Българското председателство може да помогне за постигането на консенсус по спорните миграционни въпроси

Българското председателство може да даде нова енергия в Европейския съвет за постигането на консенсус по спорните миграционни въпроси. Това заяви пред БНР евродепутатът Сесилия Викстрьом , докладчик в Европарламента за промените в Дъблинския..

публикувано на 17.01.18 в 09:52

Премиерът Борисов ще представи пред ЕП приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще представя днес приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург. Преди заседанието на евродепутатите премиерът Борисов ще разговаря с председателя на Европарламента  Антонио Таяни ...

публикувано на 17.01.18 в 09:29

Захариева: Полша може да разчита на българското безпристрастно отношение в спора ѝ с Брюксел

Полша подкрепя приоритетите на Българското европредседателство и ангажимента на страната ни за развитие на отношенията между Западните Балкани и Европейския съюз. Това заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович след среща в София с..

публикувано на 16.01.18 в 10:47

Българското европредседателство ще бъде представено официално пред ЕП в Страсбург в сряда

След официалното откриване на 11-и януари в София, Българското европредседателство ще бъде представено и пред Европейския парламент в Страсбург. На 17-и януари премиерът Бойко Борисов ще презентира приоритетите на София за следващите 6 месеца...

публикувано на 15.01.18 в 20:10

Европейската перспектива на Западните Балкани обсъдиха президентите Радев и Вуянович

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани обсъдиха президентът Румен Радев и гостуващият у нас държавен глава на Черна гора Филип Вуянович . Вуянович е първият държавен глава на страна от Западните Балкани, който посещава България,..

публикувано на 15.01.18 в 13:26

Започва новата сесия на Европейския парламент в Страсбург

Премиерът Бойко Борисов ще представи приоритетите на Българското председателството, на започващата днес нова сесия на Европейския парламент в Страсбург. Очаква се Борисов да говори в сряда за европейската перспектива и свързаност на Западните..

публикувано на 15.01.18 в 08:35

Цвета Караянчева: Българският парламент ще участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна в парламента с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер . Караянчева е домакин на среща на Колегиума на комисарите с участието на Юнкер заедно с Председателския съвет на..

публикувано на 12.01.18 в 16:49

Цачева: България ще работи за това Европейската прокуратурата да започне да функционира възможно най-бързо

Министърът на правосъдието Цецка Цачева увери част от намиращите се в София европейски комисари, че България ще работи приоритетно Европейската прокуратурата да започне да функционира възможно най-бързо. По време на клъстерната среща „Външни..

публикувано на 12.01.18 в 15:04
Румен Радев и Жан-Клод Юнкер се срещнаха на

Президентът Радев се надява ЕС да е по-силен след края на Европредседателството ни

Европейският съюз трябва да бъде още по-силен, когато приключи Българското председателство, заяви президентът Румен Радев на среща си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Българските институции ще работят активно и обединени за..

публикувано на 12.01.18 в 14:55

Жан-Клод Юнкер: Българското председателство е в ключов момент за Европа и нейното бъдеще

Радвам се, че планът "Юнкер“ работи и работи в България. Българското европредседателство се състои в един ключов момент за Европа и за нейното бъдеще. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на пресконференцията..

публикувано на 12.01.18 в 14:13

Българска фирма получава 100 милиона евро по плана "Юнкер"

Българското председателство започва със заем от 100 млн. лв. по плана „Юнкер“ за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти. Европейската инвестиционна банка подписва този заем с българското предприятие. Целта е повишаване на нивата..

публикувано на 12.01.18 в 13:40

Европейските комисари и българските министри заседават за първи път заедно в София

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разговаря с президента Румен Радев в президентството на бул."Дондуков" 2.  По-рано председателят на Европейската комисия имаше работна среща с премиера Бойко Борисов . Двамата обсъдиха..

публикувано на 12.01.18 в 12:35

Обединението прави силата или…

Вчерашният знаменателен ден за България и нейното бъдеще изглеждаше така: измит с топла вода и сапун площад пред НДК, разгонени прахови частици от въздуха на столицата, пренаредени за N-ти път павета по „Дондуков“, свалени няколко билборда със..

публикувано на 12.01.18 в 12:30

Събитията от Българското европредседателство продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер"

Ден след официалното откриване на Българското европредседателство, на което лидерите на европейските институции Антонио Таяни , Доналд Туск и Жан Клод Юнкер отправиха призиви гласът на България да бъде чут, да се работи повече за гражданите и за..

публикувано на 12.01.18 в 07:35

Началото на първото Българско председателство на Съвета на ЕС е във фокуса на чуждите медии

Официалното начало на първото Българско председателство на Съвета на ЕС снощи е във фокуса на чуждите медии. Reuters коментира: "България се наслаждава на прегръдката на ЕС". Euronews отбелязва, че по време на церемонията в Народния театър..

публикувано на 12.01.18 в 07:20

Жан-Клод Юнкер: Вашето място е в Шенген и еврозоната

Вашето място е в Европа, Вашето място е в Шенген, Вашето място е в еврозоната. Ще работим да постигнем това . Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при откриването на първото Българско европредседателство на церемония в..

публикувано на 11.01.18 в 20:45

Доналд Туск на български: Хората на Балканите заслужават стабилност, сигурност и благоденствие

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави на български събралото се множество на официалната церемония по откриването на Първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз като цитира стихотворението на Иван..

публикувано на 11.01.18 в 20:35

Антонио Таяни: Да се изправим пред предизвикателствата в духа на европейската солидарност

Трябва да се адаптираме към съществуващите предизвикателства, но трябва да го правим в духа на европейската солидарност. Заедно с Българското председателство сега искаме това разбиране да се превърне в конкретни действия. 2018-а година ще бъде..

публикувано на 11.01.18 в 20:30

Караянчева: Приемаме Председателството като национална и надпартийна кауза

За нас е чест, но и голяма отговорност да поемем председателството на Съвета на ЕС 11 години след присъединяването на страната ни към ЕС  на първи януари 2007 година за нас Това е чест Европейския съюз и в продължение на шест месеца Това..

публикувано на 11.01.18 в 20:15

Румен Радев: От 13 века България е югоизточната порта на Европа

От 11 години ние сме член на ЕС, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпоплатен исторически опит - на Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Това каза президентът Румен Радев на официалната..

публикувано на 11.01.18 в 20:05