Еврофорум в София в областта на пенсионното осигуряване

Снимка: БГНЕС

Очаква се приемането на специален регламент на ЕС за въвеждане на общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване.

Това стана ясно на международна конференция, която се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Предвижда се доставчици на новия пенсионен продукт да бъдат не само пенсионните фондове, но и застрахователни, инвестиционни дружества и банки. Вицепремиерът Валери Симеонов заяви: 
"Проблемите на доходите на пенсионерите в България са едни от най сериозните проблеми, пред които е изправено нашето общество. В качеството си на отговарящ за икономическата и демографската политика в правителството на Република България смятам, че не е нормално пенсионерите в България да имат средна пенсия от 345 лева при среден осигурителен доход 821 лева. Това налага сериозен дебат, естествено изисква и  бюджет за коригирането на състоянието на пенсионната система в страната."

Става въпрос за един от най-мащабните трансгранични проекти в областта на пенсионното осигуряване. Еврокомисията обяви официално намерението си за въвеждането на подобен унифициран режим преди една година. Регламентът създава общоевропейска рамка на доброволна система за лично пенсионно осигуряване със стандартизирани характеристики. Идеята е чрез специален регламент да се допълват съществуващите национални пенсионни схеми в държавите членки на ЕС с нов общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване. На форума ще бъдат обсъдени и пазарните секции от въвеждането на такъв продукт.


Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40