Катя Христова: България успя да постави темата за Западните Балкани и това е красноречив политически жест

БГНЕС

България поема Председателството на Съвета на ЕС добре подготвена, заяви в интервю за „Преди всички“ политологът Катя Христова, преподавател в Нов български университет,:

Всичко беше достатъчно ясно подготвено и изговорено. Всичко, което се случи като процес на подготовка на Българското председателство, като извеждане на приоритети, широката дискусия, която беше организирана с гражданския сектор и с по-широкия експертен сектор, мисля, че са верни стъпки, които могат да ни гарантират достатъчно самочувствие по пътя, който ни предстои до юни.

Христова коментира и вчерашните протести. Според нея те са знак за едно живо гражданско общество:

Всичко, което се случва в България през последните дни, е симптом па-скоро на едно живо гражданско общество. Вторият положителен елемент в оценката на всичко, което се случва, е  фактът, че ние преживяваме добрите демократични практики, които ни позволяват всички, които имат нужда да заявят някакви свои притеснения или желания за по-добро развитие на отделни сектори в страната, да го направят, но от друга страна и да бъдат чути. Когато говорим за притеснения – това е част от научаването на уроците на добрата демократична практика за диалог, но и да се случва този диалог.

По отношение на разширяването на Европейския съюз с държави от Западните Балкани, Христова каза, че е до голяма степен е важна координираната дипломация и координираните усилия на държави от региона, които имат ясни отношения и стратегически дългосрочни очаквания за добрите перспективи пред Западните Балкани:

Факт е, че българската държава успя да включи в дневния ред на ЕС тази тема, въпреки безспорно и ясно заявеното от страна на председателя на ЕК, че в рамките на този мандат на тази комисия – до 2019 година, разширяване няма как да се случи. Присъединяването е един дългосрочен процес и мисля, че всички държави от Западните Балкани си дават ясна сметка колко е важен ангажиментът от страна на ЕС и колко е важно да продължат техните усилия. В този смисъл безспорно ще трябва да чуем какви ще бъдат заключенията. Фактът да поставиш една тема за обсъждане сред своите партньори, мисля, че вече е достатъчно красноречив политически жест.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията
Андрей Новаков

Андрей Новаков: Партньорите ни в ЕС подчертават, че ролята на България на Балканите е незаменима

Днешният ден е кулминацията на 10-годишни усилия и работа на България в ЕС. Това заяви в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Новаков .   Още снощи, когато премиерът пристигна в ЕП да участва в заседание на групата на ЕНП, малко по-късно откри коктейл по повод Българското председателство с много от българите, които..

публикувано на 17.01.18 в 09:41

За Западните Балкани и процесите на присъединяването им към Европейския съюз

Как българското европредседателство ще се отрази на процесите на присъединяването на Западните Балкани към ЕС – за това ще говорим в следващите минути. А също и за това как се променят нагласите на Балканите и как Брекзит повлия на тези настроения. На този етап трудно може да се посочи евентуална дата за присъединяване на страните от..

публикувано на 15.01.18 в 15:21
Борислава Танева

Музиката на Европа - проект на Софийската филхармония и Музикалната академия в София

На 2 януари започна цикъл концерти в камерна зала „България” и ще продължи до 30 юни. Всеки понеделник ще има концерт посветен на различна държава. Входът за концертите е безплатен. Има ред само в първия и последния концерт. Първият е от Естония, от която България поема европредседателството, а последният е от Австрия, която пък поема от нас..

публикувано на 15.01.18 в 11:53

Откритото говорене е рецептата за борба с корупцията, смятат Владимир Зарев и Владимир Кисьов

Светът, в който живеем, е реален, но се намира сякаш в състояние на някакъв полусън. Той може да бъде събуден от този полусън, когато бъде назован, обсъждан, когато се заговори за него, а това става чрез словото, чрез думите. Думите и словото превръщат този свят в нещо значимо. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Владимир..

публикувано на 12.01.18 в 15:15

Йоханес Хан: Трябва да използваме момента за интеграцията на страните от Западните Балкани

Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване, както е пълната титла на Йоханес Хан, пристигна в София за официалното откриване на Българското европредседателство. Австриецът е член на управляващата в страната си консервативна Народна партия. В специално интервю за „Хоризонт“ той заяви: Искам да благодаря на..

обновено на 12.01.18 в 10:27

Златанова: Правителството да започне да говори за същностната част на Европредседателството

Ако сме загубили време за подготовка ва Европредседателството, по-скоро мисля, че то е в същностната част, а не толкова в представителната. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ бившият вицепремиер по европейските въпроси в правителството на Пламен Орешарски Зинаида Златанова . Тя изтъкна, че по-малките държави традиционно..

публикувано на 11.01.18 в 17:07

Ева Шилер, журналист от ZDF: Идеята е да погледнем към България през българите

България рядко стига до телевизионните зрители в Германия. Информацията за нашата страна е оскъдна, а когато я има - обикновено е доминирана от две теми - бедност и корупция. Заглавията в германската преса от началото на годината, когато България пое председателството в Съвета на ЕС, са почти еднакви: „Най-бедната страна в съюза става..

публикувано на 11.01.18 в 15:00