Зрителите ще погледнат през очите на актьорите по време на шестата „Нощ на театрите“ на 17 ноември 2018 година

Класиката и новите технологии ще се гледат „очи в очи“ по време на най-масовото гледане на театър в последните години. Наред с легендарната машина, която върти всеки квадратен метър от сцената на Народния театър, ще застане чатботът на Владимир..

публикувано на 13.08.18 в 12:06
Ирина Вагалинска в студиото на предаването.

Археологически приключения в Хераклея Синтика

Може да ги направите и от… разстояние, благодарение на един малък, но ентусиазиран екип. Състои се от двама души, които на доброволчески принцип качват на електронна платформа новини от археологическите разкопки. Това са Ирина Вагалинска, редактор на книги..

публикувано на 13.08.18 в 11:10

"Царицата на Чардаша" в Летния театър във Варна

Оперета в три действия от Имре Калман по либретото на Ищван Бекефи и Дешо Келер 14 август 2018, вторник, 21 часa, Летен театър Диригент Цветан Крумов Постановка Видин Даскалов Режисьор Александър Мутафчийски Художници Мария..

публикувано на 13.08.18 в 06:50

„Коприна” на Алесандро Барико – романът като музика

„Коприна” на Алесандро Барико – италианския писател, преподавател по творческо писане, киносценарист, драматург, режисьор и музикант, е книга, която оставя без дъх. Оставя без дъх и заради историята, която разказва, и заради езика, с който разказва...

публикувано на 12.08.18 в 17:25

За първи път “Фестивал на цветовете“ в Дупница

Фестивал на цветовете за Деня на младежта организира Община Дупница заедно с Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетните и непълнолетните. Събитието се провежда за първи път и предвижда забавно парти с музика и фестивални..

публикувано на 12.08.18 в 11:25

Диамантите на белгийската огърлица

Мишел де Гелдерод и Морис Метерлинк са представени с общо 6 пиеси през идващата седмична панорама на „Запазена марка Радиотеатър“. Тъй като се очертава това да е една от последните нощни театрални седмици по програма „Христо Ботев“, слушайте тези необичайни..

публикувано на 12.08.18 в 09:35

Почина Нобеловият лауреат за литература Сър Видиядхар Найпол

На 85-годишна възраст почина Нобеловият лауреат за литература Сър Видиядхар Найпол, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на семейството му. Британският писател, родом от Тринидад, е популярен със своите романи и пътеписи, съсредоточени в..

публикувано на 12.08.18 в 09:30

Аудио за един поетично-ваканционен следобед

Тази радиопиеса се слуша леко. Оставяш ѝ се като на ласкаво приплясващи морски вълни. Усещаш се измит, прохладен и унесът ти харесва. Тук историите текат от гледна точка на вътрешни монолози и като тръгнеш след тях, хем ти е уютно от богатото и точно..

публикувано на 12.08.18 в 09:05

Арменците почитат днес Пресвета Богородица

Арменската общност в страната почита паметта на Пресвета Богородица. По традиция арменците празнуват Успението на Божията майка в неделния ден, най-близък до 15-ти август. Приготовленията започват, когато вярващите се събират в двора на арменската..

публикувано на 12.08.18 в 04:27

Теснолинейката до Добринище чества рожден ден с фолклор

Навършват се 81 години от преминаване на първата теснолинейка по маршрута Добринище-Септември. Участъкът от близо 125 километра  преминава през най-високата жп гара на Балканите - гара Аврамово.  Днес по обед там ще е първият национален събор,..

публикувано на 12.08.18 в 03:18

Започна световното първенство по танго

Фестивал на тангото и световен шампионат по този танц започна в Буенос Айрес, в културния център "Усина дел арте", предаде ТАСС. Във фестивала ще участват над 2000 танцьори, музиканти и певци от Аржентина и други страни.  В  културния център освен..

публикувано на 12.08.18 в 02:10
Диригент Марко Армалиато, Красимира Стоянова и Хуан Диего Флорес (вдясно)

Млади български творци могат да кандидатстват за стипендия до края на август

До края на август е възможността за кандидатстване в първото издание на конкурса за Национална стипендия „С усилия към звездите“, основан от фондация "Културни перспективи".  Със стипендията ще бъдат подкрепяни млади български творци. Победителите ще имат..

публикувано на 11.08.18 в 11:22
Андрей Хадживасилев

Морска премиера в Ахтопол на детския игрален филм "Случаят Кюри"

Детският игрален филм "Случаят Кюри" ще има своята морска премиера следобед в Ахтопол. Режисьорът Андрей Хадживасилев подчерта, че филмът е в духа на някогашното успешно българско кино. "Филмът е изключително лек и забавен. Освен така важните елементи за..

публикувано на 11.08.18 в 11:19

В парка "Света Троица" в София се провежда "Зелена библиотека"

Музика, книги и "сладоледени изкушения" предлага "Зелената библиотека" в парка "Света Троица" до 14 ч., съобщават инициаторите от Столичната библиотека.  Поети и музиканти представят свои творби. За малките е артработилницата с куклената актриса Таня..

публикувано на 11.08.18 в 09:58

В международния фестивал „Банатски вкусотии" в Асеново ще участват 59 готвачи

В плевенското село Асеново се провежда международен фестивал „Банатски вкусотии - традициите на моето село”. 59 готвачи ще представят 105 традиционни храни и ще се състезават за „Най вкусно” и „Най - автентично”  ястие. Организатор на събитието е..

публикувано на 11.08.18 в 08:44

Габровската библиотека ще обучава читателите си да са финансово грамотни

Габровската библиотека ще обучава читателите си да са финансово грамотни и да ползват новите технологии за информация и комуникация. Възрастните хора рядко са финансово грамотни и не владеят новите технологии. Това показват статистическите данни за..

публикувано на 11.08.18 в 03:58

Перперикон - основа за икономическото и културно развитие на област Кърджали

Скалният град Перперикон е една от забележителностите на област Кърджали. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" проф. Николай Овчаров обясни: "Това е 19 година на мащабните разкопки на Перперикон и при нас няма търсене на съкровище или на..

публикувано на 10.08.18 в 18:50

12 актьори сформират трупата на Театрално-музикалния център в Кърджали

12 са актьорите в Театрално-музикалния център в Кърджали. Това каза Петър Атанасов, актьор в кърджалийския театър. „Младите хора да дойдат да играят в Кърджали, за да веселят хората. Нашите представления са весели и спокойни", добави той...

публикувано на 10.08.18 в 18:35

Ивелина Чолакова – за фотографията и манията посткросинг

Фотографът Ивелина Чолакова е един от първите българи в платформата Postcrossing. В нея тя открива начин да се свърже с хора от различни краища на света с помощта на позабравените от мнозина пощенски картички. Така тя преживява много забавни истории,..

публикувано на 10.08.18 в 12:40

Започна фестивал на тангото в Буенос Айрес

Фестивал на тангото и световен шампионат по този танц започна в Буенос Айрес, съобщава БТА, цитирайки ТАСС. Във фестивала ще участват над 2000 танцьори, музиканти и певци от Аржентина и други страни. Стартът на фестивала и шампионата бе даден с..

публикувано на 10.08.18 в 12:04