Еврофорум в София в областта на пенсионното осигуряване

Снимка: БГНЕС

Очаква се приемането на специален регламент на ЕС за въвеждане на общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване.

Това стана ясно на международна конференция, която се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Предвижда се доставчици на новия пенсионен продукт да бъдат не само пенсионните фондове, но и застрахователни, инвестиционни дружества и банки. Вицепремиерът Валери Симеонов заяви: 
"Проблемите на доходите на пенсионерите в България са едни от най сериозните проблеми, пред които е изправено нашето общество. В качеството си на отговарящ за икономическата и демографската политика в правителството на Република България смятам, че не е нормално пенсионерите в България да имат средна пенсия от 345 лева при среден осигурителен доход 821 лева. Това налага сериозен дебат, естествено изисква и  бюджет за коригирането на състоянието на пенсионната система в страната."

Става въпрос за един от най-мащабните трансгранични проекти в областта на пенсионното осигуряване. Еврокомисията обяви официално намерението си за въвеждането на подобен унифициран режим преди една година. Регламентът създава общоевропейска рамка на доброволна система за лично пенсионно осигуряване със стандартизирани характеристики. Идеята е чрез специален регламент да се допълват съществуващите национални пенсионни схеми в държавите членки на ЕС с нов общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване. На форума ще бъдат обсъдени и пазарните секции от въвеждането на такъв продукт.


Още от категорията
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните от ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните-членки на ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани в европейската им интеграция. Това заяви тя на заключителната Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София: "На 26 юни предстои съвет по общи..

публикувано на 18.06.18 в 14:47

Радев: Българското правителство показа кураж, като избра темата Западни Балкани

Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските въпроси на страните членки на Съюза. Президентът Румен Радев приветства усилията на правителството, а премиерът Борисов изтъкна..

обновено на 18.06.18 в 14:42

Еврокомисар Мария Габриел открива в София форум за дигиталната свързаност в ЕС

Европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел открива днес в София конференция за дигиталната свързаност и обмен между публичните администрации. Форумът в НДК събира представители на държавни администрации и IT специалисти, които ще обсъждат как да бъде подобрена оперативна съвместимост на системите за..

публикувано на 14.06.18 в 09:30
Себастиян Курц и Бойко Борисов

Под мотото "Здравей, Европа" Австрия поема от България европредседателството на 30 юни

Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС със среща на върха на 30 юни. Тя ще се проведе в австрийските Алпи със спектакъл с множество атракции. Под мотото "Здравей, Европа" е организиран тържественият акт, на който българският премиер Бойко Борисов ще предаде ръководството на Съвета на ЕС на своя австрийски..

публикувано на 11.06.18 в 08:27

Павлова: Българското председателство допринася за решаване на проблемите със сигурността и миграцията

Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и миграцията, е сериозно предизвикателство и Българското председателство на Съвета на ЕС допринася за намирането на решение по тези проблеми. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова на откриването на..

публикувано на 05.06.18 в 17:38

Министрите на земеделието от ЕС обсъждат общата селскостопанска политика в новия програмен период

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в новия програмен период след 2020 година ще обсъждат министрите на земеделието в София. Председател на срещата ще е българският министър Румен Порожанов. Акцент в разговорите на земеделските министри по време на неформалното заседание ще бъде и обновяването на поколенията в земеделския..

публикувано на 05.06.18 в 11:33

Габриел: Само 37% от работната сила в ЕС притежава основни цифрови умения

Българското европредседателство ще завърши с дигитална седмица, обяви министър Лиляна Павлова на Конференция на глобалния форум на жените лидери. Конференцията е от календара на българското европредседателство и е посветена на дигиталната трансформация на Европа и дигиталните умения на бъдещето. Тя се провежда под патронажа на комисаря по..

публикувано на 04.06.18 в 16:40