Министърът на правосъдието Цецка Цачева и комисар Джулиан Кинг

Първият неформален съвет по правосъдие и вътрешни работи в рамките европредседателство ще е през февруари

Първият неформален съвет по правосъдие и вътрешни работи в рамките на Българското европредседателство ще бъде в края на февруари. Това обяви министърът на вътрешните работи  Валентин Радев  след среща с еврокомисаря за сигурността  Джулиан Кинг , който е..

публикувано на 14.12.17 в 13:39

Премиерът на Норвегия оцени високо приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг оцени високо приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя обсъди с премиера Бойко Борисов възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, както и въпроси от..

публикувано на 13.12.17 в 14:46

Павлова: По време на европредседателството ще бъде създаден Институт за обучение на балкански политически елит

Институт за обучение на балкански политически елит ще бъде създаден по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи ресорният министър Лиляна Павлова , която описа новия институт:  Образователно-квалификационен, на..

публикувано на 08.12.17 в 14:40

ГЕРБ: Европредседателството е шанс да покажем, че България, като част от Балканите, не е бурето с барут

В декларация от името на ГЕРБ председателят на Комисията за правата на човека в Народното събрание Красимир Велчев   отправи поздравления за предстоящия Международен ден на правата на човека, който светът отбелязва на 10-и декември. От..

публикувано на 08.12.17 в 11:28

През май догодина WADA ще отмени мораториума за разширяването на мрежата от лицензирани лаборатории, наложен на Европа

През май 2018 година Световната антидопингова агенция WADA ще отмени мораториума за разширяването на мрежата от лицензирани лаборатории, наложен на Европа. Това обяви министър  Красен Кралев  в Благоевград при представянето на приоритетите в областта на..

публикувано на 07.12.17 в 22:00

Правителството одобри Програмата за европредседателството

Правителството одобри Програмата на България за Председателството на Съвета на Европейския съюз. Четири са водещите приоритета: Бъдещето на Европа и младите хора - икономически растеж и социално сближаване; Европейска перспектива и свързаност на..

публикувано на 06.12.17 в 21:30

Въпросът за равенството между половете е сред приоритетите на Българското европредседателство

Повече жени на трудовия пазар и намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите. Това са част от основните цели, заложени в подготвения "Национален план за насърчаване на равнопоставеността на мъжете и жените през 2018 г." С 20 милиона лева от..

публикувано на 05.12.17 в 16:49

Близо 250 събития ще има по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

Само след броени дни България поема първото си Председателство на Съвета на Европейския съюз. Откриването на това значимо за страната и Европа събитие ще е през януари в Народния театър. Близо 250 събития ще се проведат по време на шестмесечното..

публикувано на 04.12.17 в 14:28

Официалната позиция на НС за европредседателството: Приоритет е интеграцията на Западните Балкани в ЕС

Депутатите гласуваха официална позиция на парламента по проекта на Програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Основният приоритет е свързан с приемането на финален документ за Западните Балкани на срещата на върха в..

публикувано на 01.12.17 в 12:27
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева ще представи приоритетите на Българското председателство пред лидери на страните от ЕС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ще представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред държавните и генералните секретари на страните членки.  Заседанието е неформално и традиционно се провежда месец преди..

публикувано на 01.12.17 в 10:39

Лиляна Павлова представи протоколните подаръци за европредседателството

Министър Лиляна Павлова представи протоколните подаръци, които Министерството на българското европредседателство е подготвило за делегатите, които ще участват в срещите у нас. Очаква се 25 000 души да посетят страната по време на..

публикувано на 30.11.17 в 17:29

Ервин Прьол влиза в екипа съветници на Бойко Борисов за европредседателството

Бившият министър-председател на австрийската провинция Долна Австрия Ервин Прьол е най-новият член на екипа съветници на българския премиер Бойко Борисов за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщава австрийската агенция..

публикувано на 30.11.17 в 17:06

Два паркинга около НДК ще бъдат закрити по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат закрити два паркинга около НДК - големият около вход А3 и по-малкият, който се намира на бул. "Витоша" и ул. "Шандьор Петьофи". Решението на Столичния общински съвет е във връзка с..

публикувано на 28.11.17 в 15:12

Румен Радев и Никос Анастасиадис искат обща политика за справяне с предизвикателствата пред ЕС

Двустранните отношения, регионалните проблеми на сигурността и стабилността, Западните Балкани, предизвикателствата пред Европейския съюз и предстоящото председателство на България бяха основните акценти в проведените днес в Никозия разговори..

публикувано на 27.11.17 в 19:15

Таня Цветкова: Европредседателството няма да отвори големи бизнес възможности за българските предприятия

Все по-често говорим за първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Ако съдим по активността на политиците, вероятно бихме останали с впечатление, че това е шанс "едно на един милион", който страната ни получава и трябва да..

публикувано на 22.11.17 в 12:10

Антонио Таяни пред Народното събрание: България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване

България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване. Миграцията е един глобален, епохален феномен. Отделните държави по границата не могат и не трябва да бъдат оставяни сами да се справят с него. Системата за убежище се оказа..

публикувано на 21.11.17 в 15:55

Джентилони: Опитът на Борисов ще е много важен и полезен по време на Българското председателство на ЕС

Българското председателство на Съвета на ЕС е възможност за напредък по темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Това заяви италианският премиер Паоло Джентилони на срещата с българския си колега Бойко Борисов в Рим...

публикувано на 14.11.17 в 18:00

Министър Павлова: Искаме стабилна, обединена, дигитална Европа, със Западните Балкани

Европа се нуждае от повече сигурност и стабилност, но и от повече солидарност, за да имаме стабилна, обединена, дигитална Европа, включваща Западните Балкани. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова на..

публикувано на 14.11.17 в 10:30

Лиляна Павлова: Искаме България да бъде запомнена като страната, която промени имиджа на Балканите

Министър Лиляна Павлова изнесе днес лекция, посветена на подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година пред студентите и преподавателите от Американския университет в Благоевград. Тя представи пред пълната..

публикувано на 14.11.17 в 10:27

„Съединението прави силата“ (United We Stand Strong) става девиз на Българското председателство

Министерският съвет одобри девиза „Съединението прави силата“ за мото на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. На английски девизът ще има следния превод: „United We Stand Strong“. Мотото е предложено от участниците в поредица от..

публикувано на 14.11.17 в 09:11