Теодора Димова за новата си книга "Марма Мариам"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Prikliuchenia V Stranata Na Radioto/Grafiti Teodora Dimova _Isus.mp3   Теодора Димова е родена през 1960 в София. Завършва английска филология в СУ "Кл. Охридски". Първата й пиеса "Фюри" печели през..

публикувано на 15.04.10 в 06:42

"Приказки от България" от Милчо Спасов

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/1404 MSpasov.mp3  В продължение на месец желаещите да разгледат творбите на един от най-самобитните ни художници - Милчо Спасов, могат да видят негови платна на територията на медия, която притежава звук, а не..

публикувано на 14.04.10 в 08:34

"Врата към Европа": българската следа - митове и истина

В предаването ще говорим за разнищването на българската следа в покушението срещу папа Йоан Павел II или по-скоро за изчистването на тази не особено позитивна следа за България в Европа. Поводът е документалната книга на Асен Марчевски „Шифърът на..

публикувано на 13.04.10 в 14:20
\r\nХудожникът Милчо Спасов пред картината си

Образите на Радичковите думи - изложба живопис на Милчо Спасов в Салона за култура на програма "Христо Ботев"

От 14 до 30 април във фоайето пред първо студио в сградата на Българското национално радио ще бъдат изложени 30 платна на Милчо Спасов. За творчеството на художника неговият земляк, писателят Йордан Радичков пише: „...Всичко някак си е обгърнало и забулено..

публикувано на 13.04.10 в 12:44
\r\nЕкипът на „АГИТПРОП” пред къщата на Балканския документален център: Георги Богданов, Борис Мисирков, Андрей Паунов, Борис Десподов и Мартичка Божилова (отляво надясно).

Новата вълна в българското кино: Мартичка Божилова и екипът на продуцентската компания „АГИТПРОП” в „Авторът и неговата публика”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Avtorat_i_negovata_publika/100417_M.Bojilova.mp3 „АГИТПРОП”: Компанията ни залага на млади и непознати автори с оригинални идеи Мартичка Божилова е един от най-успешните продуценти на българско документално кино у нас...

публикувано на 13.04.10 в 07:40

В Салона за култура на програма „Христо Ботев” гостува Литературното кафене “София на Сена” по повод 50-годишнината от гибелта на Албер Камю

Днес в 18.00 часа Салонът за култура на програма "Христо Ботев" ще отвори врати за почитателите на фреската литература и творчеството на Албер Камю. Удостоен с Нобелова награда за литература през 1957 година, Албер Камю е най-рано починалият..

публикувано на 12.04.10 в 09:07

Българското кино зад кадър и без текст

Темата на предаването е провокирана от статията на Юлиана Методиева във в. „Гласове” - „Тихо, да не събудим зрителя!”, в която кинотворците са обвинени, че правят скучно и най-вече безпроблемно кино. С гостите в студиото ще се опитаме да стигнем до отговор..

публикувано на 12.04.10 в 08:10
„Усещам животните, не мога да ги излъжа, те те превземат, но трябва и да си предразположен да ги обичаш” - споделя певицата.

Росица Кирилова: „Има много въпроси, на които човек търси отговорите”

„Човек прекарва 80% в мисли за миналото, а само 20% за настоящето... Аз съм търсеща натура - по думите на мама съм била много слънчево дете. Мама и татко са обикновени хора. Мечтата на татко е била да се занимава с музика, но не успява. Но пък мен ме..

публикувано на 12.04.10 в 07:29

"Светът през книгите": пловдивският писател Христо Нанев и книгите му за Слава Севрюкова

Христо Нанев е автор на четири книги за явлението Слава Севрюкова, която още приживе е наричана жената-микроскоп. Благодарение на паранормалните си възможности, тя прави изследвания и открития в областта на физиката и по-специално в изучаване ядрото на..

публикувано на 09.04.10 в 13:31
Лили Друмева и Йото Пацов.

Две нестандартни, авантюристични личности в „Часът на думите”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Chasat_na_dumite/100411_Chasat na dumite.mp3 Йото Пацов е известен български журналист, писател, природолюбител, обществен деец и пътешественик. Автор е на книги с разкази, стихове, очерци, публицистика, („Пръчка от леска”,..

