Повече средства за цифровизация на икономиката в европейския бюджет, поиска Мария Габриел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече средства за цифровизация на европейската икономика в многогодишната финансова рамка след 2020 година, поиска българският еврокомисар Мария Габриел по време на международна конференция, посветена на високите технологии в София, като част от програмата на Българското европредседателство.

Развитието на икономиката в новото бъдеще – цифровата трансформация, инвестициите в индустриалното обновяване и създаването на правната рамка, обсъждаха представители на властта и на бизнеса от Балканите, Съединените щати и Индия. 

Предизвикателствата пред съвременния свят вече се изместват от цифровизацията към усилията да се опази сигурността на данните в интернет. Това заяви американският посланик у нас Ерик Рубин, а министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че по иновационна динамика през последните пет години страната ни заема 4-то място в Европа.

Цифровизацията вече променя икономиката днес – въпросът е доколко бизнесът, обществото и властта са готови да отговорят на промените. Цифровото бъдеще изисква от поколенията не само трансформация на икономиката, но и умение за работа с данните, опазване на сигурността в интернет и защитата на личните и фирмените данни. За това е необходима нова нормативна  и индустриална рамка. Всеки един ще се възползва от цифровата трансформация и никой няма да бъде изключен, увери българският еврокомисар Мария Габриел:

"Работим върху това да представим амбициозна програма през месец май, посветена на разширяването и максимално увеличение на ползите от цифровата трансформация за всички европейски граждани и бизнеса, във всички европейски области – от цифровизацията на индустрията до публичните услуги. Целим да дадем видимост на инвестициите, необходимостта от инвестиции в цифровото ни бъдеще. Искаме да има още по-ясно взаимодействие между различните стълбове на цифровата икономика събрани заедно – инфраструктура за интелигентни данни, киберсигурност, изкуствен интелект, цифровите умения и прилагането им в индустрията и сферите от обществен интерес.

Инфраструктура на данните на световно ниво е предпоставка за високи цифрови приложения във всички сфери и обратно – стимулирането на високи цифрова приложения увеличава търсенето на по-добра инфраструктура на интелигентни данни".

Всичко това обаче не може да се осъществи без допълнителни инвестиции в цифровата икономика – нито една страна сама не е в състояние без финансова подкрепа от страна на еврообщността да го постигне. 

Затова Мария Габриел ще настоява за първи път в европейския бюджет да има отделно перо за финансовата трансформация, което ще е всъщност и подкрепа за дигиталното бъдеще на икономиката: "Концентрирайки ресурс на общо европейско ниво, ние можем да излъчим много ясен сигнал – от една страна, към гражданите, казвайки, че киберсигурността и цифровите умения за нас са дългосрочен приоритет. От друга страна, сигнал към нашите предприятия, към нашите сегашни и бъдещи европейски шампиони – те са тези, които създават работните места, те са тези, които оформят облика на цифровата икономика и имат нужда от подкрепа. И много силно послание, разбира се, към нашите международни партньори. Точно заради това ми се иска в следващия бюджет на Европейския съюз, да видя подкрепа за вече стартирали инициативи и такава е инициативата ни за европейския суперкомпютър", подчерта Мария Габриел.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че данните за развитието на Българската индустрия през последното десетилетие показват ясно, че тя следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията и даде пример:

"Оборотът на услугите наинформационните и комуникационните технологии в България се увеличава с 300% за последните седем години и достига до 2,5 милиарда".

Неслучайно по иновационен на динамика през последните пет години страната ни заема четвърта позиция според иновационната класация на Европейския съюз, което показва наличието на интензивни процеси при реализирането на иновационни политики", допълни министър Караниколов. 

Повече по темата ще научите от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Австрия пое от България ротационното председателство на Съвета на ЕС

Австрия пое от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Премиерът Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиан Курц на церемония на планинския връх Планай над австрийското градче Шладминг. На кратката церемония присъства и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Австрийското..

публикувано на 30.06.18 в 14:35

Величествена премиера на „Сънят на Пилат” на Стефан Димитров в Античния театър

Патрициански пир за душата сред естествения декор на Античния театър в Пловдив преживяха присъствалите на концерта „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров. Древните руини импонираха на вечната история за любовта, вдъхновена от романа на Булгаков „Майсторът и Маргарита”. Сред публиката имаше хора дошли специално от Варна и Стара Загора да чуят..

публикувано на 14.06.18 в 16:27

Европалати: Очакваме всички ангажирани в търговията да пострадат заради митата на САЩ

Европейският бизнес изрази задоволството си от новия бюджет за икономика на Европейския съюз в периода след 2020-а до 2027-а година. По време на конференцията "Европейски парламент на предприятията 2018" председателят на обединението на европейските търговски палати – Европалати - Кристоф Лайтъл изтъкна постигнатото в три направления -..

публикувано на 11.06.18 в 19:45

Ученици от цялата страна на посещение в НДК

Ученици от цялата страна ще посетят Националния дворец на културата, където се провеждат най-важните събития от календара на Българското европредседателство. Първи влязоха учениците от 4-ти "В" клас на 120-о училище, а в залите на НДК ги разведе министърът за европредседателството Лиляна Павлова. Зала 3, в която се провеждат основните..

публикувано на 21.05.18 в 14:00

Гръцките медии оценяват високо Българското европредседателство

Срещата на върха в София е водеща тема на гръцките медии днес. Още първите телевизионни емисии излъчиха репортажи за цялата атмосфера на срещата на лидерите на страните от Евросъюза.  Кореспондентите на гръцките медии коментираха от София преди всичко успехът на Българското председателство в посока за присъединяването на Западните Балкани към европейските..

публикувано на 17.05.18 в 10:55

Мария Габриел: Държавите от Западните Балкани са толкова близо до еврочленството, колкото всяка от тях продължава с реформите

Реформите по цифровизация и технолологичната свързаност в региона ще продължат успоредно с процеса на интеграцията на западнобалканските държави в Европейския съюз. Това посочи еврокомисар Мария Габриел, която участва днес в международната конференция "Балканите в европейската интеграция -  минало, настояще, бъдеще", проведена в София в..

публикувано на 16.05.18 в 15:00

Заключителната декларация за срещата ЕС - Западни Балкани е одобрена от всички лидери

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева увери, че заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която предстои да бъде подписана, е одобрена от 28 страни - членки и ще бъде подкрепена от всички лидери на шестте балкански държави: „Очакванията към срещата наистина са големи, защото тя е..

публикувано на 15.05.18 в 15:03