Радев: Българското правителство показа кураж, като избра темата Западни Балкани

Борисов: Ако сега не се помогне на Западните Балкани, след това ще е много късно

| обновено на 18.06.18 в 14:42
Снимка: БТА

Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските въпроси на страните членки на Съюза.
Президентът Румен Радев приветства усилията на правителството, а премиерът Борисов изтъкна ролята на страната ни при поставянето на темата в европейския политически дневен ред. 

Президентът Румен Радев определи като кураж изборът на правителството да включи темата за разширяването на ЕС със страни от Западните Балкани. 

"На първо място Българското правителство разработи точните приоритети за своето председателство. Да вземем например Западните Балкани. Всички ние сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща и стабилна Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани. Ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани, рано или късно те ще дадат балканска перспектива на Европа. Българското правителство показа кураж като избра много трудна тема, регионът е много крехък, няма гаранция за успех въобще, но някой трябва да поеме отговорността и да посочи проблемите и да предприеме действия", каза държавният глава пред участниците в заключителната двудневна конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните от Европейския съюз.

Форумът в София беше открит от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева:

"Българската страна допринесе активно за постигане на целите, набелязани в програмата на триото Естония, България, Австрия. Българското председателство успя да постави основен акцент и да върне вниманието върху интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС. В този контекст разширяването на Съюза остава ключова политика, като главната цел е запазването на сигурността и просперитета на европейския континент".

Караянчева изрази надежда, че постигнатата подкрепа в националните парламенти и от Европейския парламент за процеса за разширяване ще бъде адекватно отразена от европейските правителства и на предстоящия Съвет на Европейския съюз.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна като два ключови въпроса по време на председателството европейската перспектива за Западните Балкани и превенция за миграцията. Той призова за съгласие и подкрепа за страните от региона:

"Моля ви, да имате предвид, че ако сега не се помогне на Западните Балкани, след това ще е много късно, много късно и големите геостратегически играчи само това чакат. И Русия, и Турция, и Щатите, и Китай. Така че, ако не сме ние, Европейският съюз, най- лесният начин да се влезе в Европа е през Западните Балкани като сфера на влияние. Нищо не струва, смятали сме го - с магистрали, с жп линии, с пристанища, с дигитална инфраструктура, ще отиде за следващите 10-15 години не повече от 32-33 милиарда евро, а казват, че войната в Косово, в Сараево, в Мостар ни е струвала над 50 милиарда".

Борисов приветства подписването на договора между Скопие и Атина за името на Македония:

"Да, протести има, недоволни има, но всеки който наблюдава отстрани и разбира се с посредничеството на г-жа Могерини, комисар Хан, Матю Нимиц и разбира се, всички нас, това стана факт."

Премиерът Бойко Борисов поиска и по време на този форум всички външни граници на ЕС да се затворят и мигрантите да се пропускат само през контролни пунктове.

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова съобщи, че предстоят преговори в края на месеца по реформата на Дъблинското споразумение за убежищата и по пакета "Мобилност".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните членки на ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани в европейската им интеграция:

"На 26-и юни предстои Съвет по по общи въпроси, който ще разгледа и доклада по разширяване и се надявам. Защо е толкова важен? Защото 2016 година си спомняте нямаше заключения. Българското председателство полага всички усилия тази година да има заключения, които да дадат и да започнат, да вземат решение за започване на преговори с нашите приятели в Скопие след решаването на името, както и позитивен тон и препоръка за нашите приятели в Тирана."

От София външният министър на Македония Никола Димитров, ден след подписването на споразумението за името Северна Македония, отново напомни, че Скопие очаква покана за членство в ЕС и НАТО:

"Чакаме пред вратата на ЕС и НАТО от твърде много години. За нас е важно да знаем,, че веднъж намерили ключа няма да има друга врата, която да бъде затръшната в лицето ни."

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова.


Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40