Димана Йорданова

Димана Йорданова с премиера на книгата "По гръбнака"

Едни от най-младите автори на "Жанет 45" Лилия Йовнова и Димана Йорданова ще разговарят по актуална тема, свързана с онлайн платформите за литература. Срещата е в галерия PLOVEDIV на 10 юни от 16 часа. Два часа след това Димана Йорданова ще чете от..

публикувано на 08.06.18 в 10:53

Една история с нощни софийски улици и Pink Floyd

Съчетанието на двете, на нощните софийски улици в най-авантюрния-след-рок- концертов час и прославените до болка парчета на групата от 70-те, е общо взето доста рисково съчетание и точно в това е постижението на този първи фичър на Пламен Коцев, музикант и..

публикувано на 08.06.18 в 10:47

Стартира 39-ото младежкото биенале за фотография

Между 13 и 22 юни в НДК ще се проведе 39-ото издание на младежкото биенале за фотография под патронажа на FIAP ("Fédération Internationale de l'Art Photographique" - международната организация на националните асоциации за фотография). Това е..

публикувано на 08.06.18 в 10:34
Част от корицата на сборника „Херметическият корпус“

От късната античност до днешния ден

За нишката, която ни превежда от късната античност до днешния ден, и ни позволява да прозрем пътя на човечеството, в „Нашият ден“ говорим с Николай Гочев, преподавател в Софийския университет, в деня след представянето на сборника „Херметическият..

публикувано на 08.06.18 в 09:50

Всичко за нашия най-важен орган

Йоханес Хинрих фон Борстел е млад учен, който прави науката достъпна до широк кръг читатели благодарение на несъмнения си талант да разказва увлекателно за сложния човешки орган сърцето. В книгата си „Тупти, сърце“ с чувство за хумор той разкрива тайните..

публикувано на 08.06.18 в 09:30
Свитък от Кумранските ръкописи

Естер Хазан за Кумранските ръкописи

Една от най-старите запазени – не отделни книги, а цяла библиотека в света е тази с Кумранските ръкописи. Тя може да бъде четена от всяко място на земята, защото не просто е качена в Интернет, а всяка страница е така заснета с помощта на технологии от..

публикувано на 08.06.18 в 08:15
В Бахайските градини в Хайфа

Българска душа на Святата земя

Международният фестивал „Българска душа на Святата земя” се проведе от 28 до 31 май в град Бат Ям, Израел за четвърта поредна година, като част от проекта „Дни на българската култура”. Акцентите в програмата този път бяха: спектакълът „Детектив” от..

публикувано на 07.06.18 в 17:10

Древноиндийските упанишади излизат на български

Вчера (6 юни) в Центъра за източни езици и култури беше представен първия български превод на 8 от най-важните и най-стари 12 индийски упанишади. Дължим ги на доц. д-р Гергана Русева и проф. д-р Милена Братоева. Упанишадите са част от ведите...

публикувано на 07.06.18 в 16:15

Камен Старчев – художник с разпознаваем стил

Изложбата на Камен Старчев, озаглавена „Дневна светлина“, в галерия „Ракурси“ не е първата му там. През 2013 г. се открива „Пречиствателни станции“, а през 2017 г. в Софийската градска художествена галерия видяхме изложбата „Последен репортаж“. Камен..

публикувано на 07.06.18 в 15:25

Българското книжовно наследство – част от европейското

Днес и утре в Пловдив ще се проведе XXVIII национална конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация на тема „Българското книжовно наследство – част от европейското културно наследство“. Партньори са НБ „Иван Вазов“, Пловдив, която е и..

публикувано на 07.06.18 в 14:50
Част от корицата на книгата

За родителството с чувство за хумор

„Не съм допускала, че ще започна да се възхищавам на френското родителство. То не е като френската мода или френското сирене. Никой не отива в Париж, за да се запознае с местните възгледи за родителския авторитет и за справянето с чувството на вина“,..

публикувано на 07.06.18 в 14:05
Велина Минкова

Велина Минкова идва от Париж, за да представи сборника "Бразилски храст" в София

Велина Минкова е много хубав събеседник. Въпреки че повече от 20 години живее извън България (преди в САЩ, където е завършила английски език и литература с профил „Творческо писане” в Калифорнийския университет, а от доста време -  в Париж) и е..

публикувано на 07.06.18 в 13:57

Владимир Константинов за книгата си "От първо лице за някои служби": Бях длъжен да я напиша

„Болна тема е разузнаването - една смазана машина, която беше унищожена на първо място от нас самите“. Това каза в предаването „12+3“ Владимир Константинов – дипломат и разузнавач, чиято нова книга "От първо лице за някои служби" вече е на пазара...

публикувано на 07.06.18 в 13:44
Мариуш Шчигел

Мариуш Шчигел и изкуството на репортажа

„Аз съм един небрежен чехофил, тази книга не е компетентен пътеводител нито за чешката култура, нито за Чехия. Не е обективна. Няма никакви претенции. Тя е само това, което ме е развълнувало през последните десет години, откакто за първи път..

публикувано на 07.06.18 в 13:25

"Хаканаи" - визуално пътешествие между въображение и реалност

Довечера от 21.30 ч. в Археологическия музей във Варна ще бъде представен оригиналния танцов спектакъл "Хаканаи" на една от водещите в Европа компании в дигиталните и изпълнителски изкуства.  На японски хаканаи назовава нетрайното и крехкото,..

публикувано на 07.06.18 в 12:59

Колко погледа съществуват към книгоиздаването

„Началото на книгоиздателската му дейност е белязано от съставянето на малкото календарче „Старопланинче“ в Белград през 1855 г. Там Христо Г. Данов отпечатал поредица книги като „Основа на българската граматика“ от Йоаким Груев и съкратен вариант на..

публикувано на 07.06.18 в 12:30
Бронзовата къща трябва да символизира символичния преход между българското и австрийското председателство, но реализацията й забуксува във времето.

Художникът Петко Дурмана: Проектът "Бронзовата къща" е пълна мистификация

Скандален запис от изявления на живеещия в Австрия български скулптор Пламен Деянофф във виенската галерия "Кунстхале" повдигна много въпроси около проекта му за инсталацията  "Бронзовата къща", която трябва да бъде издигната на мястото на бившия..

публикувано на 07.06.18 в 12:01
Снимка, част от изложбата

Фотоизложбата "Приложна носталгия" на Драгана Удовичич и Христо Русев се открива в галерия "Академия"

По повод българското председателство на Съвета на ЕС Министерството на европейската интеграция на правителството на Република Сърбия и посолството на Република Сърбия в София представят фотоизложбата на Драгана Удович и Христо Русев. "Приложна..

публикувано на 07.06.18 в 10:55

„София филм фест“ гостува в Габрово

За девета поредна година „София филм фест“ гостува в Габрово със селекция от най-добрите заглавия на международния фестивал. Зала "Възраждане" отново ще бъде дом на киноманите в рамките на четири дни. Девет от най-добрите заглавия на..

публикувано на 07.06.18 в 10:45

България ще бъде представена на Седмицата на фотографията в Милано

Той е завършил Техническия университет в Габрово, учил е фотография в Берлин и в Лондон, отразявал е колоездачната обиколка на България, а на международната колоездачна обиколка на Турция, сред 50 фотографи, печели конкурса за фотография със..

публикувано на 07.06.18 в 10:44