Европарламентът гласува "за" ревизираната директива за командированите работници

Снимка: http://www.europarl.europa.eu

С 456 гласа „за“, 147 „против“ и 49 „въздържал се“, Европейският парламент даде зелена светлина на ревизираната директива за командированите работници. Един от докладчиците по темата - евродепутатът Елизабет Морен-Шартие, подчерта:
"Искахме да задействаме една изключително ясна политическа линия - еднаква работа за една и съща заплата, на едно и също работно място".
Според един от докладчиците по темата - евродепутатката Анхес Йонхериус, тя поставя край на нечестната конкуренция на общия пазар:
"Ще сложим край както на орязването на надниците, така и на нечовешката ситуация, на която понякога сме свидетели, а също така - на  нечестната конкуренция между компаниите, които играят по правилата, и на онези, които ги заобикалят заради облагите си".
Еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен отрече, че ревизираната директива има протекционистки цели:

"Тази директива не е протекционистка. Нейната цел е да пази справедливостта на вътрешния пазар, така че да запази доверието на нашите граждани в него. Трябваше да предотвратим възможността страните членки да прибягнат до протекционистични мерки, които биха подкопали вътрешния ни пазар и накрая, благосъстоянието ни", посочи Тейсен.
В залата се чуха възражения, предимно от полски депутати. Последната стъпка, преди окончателното приемане на акта, е подписването му от Българското председателство и председателя на Европейския парламент.
Последно на 19 март бе потвърдено запазването на продължителността на дългосрочното командироване - 12 месеца, с възможност за удължаване с още 6 месеца - тоест общо 18 месеца с мотивирано уведомление на доставчика на услугата. Друга договореност е оставането на транспорта извън обхвата на тази директива до приемането на специално секторно законодателство, което да уреди начина на прилагането ѝ за този бранш.

 .


Още от категорията
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните от ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните-членки на ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани в европейската им интеграция. Това заяви тя на заключителната Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София: "На 26 юни предстои съвет по общи..

публикувано на 18.06.18 в 14:47

Радев: Българското правителство показа кураж, като избра темата Западни Балкани

Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските въпроси на страните членки на Съюза. Президентът Румен Радев приветства усилията на правителството, а премиерът Борисов изтъкна..

обновено на 18.06.18 в 14:42

Еврокомисар Мария Габриел открива в София форум за дигиталната свързаност в ЕС

Европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел открива днес в София конференция за дигиталната свързаност и обмен между публичните администрации. Форумът в НДК събира представители на държавни администрации и IT специалисти, които ще обсъждат как да бъде подобрена оперативна съвместимост на системите за..

публикувано на 14.06.18 в 09:30
Себастиян Курц и Бойко Борисов

Под мотото "Здравей, Европа" Австрия поема от България европредседателството на 30 юни

Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС със среща на върха на 30 юни. Тя ще се проведе в австрийските Алпи със спектакъл с множество атракции. Под мотото "Здравей, Европа" е организиран тържественият акт, на който българският премиер Бойко Борисов ще предаде ръководството на Съвета на ЕС на своя австрийски..

публикувано на 11.06.18 в 08:27

Павлова: Българското председателство допринася за решаване на проблемите със сигурността и миграцията

Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и миграцията, е сериозно предизвикателство и Българското председателство на Съвета на ЕС допринася за намирането на решение по тези проблеми. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова на откриването на..

публикувано на 05.06.18 в 17:38

Министрите на земеделието от ЕС обсъждат общата селскостопанска политика в новия програмен период

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в новия програмен период след 2020 година ще обсъждат министрите на земеделието в София. Председател на срещата ще е българският министър Румен Порожанов. Акцент в разговорите на земеделските министри по време на неформалното заседание ще бъде и обновяването на поколенията в земеделския..

публикувано на 05.06.18 в 11:33

Габриел: Само 37% от работната сила в ЕС притежава основни цифрови умения

Българското европредседателство ще завърши с дигитална седмица, обяви министър Лиляна Павлова на Конференция на глобалния форум на жените лидери. Конференцията е от календара на българското европредседателство и е посветена на дигиталната трансформация на Европа и дигиталните умения на бъдещето. Тя се провежда под патронажа на комисаря по..

публикувано на 04.06.18 в 16:40