Европейската перспектива на Западните Балкани обсъдиха президентите Радев и Вуянович

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани обсъдиха президентът Румен Радев и гостуващият у нас държавен глава на Черна гора Филип Вуянович . Вуянович е първият държавен глава на страна от Западните Балкани, който посещава България,..

публикувано на 15.01.18 в 13:26

Започва новата сесия на Европейския парламент в Страсбург

Премиерът Бойко Борисов ще представи приоритетите на Българското председателството, на започващата днес нова сесия на Европейския парламент в Страсбург. Очаква се Борисов да говори в сряда за европейската перспектива и свързаност на Западните..

публикувано на 15.01.18 в 08:35

Томас Майер: България много правилно постави Западните Балкани във фокуса на ЕС

Започналото тази седмица първо българско председателство на Съвета на ЕС бе широко отразено в чуждите медии. Не малко от тях обаче използваха официалното откриване в София само за повод да изпратят кореспонденти в нашата страна. Темите, които са във..

публикувано на 13.01.18 в 12:05

Цвета Караянчева: Българският парламент ще участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна в парламента с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер . Караянчева е домакин на среща на Колегиума на комисарите с участието на Юнкер заедно с Председателския съвет на..

публикувано на 12.01.18 в 16:49

Юнкер: ЕК подкрепя амбициите на България за изграждане на газовия хъб "Балкан"

Европейската комисия подкрепя амбициите на България за газовия разпределителен център "Балкан", заяви председателят ѝ Жан - Клод Юнкер на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов . Юнкер обърна внимание на свързаността, която се осигурява..

публикувано на 12.01.18 в 16:15

Цачева: България ще работи за това Европейската прокуратурата да започне да функционира възможно най-бързо

Министърът на правосъдието Цецка Цачева увери част от намиращите се в София европейски комисари, че България ще работи приоритетно Европейската прокуратурата да започне да функционира възможно най-бързо. По време на клъстерната среща „Външни..

публикувано на 12.01.18 в 15:04
Румен Радев и Жан-Клод Юнкер се срещнаха на

Президентът Радев се надява ЕС да е по-силен след края на Европредседателството ни

Европейският съюз трябва да бъде още по-силен, когато приключи Българското председателство, заяви президентът Румен Радев на среща си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Българските институции ще работят активно и обединени за..

публикувано на 12.01.18 в 14:55

Жан-Клод Юнкер: Българското председателство е в ключов момент за Европа и нейното бъдеще

Радвам се, че планът "Юнкер“ работи и работи в България. Българското европредседателство се състои в един ключов момент за Европа и за нейното бъдеще. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на пресконференцията..

публикувано на 12.01.18 в 14:13

Българска фирма получава 100 милиона евро по плана "Юнкер"

Българското председателство започва със заем от 100 млн. лв. по плана „Юнкер“ за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти. Европейската инвестиционна банка подписва този заем с българското предприятие. Целта е повишаване на нивата..

публикувано на 12.01.18 в 13:40

Европейските комисари и българските министри заседават за първи път заедно в София

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разговаря с президента Румен Радев в президентството на бул."Дондуков" 2.  По-рано председателят на Европейската комисия имаше работна среща с премиера Бойко Борисов . Двамата обсъдиха..

публикувано на 12.01.18 в 12:35

Обединението прави силата или…

Вчерашният знаменателен ден за България и нейното бъдеще изглеждаше така: измит с топла вода и сапун площад пред НДК, разгонени прахови частици от въздуха на столицата, пренаредени за N-ти път павета по „Дондуков“, свалени няколко билборда със..

публикувано на 12.01.18 в 12:30

Събитията от Българското европредседателство продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер"

Ден след официалното откриване на Българското европредседателство, на което лидерите на европейските институции Антонио Таяни , Доналд Туск и Жан Клод Юнкер отправиха призиви гласът на България да бъде чут, да се работи повече за гражданите и за..

публикувано на 12.01.18 в 07:35

Началото на първото Българско председателство на Съвета на ЕС е във фокуса на чуждите медии

Официалното начало на първото Българско председателство на Съвета на ЕС снощи е във фокуса на чуждите медии. Reuters коментира: "България се наслаждава на прегръдката на ЕС". Euronews отбелязва, че по време на церемонията в Народния театър..

публикувано на 12.01.18 в 07:20

Жан-Клод Юнкер: Вашето място е в Шенген и еврозоната

Вашето място е в Европа, Вашето място е в Шенген, Вашето място е в еврозоната. Ще работим да постигнем това . Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при откриването на първото Българско европредседателство на церемония в..

публикувано на 11.01.18 в 20:45

Доналд Туск на български: Хората на Балканите заслужават стабилност, сигурност и благоденствие

Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и  бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми...

публикувано на 11.01.18 в 20:35

Антонио Таяни: Да се изправим пред предизвикателствата в духа на европейската солидарност

Трябва да се адаптираме към съществуващите предизвикателства, но трябва да го правим в духа на европейската солидарност. Заедно с Българското председателство сега искаме това разбиране да се превърне в конкретни действия. 2018-а година ще бъде..

публикувано на 11.01.18 в 20:30

Караянчева: Приемаме Председателството като национална и надпартийна кауза

За нас е чест, но и голяма отговорност да поемем председателството на Съвета на ЕС 11 години след присъединяването на страната ни към ЕС  на първи януари 2007 година за нас Това е чест Европейския съюз и в продължение на шест месеца Това..

публикувано на 11.01.18 в 20:15

Румен Радев: От 13 века България е югоизточната порта на Европа

От 11 години ние сме член на ЕС, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпоплатен исторически опит - на Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Това каза президентът Румен Радев на официалната..

публикувано на 11.01.18 в 20:05

Цецка Цачева и Валентин Радев представиха в Брюксел приоритетите на Европредседателството в своите ресори

В Брюксел началото на Българското европредседателство беше отбелязано с присъствието на министрите на правосъдието и на вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев . Пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на..

публикувано на 11.01.18 в 19:30

Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск   в рамките на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Двамата са били единодушни, че темата за интеграцията на държавите..

публикувано на 11.01.18 в 19:15