Откритото говорене е рецептата за борба с корупцията, смятат Владимир Зарев и Владимир Кисьов

БТА

Светът, в който живеем, е реален, но се намира сякаш в състояние на някакъв полусън. Той може да бъде събуден от този полусън, когато бъде назован, обсъждан, когато се заговори за него, а това става чрез словото, чрез думите. Думите и словото превръщат този свят в нещо значимо. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Владимир Зарев.

Съществува обаче и друг тип говорене, което се използва от политиците, при което всичко изказано сякаш е правилно, сякаш е вярно, но не се казва нищо. Това е говорене, което се превръща в едно огромно мълчание. Тогава думите и словото, вместо да събуждат света, го връщат в неговия полусън. Този път, в това, което чухме в тази пресконференция имаше доста конкретни неща. Това непрестанно настояване да се говори за нашето Председателство на Съвета на ЕС, това преекспониране в медиите в един момент ще започне да омръзва на българите и това да се превърне в нещо отегчително, което българинът не желае да обсъжда. Важно е словото от тук насетне на политиците, на това какво ще се говори и е много важно да не се замитат проблемите под килима, добави той.

Мнението на писателя подкрепи бившият главен преговарящ за членството на България в ЕС Владимир Кисьов: Напълно съм съгласен с г-н Зарев, че словото е на първо място. Честното слово, откритото слово, съдържателното слово. За съжаление, не само че няма нормално, съдържателно слово, но то се и опростачи. Само откритото говорене е рецептата за борба с корупцията.

Действително, големият шанс на България е по време на Председателството да постигне не само да работи за основните приоритети на Европа, но и да даде ясен знак и към нашите граждани, че действително сме достоен член на ЕС, каза още той.

Кисьов определи новините от пресконференцията след първото съвместно заседание на европейските комисари и българските министри като положителен старт: Виждаме, че основните приоритети по време на Председателството за целия ЕС са още по-големи приоритети за България. Дай Боже, с поведението си да успеем да наложим нещата, които са от първа необходимост – през цялото време се говори за Шенген и еврозоната. Това би дало още по-голяма стабилност на ЕС и България.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Жечо Станков

Жечо Станков: Мерките за енергийна ефективност ще намалят броя на т.нар. „енергийно бедни“

Енергийната бедност и замърсяването на въздуха е основната тема на регионалната конференция, организирана от Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия“. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Участниците във форума ще обсъдят политиките и възможностите за борба с..

публикувано на 19.03.18 в 10:23

Проф. Ингрид Шикова: Западните Балкани са печатът на българското европредседателство

Ще има ли приемственост в темите за Западните Балкани между българското председателство на Съвета на ЕС и австрийското след 1 юли 2018 година? – проф. Ингрид Шикова коментира преди работното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България. „Това, което направи България, е да събуди Европейския съюз за Балканите“, казва проф. Шикова. „Трябва да..

публикувано на 15.03.18 в 11:55

Неформалното заседание в София на министрите на културата на страните членки на Европейския съюз

На 28 февруари в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз се проведе неформална среща на министрите на културата. Основно бяха обсъдени възможностите за задълбочаване и разширяване на културните връзки между европейските държави. Председателят на Комитета по култура и образование на Европейския парламент Петра Камерверт..

публикувано на 02.03.18 в 16:14
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Европредседателството изигра лоша роля за приоритетите ни - Шенген и еврозоната

В чужбина скандалите в България ни показват като държава, затънала в проблеми по всички възможни класации, индекси, статистики на ЕС, а вече и в световен мащаб. Това каза в предаването „Преди всички“ политологът  Калоян Методиев : По всички възможни статистики се равняваме с африканските държави, което е достатъчен повод да сме..

публикувано на 22.02.18 в 11:37

Даниел Стефанов: Имаме доста работа по това да убедим всички държави в ЕС, че сме готови за Шенген

Сигурен съм, че министрите на външните работи на различните държави от ЕС са изказали абсолютно различни мнения по темата за разширяването на ЕС. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика по повод на неформалната среща на външните министри на ЕС в София, на която ще се..

публикувано на 16.02.18 в 10:32

Сийка Кацарова: България има уникалната възможност да стане център за рехабилитация на Балканите

Все още здравното ни министерство не е приложило европейската директива за трансгранично движение на пациенти, за да може у нас на балнеолечение да идват европейски граждани. Вицепрезидентът на Европейската спа асоциация Сийка Кацарова подчерта и че твърде ниската цена на клиничната пътека по Здравна каса пречи на много българи да ползват..

публикувано на 15.02.18 в 10:52

Антоанета Приматарова: Влизането на Сърбия без Косово е невъзможно и потенциално опасно за ЕС и за региона

Воля за разрешаване на проблема с името на Македония има както от страна на Гърция, така и от страна на Македония, коментира в "Преди всички" Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии. Тя допълни, че въпреки оптимизма не може да бъде дадена конкретна времева рамка кога ще се реши спорът: Тук нещата изглеждат така –..

публикувано на 15.02.18 в 09:30