З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

Снимка: БГНЕС

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш вицепремиер в кабинета "Орешарски" и дългогодишен ръководител на бюрото на ЕК у нас.

„За малка държава като България това действително е огромна възможност да попадне в световните медии, да попадне във фокуса на вниманието. За съжаление, дори като държава-председател България изключително малко присъстваше в чуждестранните медии. Това е много учудващо и е в голям дисонанс с вътрешната комуникация на правителството по повод видимостта на страната. Има няколко обяснения. Въпросите, които бяха на дневен ред в Европа, се разминаваха драстично с въпросите, които постави на дневен ред България. Това го отдавам на неопитност и до някъде на некомпетентност на самото правителство. Мисля, че българското правителство много се престара да поставя предварителни приоритети или може би гледаше с какво ще се справи по-лесно, а събитията ги застигнаха и задминаха“, коментира Златанова. Тя даде за пример днешния европейски съвет:

„Имаме миграция и убежище, Брекзит, реформа на еврозоната, търговска политика на Европа – по нито една от тези теми България няма никакъв принос по време на своето председателство“.

Според Златанова Австрия, която поема Европейското председателство, ще продължи по истински европейски дневен ред. Тя смята още, че са необходими са спешни мерки за мигрантите.

„Трябва да имаме вътрешна стратегия, наша българска, за това как ще се справим с новите правила за новия програмен период. Безспорно ще има нови правила и те е много вероятно да включат и върховенството на закона като условие за отпускане на тези средства“, коментира също Златанова. Според нея правителството трябва да приеме спешно Стратегия за усвояването на средствата от ЕС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45

Кръговата икономика: част от дневния ред на Европа

Рециклиране на 55% от битовите отпадъци до 2025 г., не повече от 10 на сто отпадъци, депонирани на сметища до 2035 г. и превръщането на самите отпадъци в суровини, които в един миг да обезсмислят самото понятие за отпадък – това са част от амбициозните цели, които законодателно си поставя Стария континент още в наши дни.    Как ще се случи това..

публикувано на 17.05.18 в 17:10