Светльо Дукадинов: “Всеки изпитва носталгия към детството”

Фамилията идва от рода ми. Както се говори в една легенда за нашия род - началото ни идва от сестрата на Крали Марко... Дядо ми е преселник от Прилеп и се мести в София... Запечатал съм мириса на мастило от списание “Мурзилка” - харесвах загадъчните..

публикувано на 01.12.09 в 12:00
Маргарита Хранова в студиото преди записа на предаването.

Маргарита Хранова: “Артист ли е човек, трябва да носи малко лудост, за да го внуши на хората...”

Израсла съм в музикална среда... Баща ми беше певец, леля ми пееше към бюро „Естрада” в различни заведения. Моите родители ме заведоха в хор „Бодра смяна”. Споменът ми е от 2 клас - бях много палава, ядох сладолед, гласът ми пресипна и не ме приеха. Леля..

публикувано на 01.12.09 в 11:52

Излиза "Магът" - биография на Паулу Коелю

  На 7.12. на книжния пазар ще се появи "МАГЪТ" - биография на Паулу Коелю от Фернандо Морайс . Морайс е сред най-известните журналисти в Бразилия. В продължение на три години той проучва живота на Коелю , за да напише тази сензационна..

публикувано на 01.12.09 в 09:39

Изненадите на Киномания 2009 - обзорен коментар на кинокритика Петя Александрова

В рамките на трите седмици се показват 86 филма, от които 20 са нови заглавия от 2009 г., чиито премиери предстоят или са били неотдавна. Изненадващото е, че събитието все повече се разраства и ни изненадва. Освен великолепните детски европейски филми, ще..

публикувано на 30.11.09 в 14:12

Дарение зарадва царибродската гимназия "Св.св. Кирил и Методий"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/28.11.Tzaribrod.mp3 Впечатляваща е разликата между обезверяването на българите у нас и нестихващият ентусиазъм на сънародниците ни от Западните покрайнини . Десетилетия наред те се стремят да запазят своите..

публикувано на 29.11.09 в 12:06

Книгата „Има ли кой да ви обича”на Калин Терзийски-Времето е не само кучешко, а и свинско още...не позволява да бъдеш добър

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Prikliuchenia V Stranata Na Radioto/Grafiti- Kalin Terziiski.mp3 Калин Терзийски- гост в Графити по въздуха Сега са кучешки времена и литературата е просто един от многото сиви занаяти за прехранване. Поетите в..

публикувано на 29.11.09 в 09:59

За мисията на галерията в общественото културно пространство

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/091128_Fileva-2.mp3 Често се случва да разговаряме за изкуството, да анализираме неговата мисия или да научаваме различни мнения за ролята му да утвърждава жизнеността на обществото. А..

публикувано на 27.11.09 в 13:17
Стефан Иванов

В „Новите писатели” проф. Михаил Неделчев представя поета Стефан Иванов

Със своите две стихосбирки - „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” и „Списъци”, Стефан Иванов се наложи като един от най-физиономичните нови поети. Деликатното му присъствие, камерните интонации, но и съпричастието му към шумната група на създателите на..

публикувано на 26.11.09 в 14:39

Салонът за култура на програма "Христо Ботев" на 27 ноември среща публиката с двама творци - поета Васил Настев и художника Владо Паланков

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Intervuta/091127_NASTEV.mp3 В петък, 27 ноември, във фоайето пред Първо студио в сградата на БНР от 18.00 часа Васил Настев и Владо Паланков, всеки във своята област, ще представят своите произведения в Салона за култура на..

публикувано на 26.11.09 в 14:12

„Prima Primavera e филм, който ще ви разчувства” - Весела Казакова

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Vreme Za Jivot/25.11 - Vesela Kazakova.mp3 Хората са като рекламите – някои са кичозни и глуповати, други лъскави, но празни, има и такива обаче, които са оригинални, направени с вкус, усмивка и много талант. Весела..

публикувано на 26.11.09 в 13:11

Патронният празник на СУ ”Св. Климент Охридски” прекрати 40-годишния спор със Съюза на българските художници

Днес цял ден студенти и преподаватели в най-старото българско висше учебно заведение отбелязват патронния си празник. С  изложбата  “Мостове на духа”  на председателя на СБХ - проф. Ивайло Мирчев, се открива и нова галерия в Ректората. “Бях поласкан от..

публикувано на 25.11.09 в 20:38
Председателят на СБХ проф.Ивайло Мирчев подаде ръка на Софийския университет след дългогодишни спорове за собствеността на сградата на

Съюзът на художниците и Софийският университет се сдобряват с изложба

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/25_11 PIRCHEVA.mp3 С изложбата "Мостове на духа" се открива нова галерия в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Зала "Алма Матер" в Ректората показва по случай патронния си..

публикувано на 25.11.09 в 15:38
\r\nПървият български космонавт Георги Иванов

Георги Иванов: “Детските спомени са рай, от който никой не може да те изгони”

“Моето детство бе волно, изпълнено с игри по скалите край Ловеч и река Осъм. Имам незабравими приятелства, играехме на партизани, четяхме за далечни морски плавания. Исках да стана моряк! Но тъй като това все пак беше далечна мечта, занимавахме се с..

публикувано на 25.11.09 в 11:22
\r\nПрофесор Христо Мермерски в студиото на

Професор Христо Мермерски: "Черпим енергия от спомените на детството"

Професор Христо Мермерски разказва за своето детство: “Аз съм от Оряховския край, селото носи името на Христо Ботев. То е единственото село в околността, където няма черква. Разказват че както решили в един момент да построят черква, нали село без черква..

публикувано на 25.11.09 в 11:08
Цветан Цеков-Карандаш прави обстойни изследвания на Леонардовата картинна геометрия

В лабиринта на Леонардо

С юбилейна изложба в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ « В ЛАБИРИНТА НА ЛЕОНАРДО » ще отбележи 85-годишнината си Цветан Цеков – Карандаш. Наречен КАРАНДАШ през 1942 г., Цеков е завършил живопис в Художествената академия при професор Дечко..

публикувано на 25.11.09 в 09:36

Музей в ефира

в събота (през седмица) от 15.00  до 15.30 часа водещ: Диана Попова България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава..

публикувано на 25.11.09 в 07:28

Културата – мост за общуване или за диалога България - Гърция

Големите културни фигури на една нация винаги са били мостове за общуване със света. Големите поети с особена сила изпълват тази утвърдила се максима. Със 100-годишнината от рождението на големия гръцки поет Янис Рицос свързва отбелязването на своята първа..

публикувано на 24.11.09 в 12:52

Банско - кинофестивал

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/24.11 Bansko kino.mp3 От днес до неделя в Банско ще се проведе Деветият международен фестивал на планинарския филм. През месец март тази година бе отбелязана 80-годишнината от учредяването на Първото българско..

публикувано на 24.11.09 в 12:48

В „Светът през книгите” нещата около нас и в нас през „Библейски графити” на Палми Ранчев

Това е сборник с негови разкази, които силно впечатляват с конкретиката си, с интригуващите сюжети и непредсказуемите си финали. Палми Ранчев има бурна и нетипична за съвременен български писател биография. Бил е боксьор, треньор, собственик на кафене и..

публикувано на 23.11.09 в 09:00
Част от афиша на филма

Започва фестивалът за документално кино "Един свят"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/23.11.dok_kino.mp3 Какво бихте направили, за да спрете климатичните промени? Какво сте готови да жертвате, за да живеем в по-добър свят ?! Въпросите задава второто издание на международния фестивал за..

публикувано на 23.11.09 в 08:38