Александър Митов гостува в "Молескин"

В студиото на "Молескин" днес влиза Александър Митов, слушайте ни веднага след новините в 18.00 часа.  Александър Митов е основател на фестивала Street masters. В свободното си време обича да чете добре написани истории. Сериозен почитател на..

публикувано на 19.05.17 в 10:31

"Скъпоценният камък" с прожекция в Пловдив

Прожекция на “Скъпоценният камък” (The Jewel) – документален филм за Ступа София “В различните будистки култури ступите са познати по много начини. Тяхната цел е да ни покажат нашата природа и трансформацията на всички смущаващи чувства в..

публикувано на 19.05.17 в 07:30

Художникът Стефан Николаев върви през лабиринта

Изложба на Стефан Николаев наречена „Вървя през лабиринт, който е права линия“, ще се  открие в две пространства – в галерия SARIEV и католическата църква "Свети Йосиф". Това ще бъде първата изложба в историята на храма, която ще постави и началото на..

публикувано на 19.05.17 в 07:20

Изложба "Очите на радиото“ е подредена във фоайето на Радио Стара Загора

Изложба "Очите на радиото“, подредена във фоайето на Радио Стара Загора, показва места, събития и хора, запечатани от обектива на Емил Енчев и Иван Хаджийски , колеги от техническия отдел на радиостанцията. 40-те репортажни снимки са от архива,..

публикувано на 18.05.17 в 18:08
Кадър от филма

Ирена Иванова: Наградите бяха неочаквани

Талантливата Ирена Иванова , която  без да е професионална актриса получи няколко международни награди за ролята си във филма „Безбог“, гостува в ефира на „Хоризонт“, където сподели, че: Наградите бяха неочаквани. Получих четири. Първо..

публикувано на 18.05.17 в 18:05

Кара ли ни изкуството да се замисляме върху феномени от живота?

София и специално Националната галерия "Двореца" е четвъртото място след Москва, Сеул и Мексико, където се показва изложбата "Palais Potemkine" (Палат Потьомкин). Тя е селекция от съвременно френско изкуство на артисти, номинирани или носители на..

публикувано на 18.05.17 в 17:56

Музеите – памет и предупреждение

От времената, когато се е „изковавала“ думата „музей“, която дължим на митичните музи на Елада, доста вода е изтекла – в наши дни отварят врати какви ли не музейни експозиции. В германския град Кириц има дори Музей на илюзиите, по-известен като Музей на..

публикувано на 18.05.17 в 17:05

"Ако нямах лоши сънища" - през Шекспир към ума и сърцето на модерния човек

Лилия Абаджиева , която е позната на публиката със своя нестандартен подход към класическото наследство на театъра  и с неподражаемия си режисьорски стил, разкри в ефира на „Хоризонт“ детайли за новия си авторски спектакъл "Ако нямах лоши..

публикувано на 18.05.17 в 17:00

Музейното дело като част от сигурността за бъдещето

Българските музеи и галерии и тяхното бъдеще чрез съхранението и показването на миналото застават в центъра на разговорите в Международния ден на музеите – 18 май. Един от най-дългогодишните директори на Националния исторически музей – проф. Божидар..

публикувано на 18.05.17 в 15:17
Илиян Любомиров

Поетът Илиян Любомиров за проекта "Думи на 4 гуми"

"Думи на 4 гуми" е мобилна книжарница, която ще представя само съвременна българска литература и цяло лято ще пътува из България, като за мен акцентът е и върху по-малките градове. Това разказа в интервю за предаването "Хоризонт до обед" поетът..

публикувано на 18.05.17 в 14:57

Националният исторически музей представя изложба за бельото на българката в началото на 20-и век

"Скрито-покрито. Бельото на българката от началото на 20-и век" - това атрактивно заглавие е на любопитна изложба, която се открива днес в Националния исторически музей (НИМ) в столицата.Там не само може да видите пътя от гащите до бикините на..

публикувано на 18.05.17 в 13:19

В Русе бе отбелязан Международният ден на музеите

С инсталация на тема "Свидетелски истории, оспорвани истории" днес в Русе бе отбелязан Международният ден на музеите.  Всички експонати са от времето на социализма и пораждат различни асоциации у посетителите. Чавдарска връзка, банани, противогаз,..

публикувано на 18.05.17 в 12:59

95 години от рождението на Радой Ралин в клуб „Перото”

Снощи в литературен клуб „Перото” програма „Христо Ботев” на Българското национално радио и Кин Стоянов ни срещнаха отново с многоликия талант и неспокойния дух на Радой Ралин. Поводът бе 95 години от рождението му. Една от най-ярките фигури на..

обновено на 18.05.17 в 11:33

„Българските чехи” внасят европейски дух и стил в следосвобожденска България

Ако страната ни днес има европейски облик и е запазила поне частица от обноските в цивилизования свят, изцяло го дължим на чехите. Веднага след Освобождението в земите ни пристигат множество предприемчиви специалисти и хора на духа, за да..

публикувано на 18.05.17 в 11:29

Доц. Людмил Вагалински: Готови сме за Нощта на музеите

На 18 май служителите на музеите и галериите по целия свят празнуват своя професионален празник. Директорът на Националния археологически музей доц. Людмил Вагалински заяви пред Радио София, че през последните години се наблюдава засилване на интереса..

публикувано на 18.05.17 в 11:26

В РИМ-Бургас откриват изложбата "Моят предмет в музея: Българските бежанци в нашата памет"

18 май е Международен ден на музеите. В Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас ще отбележат днешния празник с откриването на изложбата "Моят предмет в музея: Българските бежанци в нашата памет". В интервю за предаването "Преди всички" на..

публикувано на 18.05.17 в 11:14

Танцовата платформа „Без дистанция“ обединява артисти от Балканите

Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция“ и тази година е незаменима част от програмата на 10-ия Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” . Тазгодишното й издание в партньорство с регионалната мрежа Номадската..

публикувано на 18.05.17 в 09:40

Световен бестселър – автор пристига днес в Пловдив

Един от най-четените немски автори в света – Оливер Пьоч, пристига в България за официалната премиера на романа "Дъщерята на палача и кралят на просяците". Още с първия си роман – „Дъщерята на палача“, Оливер Пьоч предизвиква фурор в Европа, а..

публикувано на 18.05.17 в 09:38

Вълчан Петров празнува 70 години с изложба „Душата ми в храма“

Днес,18 май, един от знаковите художници на България Вълчан Петров навършва 70 години и посреща юбилея си с изложба в Залите за временни експозиции на Градска художествена галерия – Пловдив.  Изложбата е под мотото „Душата ми в храма“.   За..

обновено на 18.05.17 в 09:24
Едни от най-известните лектори през 20-те и 30-те години на ХХ век, отляво надясно (на горния ред): проф. Михаил Арнаудов, проф. Асен Златаров, проф. Иван Шишманов, (на долния ред): проф. Васил Златарски, проф. Александър Балабанов, проф. Стефан Младенов.

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Читалищен народен университет

Сказки, лектории, празнични четения, народни четения, научен курс, лекторска група, селски университет… Под тези наименования в началото на ХХ век и особено през 20-те и 30-те години читалищната просвета става особено популярна. Почти няма интелектуалец –..

публикувано на 18.05.17 в 09:10