Еврогрупата: Гърция трябва да изпълни заложените в спасителната програма реформи навреме

председателят на Еврогрупата Марио Сентено
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция трябва да изпълни заложените в спасителната програма реформи навреме. С това послание излезе Еврогрупата след ключовото заседание в София, на което се очакваше да започнат разговори за облекчаване на гръцкия дълг след края на спасителната програма през август. Ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено обяви:
"Ние продължаваме разговорите с Международния валутен фонд за устойчивостта на гръцкия дълг и за необходимосттта от облекчаването му. Към този момент мога да кажа, че ние сме убедени, че разговорите ще продължат и ще стигнем до решение до края на програмата".
До края на юни трябва да има решение дали Гърция ще излезе от третата спасителна програма и да докаже, че реформите, за които настояват кредиторите, ще продължат да бъдат прилагани.Еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси изрази убеденост, че решението ще бъде взето в срок:
"Преди края на програмата има две изисквания, които трябва да бъдат изпълнени. Първото е да успеем да завършим прегледа на прогамата. Това е повече от изпълнимо, но все още са необходими известни усилия. Ние ще продължим да изискваме и настояваме, но не сме обезпокоени. Другият въпрос е свързан със стратегията за растеж. Ние приветстваме начина, по който е изградена и тежките и дългосрочни реформи, които са заложени в нея. Освен това ние трябва да погледнем и към периода след края на спасителната програма и да сме сигурни, че заложените реформи ще продължат", коментира Пиер Московиси. 

Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40