Бабикян: Управляващите преекспонират темата за Европредседателството с комсомолски устрем

Няма как рутинно мероприятие да ни накара да забравим бедността, убийствата и корупцията, твърди той

Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС

Животът на хората под никаква форма не зависи от факта, че страната ни председателства ЕС. Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ ПР експертът Арман Бабикян, който допълни:

Управляващите с комсомолски устрем преекспонират темата  за Председателството на ЕС, без да си дават сметка, че в края на краищата това е рутинна процедура. Подред страните се изреждат, за да председателстват и не е някаква брошка за похвала на ревера на страната ни, а просто работа, която трябва да свършим.

Това сериозно преекспониране, изреждането на министри, отглеждането на плочки, лъскането на перчеми …. общо взето ще изиграе лоша шега, защото само след пет-шест месеца ще видим, че нищо особено не се е случило и тогава ще дойде разочарованието. С това разочарование управляващите не знам как ще се справят, каза Бабикян и прогнозира риск от поява на евроскептицизъм в страната след Председателството.

На въпрос какво казваме ние с деветте заявления за протести днес, той коментира:

Надявам се, казваме, че животът продължава и всички не спират в унес, за да се взрат в луксозните коли, пътуващи от летището към центъра на София, защо, както видяхте - и в Русе, и във Видин хората слабо се интересуват от това.

Единствено напънатият блясък в очите на г-жа Караянчева в Народното събрание говореше днес за „Националния отбор на България“ и някак си напомняше за дрийм-тийма на Делян Добрев от Хасково. Не знам какви са очакванията някой да определя дневния ред на Европа от София и под диригентската палка на българските политици, при положение че те трудно се справят дори със собствената си страна.

В защита на тезата си, че темата за Европредседателството се преекспонира, Бабикян каза:

Забележете как беше обяснявано всичко през последните 10 дни: Протестите се случвали нарочно, за да злепоставят страната ни пред европейците; Убийствата се правели нарочно, за да ни злепоставят пред европейците; Публикациите в западната преса излизали нарочно, за да ни злепоставят пред европейците. Хайде да не изброявам нататък, че стигнахме до един билборд с "цена" 100 милиона, който вчера се превърна в тема – скандал, а  днес протестиращите синдикати получиха 100 милиона с обяснението, че той не им ги давал под натиск, а защото много хубаво си били свършили работа в МВР. Вечното обяснение, че сега ще сме председател на Европейския съюз не е индулгенция нито за атака срещу кабинета, нито за защита на кабинета, Той е рутинно мероприятие, в което трябва да се представим на ниво. Животът продължава и проблемите продължават. Няма как рутинно мероприятие да ни накара да забравим бедността, убийствата, ужасяващата корупция, медийната цензура…

Няма как всички да замълчим, да затворим очите си и да си кажем: „Хайде сега ще стоим чистички и приветливи, докато си тръгнат гостите, а после ще продължим боя“.

Интервюто с Арман Бабикян и анкети с граждани можете да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45