Президентът Радев откри международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2018“

Румен Радев призова българските компании от отбранителната промишленост да вземат по-голямо участие в модернизацията на въоръжените ни сили
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова днес българските компании от отбранителната промишленост да вземат по-голямо участие в модернизацията на въоръжените ни сили. Той заяви това при откриването в Пловдивския панаир на международната изложба „Хемус 2018“, в която участват 69 изложители от 17 държави.

Президентът Радев изтъкна също участието за първи път в изложението на МВР, наред с министерствата на отбраната и икономиката, основни организатори на форума. Подчерта и значението му в международен план, тъй като тук си дават среща бизнеса, науката и образованието в тази сфера.

„Това изложение още веднъж показва, че българската отбранителна индустрия е не само високотехнологичен сектор, даващ продукция с висока добавена стойност, от които България има нужда, но и че този сектор е конкурентноспособен в световен план, че той е двигател на сътрудничество между институциите в сферата на отбраната и на развитие на сътрудничеството с нашите международни партньори“, каза държавният глава.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни, че в ход е процедурата за реализацията на трите важни проекта за модернизацията на армията, а именно за придобиване на бойна техника за сухопътните войски, за нов боен самолет, и за закупуването на два многофункционални патрулни кораба. Очаква се до два месеца да бъдат оповестени и първите оферти, конкретно за пехотата с изискванията към участниците, уточни от своя страна заместник-министърът на обраната Анатолий Величков.

По време на церемонията заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта, че отрасълът е във възход. Износът на военна продукция за 2017 година надхвърля 1 милиард и 200 милиона евро, а основните ни пазари са Индия, САЩ и страни от Европа и Азия.

Изложението ще продължи до 2 юни. То ще бъде съпътствано от международна научна конференция, включена в календара на Българското европредседателство. Ще има и заседание на Индустриалния форум, а също и демонстрационни стрелби на полигона „Змейово“.
Още от категорията
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните от ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните-членки на ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани в европейската им интеграция. Това заяви тя на заключителната Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София: "На 26 юни предстои съвет по общи..

публикувано на 18.06.18 в 14:47

Радев: Българското правителство показа кураж, като избра темата Западни Балкани

Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските въпроси на страните членки на Съюза. Президентът Румен Радев приветства усилията на правителството, а премиерът Борисов изтъкна..

обновено на 18.06.18 в 14:42

Еврокомисар Мария Габриел открива в София форум за дигиталната свързаност в ЕС

Европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел открива днес в София конференция за дигиталната свързаност и обмен между публичните администрации. Форумът в НДК събира представители на държавни администрации и IT специалисти, които ще обсъждат как да бъде подобрена оперативна съвместимост на системите за..

публикувано на 14.06.18 в 09:30
Себастиян Курц и Бойко Борисов

Под мотото "Здравей, Европа" Австрия поема от България европредседателството на 30 юни

Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС със среща на върха на 30 юни. Тя ще се проведе в австрийските Алпи със спектакъл с множество атракции. Под мотото "Здравей, Европа" е организиран тържественият акт, на който българският премиер Бойко Борисов ще предаде ръководството на Съвета на ЕС на своя австрийски..

публикувано на 11.06.18 в 08:27

Павлова: Българското председателство допринася за решаване на проблемите със сигурността и миграцията

Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и миграцията, е сериозно предизвикателство и Българското председателство на Съвета на ЕС допринася за намирането на решение по тези проблеми. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова на откриването на..

публикувано на 05.06.18 в 17:38

Министрите на земеделието от ЕС обсъждат общата селскостопанска политика в новия програмен период

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в новия програмен период след 2020 година ще обсъждат министрите на земеделието в София. Председател на срещата ще е българският министър Румен Порожанов. Акцент в разговорите на земеделските министри по време на неформалното заседание ще бъде и обновяването на поколенията в земеделския..

публикувано на 05.06.18 в 11:33

Габриел: Само 37% от работната сила в ЕС притежава основни цифрови умения

Българското европредседателство ще завърши с дигитална седмица, обяви министър Лиляна Павлова на Конференция на глобалния форум на жените лидери. Конференцията е от календара на българското европредседателство и е посветена на дигиталната трансформация на Европа и дигиталните умения на бъдещето. Тя се провежда под патронажа на комисаря по..

публикувано на 04.06.18 в 16:40