Мая Методиева за Иван Методиев: Той беше с буен нрав, но когато пишеше, ставаше благ

Тези думи на съпругата на изключителния български поет, изпратила го в последния му път, прозвучаха в предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници“. При една от малкото предоставяни ѝ възможности..

публикувано на 09.12.18 в 10:53
Група

Магията на българския фолклор в благотворителен коледен концерт в Сейнт Питърсбърг, Флорида

Благотворителен коледен концерт организира тази вечер българската общност в американския щат Флорида. Концертът в Сейнт Питърсбърг ще представи магията на българския фолклор, а събраните средства ще бъдат дарени с благотворителна цел на организацията..

публикувано на 08.12.18 в 11:23

Живко Седларски и неговите рокли-пътешественици на три континента

Освен че пътешестват на три континента, роклите на   Живко Седларски се отличават и с феерични имена: „Дъга в нощта“ ,„Андромеда“, „Полъх“, „Бяла тишина“, „Виенски валс“, „Звездите на Щутгарт“, „Спирална галактика“, „Жената на рибаря“, „Рокля Сирена“ (в..

публикувано на 08.12.18 в 10:25

Стефан Цанев: Винаги се намират луди, които да се занимават с изкуство

„Винаги се намират луди хора, които се занимават с изкуство, защото трябва да си ненормален да се занимаваш с нещо, което видимо е безполезно“, каза поетът, писател и драматург Стефан Цанев пред БНР в отговор на въпрос кой се занимава с поезия днес...

публикувано на 07.12.18 в 20:49
Кино

Прожектират “Всички вкупом“ в памет на режисьора Иван Росенов

Днес се навършват 10 години от смъртта на режисьора Иван Росенов. Във вторник от 17 часа във филмотечно кино “Одеон“ ще бъде представен, в негова памет, един от неговите филми – "Всички вкупом“, който е направен през 1991 година. “Това е един..

публикувано на 07.12.18 в 19:56

Едно шоу на No Blink

Гледате ли телевизионни сериали? Ако отговорът ви е положителен, веднага ще ви попитам дали ви е направило впечатление качеството на съответната продукция? Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че то се доближава, а понякога дори надминава това на..

публикувано на 07.12.18 в 19:35

Мирела Иванова и Рада Панчовска с награда за поезия "Николай Кънчев" 2018

Наградата за нова българска поезия на името Николай Кънчев за 2018 година беше присъдена на поетесите Мирела Иванова и Рада Панчовска за стихосбирките „Седем“ и „Космически елегии“. Поетичният Никулден се проведе в изложбената зала на галерия „Средец“ на..

публикувано на 07.12.18 в 17:30
Проф. Цочо Бояджиев, Чавдар Ценов и Кристин Димитрова на премиерата на книгата

Чавдар Ценов издаде нов роман

Чавдар Ценов е автор на „Удавената риба“, на сборниците с разкази „Черно под ноктите“, „Щраусовете на Валс“ и „Другата врата“, както и на романа „Кучета под индиго“ и книгата с новели „Отклонения наесен“. „Накъде тече реката“ е най-новият му роман. Той е..

публикувано на 07.12.18 в 16:45

Нека Дядо Коледа помогне на българските деца да осъществят мечтите си

Новият спектакъл на Нешка Робева "Има такова шоу" ще бъде представен на 12 декември в зала 1 на НДК. Ще има едно единствено представление, по време на което зрителите ще могат да се насладят не само на грацията на гимнастичките ни, но и на ангелските..

публикувано на 07.12.18 в 15:48

Един живот не стига

За Надя Кехлибарева може да се говори дълго и интересно. Но днешното време е все по-динамично и сякаш човек иска да узнае всичко някак наведнъж. Затова ето накратко пътя ѝ: родена в София през 1933 г., а детството и юношеството си прекарва във Варна...

публикувано на 07.12.18 в 15:05

Творби на Банкси бяха изложени в Мадрид без разрешението му

Седемдесет оригинални творби на мистериозния британски стрийт художник Банкси бяха изложени без разрешението му до 10 март следващата година в Мадрид, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Изложбата, озаглавена "Гений или вандал?", бе тържествено открита в..

публикувано на 07.12.18 в 14:25

Студенти от Великотърновския университет разкрасяват градската среда

През 60-те години на миналия век утвърдени личности в изобразителното изкуство пристигат в старопрестолната ни столица, за да се посветят на обучението на първия випуск студенти по артистични специалности в педагогическия институт в града. През..

публикувано на 07.12.18 в 13:45
Мартин, Катя и Яна Петкови на откриването на изложбата.

Една забележителна фамилия показва своето изкуство

В столичната галерия „Арте“ се откри изложба на фамилия Петкови, която събира произведения на три поколения от семейството – на Найден Петков (1918-1989), на сина му Мартин Петков, на дъщеря му Катя Петкова и на дъщерята на Мартин и внучка на..

публикувано на 07.12.18 в 12:35
Живко Седларски

Български скулптор прави стенописи в пешеходни зони в Китай

Народна носия от метал във фигура с височина 5-5.50 метра – това би била най-голямата скулптура на Живко Седларски в България.        "Няма да има шевица, няма да има бродерия, но ще се усеща, защото вече го тествах с макетите си – хората, които..

публикувано на 07.12.18 в 12:06
Коледни играчки в Музея на Прага във Варшава

Музеят на Прага във Варшава промотира модерно и елитарно изкуство

Във Варшава има "Музей на Прага във Варшава“ и това изобщо не бива да ви учудва, защото е кръстен на името на квартала в полската столица. Той е част от Варшавския исторически музей. Намира се на десния бряг на река Висла, а кварталът е бил отделен..

публикувано на 07.12.18 в 12:02

Директорът на Националната библиотека: Най-вероятно ремонтът ще започне през 2019 година

В навечерието на честването на 140-годишнината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ от синдикалната организация на КНСБ сигнализираха за разруха, лоши условия на труд и съмнителни обществени поръчки в нея. Директорът на..

публикувано на 07.12.18 в 11:28

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна..

обновено на 07.12.18 в 11:28

В търсене на доброто

Три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството представя столичната галерия „Синтезис“ до 15 декември 2018 г. Изложбата показва фотопроектите на Добрин Кашавелов, Борислав Трошев и Тихомира Методиева, отличени през 2018 г. в..

публикувано на 07.12.18 в 10:30

Накъде в София

КОНЦЕРТИ От 20.00 ч. започва концертът на фламенко кралете Gipsy Kings в Зала 1 на НДК. Концертът се мести от 28 юни на 7 декември. Промяната се наложила поради логистични несъответствия в програмата на харизматичните изпълнители на хитовете..

публикувано на 07.12.18 в 08:58

Пътуваща изложба иска да провокира дискусия за социалната роля на българските жени

Пътуваща изложба в пет региона на България ще визуализира ежедневието на българските жени, ще популяризира техните местности и провокира дискусия за ролята на жените в обществото. Чрез силата на фотографията и техниките на устната история проектът цели да..

публикувано на 07.12.18 в 08:32