Светът на спиритуализма

Религия, шаманизъм, спиритуализъм, хора, учещи се да летят, и птици, които предпочитат да останат в клетките си - това са част от темите, които тазгодишното издание на Международен фестивал на етнографския филм ще засегне. Зрителите ще имат възможност да..

публикувано на 08.11.17 в 10:25

За конкурса "Веселин Ханчев" и поезията

Само преди дни се състоя награждаването на 34-тия Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ в Стара Загора. Общо 78 млади поети се включиха в това издание на конкурса, като носител на приза „Златното яйце” стана 24-годишната Надежда Тричкова..

публикувано на 08.11.17 в 10:20

Изложба на художничката Лиляна Дичева в Къщата на София

За първи път ценителите на творчеството на Лиляна Дичева ще се срещнат с някои от романите на Стефан Дичев от друга гледна точка - тази, на неговата съпруга Лиляна, която ги е илюстрирала. Тя и Стефан Дичев живеят на легендарната улица „Миджур“, точно..

публикувано на 08.11.17 в 09:25

Премиера на "Ветровете ни мраморни" в Асеновград

Премиера на книгата на писателя Николай Табаков "Ветровете ни мраморни" ще се състои тази вечер в Народно читалище "Родолюбие" в Асеновград. Това е най-новата, десета книга на писателя, посветена на живота на най-големите европейци и българи на ХХ век...

публикувано на 08.11.17 в 07:05

Късо кино във "Фарго"

“Късо кино във Фарго“ представя тази вечер българската онлайн платформа за късометражно кино „NоBlink!“.   В едноименния киноклуб в Лъки – Дом на киното, ще бъдат показани четири късометражни български филма със съвременни сюжети. Проектът е част..

публикувано на 08.11.17 в 06:58

Фотография, която усеща и откликва

Три дни откакто го няма фейсбук, паникьосани хора тичат по улиците  със свои снимки и се питат едни други: Харесва ли ти? Звучи като небивалица и e само забавен  повод да си припомним, че реалността е  непредвидима, а красотата е  в това да..

публикувано на 07.11.17 в 19:12

„Достигане на езерото“ - фантастичен роман за/от деформираното време

Авторът е Светослав Николов, но преди 34 години. Тогава имаше „Народна младеж“ – издателство на Димитровския комунистически младежки съюз, какъвто също имаше. Тогава в него работеха „другари“-редактори, които четяха внимателно и откриваха какво е написано..

публикувано на 07.11.17 в 16:45

Зафер Галибов: Продължавам да търся истината за нещата, които се случиха в Румъния през 1989 година

В галерия-книжарница „София Прес“ оживя част от историята, при това с напълно автентични кадри от революцията, свалила последния европейски диктатор – Николае  Чаушеску. Фотографиите на Зафер Галибов са обединени в изложба под заглавие „Фрагменти от една..

публикувано на 07.11.17 в 15:50

Издадоха тайния живот на Марко Марчевски, описан в книга

Историята на тази книга е много интересна. Авторката ми се обади по телефона, обясни, че е дъщеря на Марчевски, аз й казах, че ми е любим автор, поговорихме как да подготви файла с книгата. След като изчетох текста, много исках да се запозная с тази жена,..

публикувано на 07.11.17 в 15:41
Кристин Димитрова.

Кристин Димитрова - за разказите и иронията

„Като пристигнеш, обади се” е третият сборник с разкази на Кристин Димитрова след „Любов и смърт под кривите круши” и „Тайният път на мастилото”. Но освен това Кристин е чудесен поет, а нейното писане лесно може да се разпознае - то е точно и директно, а и..

публикувано на 07.11.17 в 15:34

Четири български заглавия в програмата на тазгодишната "Киномания"

Хермина Азарян, програматор на тазгодишната "Киномания", представи в "12+3" най-привлекателните заглавия, които можем да видим на предстоящото издание на проявата. Тазгодишният фестивал ще бъде открит с филма "Безкрайната градина" на режисьора Галин..

публикувано на 07.11.17 в 14:48

Какво е бъдещето на Перперикон като туристическа дестинация

Залязва ли славата на Перперикон - древният скален град, станал хит в последните години заради уникалните археологически разкрития. Въпросът беше провокиран след заседание на едноименната асоциация по туризъм, в която членуват основно бизнесмени и..

публикувано на 07.11.17 в 14:23
Христо Гърбов във филма на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти” (2017)

Иглика Трифонова: "Асансьор за пациенти" е много откровен и актьорите вложиха и лични истории в него

За първи път в България филм представя своята кино и телевизионна премиера в рамките на една седмица - това е новата лента на Иглика Трифонова "Асансьор за пациенти", който от петък вече е на голям екран, а на 11 ноември ще може да се гледа и по БНТ 1...

публикувано на 07.11.17 в 14:05
Сцена от спектакъла „Без изход“ по Жан-Пол Сартр

Пиеса без изход по Жан-Пол Сартр

Театър „Друга линия“ поставя в пространството на Център за култура и дебат „Червената къща“ своя първи спектакъл „Без изход“ по Жан-Пол Сартр. Гости в студиото на „Артефир“ са режисьорът на спектакъла, Дарий Чавдаров и актрисата Мартина Кръстева, която..

публикувано на 07.11.17 в 13:44
Петър Дундаков

Една добра година за Петър Дундаков

Петър Дундаков безспорно е от най-талантливите и самобитни музиканти от едно поколение, което (както самият той го описва) е живяло 18 години в социализма, но е започнало да се развива и реализира в последвалото време на отваряне към света...

публикувано на 07.11.17 в 13:40
Марио Варгас Льоса

Новият роман на Марио Варгас Льоса - между политиката и еротиката

Всички знаем къде в София се намират Петте кьошета. Но квартал „Петте кьошета” има и в столицата на Перу - Лима. И това място дава името на най-новата книга на Нобеловия лауреат за литература Марио Варгас Льоса. Романът „Квартал Петте кьошета” събира..

публикувано на 07.11.17 в 13:01
Центърът

Пътешествие в столицата на Страната на огъня

Предаването ,,Преди всички" по "Хоризонт" ви предлага интересна дестинация за пътешествие на Изток, но не далеч от Европа -  към Страната на огъня, както наричат Азербайджан.    В столицата Баку съжителстват минало и настояще, а градът е любопитна..

публикувано на 07.11.17 в 11:27

Писателят Владимир Зарев получи държавната награда "Свети Паисий Хилендарски"

Писателят Владимир Зарев получи държавната награда "Свети Паисий Хилендарски". Той е отличен за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Наградата беше връчена от премиера Бойко Борисов ...

публикувано на 07.11.17 в 11:07
Фрагмент от килим, 4-и век пр. Хр., изложен в „Ермитажа“, Санкт Петербург.

Килимът - уют, топлина и изкуство: Исторически произход на килимите - изкуство и дизайн

Постелки за пода, запазващи топлината и в началото създадени заради необходимостта да оцелееш. Кога килимите се превръщат в нещо сакрално, къде е връзката между небето и земята в един тъкачен стан? Какво тъче паякът? Кога килимът се превръща в осъзнато..

публикувано на 07.11.17 в 09:55
Яра Бубнова

Революционни наследства в изкуството

Как болшевишката революция и нежните революции от края на 80-те години повлияват развитието на съвременното изкуство - за това говорим с Яра Бубнова от Института за съвременно изкуство. Радикалните утопии са немислими без социално, политическо, но и..

публикувано на 07.11.17 в 09:45