Журналистката Евгения Атанасова представя книгата си за Кристо

Литературен салон SPIRT & SPIRIT и издателство Книгомания.бг представят журналистката Евгения Атанасова и книгата й „КРИСТО, ВЛАДО, РОСЕН И ПЛАВАЩИТЕ КЕЙОВЕ“ днес от 19 ч. в „Петното на Роршах" в Пловдив. Евгения Атанасова-Тенева е журналист и..

публикувано на 04.12.18 в 05:43

Представят "Дебили - недраги" в Първо студио на Радио Пловдив

Книгата с епиграми „Дебили-недраги“ на Георги Кушвалиев ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив.  Писателят е първият носител на наградата „Крилатият козел“, учредена в памет на Радой Ралин, наречен „Козела“ в разработките на ДС за..

публикувано на 04.12.18 в 05:35

Сборникът с разкази „Орисия”

Стефан Стефанов е роден през 1986 г. в София. Завършва гимназиалното си образование в НПМГ, а висшето – в УНСС, София, специалност „Журналистика и масмедии“. През последните години публикува статии, интервюта и репортажи в редица онлайн издания...

публикувано на 03.12.18 в 18:10
Сградата на Камерна опера-Благоевград

Камерна опера - Благоевград се „оптимизира“ със съкращения

Камерна опера-Благоевград няма да бъде закрита, но ще бъдат съкратени тримата солисти и сценографа. Целта на оптимизацията е да се запази оркестъра на  културната институция. Трети ден в социалните мрежи част от състава на камерна опера..

публикувано на 03.12.18 в 17:21
Снежно утро в Родопите.

Владислав Терзийски направи календар за 2019-а със снимки от дрон

„Полет над България“ – така е озаглавен календарът за 2019 година с  13 фотографии на  Владислав Терзийски. Те са подбрани  измежду стотици хиляди кадри, направени с дрон. " Много е трудно да направиш селекция за един календар, така че всичко да..

публикувано на 03.12.18 в 17:01
Валентин Дончевски

Търсещият художник – Валентин Дончевски

„Знаех и зная, че мога да интерпретирам с каквото и да било. Когато знаеш, че си душа, вмъкната в кожа, се чувстваш обсебен и ограничен и търсиш изход и търсиш спасение от капана, наразбирайки неговата необходимост…“ „Самоучител“, В. Дончевски..

публикувано на 03.12.18 в 16:30
Музеят на плаката във Варшава

Варшавският Музей на плаката съхранява една от най-големите колекции в света

Дворецът "Виланов" във Варшава е дом на 70 хиляди плакати от цял свят, направени през последните 100 години.  Дворецът и неговият парк са сред най-ценните паметници на полската национална култура. Построен е през последните години на XVII век от крал..

публикувано на 03.12.18 в 16:14

Дебютната стихосбирка „Лентата е почти изснимана“

Надежда Тричкова (1993) е родена в град София. Възпитаничка е на Американския колеж в София и на Единбургския университет, където завършва "Международни отношения". През 2014 г. заема трето място на Националната "Славейкова награда" и е сред..

публикувано на 03.12.18 в 15:53
Част от актьорите на Невиждан театър

Школата „Училище за зрение“ с германска награда за социален проект

Школата „Училище за зрение“ към „Невиждан театър“ се пребори с 90 проекта от цял свят и взе една от четирите награди на Youth Democracy Award  организирана от  Правителствената федерална агенция за гражданско образование на Германия.   Наградата се..

публикувано на 03.12.18 в 15:30
Програма

„Нова Библия“ с нов прочит на сцената на „Сфумато“

„Нова Библия“ е първият вариант за заглавие на пиесата на Йордан Радичков, известна като „Суматоха“. Поставена е за първи път от Методи Андонов в   Сатиричния театър през 1967 година и този спектакъл е всъщност и първата постановка на Радичкова пиеса на..

публикувано на 03.12.18 в 14:05

Каква е ролята на Полярната звезда в древните китайски гробници

Италиански учени излязоха с нова хипотеза за древните китайски пирамиди, в които са били погребвани китайските императори, съобщава Eurek Alert. Екип от Миланския технически университет е установил, че гробниците, за които досега се смяташе, че са..

публикувано на 03.12.18 в 13:54

С две изключителни картини се сдоби Художествената галерия в Кюстендил

Две изключителни картини постъпиха в художествената галерия в Кюстендил, каза директорът на галерията скулпторът Валентин Господинов.  Едната е композиция на Николай Дюлгеров от 1926 година и тя е закупена от галерията. Втората е на Владимир Димитров -..

публикувано на 03.12.18 в 13:53

Националната ни галерия – комисионер на 58-то Венецианско биенале

Благодарение на Министерство на културата и лично на министър Боил Банов България ще участва на 58-то издание на Венецианското биенале за съвременно изкуство през 2019 година. Художниците се надяват   най-накрая това участие от сега нататък да се..

публикувано на 03.12.18 в 13:05
Валери Петров

"Дни на хвърчащите хора" в Младежкия театър

"Дни на Хвърчащите хора" започват в Младежкия театър "Николай Бинев"  в София. За събитията от Седмицата на Валери Петров в студиото на "Хоризонт до обед" разказаха Михаил Байков, заместник-директор на театъра и Кремена Димитрова от Издателство..

публикувано на 03.12.18 в 12:23

Фестивалът “Дни на предизвикателствата“ започва в София

Довечера в София започва приключенският фестивал “Дни на предизвикателствата“.  Филмите и презентациите в 3-дневната програма са на теми алпинизъм, катерене, пътешествия, уиндсърф, спелеология, екология. Специален гост на тази 14-та поред..

публикувано на 03.12.18 в 10:53

Милена Николова за кинофестивала за миграцията: Надявам се на позитивно послание

Вторият международен кинофестивал за миграцията започва в София.  Темите засягат не само бежанците, но и трудовата миграция, трафика на хора и сексуалната експлоатация, а също и болезнените теми като принудителната раздяла на родители и деца..

обновено на 03.12.18 в 10:01
 Н. Пр. Йон Гълеа в студиото на програма „Христо Ботев“

За културното наследство на Румъния

Първи декември се оказва един много интересен ден. Това е датата, на която са се случвали събития, дали определени насоки и оказали своето влияние, върху развитието на обществените процеси в нашия свят. Един от важните исторически акценти, свързани с този..

публикувано на 03.12.18 в 09:30

Балет „Арабеск“ представя „Нощите“ на Анжелен Прелжокаж

На 5 декември ще бъде последната възможност да видите на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ най-новия спектакъл на балет Арабеск „Танцът на времето“, който включва фрагмент от великолепната творба на световноизвестния..

обновено на 03.12.18 в 08:05

Георги Господинов: „Винаги личи, когато една книга е „съчинена“

Тези думи на писателя прозвучаха в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници“. „Ще кажа нещо, което не бих казал преди 25 години: и тогава, и сега настоявах, че писането е..

публикувано на 02.12.18 в 10:56

Най-доброто от интериорния дизайн за 2018 година

Националната платформа за интериорен и продуктов дизайн „Дибла“ вече излъчи най-добрите дизайнери за 2018 година. 75 талантливи конкуренти с над 150 проекта се състезаваха за годишните награди Dibla Design Awards. „От година на година качеството на..

публикувано на 02.12.18 в 10:00