Пътуваща изложба иска да провокира дискусия за социалната роля на българските жени

Пътуваща изложба в пет региона на България ще визуализира ежедневието на българските жени, ще популяризира техните местности и провокира дискусия за ролята на жените в обществото. Чрез силата на фотографията и техниките на устната история проектът цели да..

публикувано на 07.12.18 в 08:32

Коледен фестивал в Кюстендил събира хорове от България и Македония

Коледен фестивал в Кюстендил събира на една сцена хорове от България и Македония. В първото издание на фестивала ще вземат участие хорове от Щип, Македония, смесен хор "Орфей" от Враца, туристическият хор "Осоговско ехо" - Кюстендил, местните вокални..

публикувано на 07.12.18 в 08:24

Уроците на пингвина

По време на почивка в Уругвай, авторът на тази книга Том Мичел спасява пингвин от нефтен разлив, след което птицата отказва да се отдели от него. Том няма друг избор, освен да преведе новия си приятел незаконно през границата и митницата в..

публикувано на 07.12.18 в 08:20
Църквата „Св.св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско.

Църква в Добърско вече е културна ценност с национално значение

Уникалната средновековна черква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско е обявена за културна ценност с национално значение, потвърдиха от Министерството на културата. Предложението е  направено от директора на Института за недвижимо..

публикувано на 07.12.18 в 08:03
Забравеният барелеф на Никола Вапцаров бе поставен на постамента пред  читалището в село Мосомище.

Откриха барелеф на Вапцаров, забравен отпреди половин век

Гранитен барелеф на Никола Вапцаров, забравен отпреди повече от половин век, бе открит в подземието на читалището в село Мосомище. Днес се навършват 109 години от рождението на поета. Години наред пред сградата на читалището в селото стоял празен..

публикувано на 07.12.18 в 07:54
Актьорът Крисчън Бейл като Дик Чейни и Ейми Адамс (Лин Чейни) в политическата комедия „Вице“, която получи 6 номинации за наградите „Златен глобус“.

"Вице" води с 6 номинации за наградите "Златен глобус"

Политическата комедия „Вице“ (Vice) води с шест номинации за наградите „Златен глобус“, предаде БТА. Следват мюзикълът „Роди се звезда“,  историческата комедия „Фаворитката“ и  „Зелената книга“ с по 5 номинации, „Мери Попинз се завръща“ и „Черен..

публикувано на 06.12.18 в 18:44
Любиша Георгиевски

На 81 г. почина Любиша Георгиевски - режисьор и драматург

На 81 г. тази сутрин почина театралният и филмов режисьор, драматург, теоретик на театъра и професор по театрална режисура и актьорска игра Любиша Георгиевски, съобщава БГНЕС. На македонската общественост..

публикувано на 06.12.18 в 16:21

"Бургазлии завинаги" представя 17 видни личности, свързани с историята на Бургас

„Бургазлии завинаги“ показва хората, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на Бургас. Видните личности са представени чрез техни автентични снимки, биографични бележки и предмети. Изложбата е част от поредица събития, посветени на Никулден...

обновено на 06.12.18 в 16:12
Томас Фрам

Клишето „България“ в европейската литература

Как изглежда България в съвременната литература на немски език и в представите на европейците? По тази тема Кристин Димитрова разговаря с гост-резидента на Къщата за литература и превод Томас Фрам. Кристин Димитрова пише поезия, проза, филмови..

публикувано на 06.12.18 в 16:10

Вечер на европейското кино в София

Европа отбелязва „Вечерта на европейското кино“ с прожекции в 34 града. Инициативата е първа по рода си и се реализира от програма „ Творческа Европа - медиа“ в партньорство с Europa Cinemas. Събитието ще осигури свободен достъп за повече от 7000 граждани..

публикувано на 06.12.18 в 16:01
Уилям Дефо във филма

Филмите на Киномания според Геновева Димитрова

Фестивалът Киномания отмина, но поне част от филмите, които гледахме все още стоят в съзнанието ни. Това е фестивал с традиции, обичан от цели поколения. Тях видяхме в препълнените зали по време на прожекциите на едни от най-интересните заглавия. Тази..

публикувано на 06.12.18 в 15:47

Евроексперти препоръчват как да опазим Бузлуджа извън политическата му употреба

Европейски експерти предлагат конкретен план за действия по опазването на монумента Бузлуджа. В доклад от вчера те описват как стъпка по стъпка как може да се случи това.  По-рано организацията „Европа ностра“ включи Бузлуджа в списък с..

публикувано на 06.12.18 в 15:01

"Камбаната" в моноспектакъл на Деян Донков в Пловдив

Нашумелият роман „Камбаната“ на Недялко Славов ще бъде реализиран в спектакъл на Пловдивския драматичен театър.  Актьорът Деян Донков ще представи в моноспектакъл романа, който досега има седем издания, и е носител на няколко национални награди...

публикувано на 06.12.18 в 12:07

За рибите и хората

На Никулден какво по-нормално от това да говорим за риба? Но понякога е добре да сменим фокуса и вместо да говорим за традиции и рецепти, да отворим дума за застрашени видове и за неустойчиви риболовни практики. И за проекта на един британски..

публикувано на 06.12.18 в 11:10

Роклите от метал на Живко Седларски между скулптурата и модата

Скулпторът Живко Седларски е известен със своите рокли от метал, в които е синтезирана връзката между скулптирането, архитектурата, околната среда и модата. Той започва своя проект, свързан с женската рокля през 2008 година, като изработва творбите си от..

публикувано на 06.12.18 в 10:40
Панорама на италианското кино

Италия през очите на киното

С комедията „Наградата“ на режисьора Алесандро Гасман започва четвъртото издание на кинопанорамата на италианските филми на 6 декември от 18.30 ч. в Дома на киното.„Селектираните филми предлагат един поглед върху италианското общество днес, видяно през..

публикувано на 06.12.18 в 09:54

Между критиката и хуманизма

Между критиката и хуманизма, между Фройд и надареното дете сме в „Нашият ден“ заедно с Антоанета Колева, директор на издателска къща „КХ – Критика и Хуманизъм“, която възнаграждава една история за книги, история за доброто, разказана от вас, слушателите...

публикувано на 06.12.18 в 09:36
Велин Динев представи творбите си в галерия

Велин Динев показва платна в юбилейна изложба

До 21 декември в столичната галерия „Червената точка“ може да бъде видяна юбилейната изложба на Велин Динев. Преди дни художникът навърши 80 години. Изложбата е юбилейна, но не ретроспективна, уточни галеристката Нина Мирчева. Събрани са..

публикувано на 06.12.18 в 09:30
Захари Карабашлиев

„Жажда“ на Захари Карабашлиев - или какво виждаме, когато гледаме

Човешкият живот, осмислен в реанимацията на една болница. Това накратко е резюмето на новата книга на Захари Карабашлиев „Жажда“, илюстрирана с акварели на Дамян Дамянов. Представянето на романа е тази вечер (5 декември) от 19.00 часа в Младежкия..

публикувано на 05.12.18 в 17:50

Правителството предлага Михаил Белчев да бъде удостоен с орден "Стара планина"

Правителството предлага академик Михаил Белчев да бъде удостоен от президента с орден „Стара планина“ - първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.   Михаил Белчев е обичан естраден певец, композитор, поет и..

публикувано на 05.12.18 в 15:12