Очаква се ЕП да приеме Директивата за дългосрочно командированите работници до края на годината

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

В рамките на Българското европредседателство се постигна предварително съгласие между страните-членки как да се промени Директивата за дългосрочно командированите работници. Компромисът би трябвало да сложи край на по-ниското заплащане на източноевропейците. Европейската комисия отвори за ревизия Директивата за командированите работници преди 3 години. Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова води преговорите от името на нашето председателство.

"За съжаление, предложенията на парламента отваряха отново всички пропасти между партии, между страни-членки и т.н. Успяхме да постигнем, наистина, баланс на интересите и на работодателите, и на работниците, баланс на интересите на източните и на западните страни. Успяхме да запазим това, което беше договорено през октомври месец – продължителността напояването да е 18 месеца – 12 + 6. Успяхме да запазим изключенията, които касаят транспортния сектор и че мястото за уреждането на всички права на работниците от транспортния сектор са в специфичното законодателство. Успяхме да дадем ясни правни разяснения как трябва да се третират заплащанията, добавките, така че наистина да гарантираме принципа на равно заплащане между работниците за един и същи труд. До голяма степен успяхме да регулираме начина, по който ще се прилага самата Директива и по отношение на случаите, в които има нарушение на правата на работниците, случаите, в които има измама, случаите, в които, до голяма степен, също могат да се прехвърлят права върху поддоставчици. Считаме, че успехът на Българското председателство е голям, защото показахме, че Европа е единна, когато става въпрос за нейните граждани.

Ако не можем да се да говорим как функционира нашият единен пазар и как да функционира свободното движение на хора, без да се нарушава конкурентоспособността на компаниите, Европа трудно ще функционира".

До края на тази година се очаква ЕП да приеме директивата, след което следва 2-годишният период, в който тя трябва да се транспонира в законодателствата на страните-членки. Така конкретно ще се регламентира, че при дългосрочното командироване се спазват правилата на приемащата страна за изплащане на добавките към заплатите на работниците, обясни Русинова:

"Например, ако българска компания изпрати свой служител във Франция, той има право за дългосрочно командироване на 12 месеца първоначално. След това компанията трябва да уведоми френските власти, ако иска да се удължи с още шест месеца. След тези 18 месеца се счита, че този човек е пребиваващ в страната и трябва да се подчинени на техните правила на трудовото законодателство. За този период ангажиментът, който има България, е до изпращането на работника да прилага националното си законодателство за командироване, а във времето, в който пребивава, да прилага принципите на командированите работници, които са във Франция. Тоест, той ще получава командировъчни както един френски работник за тези 12 + 6 месеца – командировъчните, общите добавки и се изчислява брутно възнаграждение. Той си остава с българска заплата, но добавките, които получава, са спрямо френското законодателство. Принципът е на координация на законодателните системи. Когато един работник е дълготрайно командирован в друга страна, за тези пари от 12 + 6 месеца, се прилагат правилата на страната, която го е приела, а не която го е изпратила“.

Директивата урежда командироването в сектора на услугите и не засяга краткосрочните командировки и по-дългите от 18 месеца периоди на работа в друга страна-членка. 

България в момента води преговори и по друго досие – за координацията между осигурителните системи. Целта е работниците да не губят права на обезщетения и те да се пренасят, когато се работи в различни страни-членки:

"Надявам се в нашето председателство да приключим преговорите между страните-членки и да получим общо съгласие. Има доста противоречия, така че се надяваме да успеем да дадем добри предложения, с които да балансираме интересите. Идеята е не да се унифицират, а всъщност как различните осигурителни системи да си говорят една с друга и как могат да се прехвърлят права от една осигурителна система в друга осигурителна система. Ние имаме интерес, защото, ако примерно един човек работи от 10 години в България, а след това отиде да работи и 5 години в Германия и 3 години в Австрия, трябва осигурителните системи да могат да се координират и да се сумират периодите и по отношение на пенсионната система, и по отношение на обезщетението за безработица и така нататък".

Репортажа на Цветелина Стоянова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Австрия пое от България ротационното председателство на Съвета на ЕС

Австрия пое от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Премиерът Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиан Курц на церемония на планинския връх Планай над австрийското градче Шладминг. На кратката церемония присъства и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Австрийското..

публикувано на 30.06.18 в 14:35

Величествена премиера на „Сънят на Пилат” на Стефан Димитров в Античния театър

Патрициански пир за душата сред естествения декор на Античния театър в Пловдив преживяха присъствалите на концерта „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров. Древните руини импонираха на вечната история за любовта, вдъхновена от романа на Булгаков „Майсторът и Маргарита”. Сред публиката имаше хора дошли специално от Варна и Стара Загора да чуят..

публикувано на 14.06.18 в 16:27

Европалати: Очакваме всички ангажирани в търговията да пострадат заради митата на САЩ

Европейският бизнес изрази задоволството си от новия бюджет за икономика на Европейския съюз в периода след 2020-а до 2027-а година. По време на конференцията "Европейски парламент на предприятията 2018" председателят на обединението на европейските търговски палати – Европалати - Кристоф Лайтъл изтъкна постигнатото в три направления -..

публикувано на 11.06.18 в 19:45

Ученици от цялата страна на посещение в НДК

Ученици от цялата страна ще посетят Националния дворец на културата, където се провеждат най-важните събития от календара на Българското европредседателство. Първи влязоха учениците от 4-ти "В" клас на 120-о училище, а в залите на НДК ги разведе министърът за европредседателството Лиляна Павлова. Зала 3, в която се провеждат основните..

публикувано на 21.05.18 в 14:00

Гръцките медии оценяват високо Българското европредседателство

Срещата на върха в София е водеща тема на гръцките медии днес. Още първите телевизионни емисии излъчиха репортажи за цялата атмосфера на срещата на лидерите на страните от Евросъюза.  Кореспондентите на гръцките медии коментираха от София преди всичко успехът на Българското председателство в посока за присъединяването на Западните Балкани към европейските..

публикувано на 17.05.18 в 10:55

Мария Габриел: Държавите от Западните Балкани са толкова близо до еврочленството, колкото всяка от тях продължава с реформите

Реформите по цифровизация и технолологичната свързаност в региона ще продължат успоредно с процеса на интеграцията на западнобалканските държави в Европейския съюз. Това посочи еврокомисар Мария Габриел, която участва днес в международната конференция "Балканите в европейската интеграция -  минало, настояще, бъдеще", проведена в София в..

публикувано на 16.05.18 в 15:00

Заключителната декларация за срещата ЕС - Западни Балкани е одобрена от всички лидери

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева увери, че заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която предстои да бъде подписана, е одобрена от 28 страни - членки и ще бъде подкрепена от всички лидери на шестте балкански държави: „Очакванията към срещата наистина са големи, защото тя е..

публикувано на 15.05.18 в 15:03