Екатерина Захариева: България успя да направи темата за Западните Балкани от свой национален, в европейски приоритет

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Пред журналисти в Страсбург Борисов отхвърли критиките на държавния глава

Снимка: БГНЕС

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство:

"И то във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря. Нещо повече - европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми. Мисля, че трябва България, властта, по-бързо да се освободят от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо, телом и духом, да се върнат в суровата българска действителност".

Според президента Румен Радев българското председателство на Съвета на ЕС систематично е било употребявано за вътрешнополитически пиар. Президентът и външният министър участваха в конференция за равносметката от българското европредседателство.

Президентът Румен Радев критикува избора на приоритети на Българското европредседателство:

"Броят на целувките и прегръдките, броят на европейските лидери, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и разработени документи накрая остават статистика. Западните Балкани останаха приоритет за София, но изпаднаха извън фокуса на обединена Европа".

Вицепремиерът Екатерина Захариева не се съгласи с оценката. Според нея най-големият успех на Българското европредседателство е, че страната ни е успяла да направи темата за Западните Балкани от свой национален, в европейски приоритет:

"Европейската комисия оповести дългосрочна и всеобхватна стратегия за страните от Западните Балкани. По-голяма конкретика от софийската декларация с дневен ред към нея, с пари на масата, мисля, че е повече от конкретика. България е и с изключително добра репутация след края на председателството си. България е показала, че може да води европейския дневен ред и да постига съгласие, защитавайки националните си, но и общоевропейските си интереси и след България Европа, някак си, въпреки оставащата разделителна линия за миграцията - все още изключително силна, изглежда много по-обединена".

Пред журналисти в Страсбург премиерът Бойко Борисов отхвърли критиките на държавния глава:

"Пожелавам му и на него, ако го е казал, стандартни комплименти да получават всички. Може да е стандартно, но може би ние имаме ниски стандарти и се постарахме в Европарламента всички да кажат, че сме се справили отлично. И то е, пак казвам, то и за него е отлично, за всеки българин е отлично. Защо трябва да го омаловажаваме".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните от ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните-членки на ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани в европейската им интеграция. Това заяви тя на заключителната Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София: "На 26 юни предстои съвет по общи..

публикувано на 18.06.18 в 14:47