Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В..

публикувано на 21.06.18 в 12:40
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните от ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните-членки на ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани в европейската им интеграция. Това заяви тя на заключителната Конференция на комисиите по..

публикувано на 18.06.18 в 14:47

Радев: Българското правителство показа кураж, като избра темата Западни Балкани

Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските въпроси на страните членки на..

обновено на 18.06.18 в 14:42

Еврокомисар Мария Габриел открива в София форум за дигиталната свързаност в ЕС

Европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел открива днес в София конференция за дигиталната свързаност и обмен между публичните администрации. Форумът в НДК събира представители на държавни администрации..

публикувано на 14.06.18 в 09:30
Себастиян Курц и Бойко Борисов

Под мотото "Здравей, Европа" Австрия поема от България европредседателството на 30 юни

Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС със среща на върха на 30 юни. Тя ще се проведе в австрийските Алпи със спектакъл с множество атракции. Под мотото "Здравей, Европа" е организиран тържественият акт, на който..

публикувано на 11.06.18 в 08:27

Павлова: Българското председателство допринася за решаване на проблемите със сигурността и миграцията

Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и миграцията, е сериозно предизвикателство и Българското председателство на Съвета на ЕС допринася за намирането на решение по тези проблеми. Това каза министърът за..

публикувано на 05.06.18 в 17:38

Министрите на земеделието от ЕС обсъждат общата селскостопанска политика в новия програмен период

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в новия програмен период след 2020 година ще обсъждат министрите на земеделието в София. Председател на срещата ще е българският министър Румен Порожанов. Акцент в разговорите на земеделските..

публикувано на 05.06.18 в 11:33

Габриел: Само 37% от работната сила в ЕС притежава основни цифрови умения

Българското европредседателство ще завърши с дигитална седмица, обяви министър Лиляна Павлова на Конференция на глобалния форум на жените лидери. Конференцията е от календара на българското европредседателство и е посветена на дигиталната..

публикувано на 04.06.18 в 16:40

Международна конференция, посветена на услугите от общ интерес и устойчивото развитие и растеж

Многогодишната финансова рамка, прилагането на стълба за социалните права, както и предложенията по пакета за чиста енергия и директивата за питейната вода ще обсъдят участниците в международна конференция, посветена на услугите от общ интерес и..

публикувано на 01.06.18 в 10:30

Еврофорум в София в областта на пенсионното осигуряване

Очаква се приемането на специален регламент на ЕС за въвеждане на общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване. Това стана ясно на международна конференция, която се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на..

публикувано на 30.05.18 в 16:25

Президентът Радев откри международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2018“

Президентът Румен Радев призова днес българските компании от отбранителната промишленост да вземат по-голямо участие в модернизацията на въоръжените ни сили. Той заяви това при откриването в Пловдивския панаир на международната изложба „Хемус..

публикувано на 30.05.18 в 12:40

Турция е поискала от България съдействие за проверка на 14 организации, заподозрени за връзки с Фетхуллах Гюлен и ФЕТО

Турция е поискала от България съдействие за проверка на 14 организации, за които има съмнения, че работят привърженици на Фетхуллах Гюлен, или са привърженици на ФЕТО. Това стана ясно след среща между вътрешните министри на двете страни -..

публикувано на 29.05.18 в 15:55

Европарламентът гласува "за" ревизираната директива за командированите работници

С 456 гласа „за“, 147 „против“ и 49 „въздържал се“, Европейският парламент даде зелена светлина на ревизираната директива за командированите работници. Един от докладчиците по темата - евродепутатът Елизабет Морен-Шартие, подчерта: "Искахме да..

публикувано на 29.05.18 в 14:35

България си е поставила цел до 2035 година 65% от битовите отпадъци да се рециклират

България си е поставила цел до 2035 година 65 процента от битовите отпадъци да се рециклират. В момента се рециклират около 32 процента.  Това стана ясно на форума "Кръгова икономика и чисти технологии", който е под патронажа на Министерството на..

публикувано на 18.05.18 в 11:30