Европалати: Очакваме всички ангажирани в търговията да пострадат заради митата на САЩ

Снимка: БГНЕС


Европейският бизнес изрази задоволството си от новия бюджет за икономика на Европейския съюз в периода след 2020-а до 2027-а година. По време на конференцията "Европейски парламент на предприятията 2018" председателят на обединението на европейските търговски палати – Европалати - Кристоф Лайтъл изтъкна постигнатото в три направления - програмите "Европа 2020", "Еразъм+" и предложението на еврокомисар Юрки Катайнен, което да облекчи финансирането на малките и средни предприяти.

„Европейските компании са доста иновативни и с тези средства биха могли да създадат наистина добри условия, добри нови услуги и продукти. От друга страна, програмата "Еразъм плюс" предлага обмен на млади хора в цяла Европа. Тази програма ще има двоен бюджет. Най-добрата инвестиция е инвестицията в младите хора. Младите хора в цяла Европа трябва да могат да контактуват".

Лайтъл каза, че всички компании, включително и американските, ще търпят последствията от решението на Съединените щати, които въведоха мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа, Канада и Мексико.

„Очакваме всички ангажирани в търговията да пострадат. Европалати насърчава и подкрепя споразуменията за свободна търговия във всички части на света. Смятам, че Доналд Тръмп върви по грешен път и това ще има лоши последствия и върху американските компании. Европейският съюз има ясна позиция - от една страна е единен, а от друга страна - рационален и разумен. Смятам, че така ще преминем през тази буря. Подкрепихме общата позиция на Евросъюза и смятаме, че ще бъде приета, но не става дума само за страните от Европа, но и за Китай и други страни. Тези страни ще се насочат към Европейския съюз, а това също може да бъде проблем за нас“.

Българското председателство на ЕС не само постави началото на разговорите по новата финансова рамка, но и постигна компромис по много от досиетата. По други, сред които общият дигитален пазар, все още няма единомислие, посочи министър Лиляна Павлова:

„Говорейки за четвъртата индустриална революция, говорейки за дигиталната трансформация, тя вече определено не е въпрос на избор, а реалност, към която колкото по-бързо се адаптираме, толкова по-конкурентни ще можем да бъдем на глобалния пазар. Много е важно Европа да не бъде догонваща, да бъде в крак с тенденциите, с технологиите ако не и изпреварващи“.

Сред обсъжданите теми бяха и потребностите на пазара на труда и свързаните с това умения и квалификации на младежите. Изискването нуждите на трудовия пазар да съответстват на образователната система е проблем не само пред България, посочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева:

"Трябва да развиваме в образованието предприемаческия дух и общите умения, а в същото време да създадем такива системи, които да предопределят и бърза преквалификация, и учене през целия живот. Всички образователни системи в света са изправени пред това как да пригодим тези системи, така че да отговорят на все по-бързо променящия се свят и изискванията на пазара на труда".

За първи път в проекта за многогодишната финансова рамка на Европейската комисия има програма, която да подпомогне бизнеса, посочи в допълнение министър Захариева и цитира сума от над 28 милиарда евро, което е двойно увеличение на парите. Тя допълни, че са необходими допълнителни мерки за изграждане на общия цифров пазар:

"Дори да премахнем бариерите, граничните пречки пред дигиталния бизнес, няма как да се случи истински цифров пазар без уеднаквяване и работа по защита на клиентските данни, авторските права и ДДС по отношение на тези услуги". 

Събитието е част от програмата на Българското европредседателство.


Още от категорията

Австрия пое от България ротационното председателство на Съвета на ЕС

Австрия пое от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Премиерът Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиан Курц на церемония на планинския връх Планай над австрийското градче Шладминг. На кратката церемония присъства и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Австрийското..

публикувано на 30.06.18 в 14:35

Величествена премиера на „Сънят на Пилат” на Стефан Димитров в Античния театър

Патрициански пир за душата сред естествения декор на Античния театър в Пловдив преживяха присъствалите на концерта „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров. Древните руини импонираха на вечната история за любовта, вдъхновена от романа на Булгаков „Майсторът и Маргарита”. Сред публиката имаше хора дошли специално от Варна и Стара Загора да чуят..

публикувано на 14.06.18 в 16:27

Ученици от цялата страна на посещение в НДК

Ученици от цялата страна ще посетят Националния дворец на културата, където се провеждат най-важните събития от календара на Българското европредседателство. Първи влязоха учениците от 4-ти "В" клас на 120-о училище, а в залите на НДК ги разведе министърът за европредседателството Лиляна Павлова. Зала 3, в която се провеждат основните..

публикувано на 21.05.18 в 14:00

Гръцките медии оценяват високо Българското европредседателство

Срещата на върха в София е водеща тема на гръцките медии днес. Още първите телевизионни емисии излъчиха репортажи за цялата атмосфера на срещата на лидерите на страните от Евросъюза.  Кореспондентите на гръцките медии коментираха от София преди всичко успехът на Българското председателство в посока за присъединяването на Западните Балкани към европейските..

публикувано на 17.05.18 в 10:55

Мария Габриел: Държавите от Западните Балкани са толкова близо до еврочленството, колкото всяка от тях продължава с реформите

Реформите по цифровизация и технолологичната свързаност в региона ще продължат успоредно с процеса на интеграцията на западнобалканските държави в Европейския съюз. Това посочи еврокомисар Мария Габриел, която участва днес в международната конференция "Балканите в европейската интеграция -  минало, настояще, бъдеще", проведена в София в..

публикувано на 16.05.18 в 15:00

Заключителната декларация за срещата ЕС - Западни Балкани е одобрена от всички лидери

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева увери, че заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която предстои да бъде подписана, е одобрена от 28 страни - членки и ще бъде подкрепена от всички лидери на шестте балкански държави: „Очакванията към срещата наистина са големи, защото тя е..

публикувано на 15.05.18 в 15:03

Голямо българско хоро се изви за шеста година на Гран плас в Брюксел

Българи и хора от други националности се уловиха на хорото на Гран плас в Брюксел. Инициативата се провежда за шеста година.  Проявата бе открита от кмета на Брюксел, отговарящ за културата Карин Лаю, министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и евродепутата Ева Майдел, чиято е инициативата.  Събитието започна с..

публикувано на 22.04.18 в 18:30