Катя Христова: България успя да постави темата за Западните Балкани и това е красноречив политически жест

БГНЕС

България поема Председателството на Съвета на ЕС добре подготвена, заяви в интервю за „Преди всички“ политологът Катя Христова, преподавател в Нов български университет,:

Всичко беше достатъчно ясно подготвено и изговорено. Всичко, което се случи като процес на подготовка на Българското председателство, като извеждане на приоритети, широката дискусия, която беше организирана с гражданския сектор и с по-широкия експертен сектор, мисля, че са верни стъпки, които могат да ни гарантират достатъчно самочувствие по пътя, който ни предстои до юни.

Христова коментира и вчерашните протести. Според нея те са знак за едно живо гражданско общество:

Всичко, което се случва в България през последните дни, е симптом па-скоро на едно живо гражданско общество. Вторият положителен елемент в оценката на всичко, което се случва, е  фактът, че ние преживяваме добрите демократични практики, които ни позволяват всички, които имат нужда да заявят някакви свои притеснения или желания за по-добро развитие на отделни сектори в страната, да го направят, но от друга страна и да бъдат чути. Когато говорим за притеснения – това е част от научаването на уроците на добрата демократична практика за диалог, но и да се случва този диалог.

По отношение на разширяването на Европейския съюз с държави от Западните Балкани, Христова каза, че е до голяма степен е важна координираната дипломация и координираните усилия на държави от региона, които имат ясни отношения и стратегически дългосрочни очаквания за добрите перспективи пред Западните Балкани:

Факт е, че българската държава успя да включи в дневния ред на ЕС тази тема, въпреки безспорно и ясно заявеното от страна на председателя на ЕК, че в рамките на този мандат на тази комисия – до 2019 година, разширяване няма как да се случи. Присъединяването е един дългосрочен процес и мисля, че всички държави от Западните Балкани си дават ясна сметка колко е важен ангажиментът от страна на ЕС и колко е важно да продължат техните усилия. В този смисъл безспорно ще трябва да чуем какви ще бъдат заключенията. Фактът да поставиш една тема за обсъждане сред своите партньори, мисля, че вече е достатъчно красноречив политически жест.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията
Жечо Станков

Жечо Станков: Мерките за енергийна ефективност ще намалят броя на т.нар. „енергийно бедни“

Енергийната бедност и замърсяването на въздуха е основната тема на регионалната конференция, организирана от Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия“. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Участниците във форума ще обсъдят политиките и възможностите за борба с..

публикувано на 19.03.18 в 10:23

Проф. Ингрид Шикова: Западните Балкани са печатът на българското европредседателство

Ще има ли приемственост в темите за Западните Балкани между българското председателство на Съвета на ЕС и австрийското след 1 юли 2018 година? – проф. Ингрид Шикова коментира преди работното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България. „Това, което направи България, е да събуди Европейския съюз за Балканите“, казва проф. Шикова. „Трябва да..

публикувано на 15.03.18 в 11:55

Неформалното заседание в София на министрите на културата на страните членки на Европейския съюз

На 28 февруари в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз се проведе неформална среща на министрите на културата. Основно бяха обсъдени възможностите за задълбочаване и разширяване на културните връзки между европейските държави. Председателят на Комитета по култура и образование на Европейския парламент Петра Камерверт..

публикувано на 02.03.18 в 16:14
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Европредседателството изигра лоша роля за приоритетите ни - Шенген и еврозоната

В чужбина скандалите в България ни показват като държава, затънала в проблеми по всички възможни класации, индекси, статистики на ЕС, а вече и в световен мащаб. Това каза в предаването „Преди всички“ политологът  Калоян Методиев : По всички възможни статистики се равняваме с африканските държави, което е достатъчен повод да сме..

публикувано на 22.02.18 в 11:37

Даниел Стефанов: Имаме доста работа по това да убедим всички държави в ЕС, че сме готови за Шенген

Сигурен съм, че министрите на външните работи на различните държави от ЕС са изказали абсолютно различни мнения по темата за разширяването на ЕС. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика по повод на неформалната среща на външните министри на ЕС в София, на която ще се..

публикувано на 16.02.18 в 10:32

Сийка Кацарова: България има уникалната възможност да стане център за рехабилитация на Балканите

Все още здравното ни министерство не е приложило европейската директива за трансгранично движение на пациенти, за да може у нас на балнеолечение да идват европейски граждани. Вицепрезидентът на Европейската спа асоциация Сийка Кацарова подчерта и че твърде ниската цена на клиничната пътека по Здравна каса пречи на много българи да ползват..

публикувано на 15.02.18 в 10:52

Антоанета Приматарова: Влизането на Сърбия без Косово е невъзможно и потенциално опасно за ЕС и за региона

Воля за разрешаване на проблема с името на Македония има както от страна на Гърция, така и от страна на Македония, коментира в "Преди всички" Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии. Тя допълни, че въпреки оптимизма не може да бъде дадена конкретна времева рамка кога ще се реши спорът: Тук нещата изглеждат така –..

публикувано на 15.02.18 в 09:30