Европарламентът гласува "за" ревизираната директива за командированите работници

Снимка: http://www.europarl.europa.eu

С 456 гласа „за“, 147 „против“ и 49 „въздържал се“, Европейският парламент даде зелена светлина на ревизираната директива за командированите работници. Един от докладчиците по темата - евродепутатът Елизабет Морен-Шартие, подчерта:
"Искахме да задействаме една изключително ясна политическа линия - еднаква работа за една и съща заплата, на едно и също работно място".
Според един от докладчиците по темата - евродепутатката Анхес Йонхериус, тя поставя край на нечестната конкуренция на общия пазар:
"Ще сложим край както на орязването на надниците, така и на нечовешката ситуация, на която понякога сме свидетели, а също така - на  нечестната конкуренция между компаниите, които играят по правилата, и на онези, които ги заобикалят заради облагите си".
Еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен отрече, че ревизираната директива има протекционистки цели:

"Тази директива не е протекционистка. Нейната цел е да пази справедливостта на вътрешния пазар, така че да запази доверието на нашите граждани в него. Трябваше да предотвратим възможността страните членки да прибягнат до протекционистични мерки, които биха подкопали вътрешния ни пазар и накрая, благосъстоянието ни", посочи Тейсен.
В залата се чуха възражения, предимно от полски депутати. Последната стъпка, преди окончателното приемане на акта, е подписването му от Българското председателство и председателя на Европейския парламент.
Последно на 19 март бе потвърдено запазването на продължителността на дългосрочното командироване - 12 месеца, с възможност за удължаване с още 6 месеца - тоест общо 18 месеца с мотивирано уведомление на доставчика на услугата. Друга договореност е оставането на транспорта извън обхвата на тази директива до приемането на специално секторно законодателство, което да уреди начина на прилагането ѝ за този бранш.

 .


Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40