Иглика Дионисиева и нейната книга

Захранване на нощта

В книга, озаглавена „Захранване на нощта“ са събрани най новите стихове на Иглика Дионисиева. Поетът Марин Бодаков - редактор на поетичния сборник, пожела на авторката: Да пише, защото е в чудесна форма сега! при представянето в Книжен център..

публикувано на 12.04.17 в 16:32

Среща с режисьорката Маргарита Мачева

Златна Костова ни среща с младата режисьорка Маргарита Мачева, която получи  най-много номинации за "Икар" тази година. Работихме на принципа на голата сцена и основата на представлението „Вампир“ са актьорите - казва  младата режисьорка за  едната от..

публикувано на 12.04.17 в 16:04

София през социализма

Как по съвременен начин да покажем  отношението си към емблематични за социализма сгради и обекти без да ги разрушаваме? Или защо над Райхстага е изграден прозрачен купол, достъпен за гражданите, а депутатите у нас  използват Партийния дом без никакъв намек..

публикувано на 12.04.17 в 15:22
Фрагмент от картината

Художниците са пратеници и медиатори, с религиозните символи ни напомнят да бъдем човеци

За религиозните символи в изкуството днес говорим, гледайки към тях през очите на художника монументалист Вълчан Петров . В неговите произведения хармонично съществуват митологична, предхристиянска и християнска символика, битката между доброто и..

публикувано на 12.04.17 в 15:08

"Българският модернизъм" – нова книга на доц. Цветанка Атанасова

Доц. Цветанка Атанасова представи в "12+3" новата си книга "Българският модернизъм".  Безспорното начало е консолидирането на кръга "Мисъл". Краят е в началото на 30-те години, когато спира списание "Хиперион". Трудно е да се поставят точни..

обновено на 12.04.17 в 14:37
Константин Илиев

Константин Илиев с Голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство

Фондация „Академия Аскеер” обяви годишните си номинации за наградата, която вече 27 години се присъжда на най-добрите постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. За да определи номинациите за тази година, журито е обсъдило 119 представления,..

обновено на 12.04.17 в 14:27
Режисьорът Маргарита Младенова

Маргарита Младенова: Трябва да имаме какво да кажем, не само какво да покажем

Режисьорът Маргарита Младенова разказа в интервю за предаването "12+3" за ателието в Ню Йорк с американски студенти:  Актьорите, които имат любопитство към гранично живеене между игра и неигра, са много сходни. Разликата е в това, че американските..

публикувано на 12.04.17 в 14:04

В интернет с "Големият до мен"

За 22 април е насрочено осмото поредно състезание по информационни технологии „Големият до мен“ в софийското 134 СУ „Димчо Дебелянов“. Темата тази година е „Зелена София“. Състезанието е за ученици от 5, 6, и 7 клас, в три отделни групи със задачи,..

публикувано на 12.04.17 в 10:05

"Бял заек, червен заек" – спектакълът на спонтанното действие

Как ви звучи да се играе постановка без режисьор и репетиции? Ако мислите, че е невъзможно – грешите. Ще ви разкажем за моноспектакъла „Бял заек, червен заек“, в който не само публиката, но дори и актьорът няма представа какво ще се случи. Единственото,..

публикувано на 12.04.17 в 09:45
По посока на часовниковата стрелка, от горния ляв ъгъл: Ян Люксембургски в битката при Креси; Английски и френско-кастилски кораби в битката при Ла Рошел; Хенри V с армията си в битката при Азенкур; Жана д'Арк води войските на Валоа при обсадата на Орлеан.

Радиоенциклопедия „Колонизацията на света – цивилизация на империи?“: Великобритания и Новия свят

XV век бележи много на брой новости за европейската цивилизация. 1440 година е моментът на създаването на печатарската преса, за първи път започва масово ограмотяване. Константинопол е превзет от Османската империя, което слага край на Източната римска..

публикувано на 12.04.17 в 08:45

Балетно студио "Буратино" празнува половин век

Балетно студио „Буратино“ отбелязва 50 години от създаването си с юбилейния концерт „Една представа за щастие“ по музика на Жорж Бизе.  Студиото се създава по идея на балетния педагог Маша Иванова. През него годишно минават между 80 и 100 деца на..

публикувано на 12.04.17 в 08:37

Мегалитите на Владимир Запрянов в галерия "Аспект" в Пловдив

Изложба на Владимир Запрянов се открива в галерия „Аспект“. Той представя двайсет и четири творби акварел и живопис, обединени под мотото „Поглед нагоре“. Цикълът „Сънят на мегалитите” е в основата на изложбата, която е вдъхновена от природния..

публикувано на 12.04.17 в 08:29

Бог в думите

И най-заклетият атеист не може да твърди, че не споменава името Божие. Всички го произнасяме поне няколко пъти на ден. Сещаме се за някой Богдан, Теодор, Божана, Божил… Купуваме нещо на безбожни цени… Казваме сбогом на илюзиите…За бога, братя… призовава..

публикувано на 11.04.17 в 17:15

"Вълци" на Пловдивската драма с три номинации за Аскеер

Спектакълът "Вълци" на Драматичен театър Пловдив е с три номинации за наградите "Аскеер" 2017.  Отличени са Диана Добрева – за режисура, Петя Диманова – за музика, и Ивана Папазова – за поддържаща женска роля! Представлението по "Трънски разкази" на..

публикувано на 11.04.17 в 17:05

Литературен наблюдател от Болоня

Литературният наблюдател  на „Артефир” Гергана Рачева се завърна от най-голямото световно изложение на детски книги в Болоня. Нямахме български щанд, но пък участваха две наши издателства. Имаше и български каталог,  който започва с „Тигърчето Спас” на..

публикувано на 11.04.17 в 16:31
Момчил Цонев

Предстои 6Fest - първият Международен фестивал за градски изкуства и щастие

От 19 до 21 май Габрово ще посрещне гости - улични артисти от страната и чужбина. Столицата на хумора и сатирата ще бъде домакин на първия международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest по време на традиционния си карнавал. Фестивалът ще има..

публикувано на 11.04.17 в 16:02
Професор Владимир Радулов

Двата свята на професор Владимир Радулов

„Моите два паралелни свята“ е името на мемоарната книга на професор Владимир Радулов, в която той очертава контурите на своите две големи  страсти - джаза и педагогиката. Владимир Радулов е преподавател в Софийския университет, където е професор по..

публикувано на 11.04.17 в 15:51
Иглика Трифонова

„Асансьор за пациенти“ на Иглика Трифонова – филм, който докосва

Филмът на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти“ миналата седмица беше представен в „Дома на киното“, включен в програмата „Най-доброто от София Филм Фест“, след като го видяхме за първи път на фестивала. Един филм за доброто, което се таи във..

публикувано на 11.04.17 в 14:27

Премиера на "Колелото на историята" - четвъртата книга на Денис Олегов

  Когото и да сложим на власт, хората все са недоволни - констатацията е на младия автор Денис Олегов . Предстои премиерата на четвъртата му книга - "Колелото на историята". Основният проблем е, че хората са пасивни. Не се интересуват от това,..

публикувано на 11.04.17 в 14:20

198 са театралните творци, които до момента са били удостоени с наградите "Аскеер"

198 са театралните творци, които до момента са били удостоени с наградите "Аскеер" от тяхното създаване.  Тази година отличията ще бъдат връчени на 24 май, а носител на наградата за цялостен принос ще бъде големият български драматург Константин..

публикувано на 11.04.17 в 14:12