Откритото говорене е рецептата за борба с корупцията, смятат Владимир Зарев и Владимир Кисьов

Снимка: БТА

Светът, в който живеем, е реален, но се намира сякаш в състояние на някакъв полусън. Той може да бъде събуден от този полусън, когато бъде назован, обсъждан, когато се заговори за него, а това става чрез словото, чрез думите. Думите и словото превръщат този свят в нещо значимо. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Владимир Зарев.

Съществува обаче и друг тип говорене, което се използва от политиците, при което всичко изказано сякаш е правилно, сякаш е вярно, но не се казва нищо. Това е говорене, което се превръща в едно огромно мълчание. Тогава думите и словото, вместо да събуждат света, го връщат в неговия полусън. Този път, в това, което чухме в тази пресконференция имаше доста конкретни неща. Това непрестанно настояване да се говори за нашето Председателство на Съвета на ЕС, това преекспониране в медиите в един момент ще започне да омръзва на българите и това да се превърне в нещо отегчително, което българинът не желае да обсъжда. Важно е словото от тук насетне на политиците, на това какво ще се говори и е много важно да не се замитат проблемите под килима, добави той.

Мнението на писателя подкрепи бившият главен преговарящ за членството на България в ЕС Владимир Кисьов: Напълно съм съгласен с г-н Зарев, че словото е на първо място. Честното слово, откритото слово, съдържателното слово. За съжаление, не само че няма нормално, съдържателно слово, но то се и опростачи. Само откритото говорене е рецептата за борба с корупцията.

Действително, големият шанс на България е по време на Председателството да постигне не само да работи за основните приоритети на Европа, но и да даде ясен знак и към нашите граждани, че действително сме достоен член на ЕС, каза още той.

Кисьов определи новините от пресконференцията след първото съвместно заседание на европейските комисари и българските министри като положителен старт: Виждаме, че основните приоритети по време на Председателството за целия ЕС са още по-големи приоритети за България. Дай Боже, с поведението си да успеем да наложим нещата, които са от първа необходимост – през цялото време се говори за Шенген и еврозоната. Това би дало още по-голяма стабилност на ЕС и България.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45