Анджелина Джоли подаде молба за развод с Брад Пит през 2016 г.

Джоли и Пит се разбраха за попечителството на децата

Анджелина Джоли и Брад Пит постигнаха споразумение за попечителството на шестте си деца след двегодишни настървени преговори, предаде БТА. Адвокатката на актрисата Саманта Блей Диджийн каза, че споразумението е подписано от двете страни и от..

публикувано на 01.12.18 в 14:12

„Великденско вино“ в ефира на програма „Христо Ботев“

В неделния следобед на 2 декември ще чуете 59 минути и 24 секунди дълъг запис на текст, който няма да ви остави равнодушен и безучастен и за една от 3576-те секунди времетраене. Иван Добчев, Асен Аврамов, Майя Динева, Боян Сталев, Димитър Василев са хората,..

публикувано на 01.12.18 в 10:10

Времето е най-голямото разстояние между две места

И тази известна мисъл на Тенеси Уилямс ни върши много конкретна работа в случая, когато ще представим негова едноактна пиеса със заглавие Нещо неизречено в първите минути на започващата неделна нощ на 2 декември. Нещо неизречено дори звучи като продължение..

публикувано на 01.12.18 в 09:05

Историята на радиото и Радиото като аудио роман

Наближаващият край на календарната година отново ни напомня за наближаващия край на една поредна година от всички изтичащи калкулирани възрасти на нещата и хората наоколо, така че в седмиците преди точната годишнина отново се връщаме към историята на..

публикувано на 30.11.18 в 17:08
Керанка Далакманска

„Нарисувай ми дума“ – юбилеен поетичен сборник на Керанка Далакманска

Тази вечер от 18 часа в литературен клуб „Перото“ на НДК ще има премиера най-новата поетична книга на поетесата и журналистка от Каварна Керанка Далакманска „Нарисувай ми дума“. В представянето на сборника със стихове ще участват писателят Марин Бодаков,..

публикувано на 30.11.18 в 17:00

Ириней Константинов: Привличаме публика и това много ме радва

"Не съжалявам за нищо, което е минало през живота ми, макар че напоследък се раздвоявам по въпроса как бих постъпил, ако можех да се върна назад. В кризисни случаи съжалявам, че не станах адвокат", сподели в студиото на "Хоризонт за вас" Ириней..

публикувано на 30.11.18 в 16:58
Тайе Селаси

Тайе Селаси: Най-голямата награда за мен е думите ми да лекуват

Американската писателка Тайе Селаси представи в България романа си "Отивам си е възвратен глагол". Корените на Тайе Селаси са в Африка, но тя харесва понятието "местен", защото й позволява да се чувства местна на много места по света. Живяла е в  Гана,..

публикувано на 30.11.18 в 16:48
Христина Ташева със съпруга си Едвин Столк

Христина Ташева: Добре е хората по-често да поставят под съмнение това, в което вярват

Христина Ташева е концептуална артистка, която от години живее и работи в Холандия. Нейната фотокнига „Във вярата е силата“ подхваща сериозните теми за българската идентичност, какво поражда страхът към чужденците, по какъв начин проблемите в граничния..

публикувано на 30.11.18 в 16:00
Корицата на „1968. Дневник на една преломна година. От Виетнам до Мексико“ на Ориана Фалачи

Ориана Фалачи и нейната 1968

Виетнам, Америка, Индия, Мексико – това е географията на италианската журналистка през знаковата 1968-а. Тя пътува и пише. Тя е винаги на първа линия, винаги с желанието да разбере, както пише по повод войната във Виетнам през януари 1968: „Тук съм, за..

публикувано на 30.11.18 в 15:38

През декември в Пловдив предстои 50-тото юбилейно представление на постановката "Възвишение"

На 6-и декември предстои 50-тото юбилейно представление на постановката "Възвишение" по едноименната книга на Милен Русков на сцената на Драматичния театър в Пловдив. В предаването "Хоризонт до обед" Александър Секулов – писател, поет и драматург..

