Националната галерия представя близо 100 живописни произведения от колекцията на Боян Радев

Националната галерия представя 91 живописни произведения от колекцията на Боян Радев, съобщава БТА. В залите на Двореца са показани автори като Жорж Папазов, Златю Бояджиев, Давид Перец, Бенчо Обрешков, Елиезер Алшех, Илия Петров, Карл Йорданов,..

публикувано на 02.08.18 в 12:16

Култовото бомбе на Лайза Минели от "Кабаре" продадено на търг

Вещи на актрисата Лайза Минели, сред които и култовото ѝ бомбе от филма "Кабаре" /1972 г./, бяха продадени на търг в Лос Анджелис за над 1,2 милиона долара, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес. Бомбето намери купувач за 81 250 долара на..

публикувано на 02.08.18 в 12:06

Арчар се готви за събор

Традиционният събор "Илинден 2018" във видинското село Арчар ще се проведе от 3 до 5 август. Тазгодишното осмо издание е посветено на 120 години културно-просветна дейност в село Арчар и 120 години Народно читалище "Образование 1898", каза..

публикувано на 02.08.18 в 09:33
Христо Буковски

Христо Буковски за книгата си "В захвата на прикритата цивилизация"

"В захвата на прикритата цивилизация" е заглавието на новата книга на Христо Буковски. Тази книга разглежда митологичните, етиологичните, историческите, научните и мистериалните свидетелства за възможността на Земята да се развива една..

публикувано на 01.08.18 в 16:03

"Мисия невъзможна: Разпад" се хареса най-много на българската кинопублика

Екшънът за агента на IMF Итън Хънт – "Мисия невъзможна: Разпад" се хареса най-много на българската кинопублика, сочат обобщените данни от киносалоните, цитирани от БТА. Филмът с Том Круз, Алек Болдуин, Саймън Пег и Винг Реймс е гледан от 18 841 зрители и е..

публикувано на 01.08.18 в 10:34

Представяне на романа "Остайница" на Ирена Иванова (Рене Карабаш)

2 август (четвъртък), Арт салон на Радио Варна, 19:00 часа Романът отвежда читателя при суровия Канун на Леке Дукагини, който все още властва в изолирани местности на Балканите. В него жени стават  заклети девици и се превръщат в мъже, с..

обновено на 01.08.18 в 10:01

Спектакъл от звук и светлина по повод 141 години от боевете за Стара Загора

След по-малко от час в мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" се очаква да започне спектакъл от звук и светлина, с който ще бъде отбелязана 141-ата годишнина от боевете за Стара Загора в Руско-турската война. Спектакълът е наречен..

публикувано на 31.07.18 в 20:29

За грош петел – за грош пее

С парите, освен че се измерва материалното ни благосъстояние, може да се определи умът, съобразителността, достойнството, моралът и още какво ли не. Не със самите пари, разбира се, а с помощта на думите, назоваващи паричните знаци, и включени в съчетания,..

публикувано на 31.07.18 в 16:55

Седемте рилски езера събират танцьори от 7-те етнографски области на България

Седем ансамбъла в костюми от седемте етнографски области на България ще се заловят на най-голямото планинско хоро на 11 август на Седемте рилски езера. Началото е в 11 часа на голямата поляна пред езерото „Бъбрека“ с жив надпис „България“, който ще..

публикувано на 31.07.18 в 16:44
Ондржей Кобза

Поезиоматът идва в Бургас

На 1 август в Бургас пристига джубоксът за поезия на Ондржей Кобза. Самият автор на арт инсталацията я нарича "Поезиомат". Устройството ще остане в нашия град до средата на септември. То ще бъде разположено в КЦ "Морско казино", на терасата пред..

публикувано на 31.07.18 в 14:19

Актьор от Турция, обявен за живо културно наследство от ЮНЕСКО, пристига в Бургас за Петия международен куклен фестивал

Хвърляли ли сте някога боклук в морето? Карагьоз изхвърля своята пластмасова бутилка в морето! Сега чудовището ще се появи и ще се изправи срещу него. За това разказва спектакълът "Боклучено чудовище", изигран от актьора Ченгиз Озек от Истанбул, Турция. Той..

публикувано на 31.07.18 в 12:42

Вибке Байхе от Германия вижда успеха и личното си бъдеще в София

София е очарователен град, особено ако го погледнем през очите на чужденец, дошъл тук, за да положи основите на живота, за който мечтае. София е незаменимо място за живот и работа според една млада и интелигентна жена от Германия, пристигнала тук,..

публикувано на 31.07.18 в 09:29
Актьорите Линда Русева и Дарчо Радев (Божидар Томов) по време на запис на предаването.

Робърт Бърнс и споделените мисли на една блондинка

В новото „Дамско парти“, едно предаване на редакция „Хумор и сатира“ си говорим за любов, смешна или пък не чак толкова, говорим и за света около нас – свят от дребни неща, като чорапите, мернали се в стихотворението на Робърт Бърнс, или..

публикувано на 31.07.18 в 09:25

Изложба разказва истории за аромъните

Изложбата CU TENDA - Истории с аромъните се открива днес в експозицията „Мексиканско изкуство“ в Пловдив.  Тя е дело на екип от Националния музей на румънския селянин в Букурещ в партньорство с ПУ “Паисий Хилендарски“ и  фондация „Стойна..

публикувано на 31.07.18 в 07:14

"Блок кино" представя български филми в междублоковите пространства на София

Проектът Блок Кино и тази година ще радва софийски квартали с безплатни прожекции на български игрални филми в междублоковите пространства. Специалната селекция на филмите в програмата е дело на кинокритика Катерина Ламбринова. „За три години,..

обновено на 30.07.18 в 11:42

Съвременните деца имат нужда от съвременни приказки

Наричат Мая Бочева „един от най-цветните и талантливи български илюстратори”. Нейните приказни герои и техните истории обаче оживяват не само на хартия. Младата художничка е създател на единствения в България мултимедиен проект за деца. „Туй-Онуй” (This..

публикувано на 30.07.18 в 11:01

Десето юбилейно издание на "Беглика фест"

Тази година ще се проведе десетото юбилейно издание на "Беглика фест". В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Лада Марина от организаторите разказа: "Освен богатата музикална програма, която ще бъде на три сцени,..

публикувано на 30.07.18 в 10:53

Църквата "Св. Николай Летни" в село Гумощник придобива статут на недвижима културна ценност

Църква "Св. Николай Летни" в троянското село Гумощник ще придобие статут на недвижима културна ценност от епохата на Възраждането. По този начин храмът ще получи възможност за европейско финансиране. Министерството на културата вече е започнало..

публикувано на 30.07.18 в 10:53

В Елхово откриват постоянна експозиция за 70-годишнината от рождението на Велко Кънев

В родния град на артиста Велко Кънев - Елхово, ще бъде открита постоянна експозиция по повод 70-ата годишнина от рождението му. Сред експонатите са много снимки от семейния архив на артиста, фотоси и дипляни от постановките на Народния театър, в които..

публикувано на 30.07.18 в 10:44

Художествената академия организира през август лятна академия за деца и ученици

Националната художествена академия организира през август лятна академия за деца и ученици. Проектът е включен в календара на културните събития на София за тази година и е в помощ на родителите, които искат с полезни и интересни занимания да..

публикувано на 30.07.18 в 10:11