Мишел Барние: България ще има важна задача да поддържа единството между 27-те страни членки на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние пристига днес на работно посещение у нас. Българското председателство съвпада с ключов момент от преговорите. По думите му страната ни ще има важна задача да поддържа единството между 27-те страни членки и да подсигурява непрекъснат диалог между тях, ЕК и ЕП.

От самото начало в тези изключителни преговори си поставяме 3 въпроса, посочи Барние в интервю за предаването "Преди всички". Получихме отговор на първия – Обединеното кралство взе суверенното решение да напусне ЕС чрез референдум. На другите два въпроса все още нямаме отговор. Изборът на Великобритания за бъдещите ни отношения. В трите си речи Тереза Мей казва, че с напускането на ЕС, Обединеното кралство иска да се оттегли и от обединения пазар  и митническия съюз, защото не желае повече да спазва свободата на движението, настоява търговските преговори да се водят след възвръщането изцяло на неговия суверенитет, както и че не иска повече да зачита решенията на Съда на ЕС . Тези „червени“ линии са поставени от самото правителство на Великобритания.

Третият голям въпрос е свързан с изказването на американския министър на търговията Уилбър Рос, който каза на британците: „Ако искате да се сближите с нас, трябва да се отдалечите от ЕС“. Той е важен, ако Обединеното кралство поиска да напусне митническия съюз и общия пазар, да се отдалечи от модела на европейския регламент, който сме изграждали заедно в продължение на 44 години. Става дума за санитарната сигурност, принципа за превенция, социалната пазарна икономика, правата по отношение на околната среда. Например, финансовата регулация гарантира един минимум на финансова стабилност.

На въпрос как вижда ролята на България в преговорите по Брекзит, като се има предвид, че едно ротационно председателство на ЕС не променя дневния ред на Общността, Барние отговори:

Този дневен ред е правен от Съвета с участието на страната, която поема ротационното председателство. Председателството на България, което ще започне от 1-ви януари, е особено важно.  На 29 януари трябва да определим мандата за преговори по преходния период с британците според директивите, които ще приеме Комисията в сряда и които ще бъдат дадени на Съвета в края на януари. През март Европейският съвет ще даде насоките за бъдещите ни отношения. По време на българското председателство ще бъде изготвен и проектодоговорът, който сме готови да предоставим на държавните и правителствени ръководители на 26-те страни членки и на Европейския парламент на базата на съвместния доклад. По време на българското председателство ние ще работим за изготвянето на политическата декларация за бъдещите ни отношения, която ясно ще определи какви точно ще бъдат те. В този ключов период България има важната задача да поддържа единството между 27-те страни-членки, да подсигурява непрекъснат диалог между тях, нас и Европейския парламент, както и да избягва всякакви паралелни или секторни дискусии.

Барние посочи, че се предвижда бъдещо сътрудничество с Обединеното кралство в областта на сигурността и отбраната по проблеми като борбата срещу тероризма: Това е от взаимен интерес на европейците - да продължат да работят заедно и дори да ускорят сътрудничеството си в друга рамка извън тази на ЕС. То не може да се прави вече в нея поради решението на Обединеното кралство да не признава договора на ЕС. Това трябва да стане в рамките на двустранно сътрудничество между Общността и Великобритания – от една страна, в борбата срещу тероризма, където имаме абсолютната нужда да работим заедно и Постоянното структурирано сътрудничество, от друга. Моделът „Канада +++“, освен договора за свободен търговски обмен, предполага и сътрудничество в областта на правосъдието, сигурността и отбраната и на авиацията. Това са трите други плюсове освен търговията.

Барние определи като „ключов“ Европейският съвет през март за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания: Тогава ще бъдат фиксирани насоките за бъдещите отношения. Много бих се радвал да видим ясната позиция на британското правителство и парламент тогава. Всеки модел на бъдещи отношения залага определени права и задължения. И всеки модел, който подписваме, трябва да е адаптиран към модела на партньора. Ако става дума за споразумение за свободна търговия, чиито правила да спазваме твърдо, канадският модел не е съвсем същият като този на Южна Корея, нито пък с този, който сме подписали с Япония. Какво всъщност означават тези „червени“ линии? Не искате свободно движение на хора, значи не можете да имате модела на европейското икономическо пространство. И така се стига логично до трите модела, за които стана дума.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45