Калоян Методиев: 2025-а не е реалистичен хоризонт за разширяване на ЕС с нови страни от Западните Балкани

Калоян Методиев
Снимка: личен архив


Не е реалистично 2025 година да се приема като хоризонтза присъединяване към Европейския съюз на нови страни от Западните Балкани. Това е мнението на политолога д-р Калоян Методиев, който коментира в ефира на "Хоризонт" темата за еврочленството на нашите съседи от западната част на полуострова, обявена като приоритетна за Българското председателство на Съвета на ЕС: 
"Няма как да се случи  - очевидно посланията, които идват от европейска страна са, че ще е необходим по-дълъг период и виновник за това отношение или пример е приемането на България и Румъния, което се дава като преждевременно и не бива да се повтаря грешката с тези две страни.Това е аргументът, който се използва в академичните среди, в не толкова публичната дипломация   -  в политиката отвъд върха на европейското политически коректно говорене", каза Методиев и допълни, че точно за да запази евроинтеграцията като цел за държавите от Западните Балкани, макар и по-дългосрочна, Европейският съюз предвижда средства за мащабни проекти в икономиката, с които да се осигури свързаност на континента:


"Заради това идват парите и проектите -  има един Берлински процес, който е ключовият в това отношение и  където трябва да се разпределят едни милиарди, за да се държи близо до Европа регионът чрез инфраструктурна свързаност, развитие, проекти -  за да може да се държи на "стендбай", така да го наречем, и да се изчакат по-добри времена за разширяване. 

Защото воля за разширяване няма и вътре в отделните държави-членки - визирам вълната от евроскептицизъм, който нараства през последните години. Виждате в Италия какво правителство е, а Италия е третата най-голяма страна след напускането на Великобритания. Тоест Европейският съюз е в процес на трансформация. Разширяването е заложено, закодирано е в ЕС от самото му създаване -  той трябва да се разширява нон-стоп, но в момента този процес ще продължи в изчаквателна позиция".

Във връзка с това, че Балканите остават съсредоточие на амбициите за влияние на всички големи играчи в световната политика, както и на някои регионални сили, превръщайки се в терен за сблъсък на техните интереси, Методиев коментира, че тези процеси ще продължат да се развиват, но това, което изпъква е, че ЕС и САЩ, както и Китай са в синхрон: 


"Към днешна дата Европейският съюз и Съединените щати - въпреки че са конкуренти в много отношения в същия този регион, имат консенсус по въпроса, че трябва да се ограничи руското влияние на Балканите. Това е приоритет номер едно, който се изпълнява успешно, както виждаме, в Македония и в Черна гора, остана Сърбия и половин Босна. Китай по един парадоксален начин се явява в момента съюзник, защото подкрепя европейската интеграция на всички страни в региона и единственото, което иска, е да вървят неговите икономически проекти. Турция ще се окаже най-проблемна заради влошаващите се отношения между Анкара и Запада в момента. Така че ще продължи да се развива този сблъсък на геополитическо влияние, за да "се затвори" региона, нека така да го наречем". 

Методиев коментира, че все още предстои да си отговорим на въпроса "какво спечели България от това, че изведе като приоритет на своето европредседателство друг регион, а не собствените си проблеми, както правеха другите държави, които са били председатели десетилетия наред":

"Защо ние избрахме в положението, в което се намираме, да помогнем на друг регион, а не се концентрираме върху себе си? Това е въпрос, който трябва да намери своя отговор, но, разбира се, след като мине цялата еуфория от събитията през тази седмица", свързани на първо място със срещата на върха Европейския съюз  - Западни Балкани, която започва в София. "От гледна точка на логиката и на политиката тази връзка се губи", коментира още анализаторът, като добави, че Българското европредседателство още от началото си е било много преекспонирана тема у нас.
Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45