Често доброто се бърка с глупостта

БНР Новини

Здравейте
Казвам се Христина Иванова и искам да ви разкажа за това, колко често доброто се бърка с глупостта.

Преди няколко години работих в малък магазин за хранителни стоки. Бях касиерка и имах две колежки, които зареждаха щандовете и описваха стоката.
Едната беше свита, работлива и много отговорна - незабележима за околните (ще я нарека Мария). От тези хора, които знаеш, че ще ти свършат работата, без да се оплакват.
Другата беше атрактивна (Татяна) - нахална, обичаше да се закача с клиентите (но то и в по-малките градове, в кварталните магазини, всички се знаем), не мълчеше на никой за нищо.
Беше ми направило впечатление, че щом са на смяна двете, Мария почти винаги купува кутия две с бонбони. Странно беше, защото колко често има човек повод да си купува бонбони, пък понякога и по две кутии. Особено, ако работиш за малко пари.
И започнах да я тормозя Мария, да я разпитвам, какви са тези поводи за черпене пред ден, два...
Накрая жената си призна. Виждала колежката Татяна да изважда от кутиите бонбони, тя дори не се криела от нея. А те били от онези, които не са изцяло запечатени, а само се избутва целофана и вече имаш достъп до съдържанието. Сега вече не виждам по магазините така опаковани бонбони.
И Мария отделяла кутиите и ги купувала. Бях възмутена, опитах се да я убедя, че това е кражба и е безотговорно от нейна страна да се прикрива подобно поведение, но нямаше ефект. Просто тя е такъв тип човек - няма да нарани някой, няма да го наклевети, няма да навреди - дори тя да бъде ощетена.
Нямам идея колко време продължи това - месеци сигурно...
След това отвориха още един магазин и ни разместиха.
Не бях се сещала за историята от известно време, но вашата кампания ме провокира да се замисля за доброто около нас.
Мен са ме учили, че кражбата е нещо лошо и не бих се поколебала да кажа какво става. Но Мария ми даде друга гледна точка, че може да правиш добро и когато никой не ти го иска и признава. Когато другите ти казват, че си глупав и ограничен.

Хубави и весели празници!
Христина

Христина Иванова получава като награда тетралогията на Елена Феранте "Гениалната приятелка"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброто предстои

Скъпи слушатели, почитатели, автори и добротворци, Вашите споделени истории за доброто направиха предпразничните ни дни истински специални. Още по-вълнуващо е, че продължавате да ни изпращате разказите си и след края на кампанията. Това всъщност е най-прекрасният подарък за 2019: споделената ни вяра, че доброто е живо не само по Коледа,..

публикувано на 07.01.19 в 16:05

Цял град в подкрепа на едно момче

Искам да Ви разкажа за благословените опити на цял един малък град да спаси своето момче. От няколко месеца 25-годишният Христо от Провадия е в будна кома след катастрофа, в която пътува на задната седалка в автомобил.  Получава тежка черепно-мозъчна травма и  след време го изписват от болницата без видимо подобрение. Приятелите му обаче не искат да..

публикувано на 07.01.19 в 15:47
Илюстрация от

Детски шедьоври от велики писатели

„Гарваните от Белокруша“ на Олдъс Хъксли и „Прекрасната Касандра“ на Джейн Остин са новите попълнения в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“, които ни напомнят, че големите писатели са били добри разказвачи, не само когато пишат сериозни романи за възрастни. За книжната поредица "Детски шедьоври от велики писатели" и кога звучат..

публикувано на 07.01.19 в 13:22

Идва Коледа и ни трябва нещо стоплящо

Здравейте, Понеже напоследък е мразовито и снежно, а пък идва и Коледа, си мисля, все по-често ни трябва нещо стоплящо. Така тези дни, докато четях един от любимите си нови български поети, попаднах на тази история и ми се прииска да я споделя с повече хора. Оранжевата роза ("Извънсезонни наблюдения", Манол Глишев) в един двор видях оранжева роза и..

публикувано на 19.12.18 в 10:25