Еврогрупата: Гърция трябва да изпълни заложените в спасителната програма реформи навреме

председателят на Еврогрупата Марио Сентено
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция трябва да изпълни заложените в спасителната програма реформи навреме. С това послание излезе Еврогрупата след ключовото заседание в София, на което се очакваше да започнат разговори за облекчаване на гръцкия дълг след края на спасителната програма през август. Ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено обяви:
"Ние продължаваме разговорите с Международния валутен фонд за устойчивостта на гръцкия дълг и за необходимосттта от облекчаването му. Към този момент мога да кажа, че ние сме убедени, че разговорите ще продължат и ще стигнем до решение до края на програмата".
До края на юни трябва да има решение дали Гърция ще излезе от третата спасителна програма и да докаже, че реформите, за които настояват кредиторите, ще продължат да бъдат прилагани.Еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси изрази убеденост, че решението ще бъде взето в срок:
"Преди края на програмата има две изисквания, които трябва да бъдат изпълнени. Първото е да успеем да завършим прегледа на прогамата. Това е повече от изпълнимо, но все още са необходими известни усилия. Ние ще продължим да изискваме и настояваме, но не сме обезпокоени. Другият въпрос е свързан със стратегията за растеж. Ние приветстваме начина, по който е изградена и тежките и дългосрочни реформи, които са заложени в нея. Освен това ние трябва да погледнем и към периода след края на спасителната програма и да сме сигурни, че заложените реформи ще продължат", коментира Пиер Московиси. 

Още от категорията

България си е поставила цел до 2035 година 65% от битовите отпадъци да се рециклират

България си е поставила цел до 2035 година 65 процента от битовите отпадъци да се рециклират. В момента се рециклират около 32 процента.  Това стана ясно на форума "Кръгова икономика и чисти технологии", който е под патронажа на Министерството на околната среда и е част от официалният календар на българското председателство.  Министърът..

публикувано на 18.05.18 в 11:30

Проблемите и бъдещето на минната индустрия ще бъдат обсъдени на конференция в София

Проблемите и бъдещето на минната индустрия ще бъдат обсъдени на конференция в София, част от програмата на Българското председателство на Съвета на Евросъюза.  Ще се обсъжда как да се утвърди ключовата роля на минерално-суровинната индустрия като основа за конкурентоспособно и устойчиво икономическо развитие. Това каза за "Хоризонт" изпълнителният..

публикувано на 18.05.18 в 09:08

Форум "Кръгова икономика и чисти технологии" ще се проведе в НДК под патронажа на МОСВ

Форум "Кръгова икономика и чисти технологии" ще се проведе в НДК под патронажа на Министерството на околната среда и водите, като част от официалния календар на Българското европредседателство.  Акцент ще бъдат възможностите за инвестиции и бизнес партньорства за създаване и развитие на технологии с благоприятен ефект върху околната среда. 

публикувано на 18.05.18 в 07:50

Европейският бизнес елит се събира в София

Европейският бизнес елит се събира в София за Съвета на президентите на "BusinessEurope" – най-влиятелната бизнес организация в Европа. Събитието е част от програмата на Българското европредседателство, а домакин на срещата е Българската стопанска камара. Във форума ще участват делегации на националните бизнес организации на страните-членки,..

публикувано на 18.05.18 в 04:00

Добрите сигнали от Срещата на върха в София според премиера Бойко Борисов

Срещата на върха завърши с декларация и анекс към нея, в който Брюксел пое конкретни ангажименти за транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона. Премиерът  Бойко Борисов  призова западните медии да не се плашат от държавите от Западните Балкани, защото "населението на Западните Балкани е 17 млн. и 700 хиляди, а брутният вътрешен..

публикувано на 17.05.18 в 21:50
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, президент на България (2012 - 2017) Росен Плевнелиев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и Душко Маркович, премиер на Черна гора (отляво надясно).

Пет млрд. евро ще са ни нужни за изграждането на обща инфраструктура със Западните Балкани

Пет милиарда евро ще са необходими на България, за да изгради обща инфраструктура със западните си съседи до 2030 година. Това беше посочено на дискусия на транспортните министри от Западните Балкани, съпътстваща днешната Среща на върха в София. Министър Ивайло Московски посочи, че изграждането на трансевропейските коридори трябва да бъде ускорено:..

публикувано на 17.05.18 в 20:55

Борисов: Мисля, че всички си тръгнаха с по "едно на ум"

"Имахме една много добра дискусия, много честна". Това каза премиерът Бойко Борисов в изявлението си след срещата на върха в София. "Присъствието на председателите на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет е израз на уважение към българския народ", коментира още той и заяви, че "Българското..

публикувано на 17.05.18 в 16:58