Жечо Станков

Жечо Станков: Мерките за енергийна ефективност ще намалят броя на т.нар. „енергийно бедни“

Енергийната бедност и замърсяването на въздуха е основната тема на регионалната конференция, организирана от Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия“. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на..

публикувано на 19.03.18 в 10:23

Проф. Ингрид Шикова: Западните Балкани са печатът на българското европредседателство

Ще има ли приемственост в темите за Западните Балкани между българското председателство на Съвета на ЕС и австрийското след 1 юли 2018 година? – проф. Ингрид Шикова коментира преди работното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България...

публикувано на 15.03.18 в 11:55

Неформалното заседание в София на министрите на културата на страните членки на Европейския съюз

На 28 февруари в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз се проведе неформална среща на министрите на културата. Основно бяха обсъдени възможностите за задълбочаване и разширяване на културните връзки между европейските..

публикувано на 02.03.18 в 16:14
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Европредседателството изигра лоша роля за приоритетите ни - Шенген и еврозоната

В чужбина скандалите в България ни показват като държава, затънала в проблеми по всички възможни класации, индекси, статистики на ЕС, а вече и в световен мащаб. Това каза в предаването „Преди всички“ политологът  Калоян Методиев : По..

публикувано на 22.02.18 в 11:37

Даниел Стефанов: Имаме доста работа по това да убедим всички държави в ЕС, че сме готови за Шенген

Сигурен съм, че министрите на външните работи на различните държави от ЕС са изказали абсолютно различни мнения по темата за разширяването на ЕС. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Даниел Стефанов от Европейския съвет за..

публикувано на 16.02.18 в 10:32

Сийка Кацарова: България има уникалната възможност да стане център за рехабилитация на Балканите

Все още здравното ни министерство не е приложило европейската директива за трансгранично движение на пациенти, за да може у нас на балнеолечение да идват европейски граждани. Вицепрезидентът на Европейската спа асоциация Сийка Кацарова подчерта..

публикувано на 15.02.18 в 10:52

Антоанета Приматарова: Влизането на Сърбия без Косово е невъзможно и потенциално опасно за ЕС и за региона

Воля за разрешаване на проблема с името на Македония има както от страна на Гърция, така и от страна на Македония, коментира в "Преди всички" Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии. Тя допълни, че въпреки оптимизма не може да..

публикувано на 15.02.18 в 09:30
Зорница Русинова

България се бори за запазване на средствата в Европейския социален фонд на форум на ЕС в София

Заместник-министърът на труда и социалната политика  Зорница Русинова заяви пред БНР преди началото на важен форум днес в София за Европейския социален фонд, че България настоява за запазване на кохезионния му характер и средствата в него...

публикувано на 15.02.18 в 09:00

Западните Балкани, Сирия и ядрената програма на Северна Корея ще бъдат обсъдени в София

Три основни теми ще бъдат обсъждани по време на неформалната среща на министрите на външните работи на ЕС в София на 15-16 февруари - стратегията за Западните Балкани, конфликтът в Сирия и севернокорейската ядрена програма, съобщи в интервю за..

публикувано на 13.02.18 в 08:55

Проф. Веселка Дулева: Усвояването на здравословен хранителен модел започва от семейството

Около 30 на сто от децата у нас са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване, потвърди в предаването „Преди всички“ проф. Веселка Дулева , ръководител на Националния център по обществено здраве и анализи и национален..

публикувано на 06.02.18 в 07:35

Най-голямата реформа в ЕС в областта на защитата на личните данни обсъждат в НДК

Най-голямата реформа в Европейския съюз в областта на защитата на личните данни ще бъде обсъдена в зала 3 на НДК. Дискусията е по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на данните. Тя е под патронажа на Министерството за Българското..

публикувано на 29.01.18 в 10:20
Момчил Неков

Момчил Неков за Европа на две скорости, отражението на двойния стандарт в туризма, както и за „Дързостта да бъдеш пръв“

Като специален гост в предаването „А сега накъде?“, Момчил Неков представя актуални теми, които комплексно се отразяват върху качеството ни на живот и на българския туризъм. Той говори за  отношението ни към материалните и духовни ценности, за общата памет..

публикувано на 26.01.18 в 17:15

Флутура Кузари: България трябва да използва Европредседателството и да предложи мерки за опазване на свободата на словото

Българското председателство на Европейския съюз е шанс за страната ни да предложи конкретни мерки по отношение на свободата на словото. Това заяви правният съветник от Европейския център за свободата на медиите  Флутура Кузари  по време на дискусия за..

публикувано на 26.01.18 в 10:00
Екатерина Захариева

Захариева: ЕК няма да отхвърли българската инициатива за среща на върха Турция-ЕС

Трябва по-просто да се обяснява как едно решение, което се взима от европейските институции, влияе върху ежедневния живот на хората. Това каза в интервю за предаването „12+3“ министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод на..

публикувано на 24.01.18 в 12:50

Макалистър: България може да помогне за решаване на спора за името Македония

България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името на Македония, който от години блокира кандидатурата на Скопие за членство в Европейския съюз и НАТО. Това заяви в интервю за "Хоризонт"  Дейвид Макалистър , председател..

публикувано на 23.01.18 в 10:11
Артан Груби

Артан Груби: В Гърция не трябва да подхождат емоционално спрямо спора за името на Македония

България и Гърция имат интерес от мир, стабилност и сигурност в Западните Балкани, както и от интеграцията им в Европейския съюз. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" Артан Груби , председател на Комисията по европейските..

публикувано на 22.01.18 в 17:55
Андрей Новаков

Андрей Новаков: Партньорите ни в ЕС подчертават, че ролята на България на Балканите е незаменима

Днешният ден е кулминацията на 10-годишни усилия и работа на България в ЕС. Това заяви в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Новаков .   Още снощи, когато премиерът пристигна в ЕП да участва в заседание на групата на ЕНП,..

публикувано на 17.01.18 в 09:41

За Западните Балкани и процесите на присъединяването им към Европейския съюз

Как българското европредседателство ще се отрази на процесите на присъединяването на Западните Балкани към ЕС – за това ще говорим в следващите минути. А също и за това как се променят нагласите на Балканите и как Брекзит повлия на тези настроения...

публикувано на 15.01.18 в 15:21
Борислава Танева

Музиката на Европа - проект на Софийската филхармония и Музикалната академия в София

На 2 януари започна цикъл концерти в камерна зала „България” и ще продължи до 30 юни. Всеки понеделник ще има концерт посветен на различна държава. Входът за концертите е безплатен. Има ред само в първия и последния концерт. Първият е от Естония, от..

публикувано на 15.01.18 в 11:53

Откритото говорене е рецептата за борба с корупцията, смятат Владимир Зарев и Владимир Кисьов

Светът, в който живеем, е реален, но се намира сякаш в състояние на някакъв полусън. Той може да бъде събуден от този полусън, когато бъде назован, обсъждан, когато се заговори за него, а това става чрез словото, чрез думите. Думите и словото..

публикувано на 12.01.18 в 15:15