХVІІ век” и..

публикувано на 13.04.17 в 15:59

Два български филма в официалната селекция на фестивала в Кан

За пръв път след 1988 г. български продукции са избрани да участват в програмата "Особен поглед" на официалната селекция на фестивала в Кан в неговото юбилейно 70-о издание. Това са "Посоки" на Стефан Командарев и копродукцията "Уестърн" ,..

публикувано на 13.04.17 в 14:38

Емблематични софийски кръчми възкръснаха в книга

Сладкарница „Берлин“, ресторант „Будапеща“, „Бамбука“, „Славянка, “Ялта“, „Грозд“….  Тези имена за едни звучат непознато, но за други са маркери за едно невероятно минало, оставило дълбока следа и пълно с истории и емблематични личности. Само..

публикувано на 13.04.17 в 11:54

Старинни съкровища представени в европейско сътрудничество

В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ/ в София могат да се видят две нови изложби. Едната представя знаменитото златно съкровище от Надсентмиклош, част от колекцията на Музея за история на изкуството във Виена. Другата е..

публикувано на 13.04.17 в 11:51

Отбелязват с концерт сто години от рождението на Ела Фицджералд

Сто години от рождението на една от най-известните джаз изпълнителки на 20-ти век Ела Фицджералд ще бъдат отбелязани на 25 април с "Jazztory" концерта в "Студио 5", С музика, текст, откъси от филма "Something To Live For" концертът ще пренесе..

публикувано на 13.04.17 в 11:47
илюстрация: Авбри Бийрдсли,1865, детайл

Трагичната смърт на св. Йоан Предтеча

Радиотеатърът е приготвил за своите слушатели пиесата на Оскар Уайлд „Саломе”. В центъра на пиесата е евангелския епизод за смъртта на св. Йоан, хвърлен и заточен в подземията на Иродовата крепост, тъй като е изобличавал безчинствата на властимащите и е бил..

публикувано на 13.04.17 в 10:00

Почина германският оператор Михаел Балхаус

На 81 години в дома си в Берлин след кратко боледуване почина германският оператор Михаел Балхаус , работил за филмите "Добри момчета", "Бандите на Ню Йорк" и "От другата страна", предаде Ройтерс. Балхаус започва работа в Германия през 60-те години с..

публикувано на 13.04.17 в 09:27

Проф. Георги Каприев: Театралният сезон беше слаб

Мога смело да кажа, че сезонът беше слаб , каза в "Нещо повече" проф. Георги Каприев , член на журито на наградите "Аскеер". Отличията ще бъдат връчени на 24 май в Театър "Българска армия". По принцип имаме силна актьорска школа. Проблемите са..

публикувано на 12.04.17 в 17:57

Историята на Народния театър "оживява" в изложба

От днес всеки зрител на спектакъл в Народния театър ще има възможност да разгледа във фоайето на Първи балкон изложба, представяща историята на първата ни сцена. Костюми на незабравимите Маргарита Дупаринова, Ружа Делчева, Сава Хашъмов са част от..

публикувано на 12.04.17 в 16:58