Националният музей в Стокхолм беше открит след 5-годишна реконструкция

Националният музей в Стокхолм беше открит след 5-годишна реконструкция, за да бъде разширена изложбената площ, съобщи ТАСС. Интериорът на построената през 1886 г. сграда вече е много по-съвременен. Експозициите могат да разглеждат едновременно..

публикувано на 16.10.18 в 02:44

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и..

обновено на 15.10.18 в 16:53

Премиера на спектакъла “Луда трева“ на Маргарита Младенова в “Сфумато“

Тази вечер в театрална работилница “Сфумато“ е премиерата на “Луда трева“ по текстове на Йордан Радичков, постановката е част от програмата „Ноев ковчег". “Радичков изпреварва времето, в което пише и в тази програма ние се опитваме не само да се..

публикувано на 15.10.18 в 15:59

„Прогноза за времето“ – първа самостоятелна изложба на Мария Налбантова

Мария Налбантова е родена през 1990 г. в София. През 2015 г. завършва магистратура в специалност „Илюстрация“ в НХА. През 2012 г. специализира във Факултета за изящни изкуства в Universidad de Granada, Гранада, Испания. Някои от изложбите, в които участва,..

публикувано на 15.10.18 в 15:10

Толкова много неща с Петър Чухов

„Толкова много неща“ е името на новата песен на литературната рокгрупа „Латекст“, която ще бъде част от следващия им краткосвирещ албум. „Най-добрите творби са тези, които успяват да събудят определени вътрешни гласове в хората“ – казва поетът..

публикувано на 15.10.18 в 14:52
Ирмена Чичикова

Щастлива съм, че кинокариерата ми като сериозна актриса започна с Юра в „Аз съм ти, Адриана“

До 24 октомври продължава четвъртият кино-литературен фестивал "СинеЛибри", обичан от почитателите на книгите и на Осмата муза. Този път мотото е "Любов между редовете". Затова и тази седмица Радиоприемница ще се излъчва от места, където се..

публикувано на 15.10.18 в 14:23
Част от корицата на книгата

Фредрик Бакман за семейните отношения

Новият роман на шведския журналист и писател Фредрик Бакман - „Нещата, които синът ми трябва да знае за света“, ни предлага един ироничен поглед към семейните взаимоотношения - как се ражда обичта между баща и син, как укрепват взаимоотношенията между..

публикувано на 15.10.18 в 13:30
Слава Рачева

Със Слава Рачева от Япония до Силистра, фадрома танцува секси в Хаарлем

Няма човек в България, който да не е чувал за гостенката в Покана за пътуване. Мнозина я разпознават само по гласа. Тя самата се шегува, че често я спират на улицата с „Извинете, ужасно много ми приличате на една артистка. Ужасно, чак не, но наистина..

публикувано на 15.10.18 в 12:15

Изложбата "Припомняне" на Рафи и Галина Шехирян може да се види в галерия "Контрасти"

Изложбата „Припомняне“ на Рафи и Галина Шехирян може да се види още само три дни в галерия „Контрасти“. Тази вечер предстои представянето на книгата-албум на Рафи и Галина Шехирян. От 1987 г. насам това е втората изложба на големите български..

публикувано на 15.10.18 в 12:11

На 22 октомври ще бъде показан най-новият документален филм за Светлин Русев

На 22 октомври от 18.30 часа в кино „Одеон“ ще бъде показан най-новият документален филм за художника Светлин Русев. В предаването „Хоризонт до обед“ режисьорът му Атанас Киряков каза, че до неговата личност го е отвела непроницателността:..

публикувано на 15.10.18 в 11:53
 Габриел Гарсия Маркес

40 години „Сто години самота“ в България

40 години след последното издание на „Сто години самота“ в България - с цензурираната първа версия, с „магнитната треска, астрономическите пресмятания, мечтите за превъплъщение, въжделенията да се опознаят чудесата на света“ и с разговора на Константин..

публикувано на 15.10.18 в 10:45

Да видиш човека с добри очи

„Хубаво си е то, мойто палто! Пък ако ми е писано, с него и пред Бога мога да се представя. Пък там може да ми дадат друго, златно, тъй да се каже, скъпоценно“. „Грешна беше тая жена, но беше хубава. Жените, които се канеха да я хулят, тъй си и..

публикувано на 15.10.18 в 10:32

"Елхата у Иванови" ще действа за първи път тази вечер

Углавно действо – това очаква посетителите на галерия „Структура“ днес (15 октомври) от 19 часа. Именно тогава, в това пространство в съвременен контекст ще заживее един кратък драматургичен опус, писан от Александър Введенски в края на 30-те години на ХХ..

публикувано на 15.10.18 в 10:06

Теодор Ушев: Надявам се хората да дойдат тази вечер и да видят филма "8 минути и 19 секунди"

Специална прожекция и среща с екипа на филма "8 минути и 19 секунди" ще има тази вечер от 19 часа в кино "Люмиер" в рамките на 4-тото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри". Лентата е по разкази на Георги Господинов. На един от тях..

публикувано на 15.10.18 в 03:39

Ново градско пространство за музикални и артизяви беше открито в Сливен

Ново градско пространство за музикални и артизяви беше открито в Сливен в градската градина. Обновяването на постамента и околното пространство на входа на градския парк е по инициатива на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" като..

публикувано на 15.10.18 в 02:22

Фотоизложба с българските обекти в списъка на ЮНЕСКО откриха в Кападокия

Изложбата беше открита в крепостта на гр. Ючхисар в Кападокия. Тя се състои от 16 голямоформатни фотографии, представящи исторически и природни забележителности в България, включени в списъка на ЮНЕСКО за защита на обекти на материалното културно..

публикувано на 14.10.18 в 15:22

Творба на Стефан Николаев е поставена пред Гран Пале в Париж

Монументалната скулптура Streetlight (от англ. улична лампа) на българския художник Стефан Николаев е поставена пред входа на Гран Пале в Париж. Това е първото представяне на творба на съвременен български автор в градска среда във френската столица и..

публикувано на 14.10.18 в 08:35

Народната певица Лиляна Галевска стана почетен гражданин на Трън

Народната певица Лиляна Галевска стана почетен гражданин на Трън. Званието й се присъжда с решение на местния Общински съвет по повод Деня на града, който се чества на Петковден. "Песента е моят живот, а трънските песни са мое вдъхновение", каза..

публикувано на 14.10.18 в 02:53

За седми път Стара Загора е домакин на фестивала Августиада

За седма поредна година Стара Загора е домакин на фестивала Августиада. На него производители и дистрибутори на вино от цяла България представят своите продукти. Фестивалът на виното и културното наследство Августиада 2018 бе официално открит...

публикувано на 13.10.18 в 18:04

Международен фестивал на занаятите се открива в Орешак

Тази вечер в Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак се открива международен фестивал на занаятите. Освен местните традиции ще бъдат представени и държави от Европа, Азия и Африка, съобщи директорът на изложението Иван Чакъров:..

публикувано на 13.10.18 в 17:56