публикувано на 30.11.18 в 13:27
Кольо Карамфилов

Изложба представя непоказвани рисунки на Кольо Карамфилов

Изложба „Рисунки“ от Кольо Карамфилов се открива в пловдивската галерия "Л`юнион". Възпитаник на Училището за сценични кадри, основател на авангардната група „Ръб“, той създаваше графика, илюстрации, живопис, скулптура и сценография...

публикувано на 30.11.18 в 11:59
Мими Добрева

Отраженията на Мими Добрева

В столичната галерия „Стубел“ се откри новата изложба на Мими Добрева, озаглавена „Отражения“. В нея художничката отново се вглежда в познатото езеро, което е повтарящ се образ в творчеството ѝ – неотдавна, през 2011 г., в галерия „Килера“, тя открива..

публикувано на 30.11.18 в 11:00
Автор на илюстрацията: Милена Радева

Илюстраторката Милена Радева: В България оставаме подвластни на класиката

"Книгите в Европа вече са далеч от тези книги, с които ние сме израснали. Те са се превърнали в класика за европейския пазар, на тях се гледа като на културна ценност, но те не са актуалните теми в момента." Това каза пред "Хоризонт" илюстраторката..

публикувано на 30.11.18 в 10:59

„Припомняне“ – една изложба с кодови и символни послания

„Подредени от някого или разпръснати по волята на случая каменни плочи, съдове, плодове и зверове, понякога с озадачаващи форми, усетени като в натюрморт, интериор или пейзаж, на пиедестал или долу в сянката, обвързват видимостта на предметния свят“ – с..

публикувано на 30.11.18 в 09:45
Музикалният инструмент е бил изработен през 1783 г. от Джовани Гуаданини,  ученик на Антонио Страдивари

Броиха $2,5 млн. за виолончело на Ростропович

Виолончелото на световноизвестния руски музикант Мстислав Ростропович (1927-2007), изработено от италианския лютиер Джовани Гуаданини (1711-1786), бе продадено за 1,93 млн. британски лири ($2,5 млн.) на търг в Лондон, предаде БТА. Виолончелото..

публикувано на 29.11.18 в 20:09
Кадър от филма

"Smart Коледа" – технологии, примесени с вълшебство

Първият български коледен филм "Smart Коледа" излиза на екран.  Идеята на филма не засяга точно вярата в Коледа, но Коледа е най-доброто време, което може да отрази идеята – за човешките отношения и технологиите, които навлизат така агресивно в..

публикувано на 29.11.18 в 17:18
Лазерните технологии се появиха през 60-те години на ХХв., но вече не можем да си представим живота без тях

Могъществото на светлината

От появата им през 60-те години на ХХ век до днес лазерите предизвикаха същинска революция. В наши дни буквално не можем да си представим живота без тях – те все по-категорично навлизат в различните области на медицината, промишлеността,..

публикувано на 29.11.18 в 17:10
Жана Караиванова

Европейска работна група ще обсъжда проблемите в киното след Брекзит

Жана Караиванова – директор на Националния филмовия център, ще представи България в работна група за Брекзит на Асоциацията на директорите на филмовите центрове в Европа. В предаването "12+3" тя посочи, че  Брекзит засяга много въпроси, свързани с..

публикувано на 29.11.18 в 15:55

45 италиански художници с изложба за 45-ата годишнина на Радио Благоевград

45 италиански художници представят в Арт салона на Радио Благоевград свои произведения. Изложбата е в навечерието на кулминацията на празника по случай 45-ата годишнина на Радио Благоевград. 45 разнородни и интересни съвременни автори  от цяла Италия..

публикувано на 29.11.18 в 15:39

Любомир Илиев – преводач на ноември в Столичната библиотека

Любомир Илиев е едно от най-важните имена в превода от немски език. Завършил е немска филология в Софийския университет, където е бил аспирант и асистент в катедра „Немска филология“. Бил е редактор, заместник-главен и главен редактор в сп. „Панорама“. От..

публикувано на 29.11.18 в 15:25