Откритото говорене е рецептата за борба с корупцията, смятат Владимир Зарев и Владимир Кисьов

БТА

Светът, в който живеем, е реален, но се намира сякаш в състояние на някакъв полусън. Той може да бъде събуден от този полусън, когато бъде назован, обсъждан, когато се заговори за него, а това става чрез словото, чрез думите. Думите и словото превръщат този свят в нещо значимо. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Владимир Зарев.

Съществува обаче и друг тип говорене, което се използва от политиците, при което всичко изказано сякаш е правилно, сякаш е вярно, но не се казва нищо. Това е говорене, което се превръща в едно огромно мълчание. Тогава думите и словото, вместо да събуждат света, го връщат в неговия полусън. Този път, в това, което чухме в тази пресконференция имаше доста конкретни неща. Това непрестанно настояване да се говори за нашето Председателство на Съвета на ЕС, това преекспониране в медиите в един момент ще започне да омръзва на българите и това да се превърне в нещо отегчително, което българинът не желае да обсъжда. Важно е словото от тук насетне на политиците, на това какво ще се говори и е много важно да не се замитат проблемите под килима, добави той.

Мнението на писателя подкрепи бившият главен преговарящ за членството на България в ЕС Владимир Кисьов: Напълно съм съгласен с г-н Зарев, че словото е на първо място. Честното слово, откритото слово, съдържателното слово. За съжаление, не само че няма нормално, съдържателно слово, но то се и опростачи. Само откритото говорене е рецептата за борба с корупцията.

Действително, големият шанс на България е по време на Председателството да постигне не само да работи за основните приоритети на Европа, но и да даде ясен знак и към нашите граждани, че действително сме достоен член на ЕС, каза още той.

Кисьов определи новините от пресконференцията след първото съвместно заседание на европейските комисари и българските министри като положителен старт: Виждаме, че основните приоритети по време на Председателството за целия ЕС са още по-големи приоритети за България. Дай Боже, с поведението си да успеем да наложим нещата, които са от първа необходимост – през цялото време се говори за Шенген и еврозоната. Това би дало още по-голяма стабилност на ЕС и България.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Андрей Новаков

Андрей Новаков: Партньорите ни в ЕС подчертават, че ролята на България на Балканите е незаменима

Днешният ден е кулминацията на 10-годишни усилия и работа на България в ЕС. Това заяви в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Новаков .   Още снощи, когато премиерът пристигна в ЕП да участва в заседание на групата на ЕНП, малко по-късно откри коктейл по повод Българското председателство с много от българите, които..

публикувано на 17.01.18 в 09:41

За Западните Балкани и процесите на присъединяването им към Европейския съюз

Как българското европредседателство ще се отрази на процесите на присъединяването на Западните Балкани към ЕС – за това ще говорим в следващите минути. А също и за това как се променят нагласите на Балканите и как Брекзит повлия на тези настроения. На този етап трудно може да се посочи евентуална дата за присъединяване на страните от..

публикувано на 15.01.18 в 15:21
Борислава Танева

Музиката на Европа - проект на Софийската филхармония и Музикалната академия в София

На 2 януари започна цикъл концерти в камерна зала „България” и ще продължи до 30 юни. Всеки понеделник ще има концерт посветен на различна държава. Входът за концертите е безплатен. Има ред само в първия и последния концерт. Първият е от Естония, от която България поема европредседателството, а последният е от Австрия, която пък поема от нас..

публикувано на 15.01.18 в 11:53

Йоханес Хан: Трябва да използваме момента за интеграцията на страните от Западните Балкани

Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване, както е пълната титла на Йоханес Хан, пристигна в София за официалното откриване на Българското европредседателство. Австриецът е член на управляващата в страната си консервативна Народна партия. В специално интервю за „Хоризонт“ той заяви: Искам да благодаря на..

обновено на 12.01.18 в 10:27

Катя Христова: България успя да постави темата за Западните Балкани и това е красноречив политически жест

България поема Председателството на Съвета на ЕС добре подготвена, заяви в интервю за „Преди всички“ политологът Катя Христова , преподавател в Нов български университет,: Всичко беше достатъчно ясно подготвено и изговорено. Всичко, което се случи като процес на подготовка на Българското председателство, като извеждане на приоритети,..

публикувано на 12.01.18 в 09:48

Златанова: Правителството да започне да говори за същностната част на Европредседателството

Ако сме загубили време за подготовка ва Европредседателството, по-скоро мисля, че то е в същностната част, а не толкова в представителната. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ бившият вицепремиер по европейските въпроси в правителството на Пламен Орешарски Зинаида Златанова . Тя изтъкна, че по-малките държави традиционно..

публикувано на 11.01.18 в 17:07

Ева Шилер, журналист от ZDF: Идеята е да погледнем към България през българите

България рядко стига до телевизионните зрители в Германия. Информацията за нашата страна е оскъдна, а когато я има - обикновено е доминирана от две теми - бедност и корупция. Заглавията в германската преса от началото на годината, когато България пое председателството в Съвета на ЕС, са почти еднакви: „Най-бедната страна в съюза става..

публикувано на 11.01.18 в 15:00