Хр. Карастоянов: Когато европредседателството свърши, всичко ще си продължи по старому, дано не съм прав

Христо Карастоянов
Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че думите на изтеклата година са много, да не кажа прекалено много – все пак беше изборна година, много се изговори срещу изборите, по време на изборите и особено след изборите. Обаче за мен 2017-та ще остане в главата ми с една-единствена дума. Знаете ли коя е тя – "молекула". Така писателят Христо Карастоянов отговори в ефира на "Хоризонт" на въпроса за това кои са най-важните думи на изтичащата година.

Аз наистина нямам представа какво се разбира под молекула в този смисъл – в смисъла на скандалите, които се разразиха в последните дни, продължи писателят, отбелязвайки събитията в политическото и общественото пространство от последните седмици, когато се водеше ожесточен дебат заради решението за мораториум върху финансирането от Здравната каса за някои нови лекарствени молекули: 

За мен молекулата беше нещо много мъничко, а изведнъж се оказа, че нещо друго означава тази дума – за малко да събори единството в парламента, да попречи на правителството и най-вече на Председателството ни, защото, нали знаете, сега всичко е подчинено на Председателството – да не се излагаме пред чужденците. 

Страхувам се, че нещо е объркано вече – не знам точно какво, но нещо е объркано. Друг път е било ясно: ние – тук долу, те – там горе. Сега стана едно... и те там горе нещо не се разбират добре, току се прецакват, току си обръщат гръб, едни такива истории, допълни Карастоянов, който коментира и кои ще бъдат водещите събития за следващата година, като изтъкна, че европредседателството ще е акцентът:

Поне тези няколко месеца, когато ще бъдем на върха на Европейския съюз... Но не знам, мисля си, че когато то свърши, всичко ще си продължи по старому – не знам, дано да не съм прав. 

Христо Карастоянов коментира и процесите, свързани със сферата на литературата, като каза, че се надява у младите хора да се върне интересът към писаното слово и по-специално към качествените издания:

Защото в националния литературен процес и в книгоиздаването започват да се случват неща, които лично мен нещо ме стъписват – дано по някакъв начин и издатели, и автори да направят всичко възможно отново да върнат младите хора в книжарниците, защото книжарниците – да, живнаха, но като че ли младите хора, аз поне нещо не ги виждам  тук – в ямболските, в нашите книжарници не ги виждам. Те не са виновни, естествено. Те са засипват от неща, които са, меко казано, далече от истинската литература и може би те самите се лутат. Но пък познавам и млади хора, които имат чудесен вкус – вече изграден – и дано да се умножават.

Що се отнася до годината, искрено се надявам, че няма да има такива хилави скандалчета, като например скандалът в Шумен със спряната награда на името на Иван Пейчев, и други такива неща, които дори не се превърнаха и в истински скандали, каквито в по-предните години имаше в литературния живот...

Дано нещо да се промени в отношението на издатели и автори към техните читатели, защото обратното е труднообобщи надеждите си за 2018-а Христо Карастоянов. 

Интервюто с писателя, чийто роман "Една и съща нощ" престои да излезе и в Съединените щати на 9 януари, можете да чуете от звуковия файл. 

Във връзка с новото издание зад Океана, Карастоянов отбеляза: Аз също много се радвам и ми е много любопитно как там ще приемат една книга за 20-те години в България, за всичките ужаси, които са преживявали героите от тази книга. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45