Огнян Златев: Нормално е цялото обществено говорене да бъде фокусирано върху Българското европредседателство

Снимка: БНР

Нормално е цялото обществено говорене да бъде фокусирано върху Българското европредседателство, каза в предаването "Неделя 150" ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев:
 

Аз не намирам някаква пряка връзка и се учудвам, когато някой се опитва да търси такава пряка връзка между тези вътрешнополитически разговори, които се водят, дори понякога те да са на малко по-висок тон. Ако погледнем назад малко съвсемскорошната ни история, по време на други председателства, как независимо от това, че в дадена страна-членка, аз ще ви дам пример с Белгия или Словакия, която беше по-скоро, че там имаше вътрешнополитически турбуленции, но независимо от това председателствата  си вървяха съвсем нормално. Аз съм убеден, че българските политици от всички политически сили са достатъчно отговорни, за да са наясно с отговорността, която е пред нашата страна, освен това, от друга страна, институциите, които ще работят най-активно по време на председателството тук в България и в Брюксел, българските представители, са достатъчно добре подготвени, така че независимо от това какво се случва тук във вътрешнополитически план, това да не се отрази на успеха на Българското председателство.

На политиците това им е работата да правят такива изказвания. Нашата задача и нашата цел е съвсем  различна. Самото предателство има съвсем друг характер, страната, която председателства, има съвсем други задачи, а не толкова да показва надмощието на една или друга политическа сила.

По отношение на формулираните от страната ни приоритети начело на Съвета на Европейския съюз, Златев каза:

Всяка една страна-членка може да формулира своите национални приоритети, но те така или иначе са в синхрон и унисон с приоритетите на страните, които са в трио, така че в този смисъл приоритетите, които България е посочила, попадат в този синхрон и унисон. Много е важно, че България приема за много високо сред своите приоритети европейската перспектива на нашите съседи от Западните Балкани, политиките, свързани с увеличаване на производителността, с увеличаване на възможностите, особено на младите хора да се интегрират по-добре на пазара на труда, приключване на преговорите за постигане на единния цифров пазар. Това са неща, които са започнали още отпреди нашето председателство и България има добрия шанс в рамките на нейното председателство да напредне или дори да затвори някои от тези т.нар. "файлове" или досиета, по които се работи.

Във връзка с темата за Западните Балкани, Огнян Златев посочи:

Много е важна тук формулировката. Затова и хората от българското правителство, и хората от Брюксел, и представителите на идващите председателства, които ще поемат щафетата от България, всички говорим за европейска перспектива на страните от Западните Балкани за момента. Никой не говори за приемане. Така че в момента говорим за неща в бъдещето, но също така това, което правим в момента, всички заедно, включително това е залегнало много ясно в програмата на Българското председателство, е да работим, да продължаваме да даваме ясни сигнали на страните от Западните Балкани, че те имат своето европейско бъдеще.

Интервюто на Явор Стаматов с Огнян Златев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45