Президентът Радев откри международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2018“

Румен Радев призова българските компании от отбранителната промишленост да вземат по-голямо участие в модернизацията на въоръжените ни сили

2
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова днес българските компании от отбранителната промишленост да вземат по-голямо участие в модернизацията на въоръжените ни сили. Той заяви това при откриването в Пловдивския панаир на международната изложба „Хемус 2018“, в която участват 69 изложители от 17 държави.

Президентът Радев изтъкна също участието за първи път в изложението на МВР, наред с министерствата на отбраната и икономиката, основни организатори на форума. Подчерта и значението му в международен план, тъй като тук си дават среща бизнеса, науката и образованието в тази сфера.

„Това изложение още веднъж показва, че българската отбранителна индустрия е не само високотехнологичен сектор, даващ продукция с висока добавена стойност, от които България има нужда, но и че този сектор е конкурентноспособен в световен план, че той е двигател на сътрудничество между институциите в сферата на отбраната и на развитие на сътрудничеството с нашите международни партньори“, каза държавният глава.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни, че в ход е процедурата за реализацията на трите важни проекта за модернизацията на армията, а именно за придобиване на бойна техника за сухопътните войски, за нов боен самолет, и за закупуването на два многофункционални патрулни кораба. Очаква се до два месеца да бъдат оповестени и първите оферти, конкретно за пехотата с изискванията към участниците, уточни от своя страна заместник-министърът на обраната Анатолий Величков.

По време на церемонията заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта, че отрасълът е във възход. Износът на военна продукция за 2017 година надхвърля 1 милиард и 200 милиона евро, а основните ни пазари са Индия, САЩ и страни от Европа и Азия.

Изложението ще продължи до 2 юни. То ще бъде съпътствано от международна научна конференция, включена в календара на Българското европредседателство. Ще има и заседание на Индустриалния форум, а също и демонстрационни стрелби на полигона „Змейово“.

Галерия

Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40