Лицето на България в чуждите медии, в началото на Българското европредседателство

Александър Детев, Николета Атанасова и Любомир Аламанов в студиото на "Мрежата"
Снимка: Кирил Чобанов

Какво е лицето на България в медиите извън страната ни на прага на Българското европредседателство говорим с журналистите Мария Спирова (Лондон), Капка Тодорова (Германия), Александър Детев (Австрия) и медийният ПР специалист Любомир Аламанов.
Мария Спирова: За България в Англия се чува само в определени моменти. Нейното появяване обикновено е като „предупредителна приказка“ за това какво става, когато не слушаш. И много често това се използва, когато обществото е в криза, (както е това във Великобритания в момента) – да му се напомни, че има някой, който е по-зле. Ние сме удобни за такова нещо и много често британските медии ни използват точно по такъв начин – да напомнят, че съществува и „долната земя“. В същото време, Европа е хваната в капана, че трябва да удържа някакво приличие Мария Спировадори и срещу онези свои членове с фасадни демокрации. И тя има две възможности – едната е да поддържа предизвикателни взаимоотношения с един вид „отвързани кучета“ в центъра на територията си, и второто е да имаш кучета, които са на границата ти и поне вършат някаква работа, облайват там едни мигранти… и в останалото време гледат поне да не се държат предизвикателно. Изразите, с които журналистите във Великобритания определят България, са част от една „банка“, пълна с определения като: „най-бедната държава в ЕС“, „държавата със сериозна демографска криза“, „държавата с крайно десни партии в правителството“. В същото време имаме една доста добра медийна среда, която поразрови и каза доста неща, които трябва да се кажат за България, и това, което гние там.



Капка ТодороваКапка Тодорова: За съжаление определения за България като: „най-корумпираната държава в ЕС“ не са нещо ново за германските медии. Те са още от приемането ни преди 10 години и фактът, че продължават означава, че проблемът е в нас, а не в чуждите медии. В допълнение обаче има и нещо ново в германските медии, а именно критичното им отношение към факта, че именно защото България е „удобната и послушна“ към нея е намаляло критичното отношение и натискът на ЕС не е толкова голям, колкото е към Полша, например.



Александър Детев: Искам да направя паралел между Българя и Австрия, чието Председателство е веднага след нашето. За разлика оттук, където говорим за това колко е красива България, в Австрия интересът е обърнат главно към това как ще се държи крайно дясната част на новото правителство. Това наше европредседателство може да извади на дневен ред теми, които са табу, а знаем, че са проблематични за нас. Дали ще стане обаче, е въпрос…


Е, няма как, когато има една нова бивша работническа класа, превзела властта и направила се псевдоелит, която събаря другия елит, да искаме масата да разбере какво се случва у нас? Още повече с думи като консенсус, конкурентоспособност, кохезия – тези три думи аз не ги разбирам… защо или с какво тези думи – приоритети на страната ни днес, се различават от „третия пол“, какво говори на хората „кохезия“? - допълни пиар специалистът Любомир Аламанов.

Можете да чуете целия разговор от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45