„Светът през книгите”: „Джазът в България и българите в джаза”

Тази книга може да се определи като енциклопедия, защото проследява развитието на това елитно изкуство у нас през времето от 1911 до 1991 година. Към богатия илюстративен и фактологически материал има и уникален диск с малко известни концертни изпълнения на..

публикувано на 15.10.10 в 11:14
Композиция „Това, което не виждате” на Михаела Власева, 2008.

„Музей в ефира”: Няколко знаменателни артсъбития

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzej v efira/101017_Muzej v efira.mp3 Няколко са артсъбитията, за които ще стане дума в предаването тази неделя и то не като за самостоятелни, изолирани явления, а като за жив художествен процес, разглеждан в контекста на..

публикувано на 15.10.10 в 07:09

Емилия Юлзари ни представя тазгодишния носител на Нобеловата награда за литература Марио Варгас Льоса

Преводачката на Нобеловия лауреат Емилия Юлзари е превеждала Маркес, Марио Бенедети, Хулио Кортасар. Вижда за първи път носителя на наградата Марио Варгас Льоса през 1968 в Куба. „Тогава той още беше влюбен в кубинската революция, но присъстваше там като..

публикувано на 15.10.10 в 06:29

Изложба „Кутията” в галерия-книжарница „София Прес”

Това е изложба на двама интересни автори: Дарина Цурева, живопис и Георги Георгиев, фотография. С различни техники те са си поставили за цел да изследват понятието „Кутия”. Затова мотото на техния проект се нарича така. В тази изложба не разказват митове,..

публикувано на 14.10.10 в 12:39

Развигор Попов и Мими Иванова в „Часът на думите”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Chasat_na_dumite/101017_Chasat na dumite.mp3 Гостува именитата семейна двойка в попмузиката - Мими Иванова и Развигор Попов. Както вече съобщиха медиите, на 26 октомври те ще отбележат 33-годишнината от брака си с голям..

публикувано на 14.10.10 в 12:23

Кръгла маса в БНР за връзката изкуство - образование

Днес в рамките на фестивала на анимационното кино „Златен кукер” в БНР се проведе кръгла маса на тема „Използване на изкуството за целите на образованието”. Представители на различни институции и творци обсъждаха какъв е начинът изкуството и образоването да..

публикувано на 14.10.10 в 11:49

„Сенки от отвъдното - древният Некропол на Несебър” - изложба в Националния археологически музей

Изложбата гостува на Националния археологически музей при БАН. Представят се родни дарове от раннохристиянски и средновековни погребения. Знаем, че Несебър е един от нашите съвременни градове в списъка на световното културно наследство на  Юнеско. Кураторът..

публикувано на 13.10.10 в 12:51

Дни на японската култура в България

Представи ни ги културното аташе на Япония у нас Ая Отоки в предаването „Артефир”: „Започва 21 издание на Дните на японската култура в България - проявите са в рамките от 14 октомври до 23 декември. В София, Пловдив и Варна ще се проведат 11 културни..

публикувано на 13.10.10 в 12:44

Във „Врата към Европа”: Авторите и техните права - приоритет на европейската ни самоличност

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Kakvo_se_sluchva/101014_Avtorsi prava.mp3 България многократно е била на ръба на санкции и в черния списък на пиратството на музикални и други авторски продукти. Законът за авторските и сродните им права, който в момента..

публикувано на 13.10.10 в 08:08

За премиерата на филм за спасяването на евреите

В БТА се състоя пресконференция по повод световната премиера на документалния филм „Празни товарни вагони” на американския режисьор и продуцент проф. Едуард Дафни. Филмът е посветен на спасяването на над 50 хиляди български евреи по време на Втората..

публикувано на 12.10.10 в 08:46

Юбилейна изложба на Стефан Десподов

„Театралният плакат вика в градската пустиня” - под този надслов е експонирал изложбата си Стефан Десподов в централното фоайе на Народния театър „Иван Вазов”. Тя е по повод неговата 60-годишнина. Представени са около 50 плаката, създадени през годините..

публикувано на 12.10.10 в 07:39

Четвърто издание на „Архитектурна седмица” в Прага

„Българската архитектура е в криза, независимо от икономическите постижения и строителния бум през последните години. Остават й много предизвикателства, свързани с качеството на средата на живеене - реставрацията на сградите - паметници на културата,..

публикувано на 12.10.10 в 07:28

Наградените на филмовия фестивал „Златната роза”

Председателят на журито на 29 фестивал на българския игрален филм проф. Иван Ничев обяви наградите: „Ще тръгна отдолу нагоре. Награда за дебют получи филмът „Подслон” на режисьора Драгомир Шолев за авторски почерк - доставерен, ясен, пестелив, безпощаден -..

публикувано на 08.10.10 в 14:14

Есенни литературни празници в Бургас през погледа на поетесата Елка Василева като представител на отдел „Култура” в община Бургас

„ 13-то издание на празниците е наистина културен маратон, който ще продължи 30 дни. Хубави неща се случват в Бургас през октомври. За някои фаталисти 13-то издание е малко по-особено, за нас то си е щастливо, защото дори разтърсена от кризата, община..

публикувано на 08.10.10 в 13:04

Антония Ковачева коментира фестивала „Златната роза”

„След скандалите, свързани с фестивала анализирам нещата. Бих разделила фестивала и случващото се тук на два конкурса. Единият е чисто филмов, а другият е конкурс за демокрация и устойчивост в условия на демокрация - сподели тя в „Артефир”. С други думи..

публикувано на 08.10.10 в 08:18

Съвременното изкуство - различната гледна точка

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzej v efira/101010_Muzej v efira.mp3 Предлагаме ви интересен ъгъл към осмислянето на съвременното българско изобразително изкуство: Галерия ХХL в София - нейната история и съдбата на нейните галеристи; художникът Косьо..

публикувано на 08.10.10 в 07:35

Литературен фестивал в Англия, представен от Зорница Христова

За „Фестивала по писане” в Чичестър, Англия, разказва Зорница Христова. Позната повече като преводач, от началото на годината се изявява и като писач. Занимават я най-вече децата и темите, свързани с тях. „Фестивалът завърши на 26 септември - казва Зорница..

публикувано на 07.10.10 в 13:40

Четири години от убийството на Политковская

На 7 октомври преди 4 години беше застреляна Анна Политковская. Безжизненото тяло на световно известната журналистка и критичка на управлението на Владимир Путин откриват съседи. На мястото на престъплението са намерени захвърлен пистолет и 4 гилзи. Ето..

публикувано на 07.10.10 в 13:04

Ирен Кривошиева: „Не съм излязла от детството си”

„Лудо дете бях, но много обичана, слънчево дете... Сестра ми - по-странна беше, те големите се натоварват с повече грижи и може би по тази причина не приема положителните неща. Ходехме в Созопол - не усещах никаква липса нито на внимание, нито на грижи,..

публикувано на 07.10.10 в 08:10

В „Новите писатели” с проф. Михаил Неделчев: Мария Калинова

Мария Калинова е сред младите български писатели, и комплексен тип литератор - едновременно поет, критик, литературовед, университетски преподавател, автор на една поетическа книга. Тя осъществява множество литературни проекти с Камелия Спасова, включително..

публикувано на 05.10.10 в 07:24