Катя Христова: България успя да постави темата за Западните Балкани и това е красноречив политически жест

Снимка: БГНЕС

България поема Председателството на Съвета на ЕС добре подготвена, заяви в интервю за „Преди всички“ политологът Катя Христова, преподавател в Нов български университет,:

Всичко беше достатъчно ясно подготвено и изговорено. Всичко, което се случи като процес на подготовка на Българското председателство, като извеждане на приоритети, широката дискусия, която беше организирана с гражданския сектор и с по-широкия експертен сектор, мисля, че са верни стъпки, които могат да ни гарантират достатъчно самочувствие по пътя, който ни предстои до юни.

Христова коментира и вчерашните протести. Според нея те са знак за едно живо гражданско общество:

Всичко, което се случва в България през последните дни, е симптом па-скоро на едно живо гражданско общество. Вторият положителен елемент в оценката на всичко, което се случва, е  фактът, че ние преживяваме добрите демократични практики, които ни позволяват всички, които имат нужда да заявят някакви свои притеснения или желания за по-добро развитие на отделни сектори в страната, да го направят, но от друга страна и да бъдат чути. Когато говорим за притеснения – това е част от научаването на уроците на добрата демократична практика за диалог, но и да се случва този диалог.

По отношение на разширяването на Европейския съюз с държави от Западните Балкани, Христова каза, че е до голяма степен е важна координираната дипломация и координираните усилия на държави от региона, които имат ясни отношения и стратегически дългосрочни очаквания за добрите перспективи пред Западните Балкани:

Факт е, че българската държава успя да включи в дневния ред на ЕС тази тема, въпреки безспорно и ясно заявеното от страна на председателя на ЕК, че в рамките на този мандат на тази комисия – до 2019 година, разширяване няма как да се случи. Присъединяването е един дългосрочен процес и мисля, че всички държави от Западните Балкани си дават ясна сметка колко е важен ангажиментът от страна на ЕС и колко е важно да продължат техните усилия. В този смисъл безспорно ще трябва да чуем какви ще бъдат заключенията. Фактът да поставиш една тема за обсъждане сред своите партньори, мисля, че вече е достатъчно красноречив политически жест.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45