Българската история – двумислена или немислена

Как мислим историята? Този въпрос все повече се превръща в ключов за това как живеем настоящето си и какво ще бъде бъдещето ни. Ето защо появата на книги и автори, които се опитват да мислят историческото не през клишетата, баналностите и митологемите, не..

публикувано на 15.03.17 в 17:05

Федерацията на кинокритиците

ФИПРЕСИ Fédération Internationale de la Presse Cinématographique , на български език Международна федерация на филмовата преса, е асоциация на националните организации на професионалните филмови критици и филмовите журналисти по света за „повишаване и..

публикувано на 15.03.17 в 15:10

Мариус Куркински: Крикор Азарян присъства в моя живот от детството ми до ден днешен

С безплатна прожекция на "Чайка" в клуб "Максим" ще бъде почетена паметта на режисьора Крикор Азарян, който щеше да навърши 83 години днес. Директорът на театър „Българска армия “ Мирослав Пашов уточни за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:..

обновено на 15.03.17 в 14:52
Емануела Шкодрева и Стоян Алексиев в сцена от постановката.

„Някъде в този живот” - една некриминална история, разказана по криминален начин

„Някъде в този живот, или Да си паркираш колата в двора на Харвард” е най-новото заглавие в афиша на Народния театър „Иван Вазов” . Постановката по пиесата на американския драматург Израел Хоровиц е на Гаро Ашикян. Пиесата е страхотна, тя е в един особен..

публикувано на 15.03.17 в 14:30
Ицко Финци

Кирил Дончев и Ицко Финци канят на "Сантиментално пътуване и импровизации"

Композиторът Кирил Дончев и актьорът Ицко Финци се впускат в "Сантиментално пътуване и импровизации" в София. Дончев е автор на музиката на многобройни и останали култови филми и театрални постановки, а Финци - театрален и филмов актьор с..

публикувано на 15.03.17 в 14:14

Мариана Първанова събра в книга бохемските кафенета на соца

Бохемските кафенета на социализма са обект на изследване в книгата на Мариана Първанова , историк и журналист. В предаването "12+3" тя обясни, че тези места наистина са били легендарни, след като фигурират и в текстове на песни: Идеята ми хрумна,..

публикувано на 15.03.17 в 14:13

Василий Сенин превърна сцената на Плевенския театър в салон, а салона - в сцена

Премиерното заглавие на плевенския Драматично-куклен театър “Иван Радоев” е “Вишнева градина“ на Чехов. Спектакълът е реализиран от руския гост-режисьор Василий Сенин, чиято кариера в чужбина започва именно от Плевен и „12-а нощ“ на Шекспир...

публикувано на 15.03.17 в 14:02

Прожекция на „Чайка” в памет на Крикор Азарян

Един от най-значимите режисьори в съвременния български театър е роден на 15 март 1934 г. и в негова памет на този ден театър „Българска армия” ще представи прожекция на един от последните шедьоври на Професора - „Чайка” от А. П. Чехов. В записа ще може..

публикувано на 15.03.17 в 14:00

Поглед в миналото с изложбата „София в зората на свободата“

Какъв е бил центърът на София, какво е било ежедневието на хората и как са се чувствали те във времената след Освобождението на България? Това показва изложбата „София в зората на свободата“ на Регионалния исторически музей – София, посветена на..

публикувано на 15.03.17 в 12:27
Академик Александър Балкански

Цирк „Балкански” отбелязва 120-годишнината на българското цирково изкуство

С национално турне цирк „Балкански” ще отбележи 120-годишнината на българското цирково изкуство. Най-големият цирк на Балканския полуостров ще гостува в 25 български града от 30 март до 23 април тази година. По случай юбилея световноизвестната циркова..

публикувано на 15.03.17 в 11:45

„Игли в съня” и „Сага за свещи” в „Перото”

На премиерата на новата си билингва книга „Игли в съня” в литературен клуб „Перото” поетесата и литературен критик Анжела Димчева представи и своя преводач, украинския поет Микола Мартинюк и книгата му „Сага за свещи”. Той е в София по покана на СБП.

публикувано на 15.03.17 в 11:05

Великите европейци - Франсиско Гоя, трета част

През 1795 година Франсиско Гоя е вече глух и болнав, но все още е привлекателен мъж със силния си характер, със своята екстравагантност и могъщ талант. Той се запознава с херцозите Алба и живее известно време у тях, докато им рисува портрети. Но..

публикувано на 15.03.17 в 09:44

Благословена пета книга на Елена Денева

„Благословени върхове на пръстите” е петата стихосбирка на талантливата поетеса, за която редакторът ѝ Виолета Христова, казва: Книгата ѝ е интересно поетическо преживяване, има хъс, характер и зъбки, но също и мекота, обич и смисъл. Неделя Човече,..

публикувано на 15.03.17 в 09:30
Шамаш – бог на слънцето и правосъдието, седнал на трон под символите на Слънцето, Луната и Венера. Каменната плоча е открита в южен Ирак през 1881 г.

Радиоенциклопедия „Между светлината и екстаза в древността“: Екстазът в древните цивилизации на Двуречието

В поредицата за древните цивилизиции на света ще ви срещнем с културата на древните народи от Двуречието между IV – I хил. пр. Христа. От д-р Кабалан Самир Мукарзел, преподавател по Стара история в СУ „Св. Климент Охридски“, ще научим повече за древните..

публикувано на 15.03.17 в 09:15

Антон Баев представя новата си книга в Коматево

Народно читалище „Иван Вазов – 1931” Коматево представя Антон Баев и неговия роман „Светата кръв“.  Той е отличен със Специалната награда в конкурса за неиздавани български романи – 2016 г. на Корпорация „Развитие”. „Светата кръв” е текст,..

обновено на 15.03.17 в 08:38

Млади таланти дебютират с картини в галерия "Ромфея"

Изложба на настоящи и бивши ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще бъде открита в галерия „Ромфея“.   Десет бивши и около 20 настоящи ученици на гимназията представят своите творби, вдъхновени от темата „Време“,..

публикувано на 15.03.17 в 07:23

Художничката Анжела Минкова: Рисуването върху вода е медитивно изкуство

„Ебру“ или рисуването върху вода е използвано от сибирските шамани за гадаене, а понеже е ислямско изкуство се рисуват предимно флорални мотиви, където изобразяването на човешки изображения не е прието, сподели художничката, която използва тази..

публикувано на 14.03.17 в 18:31
Марин Троянов

Какъв е реалният живот „Под африканското слънце”

Четирите новели, озаглавени „Под африканското слънце”, отвеждат читателите точно в Африка и разкриват такива детайли от живота там, които само очевидец може да разкаже. Авторът на книгата Марин Троянов наистина познава отблизо живота на черния..

публикувано на 14.03.17 в 17:30

Джон Савидж гостува на българските зрители

Американският актьор, увековечен в ролята на Клод Хупър Буковски в епохалния мюзикъл „Коса” на Милош Форман е специален гост на 21-я София филм фест . Той получава наградата на София и на Столичната община за своя принос към изкуството на киното...

публикувано на 14.03.17 в 16:20

Сдружение „Шанс чрез умения” с нов творчески проект, насочен към децата и младите до 18 години

Ученическото онлайн списание „Щъркел” е продължение на Социален проект „Щъркелите” и е интерактивен образователен проект, който има за цел да провокира творческата активност и социалната ангажираност на децата от цяла България. Предстои да се превърне в..

публикувано на 14.03.17 в 16:00