Фестивалът на маскарадните игри „Сурва

Перник в сезона на карнавалите

Знаете ли каква е разликата между сурвакари, бабугери, мечкари, старци, кукери и камилари? Всъщност – не е важно да я знаете. По-важното е, че вече настъпва сезонът на карнавалите и в следващите минути ще имаме повод не само да разтворим сурвакарската карта..

публикувано на 08.01.18 в 16:22

IN MEMORIAM: Вели Чаушев

Напусна ни Вели Чаушев. Момчето от Златоград. Актьорът, писателят, поетът. Човекът, покорил сърцата на безброй зрители с кадифения си глас, умния си поглед, доброто си сърце. Свързал живота си с театъра и словото, той остави безценни записи в..

публикувано на 08.01.18 в 15:20
Алек Попов

Сестри Палавееви във "винтидж" света на Алек Попов

След написването на книгата настъпва някаква празнота, особено, когато човек много дълго време е бил със своите герои и със света на книгата, в един момент дори не му се иска да свършва. С тези думи писателят Алек Попов започва разговора за наскоро..

публикувано на 08.01.18 в 14:59
Александър Райчев и Йоана Буковска-Давидова в студиото на

Как да съчетаеш две свои непримирими страсти

Навръх имения си ден актрисата Йоана Буковска-Давидова постави своя „Радиоавтограф“ в предаването „Семейно радио“. За равносметката от ролите в българските сериали, в които е участвала; за невероятния успех на героинята от „Откраднат живот“ - Виолета и за..

публикувано на 08.01.18 в 14:10

Войн де Войн – за своя Етер и завръщането

През декември пространството за съвременно изкуство „Етер“ организира серия от събития на тема трансгресията, бунта и протеста. Тогава поканихме в студиото на „Аларма“ пърформънс артиста Войн де Войн, основател на „Етер“ и театроведа Деспина Панайотопуло,..

публикувано на 08.01.18 в 14:05

„Прелестите на изневярата” с премиера в Сатиричния театър

Комедията на Валентин Красногоров се завръща на сцената на „Сатирата“ – отново в прочит на Йосиф Сърчаджиев. Шест години след първата му постановка на тази пиеса, в същия театър, актьорът режисьор работи със същия постановъчен екип – сценографа Елена Делева..

публикувано на 08.01.18 в 13:55

За различното кино и София Менар фест

Кой е последният афганистански филм, който сте гледали? Или ирански? Или от Ливан или Казахстан? Да, до известна степен това са реторични въпроси. Защото тези въпроси ни показват и колко малко гледаме встрани. Как постепенно губим представа за..

публикувано на 08.01.18 в 13:55

Със спектакъл за Яворов откриват фестивала "Януари"

Със спектакъла „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“ в 19.30 часа в Нов театър НДК ще бъде открит Фестивалът на българската драматургия „Януари“. Представлението, посветено на 140-годишнината от рождението на Яворов, е изградено по..

публикувано на 08.01.18 в 13:24

Забраненият през социализма роман "Лице" на Блага Димитрова се завръща на пазара у нас

След дни излиза от печат романът "Лице" на Блага Димитрова. Книгата е била издадена през ноември 1981 г. но е била забранена за разпространение и "затворена" около 3 месеца по-късно.   Под алибито, че действието се развива по времето на Вълко..

публикувано на 08.01.18 в 13:07

Емблематичната "Собствена стая“ от Вирджиния Улф се завръща на книжния пазар

Седмици преди рождения ден на Вирджиния Улф , на книжния пазар у нас се появява емблематичната ѝ творба  „Собствена стая“, съдържаща емблематичното монографично есе на Улф.  Преводачът на изданието Иглика Василева коментира за „Хоризонт до обед“, че..

публикувано на 08.01.18 в 12:44
Фрагмент от фреска

Великата тайна на Божието явяване в света

На какво ни учи Богоявление? За смисъла на Йоановото кръщение във водите на река Йордан. За освещаването на света след Богоявленското събитие. Защо Богоявление е началото на пътя от Рождество към Пасха. За съвременното отношение към Откровението. Разговор с..

публикувано на 08.01.18 в 12:30

Младо изкуство – в СГХГ

„Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея” е названието на изложбата, открита в Софийската градска художествена галерия до 4 февруари. Свързана е с програмата „Място за срещи”, създадена през 2003, която от 2007 продължава във филиала на СГХГ –..

публикувано на 08.01.18 в 11:05

"Три билборда извън града" спечели престижната американска награда за кино и телевизия "Златен глобус"

Филмът "Три билборда извън града" на британеца Мартин Макдона спечели престижната американска награда за кино и телевизия "Златен глобус". Мексиканецът Гийермо дел Торо грабна приза за най-добър режисьор с лентата "Формата на водата".  Гари Олдман..

публикувано на 08.01.18 в 07:10
Великотърновската художничка Иваничка Панева

Художничката Иваничка Панева: Важно е човек да е с чиста душа

На Ивановден празнува и великотърновската художничка Иваничка Панева . За нея казват, че където влезе, сякаш слънцето огрява от нейното благородство и достойнство. 70-годишната дама е претворила в картините си родния Търновград и лицата на..

публикувано на 07.01.18 в 16:47

Поддържане на смисъла

Това е заглавието на едно от стихотворенията на Мария Липискова от новата й книга „Хирошима моя“. То много точно охарактеризира поезията й, отношението към писането и желанието да се занимава със същността, а не с бързо изчезващото лустро на живота и..

публикувано на 07.01.18 в 11:30

Българска драматургия в „Запазена марка Радиотеатър“

В рубриката „Запазена марка Радиотеатър“ във втората седмица от Новата година сме подготвили за вас излъчването на пет съвременни български пиеси. В понеделник през нощта на 8 януари ще чуете пиесата на Вичо Балабанов „Молитва на разсъмване“. Вичо Балабанов..

публикувано на 07.01.18 в 09:15
През март миналата година Вели Чаушев представи книгата си „Видения в небесния театър“

На 83 години ни напусна актьорът Вели Чаушев

Почина един от големите ни актьори. Вели Чаушев си отиде на 83 години, съобщават на страницата си във фейсбук от Сатиричния театър.  Още един от Големите актьори на Сатиричния театър си отиде от този свят... Актьор на словото - не само от..

публикувано на 06.01.18 в 19:43

Произведения като калейдоскоп звучат в "Музиката на Европа"

Двайсет и осем концерта, посветени на музиката на 28-те страни - членки на Европейския съюз. Това е проектът на Софийската филхармония и НМА "Проф. Панчо Владигеров" -  "Музиката на Европа". Концертите са всеки понеделник от януари до юни 2018 в камерна..

публикувано на 06.01.18 в 15:30

Ваня Монева: Ивановците движат света

Човек трябва да е благодарен за това, което му се е случило, и да гледа с оптимизъм напред, казва диригентката на хор Космически гласове Ваня Монева: Кръстена на съм на моя дядо Иван по бащина линия и оттам е музикалното ми потекло...

публикувано на 07.01.18 в 13:00

Празнична изложба под мотото „Багри за Богоявление“ представя творбите на бургаски художници

Празнична изложба под мотото „Багри за Богоявление“ представя творбите на бургаски художници. Различните по стил Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов търсят и откриват хармония в галерийното пространство на всеки 6-и януари в..

публикувано на 06.01.18 в 11:52