Нона Кръстникова и Мария Русева представят музиката на Латвия

Нона Кръстникова (вляво) и Мария Русева
Снимка: личен архив
От началото на тази година до края на юни всеки понеделник камерна зала „България” се изпълва с публика, която идва, за да слуша цикъла „Музиката на Европа” – съвместен проект на Софийската филхармония и Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Концертите са посветени на европейското председателство на България. Всеки концерт е посветен на музиката на една от държавите членки на Европейския съюз. На 9 април от 19.00 ч. певицата Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева ще представят творби от композитори от Латвия.

Преди шест месеца получават предложение да се включат в проекта, тъй като латвийската певица, която била ангажирана отказала участието, но изпратила готовата програма с целия нотен материал. „Започнахме да работим, без да знаем текстовете, с вокали, което се оказа много полезно, защото изградихме музикалната структура”. След това се свързват с живееща в България латвийка, която работи с Нона Кръстникова върху произношението. Така Нона и Мария откриват красотата на латвийската музика, смесила западноевропейското и руско влияние. Очаровани са и от страната. Решили са по време на концерта да разкажат повече подробности за Латвия, която чества своя вековен юбилей. Очакват след премиерата в София да представят този концерт и на други места в България.
Следващият им проект, за който вече са подготвени, е свързан с френската музика, който се надяват да представят в началото на новия сезон.
С тъга разказват, че не са получили подкрепа и финансиране за фестивала „Аджитато”, който доведе в България няколко съвременни звезди и хитови състави. В момента търсят начини да го преосмислят и съхранят, но без адекватна подкрепа това е невъзможно.
Освен като концертна двойка двете имат индивидуалните си ангажименти. Нона Кръстникова е солистка на Бургаската опера, а Мария Русева се подготвя за докторантурата си.
В звуковия файл чуйте какво още споделиха двете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45