Ники Илиев и Орлин Павлов

Орлин Павлов за посланията във филма „All she wrote”

Орлин Павлов е сред главните герои в новия филм „Нокаут или всичко, което тя написа“. Той си партнира със Саня Борисова и Gary Dourdan /актьор от сериала “От местопрестъплението“/. „All she wrote” през годините си проправя път като израз за..

публикувано на 10.09.17 в 11:49
Националната художествена галерия и Музеят на графиката - Гуанлан, представят изложбата „Един пояс, един път”.

„Един пояс, един път“ – изкуството на графиката

В Националната художествена галерия, в седем от неговите зали, може да бъде видяна до 15 октомври една от най-мащабните изложби на този художествен сезон. Това е експозицията „Един пояс, един път“ или новото значение на древния Път на коприната във..

публикувано на 10.09.17 в 09:25

Френскоезични класици в „Запазена марка”

Класически френски автори - и от по-стари времена, и съвременни, представя екип „Драматургични форми” на програма „Христо Ботев” в рубриката Запазена марка „Радиотеатър”. Слушателите ще пребродят великото драматургично пространство на галската република, за..

публикувано на 10.09.17 в 09:00

Десетото издание на Международния фестивал на изкуствата за деца "Орфей в Италия" започва днес

Десетото юбилейно издание на Международния фестивал на изкуствата за деца и младежи "Орфей в Италия" започва днес.  Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде патрон на конкурса, който ще продължи до 13 септември в италианския град Лидо ди Йезоло...

публикувано на 10.09.17 в 08:35

"Формата на водата" спечели голямата награда на кинофестивала във Венеция

Научнофантастичният романс "Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо спечели голямата награда на кинофестивала във Венеция - "Златен лъв". Журито начело с американската актриса Анет Бенинг го избра сред 21 конкуриращи се продукции на..

публикувано на 10.09.17 в 08:30

Искам: девет

Девети септември е денят на тежката тема и тежката музика, за което ни подсказва и въвеждащото парче на, забележете, „Найн инч нейлс“, преводимо като „Щастие в робството“. Двойната деветка в датата лесно може да ни подхлъзне да говорим за деветте музи или..

публикувано на 09.09.17 в 17:05
Всеки си има мнение (Ognuno a suo modo, буквално: Всеки по своя начин) - надписът на черквата в Coazze, вдъхновил Луиджи Пирандело.

Сатира на Пирандело в Неделния радиотеатър

„Всеки си има мнение” - пиесата на Луиджи Пирандело, е вдъхновена, разказват познавачи, от надпис върху черква в пиемонтския град Coazze . В тази своя пиеса известният италиански драматург донякъде повтаря схемата на може би най-прочутата му пиеса „Шест..

публикувано на 09.09.17 в 11:00

За миньорите без украса и сантименти

Миньорският труд е сред най-тежките на тази земя, отговорен и опасен. Не случайно в легендите точно джуджетата се трудят да изкопават минералите на нашата планета: те са дребни, но за сметка на това – жилести, яки и здрави. Тъкмо с такива жилести, яки и..

публикувано на 09.09.17 в 09:30

Владо Пенев и неговия музей на открито

Събота вечер. Излизате от Народния театър и тръгвате пеша по ул. „Иван Вазов“. Точно в този ден тя е затворена за автомобили. Вървите и ставате свидетели на чиста, нощна София, която разказва историите на хората, живели на тази улица преди. Стари къщи,..

публикувано на 08.09.17 в 18:45

Народният театър открива 116-ия си сезон ремонтиран и с по-добро оборудване

Новият творчески сезон в Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открит официално на 10 септември с представлението на Явор Гърдев „Нощна пеперуда“ по пиесата на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин. Освен с нови спектакли, Народният театър ще посрещне..

публикувано на 08.09.17 в 14:00

Sprite Urban Fest слага край на летния стрийт сезон тази събота в Борисовата градина

След свежите моменти в Бургас, Варна и Пловдив, емблематичният Sprite Urban Fest ще сложи запомнящ се край на летния стрийт сезон тази събота в София. На 9 септември, след 16:00 ч., зоната около Езерото с лилиите ще приветства всички столични фенове на urban..

публикувано на 08.09.17 в 12:48

“Канали“ и „Песничка“ - звукът като разказвач

На 9 септември от 19.30 до 20.00 часа в традиционната територия на говора – радиото – не ще чуете и една изговорена дума. В два експериментални проекта звукът ще е единственият пътеводител на историята. Възможно ли е звукови ефекти, подбрани и комбинирани..

публикувано на 08.09.17 в 11:04
Картини от изложбата на Владо Руменов

„Пътеката“ или един поглед назад

„Пътеката, поглед назад…“, малко странно и непретенциозно е озаглавил своята изложба Владо Руменов. Картините, предимно живопис, са разположени в галерия „Сезони“, която открива новата си творческа програма с тази експозиция. Някои заглавия насочват към..

публикувано на 08.09.17 в 10:25
Част от корицата на книгата „Моят живот в киното“ на Тед Кочев

Тед Кочев и изкуството да се обърнеш без гняв назад

Уилям Теодор Кочев. Или по-известен като Тед Кочев – канадски режисьор от български произход. Роден в Торонто. Потомък на български емигранти – баща му идва от Пловдив, а майка му бяга със семейството си от Македония във Варна, а след това и в Канада, след..

публикувано на 08.09.17 в 09:25

Елизабет Христова – Лиса рисува портрети в стила на ван Гог в първата анимация с маслени картини

Картините, животът, думите на Винсент ван Гог дотолкова обсебват личния им свят, че доброволно се пускат по течението, за да съпреживеят последните дихания и мистериозната му смърт. С поетичния език на любовта 125 художници от различни държави..

публикувано на 08.09.17 в 09:10

За тъпанарите и хората

Каръци, злощастни извадки на обществото, „малки хора“ или просто пишман обирджии са персонажите във вече не толкова новия спектакъл на Теди Москов „Редки тъпанари“. Постановката, превела на театрален език филма на италианския кинематографист Марио..

публикувано на 07.09.17 в 14:00

Изложба на бални рокли от 60-те и 70-те години в Историческия музей на Габрово

Историческият музей в Габрово представя изложба на бални рокли от 60-те и 70-те години. Венета Козарева завършва Априловската гимназия през 1971 година. Дарила е на музея малката бяла рокля, с която е отишла на бала си, след като до..

публикувано на 07.09.17 в 12:09
Емил Димитров

Константин Симеонов–Костика е скулпторът на паметника на Емил Димитров

Емил Димитров е един от най-обичаните плевенчани, неговите песни се знаят и пеят от малки и големи. Преди време Община Плевен обяви конкурс за изграждане на паметник. Средствата за него са изцяло от дарения на съгражданите му. Трябва да е готов за..

публикувано на 07.09.17 в 11:51
Композицията „Забити в морето“

Художникът Павел Койчев и морето

Новото предизвикателство в изкуството на художника Павел Койчев е представянето му на тазгодишното издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ . Това са две удивително интересни и мащабни композиции – едната с наименование „Забити в морето“, а другата –..

публикувано на 07.09.17 в 11:27
Кадър от филма „Да живее България” на Адела Пеева

„Да живее България“

„Да живее България” е заглавието на най-новия филм на нашата известна кинодокументалистка Адела Пеева. Както тя споделя, това е филм за национализма и патриотизма и тънката граница между двете. Филмът е работен три години, в които тя проследява своите..

публикувано на 07.09.17 в 10:32