публикувано на 09.04.10 в 07:57

„111” е шестото заглавие от Панорамата на съвременна полска драма, осъществена съвместно с Полски институт София

111 е скандален текст. 111 е цената на един пистолет. 111 е първото игрално радиопроизведение на кинорежисьора Николай Волев. 111 е 27 минутно аудио. Томаш Ман, драматург, режисьор и доктор на филологическите науки, написва радиопиесата „111” през 2004..

публикувано на 09.04.10 в 05:33
Антони Дончев по време на концерт в Първо студио на БНР

Антони Дончев дирижира Биг бенда на БНР на 10 април в НДК

Антони Дончев гостува в студиото на "Артефир" по повод на концерта на Биг бенда на БНР на 10 април в НДК. Ето какво сподели той в ефира на предаването: “Предизвикателството да съм в ролята на диригент е огромно. Мисля, че съм заложил професионално..

публикувано на 08.04.10 в 12:34

Радиоколекция от 12 до 16 април

„Паметта се руши както стар град. Празнотите на преустройващата се Москва се запълват отново с архитектурно съдържание. А в пропастите на паметта остават само призраците на вече несъществуващи, ликвидирани улици, пресечки, затънтени места...” Така..

публикувано на 08.04.10 в 09:07
\r\nНиколай Волев по време на записите на документалната пиеса „Ветрогонци” - част от проекта „Аз живея на Балканите”.

Попътен вятър, Чудотворецо!

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Avtorat_i_negovata_publika/10041_Nikolaj Volev.mp3 Христос воскресе! В тези все още светли, възкресни дни един творец, един яхтсмен, един волен мъж, празнува рождения си ден. Става дума за Николай Волев, документалист,..

публикувано на 08.04.10 в 08:25
Актьорът Иван Балсамаджиев пя и разговаря с публиката, препълнила зала 1 на НДК за концерта „Коледни звезди”. Почитателите му го обичат и с песните му, и с актьорските му скечове.

за Иван Балсамаджиев...

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Povtori fantazijata/100411_Balsamadjiev.mp3 Разделихме се с него физически, но не и духовно... За книгата му „Борбата със злото в мен” синът Ангелин казва: „Той написа книга ала автобиографичен роман. Направи моноспектакъл по..

публикувано на 08.04.10 в 07:57

В "Запазена марка Радиотеатър" продължаваме да излъчваме пиесите на Мирон Иванов

Споделете с нас част от съкровищата, които Радиотеатърът вади от своите фондове за да отбележи 70-годишнината си и 75-годишнината на БНР. От Златния фонд на Българско национално радио сме избрали за вас пиесата на Мирон Иванов "Дъждовен ден". Постановката е..

публикувано на 07.04.10 в 13:48

Любомир Розенщайн за невролингвистичното програмиране - как да управляваме себе си и своя живот

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Prikliuchenia V Stranata Na Radioto/Grafiti Rozenstein.mp3   Какво представлява „Невро лингвистично програмиране”-   " методология, сборник от техники,   които ни помагат да бъдем себе си... " "Как де..

публикувано на 06.04.10 в 10:28
Ивета Данаилова и Дмитрий Гачев.

В „Часът на думите”: Млада поетеса и бизнесмен

В предаването гостуват млада поетеса и бизнесмен от руско-български произход, свързан трайно с културата. Ивета Данаилова е родена на 27 декември 1974 г. в Сливен. Завършва гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов”, Сливен и журналистика..

публикувано на 01.04.10 в 11:53

Елена Стефанова - още едно име остана само в историята на театъра

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0104 EStefanova.mp3 Отиде си още един къс от живата история на позамрялата българска култура - актрисата Елена Стефанова. Когато започнах професионалния си театрален стаж точно преди 30 години, тя вече беше..

публикувано на 01.04.10 в 09:48

В "Новите писатели" проф. Михаил Неделчев представя Патриция Николова

Току-що Патриция Николова издаде третата си стихосбирка. Но поводът да я представим като един от новите писатели не е само тази нейна поредна поетична изява, но и отличните й анализи върху българския театър, които редовно публикува във вестник..

публикувано на 01.04.10 в 09:33