Жан-Клод Юнкер: Българското председателство е в ключов момент за Европа и нейното бъдеще

Снимка: БГНЕС

Радвам се, че планът "Юнкер“ работи и работи в България. Българското европредседателство се състои в един ключов момент за Европа и за нейното бъдеще. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на пресконференцията след първото заседание на европейските комисари и българските министри:

Ние сме в голяма степен на едно мнение по приоритетите и за българското, и за австрийското председателство. Очевидно ще обсъждаме финансовата перспектива. Комисията ще прави предложения и нашата грижа е работата да може да започне възможно най-бързо, за да не се повтори предишната процедура, когато Съветът на ЕС отдели твърде много време, докато стигне до споразумение, поради което финансовата програма не може да бъде подготвена в разумен срок. За нас от първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и по отношение на Турция. Няма съмнение, че западните Балкани като държави са свързани повече помежду си, но ние искаме да свържем останалата част от Европа.

Това е 50-ото посещение на заместник-председатели и на комисари след началото на нашия мандат, добави още Юнкер:

Аз следях подготовката не само на председателството, но също и на процеса на присъединяване на България към Европейския съюз. Винаги съм се гордял, че аз съм този, който подписа в Люксембург присъединяването на България към ЕС. Аз обичам тази страна. Харесвам не само премиера, но и страната, както и някои кулинарни специалитети.

Ние сме много доволни от това, че българското председателство обръща внимание на темата "Западни Балкани“, внимание, което наистина се полага на тази сфера, каза още председателят на Европейската комисия и добави:

Ще се информирам на място в този регион за това какви са очакванията на различните държави от Западните Балкани. Няма да е възможно преди края на мандата на тази комисия, тоест преди първи януари 2020 година да се приемат нови членове в Европейски съюз, тъй като подготовката не е напреднала до такава степен, за да може това да стане безпроблемно, но по време на мандата на следващата ЕК ще има по-целенасочени занимания по тази тема. Изключително важно е Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива и тя да бъде потвърдена отново.

България е на добър път по отношение на еврозоната, коментира Юнкер:

Държавният дълг е много под 30%, един от най-ниските в Европейския съюз. Бюджетният дефицит е нещо непознато тук. Безработицата пада и всичко това показва, че по отношение на реалната конвергенция в България е постигнат сериозен напредък. Нещата все още не са напълно достатъчни, но има реален напредък.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че в следващите шест месеца България ще държи на кохезионната политика и европейската перспектива на Западните Балкани. По темата за кохезионните фондове министър председателят заяви:
Ако има нещо, за което България ще настоява, ще държи твърдо и дори ще се държи безпристрастно, това е темата „Кохезионни фондове“, защото първо- във вътрешнополитически план ние сме го поели като ангажимент и считаме, убедени сме, че за Балканите, за новоприетите членки и малко преди нас, тези, които са в ЕС, те са жизненоважни.

Темата „Западни Балкани“ е много ясна, каза още премиерът:

Моята дълбока убеденост е, че ако ние сега не дадем перспектива, а най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктурата на Балканите – жп линии, магистрали, пристанища, пречиствателни станции, европейските коридори №4, №8, №10, по който да има тази свързаност, аз мисля, че не само не носи риск за ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, за повече инвестиции, за повече туризъм,  за повече сближаване на културите и опознаване на хората в целия Съюз.

Разбира се и Турция и Русия са големи съседи на ЕС. Тези теми трябва много внимателно да се разглеждат. Моето мнение е, че трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но това е тема на Съвета и ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се взимат там. /.../ Турция е голям наш съсед. Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа. Все пак да не забравяме, че откакто ЕС подписа споразумението с Турция, миграционният поток намаля в пъти, а последиците от това продължават да търпят големи държави в Европа. Държим стриктно за спазването на закона за свободата на медиите и действително се надявам турското правителство да ревизира отношението си към тях, за да може много по-лесно на различно ниво, каквото ще определим в бъдеще.

Премиерът Бойко Борисов защити правото на България да бъде приета в Шенген: България в момента пази най-добре европейската граница.

Премиерът коментира и влизането на страната ни в еврозоната: Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, ние сме го направили. България е във Валутен борд. Както каза и г-н Юнкер, за чакалнята на еврозоната сме готови и се надяваме скоро да стане факт.

Премиерът благодари на комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за газовия хъб „Балкан“:
Той дава възможност България да не бъде наказвана, да не бъде изолирана и да се възстанови правдата, България да бъде център не само на газоразпределението, но и за доставките на различен вид газ. Когато говорим за газов хъб, вече не говорим за транзит, а за една истинска диверсификация, спазване на третия енергиен пакет и действително даването на възможност България да се върне на мястото, където беше, защото докато бяхме най-лоялният член на ЕС, спазвайки санкциите и искайки да запазим нашите приятели от Украйна, знаете, че Южен поток се трансформира в Турски поток. Благодаря на ЕК, че успя да защити и интереса на България, защото това да бъдеш лоялен, не означава, че трябва да си наказан.


Запис на пресконференцията можете да чуете от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40