Проф. Михаил Неделчев

Геопоетиките на Михаил Неделчев

Проф. Михаил Неделчев издаде нова книга и ще отбележи своята 75-годишнина с премиера в Столична библиотека на 17 юли от 17 часа, както и с изложба на негови книги. Юбилейната вечер ще бъде с участието на членове на Литературноисторическата школа „Д-р..

публикувано на 14.07.17 в 15:30

„Танцуваща София“ се завръща за втора година

Казваме на всички вас Let’s dance!  На 16 юли в „Маймунарника /парк Борисова градина/ всички, които обичат танците, ще могат да им се насладят.  Организаторите на проекта „Танцуваща София“ предлагат безплатни уроци и демонстрации по стрийт,..

публикувано на 14.07.17 в 15:17

Цяло лято театър и музика на Римските терми във Варна

Театрално-музикалният продуцентски център в морската ни столица предлага на варненци и на летовниците свой вариант за приятно, но и смислено и одухотворено прекарване на летните вечери. Почти цяло лято - от 16 юли до 30 август, артистите и музикантите ще..

публикувано на 14.07.17 в 14:05

Омръзнаха ли ни клошарите?

Отдавна свикнахме бездомниците да ровят из кофите за боклук. Ако в началото сърцата на хората с домове се свиваха при гледката на хората без дом, сега, съвсем честно, не ни ли дойде вече до гуша от разхвърляния по улицата боклук след тях? И дори от самите..

публикувано на 14.07.17 в 13:30

Рин Ямамура и изкуството сам да избираш посоката

Рин Ямамура е художник. Но това май не е толкова важно, колкото другото – Рин е от онази рядка порода на хората, които се чувстват добре в кожата си и знаят какво искат да правят. Тя върши всичко със страст – независимо дали пише, рисува, създава кукли или..

публикувано на 14.07.17 в 13:19

Оригиналът на тефтерчето на Васил Левски ще бъде показан в Националната библиотека

От 9 до 14 часа в неделя в Централното фоайе на Националната библиотека ще бъде показан оригиналът на тефтерчето на Васил Левски . Тефтерчето напуска очертанията на трезора на БНБ за четвърти път, подчерта в предаването "Преди всички" на..

публикувано на 14.07.17 в 10:16

"Чай от рози" – трима сръбски художници в галерия "Резонанс"

"Чай от рози" е името на изложбата, която откриват в пловдивската галерия "Резонанс" трима сръбски художници тази вечер в 18 часа. Елизабета Маторкич, Лидия Узелац и Мирон Мутаович са преподаватели във Факултета по изкуствата в Ниш и са обединени в..

публикувано на 14.07.17 в 08:39

Общото между Вазов, Левски и Дънов е Светлината

Иван Вазов - Патриархът на българската литература, Васил Левски - Апостолът на свободата и Петър Дъвов - духовният учител на българите - тримата родени под знака на рака. Какво е общото между тях, обяснява астрологът (и режисьор) Галина..

публикувано на 13.07.17 в 22:10

Отменят пърформанса в района на Първенец

Отменя се предварително обявеният пърформанс в района на Първенец, по време на който утре самолет трябваше да разпръсне един тон варовик на прах. Това съобщи за Радио Пловдив кметът на Община Родопи Пламен Спасов след разговор със секретаря на..

публикувано на 13.07.17 в 18:21

Фолклорна екзотика на "Златен прах" 2017 в Челопеч

15 фолклорни групи от различни, екзотични страни ще разкажат чрез танц за своята култура, история и национални традиции в рамките на Четвъртия международен фолклорен фестивал „Златен прах“ Челопеч. Той ще се проведе от 20 до 23 юли на сцената на..

публикувано на 13.07.17 в 17:00

Два нови броя на списание „Страница“

От списанието, което освен художествени – български и преводни, продължава с постоянство и усърдие да публикува и критически текстове, обзори, да се занимава с литературна история и теория, излязоха първи и втори брой за тази година. Интервю с Милен Русков,..

публикувано на 13.07.17 в 16:40
Имарет джамия в Пловдив

Уникално изследване на мюсюлманските храмове беше представено в София

Уникална книга, която е плод на 35-годишната изследователска дейност на проф. Любомир Миков , беше представена в София - „Джамии и месджиди в България“ е издадена от издателството на БАН „Марин Дринов“ с финансовата подкрепа на Главното мюфтийство...

публикувано на 13.07.17 в 15:30

Дора Каменова и Кирил Гюлеметов - творчески съприкосновения

Галерия "Академия" отваря пространството си за Тодорка Каменова и Кирил Гюлеметов – двама автори от едно семейство, но всеки със собствен творчески почерк. Графикът Кирил Гюлеметов работи в широк диапазон от сюжетни мотиви и изграждането им..

публикувано на 13.07.17 в 14:54

Морските пейзажи на Марио Жеков

Малко биография за този наистина голям български художник, по малко известен на българската публика и ценители. Това е Марио Жеков – един от най-големите наши Маринисти. В галерия „Нюанс“ са изложени близо 40 негови творби, предимно морски пейзажи, повечето..

публикувано на 13.07.17 в 14:22
Портрети на Иван Пенков от изложбата му в галерия „Васка Емануилова“

Иван Пенков – хора и портрети

Малцина на художниците у нас като Иван Пенков, оставили такова изобилно наследство от рисунки, скици и ескизи. Непознати до днес, те са съхранени педантично в цялото си многообразие при наследниците – неговите синове Боян и Джони Пенков. Знаменателен е един..

публикувано на 13.07.17 в 13:42

Оригинални испански ритми с „Ла Туна“

Уникално турне за първи път започва от Плевен „Ла Туна“  - оркестърът от университета „Алкала де Eнарес“ – висше училище с петвековна история и традиция, която съхраняват неговите възпитаници, независимо на каква възраст са и къде живеят...

публикувано на 13.07.17 в 13:15

Румен Манов: Иконите са част от кореновата система на България, наречена памет

Още два месеца в Музея за християнско изкуство в криптата на храма "Св. Александър Невски" ще може да бъде видяна изложбата, наречена "Небесни закрилници на дома", която представя експонати, притежание на частен колекционер. Собственик на..

публикувано на 13.07.17 в 13:00

Как инициативата "Подарете книга" се превърна в "Пътуващо училище"

Фондация "Подарете книга" предлага да дарите време и ентусиазъм, за да се включите в инициативата, наречена "Пътуващо училище" , която, тръгвайки от София, се отправя към много места в страната, за да помогне на нуждаещи се деца да придобият..

обновено на 13.07.17 в 12:49
Плаващите кейове на Кристо, езерото Изео, Италия, 2016

Документалният филм на БНТ "Мост към Кристо" с премиера в Словакия

Преди броени дни документалният филм на БНТ „Мост към Кристо“ имаше премиера в Словакия – прожекцията беше в рамките на престижния фестивал „Скулптура и обекти“ в Братислава. Форумът съществува вече 22 години и събира творци от Централна Европа...

публикувано на 13.07.17 в 12:30

Документална изложба за Левски и Карлово в Балабановата къща

Фотодокументалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството – Васил Левски и градът,  който го създаде” се открива в Балабановата къща в Стария Пловдив. Експозицията е дело на Националния музей „Васил Левски“ – Карлово и Историческия..

публикувано на 13.07.17 в 07:14